Casio XJ-UT311WN

Za kuću i posao

Kao projektor iz kompanije sa ogromnom reputacijom u izradi kvalitetnih i trajnih proizvoda, XJ-UT311WN odlikuje se izuzetno jakim osvetljenjem i inovativnom Ultra Short Throw tehnologijom, što mu donosi svestranu upotrebljivost.

Japanski Casio spada među brendove s kojima se verovatno svako od nas susreo tokom života bilo da su u pitanju pristupačni i kvalitetni satovi, kalkulatori ili čak muzički instrumenti. Ipak, proizvodni program ove velike kompanije, osnovane 1946, znatno je širi i obuhvata sprave poput digitalnih kamera i štampača, ali i projektora. Ponuda sadrži preko 20 projektora raznovrsnih karakteristika, koji su prilagođeni različitim potrebama korisnika, uz nekoliko istinskih tehnoloških bisera u pravom dalekoistočnom stilu.

Hibridna tehnologija
Na našem testu našao se model XJ-UT311WN, koji pripada Ultra Short Throw seriji – ovi projektori kreiraju veoma veliku sliku na izuzetno maloj udaljenosti od projekcione površine. Prema dimenzijama, kao i zbog mase od 5,7 kilograma, ovaj uređaj svakako nije predviđen za prenošenje, ali su se dizajneri potrudili da mu podare savremen izgled, uz neutralnu belu boju kućišta. Posebno je uspešno rešena estetika oko garniture priključaka, s velikim poklopcem koji praktično predstavlja deo kućišta i u potpunosti skriva konektore, ali ostavlja više nego dovoljno mesta za veliki broj kablova. Priključci su smešteni na boku, a gornja (ili donja, u zavisnosti od postavljanja) strana sadrži sočivo, postavljeno pod neobično velikim uglom i ispod zaštitne maske, kao i garnituru od 10 komandnih tastera i nekoliko signalnih LE dioda. Kad je u pitanju postavljanje, iako je XJ-UT311WN opremljen nožicama za smeštanje na policu ili stočić, fabrika je kao prvi izbor predvidela montažu na plafon ili zid, o čemu svedoči usmerenje oznaka na projektoru. Uobičajeno za uređaje ovog tipa, kućište je opremljeno velikim brojem proreza za hlađenje, dok se na donjoj strani nalaze oznake proizvođača i modela, uz tako poželjan natpis “Made in Japan”.

Čak i pri punom dnevnom svetlu, projekcija je jasno vidljiva.

Garnitura priključaka zaista je obimna i obuhvata HDMI ulaz, uz par D-sub ulaza i dodatne kompozitne i S-Video ulaze, kao i jedan D-sub izlaz za prosleđivanje video-signala. Audio-priključci prisutni su u formi dva 3,5-milimetarska ulaza i jednog izlaza, uz jedan stereo RCA ulaz. Dodatno, na raspolaganju su mrežni priključak, kao i par USB portova (USB-A i mikro-USB).

Detaljnije upoznavanje s tehničkim karakteristikama ukazuje na najveću rezoluciju od 1.280×800 piksela, uz moćno osvetljenje od čak 3.100 lumena. Ovako snažno svetlo dobijeno je primenom inovativne hibridne tehnologije koja kombinuje lasersko i LED osvetljenje, dok je za kreiranje slike upotrebljena standardna DLP tehnologija sa DMD čipom od 0,65 inča. Pored snažnog osvetljenja, proizvođač navodi da prednosti hibridne tehnologije podrazumevaju veću ekološku prihvatljivost (odsustvo merkura i smanjenje potrošnje do 40%), produžen radni vek (do 20.000 sati) i izuzetan prikaz boja.

Gospodar svetlosti
U vreme kad pametni telefoni imaju ekrane u 4K rezoluciji, podatak o 1.280×800 piksela može delovati gotovo kao štamparska greška. Ipak, svako ko se sretao s kućnim projektorima zna da s njima stvari funkcionišu malo drugačije. Naime, što je rezolucija veća, za valjan prikaz neophodno je obezbediti čistiju i kvalitetniju projekcionu površinu, a to je često u drugom planu jer donosi nemali dodatni trošak. Pored toga, velika slika sama po sebi predstavlja fascinaciju, pa gledaoci obraćaju manje pažnje na najsitnije detalje i prepuštaju se čistom uživanju u ogromnim dimenzijama projekcije – u ovom pogledu, XJ-UT311WN je zaista pravi šampion.

Projektor smo smestili na vrh audio-video police, na kojem se inače nalazi TV, a iza njega, do zida, postavili smo projekcionu podlogu. XJ-UT311WN nam je odmah pokazao šta znači Ultra Short Throw sa odnosom 0,28:1 po Casio receptu, stvarajući sliku dijagonale čak 2,3 metra na udaljenosti od samo 36 centimetara. S obzirom na rezoluciju, slika je odlično definisana, sa oštrim i jasnim prikazom detalja. Oštrina je zadržana i tokom dinamičnih sekvenci, pa projektor bez zamućenja i kašnjenja reprodukuje brze i zahtevne akcione scene borbe ili jurnjave automobilima. Naravno, ukoliko je uređaj postavljen pod horizontalnim ili vertikalnim uglom u odnosu na projekcionu površinu, na raspolaganju su keystone korekcije, a za izoštravanje slike koristi se manuelni fokus dugog hoda i velike preciznosti.

Kao i uvek kod DLP čipova, boje su odlično reprodukovane. Prikaz je dubok i slojevit, s jasnim i glatkim nijansiranjem, dok se zasićenost može podešavati po želji. Tokom upotrebe primetili smo nešto izraženiji efekat duge (svetlucanje određenog dela projekcije prilikom pomeranja očiju), ali to je standardna pojava kod DLP tehnologije, koja se ne može posebno zameriti ovom projektoru. S druge strane, XJ-UT311WN to nadoknađuje osvetljenjem koje ne zna za prepreke – čak i pri punom dnevnom svetlu, projekcija je jasno vidljiva. Iz tog razloga, ovaj model je idealan i za profesionalnu primenu u školama ili poslovnom okruženju. Ovome doprinosi i zvuk, koji je, za razliku od standardnih kućnih projektora, sasvim prihvatljiv. Iako stoji da jedan zvučnik s pojačalom od 16 vati ne oduševljava tokom gledanja filmova – za ovo preporučujemo surround ili bar kvalitetniji stereo-sistem – on omogućava obavljanje poslovnih prezentacija bez potrebe za dodatnim ozvučenjem, uz mikrofonski ulaz koji donosi dodatnu funkcionalnost.

U pogledu dodatne funkcionalnosti, XJ-UT311WN donosi pravo bogatstvo opcija. Pored različitih audio i video priključaka, na raspolaganju su USB portovi, a integrisani plejer i daljinska kontrola omogućavaju reprodukciju direktno s prenosivih memorija. Dodatno, tu je mrežno povezivanje koje obezbeđuje pristup sadržajima s lokalnih skladišta, kao i kontrolu preko Casio aplikacije za mobilne uređaje. Dakle, uz ovaj projektor nije neophodno imati računar ili blu-rej/DVD plejer, što predstavlja veoma praktičnu opciju.

Kao da sve nabrojane mogućnosti nisu dovoljne, proizvođač je pripremio paket dodatne opreme, koja se, doduše, mora kupiti odvojeno: zidni nosač YM-80 (260 evra) pravljen je tipski za ovaj i srodne modele, a odlikuje se potpuno usklađenim i elegantnim dizajnom, jednostavnom montažom i dodatnim podešavanjima pozicije; bežični adapter YW-40 (110 evra) malih dimenzija priključuje se u USB port, a obezbeđuje direktnu vezu s računarom i reprodukciju pomoću odgovarajućeg softvera.

Zaključak
Iako nije jeftin, XJ-UT311WN pruža odličan kvalitet slike, uz obilje pratećih funkcija i jačinu osvetljenja koje ne mari za uslove u prostoriji. Ukoliko se tome dodaju opcije pozicioniranja sa Ultra Short Throw tehnologijom, koja omogućava postavljanje na mesto televizora bez dodatnih zahvata, kao i poslovični kvalitet Casio proizvoda, jasno je da ovaj projektor vredi svaki dinar i predstavlja sjajan izbor za kućnu, ali i poslovnu primenu.

PLUS
Osvetljenje koje ne zna za prepreke.
Ultra Short Throw tehnologija.
Kvalitet izrade “Made in Japan”.
Odličan kvalitet slike.
Brojne dodatne opcije.

MINUS
Ništa, ukoliko možete da ga priuštite.

Rezolucija: 1.280x800
Osvetljenje: 3.100 lumena
Odnos kontrasta: 20.000:1
Raspon dijagonale: 127-279 cm
Video-ulazi: 2x D-sub, 1x HDMI, kompozitni i S-Video
Video-izlazi: 1x D-sub
Audio-ulazi: 2x mini-džek 3,5 mm, 1x RCA stereo
Audio-izlazi: 1x mini-džek 3,5 mm
Mrežno povezivanje: LAN
Dodatno: 2x USB
Zvučnici: 1x 16 W
Daljinski upravljač: da
Potrošnja električne energije: 90-195 W
Dimenzije (ŠxVxD): 413x153x333 mm
Masa: 5,7 kg
Cena: 1.930 evra
AVL projekt, 021/4751-777
AVL Shop - www.avlshop.rs
Reader Rating4 Votes75
75
Ocena čitalaca