Canton Smart Vento 9

Snaga i kontrola

Tokom istorije duge gotovo pola veka, Canton Electronics postao je svetski poznat po proizvodnji kvalitetnih zvučnih kutija, a najnoviji modeli pokazuju da nemačka kompanija nema nameru da izgubi pozicije na tržištu i da još kako prati trendove u svetu hi-fi zvučnika.

Pored veoma velike ponude klasičnih zvučnih kutija, koja obuhvata čak osam serija, kompanija Canton ne posustaje i u poslednje vreme nudi sve veću paletu aktivnih kutija s mogućnošću bežičnog i multirum povezivanja. Kompletna ponuda, takođe, obuhvata bežične saundbarove i sabvufere, a osim novorazvijenih modela, asortiman sačinjavaju i zvučnici nastali na osnovu postojećih pasivnih kutija. Jedan od takvih jeste i Smart Vento 9, kojeg vam ovom prilikom predstavljamo.

Dizajn i tehnologija

Već iz oznake jasno je da je Smart Vento 9 izveden na bazi najvećeg zvučnika u seriji Vento, modela 896.2 DC, što je potvrđeno dimenzijama i topologijom. Dizajn zvučnika u suštini je klasičan, a na prvi pogled primećuju se zaobljeni bokovi i sužena zadnja strana, što predstavlja važan doprinos u borbi protiv stojećih talasa u unutrašnjosti kabineta. Ipak, Smart Vento 9 ne mogu proći nezapaženo zahvaljujući pozamašnom gabaritu, a snažan vizuelni utisak pojačan je kontrastom između crnog kabineta u high-gloss finišu i sjajnih aluminijumskih membrana. Temeljniji pregled ukazuje na fine detalje, kao što su diskretno zaobljeni rubovi kabineta koji umekšavaju pojavu i zaista besprekorno izveden finiš. Zvučničke jedinice dodatno su uokvirene diskretnim hromiranim prstenovima, a kabineti su postavljeni na masivna postolja, koja su odvojena od zvučnika. Razlog za to je jednostavan: naime, Smart Vento 9 opremljeni su bas-refleks otvorima na donjoj strani, što predstavlja odlično rešenje i umnogome olakšava pozicioniranje ovih velikih zvučnika.

Kao što smo spomenuli, na prednjoj strani nalazi se postavka zvučničkih jedinica koja je ista kao kod modela Vento 896.2 DC. Ovo podrazumeva čistokrvnu trosistemsku topologiju, ali i varijaciju na temu poznate D’Appolito postavke. Na vrhu fronta nalazi se srednjetonska jedinica, s aluminijumskom membranom prečnika 180 milimetara, dok je 25-milimetarski viskotonac postavljen ispod nje kako bi bio više u ravni s ušima slušalaca. Ispupčena kupolasta membrana visokotonca izrađena je od keramike i dodatno zaštićena čvrstom metalnom mrežicom. U donjem delu, neznatno odvojen od visokotonca, smešten je par niskotonskih drajvera – njihove membrane imaju dijametar od 200 milimetara i takođe su izrađene od aluminijuma, a zanimljivo je da ni srednjetonske ni niskotonske membrane nemaju poklopac za prašinu u središtu, već su izvedene izjedna, što povećava ukupnu površinu za emitovanje zvučnih talasa.

Smart Vento 9 su aktivni zvučnici, što podrazumeva da u sebi sadrže pojačala, ali proizvođač ne daje detaljnije podatke o upotrebljenoj amplifikaciji. Stoga možemo samo da pretpostavimo da su u pitanju pojačala klase D, koja su danas dostigla zavidan nivo kvaliteta zvuka, uz praktičnost u vidu manjeg gabarita i veće efikasnosti. Deklarisana ukupna snaga iznosi 600 vati po zvučniku, što predstavlja više nego dovoljnu vrednost za pokretanje ovih trosistemskih florstendera.

Srednji tonovi su predstavljeni prirodno i bez veštačkog prizvuka.

Umesto datalja o amplifikaciji testiranih zvučnika, Canton je stavio akcenat na njihove mogućnosti, koje su zaista velike. Pre svega, treba reći da Smart Vento 9 u sebi sadrže i D/A konverter, pa se na zadnjoj strani nalaze koaksijalni, optički i USB-B ulazi. Naravno, tu su i analogni ulazi, u formi RCA i balansiranog XLR priključka. Za razliku od pojedinih konkurenata, Smart Vento 9 objedinjuju i kontrolnu jedinicu, pa im za punu funkcionalnost nije potreban dodatni uređaj koji se kupuje odvojeno – sve je već tu, integrisano u velike kabinete.

U podrazumevanoj postavci, veza između levog i desnog zvučnika je bežična, a proizvođač navodi da se prenos ostvaruje na visokoj frekvenciji i bez gubitaka. Ipak, ukoliko u kući već imate više bežičnih uređaja ili jednostavno ne verujete u kvalitet i pouzdanost bežičnog prenosa, dobro je znati da je Canton ostavio mogućnost povezivanja primarnog i sekundarnog zvučnika pomoću digitalnog koaksijalnog kabla.

Na poziciji USB kontrolera nalazi se XMOS rešenje, ali u korisničkom uputstvu nismo uspeli da pronađemo podatak o podržanoj rezoluciji, pa ostaje da to ustanovimo tokom praktičnog dela testiranja. Ipak, zanimljivo je da je Smart Vento 9 osposobljen za dekodiranje Dolby Audio i DTS Digital surround formata, te da ima opciju Virtual Surround za postizanje delimičnog višekanalnog ugođaja, kao i mogućnost bežičnog povezivanja s drugim Canton Smart zvučnicima preko sopstvene interne mreže kako bi se formirao bežični sistem kućnog bioskopa ili multirum sistem. Uz sve navedeno, na kraju treba naglasiti da Smart Vento 9 nema integrisani strimer, kao ni mogućnost povezivanja na kućnu mrežu – ovo je donekle nadomešteno prisustvom blutut veze s podrškom za aptX kodek i bežični prenos u boljem kvalitetu.

Upotreba i zvuk

Uprkos velikim mogućnostima, Smart Vento 9 su sasvim jednostavni za upotrebu. Na samom početku dolazi do izražaja spomenuti bas-refleks na donjoj strani, jer pozicioniranje ovih zvučnika ni izbliza nije zahtevno kako bi se moglo pretpostaviti pri pogledu na njihov gabarit. Naravno, podrazumeva se da treba ostaviti tridesetak centimetara iza i pored zvučnika, ali to je sve. Sledi povezivanje analognih i digitalnih izvora, kao i priključivanje zvučnika na strujnu mrežu – imajte u vidu da će vam biti potrebna dva priključna mesta. Nakon toga, zvučnici se pri uključivanju automatski povezuju bežičnim putem, a sve se odvija neprimetno brzo. Kad je sve spremno, možete da se zavalite u fotelju i da upravljate sistemom preko pripadajućeg daljinskog upravljača, koji sadrži kompletnu garnituru komandi.

Tokom reprodukcije, testirani Cantoni zvuče upravo kao što izgledaju: obilje snage primetno je već od prvih taktova, a pozornica bez teškoća ispunjava sav raspoloživi prostor. Pozicioniranje visokotonaca nešto niže na prednjem delu pokazuje se kao odličan potez, jer je gornji opseg veoma prisutan i predstavljen direktno, uz sjajno pozicioniranje po svim osama i pregršt treperavog vazduha oko instrumenata. Keramičke membrane takođe pokazuju svoju svestranost u realnom prikazu, bez obzira na to da li je reč o oštrim ili suptilnim, svilenim tonovima.

Ispod granice od 3.100 herca reprodukciju preuzima srednjetonska jedinica. Iako smo se plašili da njena aluminijumska membrana možda nije dorasla srednjem delu spektra, koji je po pravilu najzaslužniji za prisutnost života u muzici, ispostavilo se da je naš strah neopravdan. Srednji tonovi su predstavljeni prirodno i bez veštačkog prizvuka, uz bogatstvo vernih detalja i jasno prikazane dinamičke vrednosti. Ovo podrazumeva da se Smart Vento 9 odlično snalaze i u složenim orkestarskim delima, a sposobnost brzog prebacivanja fokusa između grupa instrumenata zaista je izuzetna. Pored vernog prikaza tonova i fizioloških odrednica koje krase pojedinačni instrument, tokom reprodukcije primetna je besprekorna uklopljenost između opsega, pa muzika sve vreme zvuči kao neodvojiva celina, uprkos velikoj količini detalja. Osim toga, očigledno je na delu optimalna usklađenost između zvučničkih jedinica i upotrebljene amplifikacije, što, generalno, predstavlja jednu od najvećih prednosti aktivnih zvučnih kutija.

Silazak na teritoriju kojom vladaju dve bas-membrane pokazao je zavidnu snagu, ali pre svega izuzetnu kontrolu u celom području. Tonovi su jasno raslojeni, a prikaz bez zamućenja, uz membrane koje su sposobne da idu veoma duboko uz zadržavanje fokusa i definicije. Pored svega, na delu je germanska preciznost, pa gornji basovi obiluju diskretnim finesama u zvuku.

Prelazak na digitalnu vezu preko USB porta takođe je pružio solidan kvalitet reprodukcije, ali i otkrio određene slabosti. Naime, iako je zvuk zadržao opisane vrednosti u pojedinim segmentima, najveći pad kvaliteta ustanovili smo u niskim tonovima, koji su izgubili malopređašnju definiciju i u najnižim delovima mogu zvučati prenaglašeno i izveštačeno. Ovo ukazuje na skroman kvalitet integrisanog D/A konvertera, za koji smo usput utvrdili da prihvata rezoluciju samo do 96 kiloherca i 24 bita – ovo samo po sebi ne znači mnogo, jer smo se više puta susreli s jednako ograničenim, ali daleko kvalitetnijim konverterima. Ipak, ovde je slučaj da je interni DAC naprosto nedorastao ostatku sistema i ne daje pravu sliku o sposobnostima zvučnika i amplifikacije, pa preporučujemo upotrebu kvalitetnijeg eksternog konvertera.

Na kraju, još nekoliko reči o pratećim opcijama. Pored osnovnih funkcija, Smart Vento 9 omogućuju korekciju parametara zvuka po opsezima (bas, mid i treble), kao i tri predefinisane postavke ekvilajzera. Dodatno su na raspolaganju zanimacije poput promene naziva ulaza i učenja komandi drugog daljinskog upravljača, a sve važne informacije prikazuju se na displejima koji su postavljeni u dnu prednje strane oba zvučnika. Iako njihov numerički prikaz može delovati arhaično u današnje vreme sveprisutnih LCD kolor-ekrana, dovoljna informativnost i odlična čitljivost ne mogu im se osporiti.

Zaključak

Ukoliko vas privlači ideja aktivnih zvučnih kutija, Smart Vento 9 mogu predstavljati veoma dobro i dugoročno rešenje problema sa zvučnicima i amplifikacijom. Ako ih razložite na činioce i uračunate uštedu u zvučničkim kablovima, uvidećete da njihova cena i nije previsoka, a zauzvrat dobijate tonski i strujno savršeno uklopljene komponente, koje su spregnute da ostvare svoj maksimum – ovo je veoma teško postići s odvojenim komponentama. Dodajte tome upečatljiv izgled, smanjenu zahtevnost u pogledu pozicioniranja i nepobitan komfor pri upotrebi, i postaje jasno da Canton, na radost brojnih ljubitelja kvalitetnog zvuka, veoma dobro zna šta radi.

Canton Smart Vento 9
Kontinualna snaga: 2x600 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 22 Hz – 30 kHz
Nivo zvučnog pritiska SPL (1 W / 1 m): 88,5 dB
Topologija: 2x200 mm bas, 1x180 mm srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Digitalni ulazi: 1x koaksijalni, optički i USB-B
Analogni ulazi: 1x RCA i XLR
Dodatno: blutut aptX
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 247x1.100x380 mm
Masa: 28,2 kg
Cena: 4.000 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Besprekorna završna obrada.
Optimalna usaglašenost komponenata.
Upečatljiva i detaljna reprodukcija.
Sjajno niskotonsko područje.
Interni DAC nije na nivou ostatka sistema.
4.5