Coolpad Torino

Koliko si cool?

Kineski proizvođač Coolpad zauzima deveto mesto u globalnoj prodaji mobilnih telefona, dok je njegova pozicija u matičnoj zemlji daleko jača. Početkom prošle godine stigao je u Evropu i krenuo u lansiranje svojih pametnih telefona. Prvi na testu nam je model Torino.

CLPD_Torino-ALL SIDES

Kako bi se dodvorili evropskoj publici, u Coolpadu su odlučili da novim modelima telefona daju imena evropskih gradova. Tako smo do sada čuli za Porto i Modenu, a kod nas je na test stigao novi model Torino. Nedavno je predstavljen i maleni Torino S sa ekranom od 4,7 inča i neverovatnom cenom od samo 199 evra u maloprodaji, dakle bez ugovorne obaveze. Što se tiče same kompanije, ona je osnovana još 1993, a uglavnom je pravila telefone koji su kasnije rebrendirani za velike telekomunikacione kompanije poput Vodafonea ili China Mobilea. Takođe, veoma veliki uspeh zabeležili su i kao OEM proizvođač delova za T-Mobile, AT&T, Sprint i mnoge druge. Generalni trend u Coolpadu je da lansira telefone koji su cenom pristupačni, imaju solidne specifikacije, ali možda i najvažnije – da su lepo dizajnirani.

white2_newhsHardver
Kad se pogledaju specifikacije telefona Coolpad Torino, sve je na svom mestu. Pokreće ga Qualcomm Snapdragon procesor MSM8929 sa osam jezgara na 1,4 gigaherca, poseduje sasvim dovoljna tri gigabajta RAM memorije, kao i 16 gigabajta interne memorije, od kojih je korisniku na raspolaganju nešto više od devet. Memorija se može proširiti mikro-SD karticom, koja se postavlja u slot za drugu SIM karticu. Ipak, proizvođač garantuje rad samo karticama do 32 gigabajta.

Ekran je dijagonale 5,5 inča, a zanimljivo je da je po bočnim ivicama blago zakrivljen. Ovakvi ekrani se nazivaju 2.5D, dok su oni koji su mnogo zakrivljeni, poput Samsung S7 edge – 3D. Sigurno je da zakrivljenje ekrana podiže cenu proizvodnje, ali svakako pruža luksuzniji vizuelni utisak. Rezolucija ekrana je 1.280×720 piksela, što je na ovoj veličini oko 270 piksela po inču. Rekli bismo – sasvim podnošljivo. Ugrađena baterija je kapaciteta 2.500 miliamper-sati, što je odlično za uređaj ovog cenovnog ranga. Dodatno, ovakav ekran, kao i ostatak hardvera nisu preterano zahtevni, pa će vam baterija trajati i više od jednog celog dana.

Posebnost ovog telefona je u ugrađenom čitaču otisaka prstiju, koji se nalazi na zadnjem delu telefona. Čitač prepoznaje otiske prstiju pod bilo kojim uglom, što je veoma praktično. Nakon snimanja otiska, svakom prstu možete dodeliti funkciju otvaranja određene aplikacije.

Kamera
Glavna kamera ima 13 megapiksela i otvor blende od F/2.2, a ugrađeni senzor je Samsungov. Od ove kamere možemo očekivati sasvim korektne fotografije, a ko želi bolje rezultate na raspolaganju mu je profesionalni, odnosno manuelni režim rada. Video-snimci se inicijalno snimaju u 720p rezoluciji, a moguće je snimati i u 1080p. U softveru kamere posebno je označen „night“ režim kad imate problem s nedovoljnom količinom svetla. „Beauty“ režim će se sigurno dopasti mlađoj populaciji, a nivo korekcije se može podešavati slično kao i kod drugih proizvođača.

Selfi-kamera ima pet megapiksela, ali ne daje posebno dobre rezultate ako imate i najmanji problem sa svetlom. Globalno posmatrano, kamere su očekivanog kvaliteta kod telefona ovog cenovnog ranga.

Softver
Coolpad ne bi bio cool kad ne bi razvio sopstveni korisnički interfejs nazvan CoolUI. Karakterišu ga zaobljene ikone i nedostatak „fioke“ za prikaz svih aplikacija, što je pravac u kojem mnogi proizvođači slepo prate iOS. Na glavnoj stranici primetićete odmah ikonu „Rock Wallpaper“, koja služi za menjanje pozadinske fotografije po slučajnom odabiru, što je, priznaćete, dosta zabavno. Od aplikacija izdvojili bismo Clone It za prenos podataka sa starog telefona na novi, kao i WPS Office. Preinstaliran je i Cool Manager, koji služi za optimizaciju telefona, odnosno njegove memorije.

Torino_FingerprintGlavni adut telefona Torino je takozvani „private space“. Naime, zamislite da ovaj telefon ima dva odvojena sistema, od kojih je jedan sakriven. Do njega se dolazi pritiskom na ikonu, ali se čak i ikona može sakriti i omogućiti ulazak u privatni prostor putem otiska određenog prsta. Privatni prostor je paralelni svet u kojem je moguće imati drugi nalog za Facebook, Twitter, ali i za Viber i WhatsApp. Ovaj drugi svet može biti linkovan s drugom SIM karticom, a obaveštenja se neće pojavljivati sve dok ne uđete u „private space“. Dodatno, svi podaci u privatnom svetu su enkriptovani. Moguće je određene aplikacije, ali i fajlove deliti između ova dva sveta. Promena svetova odigrava se gotovo trenutno i veoma je brza. Ovo je veoma praktično rešenje za sve one koji žele da razdvoje privatni i poslovni život, ili pak dva privatna života. Ako me razumete…

Muzika & film
Aplikacije za muziku i film su prosečne, osim jedne posebnosti video-aplikacije. Naime, video-snimak se može otkačiti od prozora i tako šetati po ekranu. Nešto poput slike u slici, što može biti interensantno ako želite da nešto uradite na telefonu bez prekidanja gledanja nekog video-klipa. Kasting ekrana na televizor radi veoma dobro, pa se Torino može koristiti i kao medija-plejer.

Zaključak
Coolpad Torino je lepo dizajniran telefon – bela boja je danas veoma popularna, a zlatni rubovi daju notu luksuznog izgleda. Hardverski, Torino ima sasvim korektne specifikacije, a u radu nismo primetili apsolutno nikakve probleme. Po ovoj ceni, ovaj telefon smatramo najboljom kupovinom ako ciljate na telefone s dijagonalom iznad pet inča. Od nas ovaj telefon dobija visoku ocenu.

PLUS
Atraktivan i cool dizajn.
Korektne hardverske specifikacije.
Pristupačna cena.

MINUS
Ništa po ovoj ceni.

Displej: 5,5 inča, 1.280x720 px, oko 270 ppi
Procesor: Qualcomm Snapdragon MSM8929, osam jezgara 8x1,4 GHz
Operativni sistem: Android 5.1.1 sa Cool UI
Memorija (RAM/skladište): 3 GB / 16 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 32 GB
Kamera prednja/zadnja: 13 MP / 5 MP
Baterija: 2.500 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 76,5x154,5x8,7 mm
Masa: 158 g
Cena: oko 250 €
www.coolpad.eu
Reader Rating13 Votes77
77
Ocena čitalaca