Canton Smart GLE 3 & Smart Connect 5.1 & Smart Amp 5.1

Pametni Canton

Poznata nemačka kompanija sve je prisutnija u kategoriji aktivnih uređaja, a serija Smart nudi sve veće mogućnosti povezivanja i uklapanja različitih postavki.

Smart GLE 3 povremeno umeju da iznenade masom i udarcem, koji premašuju njihov skromni gabarit.

Pored uobičajene dvokanalne postavke aktivnih zvučnika, serija Smart može se proširiti na različite načine, u skladu sa željama i potrebama korisnika. Uređaji su nezavisni od lokalne infrastrukture i formiraju sopstvenu bežičnu mrežu, dok multirum postavka omogućuje određivanje pozicije i funkcije svakom pojedinačnom zvučniku. Osim regalskih i podnostojećih zvučnika u okviru stereo-kompleta, serija Smart nudi aktivne centralne zvučnike, sabvufere i saundbarove, pa se stereo-sistem lako može proširiti na surround, a sve zajedno se može povezati s drugim Smart modelima u kući. Još veći stepen integracije omogućen je zahvaljujući AV pretpojačalu Smart Connect 5.1 i AV pojačalu Smart Amp 5.1, koji omogućuju dodavanje drugih uređaja, kao i pasivnih zvučnika u veliki Cantonov multirum sistem.

Smart GLE 3

Kao dvosistemski regalski zvučnik, Smart GLE 3 nastao je na osnovama pasivnog modela GLE 436.2. Dizajn i gabarit kabineta sasvim je identičan, kao i 25-milimetarski visokotonac u kombinaciji aluminijuma i magnezijuma. Ipak, proizvođač navodi da je Smart GLE 3 opremljen neznatno većom mid-bas jedinicom, koja je opremljena aluminijumskom membranom prečnika 180 milimetara. Pored toga, u dnu fronta smešten je numerički displej, i to na oba zvučnika, pa je s prednje strane nemoguće razlikovati primarni i sekundarni zvučnik.

Očekivano, razlike u odnosu na pasivni model najuočljivije su na zadnjoj strani. U gornjem delu smešten je prilično veliki bas-refleks otvor, a ostatak površine zauzeo je metalni panel s priključcima. Smart GLE 3 omogućuje povezivanje analognih izvora preko RCA i balansiranih XLR ulaza, dok su za digitalne izvore predviđeni koaksijalni i optički ulaz, kao i USB-B port za direktnu vezu s računarom, a dodatno je na raspolaganju blutut s podrškom za aptX.

Unutar kabineta smeštena je amplifikacija u klasi D, a svaki zvučnik ima na raspolaganju 350 vati za pokretanje dva drajvera. Prateća elektronika pruža prilično bogate opcije, pa Smart GLE 3 omogućuje podešavanje parametara zvuka preko predefinisanih modaliteta i nezavisne regulacije po opsezima. Interni D/A konverter podržava izvornu rezoluciju do 96 kiloherca i 24 bita, a tu je i dekodiranje Dolby Audio i DTS Digital Surround formata za upotrebu u kućnom bioskopu. Bežično povezivanje između primarnog i sekundarnog zvučnika, kao i između svih drugih uređaja Cantonove serije Smart obavlja se bežično i bez gubitaka, na frekvenciji od 2,4 gigaherca. Najzad, tu je i veliki broj sporednih mogućnosti, kao što su automatsko uključivanje i isključivanje, određivanje udaljenosti od slušaoca ili preimenovanje ulaza, a sve se obavlja preko pripadajućeg daljinskog upravljača.

Smart Connect 5.1

Ovo svestrano pretpojačalo odlikuje se kompaktnim dimenzijama i lako će naći mesto na polici ili komodi, dok mu sveden dizajn i neupadljiva crna boja daju sasvim diskretnu pojavu. Predviđen da deluje kao spona između različitih audio-video izvora i Cantonovog sistema, Smart Connect 5.1 na zadnjoj strani ima jedan analogni i tri digitalna ulaza, kao i tri HDMI ulaza s podrškom za 4K video i jedan HDMI ARC izlaz. Povezivanje na lokalnu mrežu obavlja se pomoću kabla ili bežično, a za dodatnu funkcionalnost zaduženi su blutut i integrisana podrška za Chromecast i Spotify Connect.

Na zadnjoj strani 5.1 izlazi obezbeđuju vezu putem kabla sa aktivnim zvučnicima ili višekanalnim snagašem, a preko Cantonove interne bežične mreže može se povezati još osam bežičnih zvučnika. Uz podršku za Dolby Atmos, ovo omogućuje formiranje moćnog surround sistema najnovije generacije ili uvezivanje više audio-postavki u jedan veliki multirum sistem.

Smart Amp 5.1

Ukoliko vam je, pored svega što nudi Smart Connect 5.1, potrebna i amplifikacija, Canton nudi i to – u malo većem, ali jednako neupadljivom pakovanju. Smart Amp 5.1 smešten je u kućište istog dizajna i paralelnog preseka, ali znatno višeg profila u odnosu na Smart Connect 5.1, uz zadržavanje jednostavnog numeričkog displeja na prednjem panelu i atraktivnih komandi osetljivih na dodir na gornjoj strani.

Razlike u mogućnostima znatno su veće, pa se unutar kućišta nalazi amplifikacija od 600 vati, predviđena za pokretanje pasivnog stereo ili surround sistema. U skladu s tim, na zadnjoj strani smešteno je šest parova zvučničkih terminala solidnog kvaliteta (uključujući izlaz za pasivni sabvufer), dok su za povezivanje izvora predviđena tri HDMI ulaza i jedan izlaz, jedan linijski i dva digitalna ulaza, kao i izlaz za aktivni sabvufer.

Kako u osnovi predstavlja nadograđenu verziju pretpojačala Smart Connect 5.1, pojačalo Smart Amp 5.1 takođe omogućuje povezivanje na lokalnu mrežu (LAN i wi-fi) i podršku za Dolby Atmos, dok Cantonova interna mreža dozvoljava povezivanje do osam bežičnih zvučnika. Dodatno su podržani Chromecast i Spotify Connect, kao i 4K video i 96 kHz/24-bitski audio, a tu je i blutut povezivanje.

Upotreba i zvuk

Iako smo se s Cantonovim zvučnicima serije Smart sretali i ranije, uvek je zanimljivo proveriti da li je proizvođač s jednakim uspehom integrisao pregršt napredne tehnologije u sve modele. Uprkos velikoj razlici u gabaritu i ceni, bukšelfovi Smart GLE 3 donose praktično isti stepen funkcionalnosti kao najmoćniji florstenderi Smart Vento 9, koje smo testirali u januarskom izdanju. Opcije povezivanja zaista su raznovrsne i ne vidimo da bi išta moglo da zafali, dok su podešavanja nešto složenija – ipak, reč je o funkcijama kojima se pristupa veoma retko, pa kad jednom podesite sve parametre, svakodnevna upotreba sasvim je jednostavna.

U prvom delu testiranja Canton Smart GLE 3 smo povezali analognom vezom, a kao izvor je poslužio eksterni D/A konverter. Tokom reprodukcije u prvi plan izbijaju izrazito čisti i jasni tonovi, koji s lakoćom ispunjavaju prostoriju prosečne veličine i formiraju preciznu zvučnu sliku. Interna amplifikacija sasvim je dorasla zvučničkim jedinicama i izazovima zahtevnog materijala, pa je definicija odlična u celom opsegu. Donji deo spektra snažan je i ubedljiv, a Smart GLE 3 povremeno umeju da iznenade masom i udarcem, koji premašuju njihov skromni gabarit.

Ravnoteža između opsega dobro je odmerena, pa Smart GLE 3 pružaju izbalansiranu prezentaciju i ravnomernu zastupljenost svih delova spektra. Kolorit je neutralan, a informativnost veoma izražena, pa srednji tonovi pružaju odličan uvid u finese i bez teškoća dočaravaju slojevitost tonova. S druge strane, onima koji traže malo više topline u reprodukciji ovi regalski zvučnici mogu zazvučati suvo i klinički precizno – prijao bi uticajniji osvrt na pokretačku snagu emocija u muzici.

Prelazak na USB vezu i interni D/A konverter pokazao je da Smart GLE 3 mogu da pruže toplinu i raskalašno bogate tonove. Note su postale izražajnije, dobile su puno telo i još opipljivije prisustvo, što je naročito izraženo u gornjem i srednjem opsegu. Ipak, ovo je donekle poremetilo tonsku ravnotežu, jer su basovi povremeno bivali prenaglašeni i težili da preglasaju ostatak zvučne slike. Stoga je bilo neophodno posegnuti za tonskim kontrolama: Smart GLE 3 omogućuje nezavisna podešavanja sva tri opsega, pa nije teško podesiti zvuk po sopstvenom ukusu.

U drugom delu testiranja oformili smo multirum sistem dodavanjem AV pojačala Smart Amp 5.1, na koje su bili priključeni pasivni zvučnici. Ovo pojačalo je veoma brzo pokazalo srodnost s amplifikacijom ugrađenom u Smart GLE 3, pružajući veoma precizne tonove i izuzetno informativan prikaz. Tokom reprodukcije prisutno je obilje jasno predstavljenih detalja, a bas se spuštao prilično duboko, uz odličnu definiciju i čvrste note. Nismo imali priliku da Smart Amp 5.1 isprobamo u punoj višekanalnoj postavci i s velikim i zahtevnim zvučnicima, ali uz regalske kutije snaga je bila više nego adekvatna, uz odličnu kontrolu i dinamičke vrednosti reprodukcije.

Zahvaljujući mrežnom povezivanju i integrisanoj Chromecast platformi, povezivanje svih uređaja u jedan sistem obavlja se jednostavno, bilo da je u pitanju formiranje kućnog bioskopa ili multirum postavka. Smart Amp 5.1 podržava ukupno do 14 zvučnika, a jedan od primera može obuhvatiti 5.1-kanalni sistem od pasivnih zvučnika koji se nalazi u istoj prostoriji s pojačalom, dok se u drugim sobama mogu nalaziti do četiri stereo-postavke povezane s pojačalom putem sopstvene bežične veze za kontrolu i striming. Naravno, Canton je mislio i na drugačije potrebe i postavke: ukoliko već imate pojačalo, za bežičnu kontrolu i striming možete upotrebiti pretpojačalo Smart Connect 5.1. Pored toga, u pogledu sastavljanja sistema na raspolaganju su saundbarovi koji mogu preuzeti ulogu fronta, a dodavanjem bežičnih zadnjih zvučnika formira se istinski surround sistem.

Zaključak

Tokom druženja s Cantonovim uređajima iz serije Smart, uverili smo se u njihove ogromne mogućnosti i sasvim jednostavnu kontrolu. Kad se sagleda šta sve nude, regalski zvučnici Smart GLE 3 predstavljaju veoma pristupačnu ponudu, a slično se može reći za pretpojačalo Smart Connect 5.1 i pojačalo Smart Amp 5.1. Ukupno, nemački proizvođač je ljubiteljima dobrog zvuka i savremenih tehnologija ponudio uređaje gotovo neograničene modularnosti koji mogu izaći u susret najrazličitijim potrebama.

Canton Smart GLE 3
Kontinualna snaga: 2x350 W
Frekvencijski opseg: 28 Hz – 30 kHz
Topologija: 1x180 mm mid-bas, 1x25 mm visokotonac
Digitalni ulazi: 1x koaksijalni, optički i USB-B
Analogni ulazi: 1x RCA i XLR
Dodatno: blutut aptX
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 190x360x280 mm
Masa: 7,5 kg
Cena: 1.250 evra

Canton Smart Connect 5.1
Podržani formati: Dolby Atmos, DTS-HD, PCM 96/24
HDMI ulaza/izlaza: 3/1
Analognih ulaza: 1
Digitalnih ulaza: 3
Surround izlaza: 5.1
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 245x52x140 mm
Masa: 1,23 kg
Cena: 500 evra

Canton Smart Amp 5.1
Ukupna snaga: 600 W
Podržani formati: Dolby Atmos, DTS-HD, PCM 96/24
HDMI ulaza/izlaza: 3/1
Analognih ulaza: 1
Digitalnih ulaza: 2
Izlaza za zvučnike: 5.1
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 245x120x154 mm
Masa: 2,64 kg
Cena: 700 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Diskretan dizajn.
Mogućnosti povezivanja i kontrole.
Precizan i detaljan zvuk.
Dobro odmerena snaga.
Nešto suvlji zvuk.
Povremeno prenaglašen bas.
4.4