Canton GLE 496.2

Rokeri iz Hesena

Kao najveći model iz jedne od najpopularnijih serija zvučnika na evropskom tržištu, nedavno osveženi Canton GLE 496.2 opremljen je aluminijumskim membranama u trosistemskoj topologiji i atraktivnim dvobojnim kabinetom.

Nemačka kompanija Canton Electronics osnovana je 1972. u blizini Frankfurta, a tokom nepunih pola veka postojanja proizvodila je i hi-fi elektroniku poput stereo-risivera i pojačala. Ipak, danas je najpoznatija po izradi brojnih modela zvučnika u širokom cenovnom rasponu od nekoliko stotina do gotovo 20.000 evra, kao i audio-sistema za automobilsku industriju. Kao jedan od oslonaca prodaje, pristupačna serija GLE već dugo je prisutna na tržištu uz neophodna poboljšanja koja je održavaju u vrhu popularnosti. Trenutna ponuda obuhvata više podnostojećih i regalskih modela, uz centralne, zidne i efekt-zvučnike, kao i nedavno predstavljeni aktivni stereo-komplet s bežičnim povezivanjem. Upoznavanje s novom serijom GLE započinjemo s najvećim podnostojećim zvučnikom u seriji, koji nosi oznaku GLE 496.2.

Opis
U pogledu dizajna, Canton je u nižim serijama uvek igrao na sigurno, pa se 496.2, kao i drugi pripadnici serije GLE, odlikuje konvencionalnim izgledom i pravilnom formom. Kabinet u obliku kvadra ima visinu od 106 centimetara i masu od 19,6 kilograma, s masivnim hromiranim nožicama koje stižu već postavljene na donju stranu kućišta. Iako izgledaju veoma elegantno i eliminišu potrebu za montažom, ovakve nožice ne ulivaju previše poverenja u pogledu stabilnosti, a ne mogu se ni podešavati po visini. Stoga, više bismo voleli da su GLE 496.2 opremljeni isturenim i podesivim nožicama, kakve koristi sve veći broj konkurenata.

Visoki tonovi imaju direktnu i prodornu prezentaciju, uz izuzetnu preciznost u ocrtavanju i pozicioniranju.

Pored modernog belog i uvek aktuelnog crnog finiša, zvučnici ove serije isporučuju se i u dvobojnom finišu, kakav se našao na našem testu. Prednji panel izveden je u satenskoj crnoj boji, dok je ostatak kabineta obložen indonezijskim abonosom, poznatim i kao Makassar. Iako je u pitanju vinilna imitacija, ovaj finiš izgleda zaista sjajno i na pravi način oplemenjuje velike bočne površine kabineta, pa GLE 496.2 u ovoj verziji imaju elegantnu i luksuznu pojavu. Utisku doprinosi odlična završna obrada, s besprekorno izvedenim spojevima i rubovima.

Kao kontrast crnom prednjem panelu ističu se zvučničke jedinice s aluminijumskim membranama, a trosistemska topologija sastoji se od četiri drajvera. Pri vrhu fronta smešten je srednjetonac prečnika 180 milimetara, ispod njega se nalazi 25-milimetarski visokotonac sa usmerivačem i zaštitnom metalnom mrežicom, dok je u produžetku postavljena niskotonska artiljerija u vidu dve jedinice prečnika 200 milimetara. Za razliku od tekstilnog prethodnika, potpuno novi visokotonac ima membranu od aluminijuma i mangana, dok su srednjetonska i niskotonske jedinice smeštene u korpe od polikarbonata i opremljene snažnim motorima. Dizajn skretnice takođe je nov i ima rezne frekvencije na 300 herca i 3,2 kiloherca, a proizvođač navodi da je, s frekvencijskim opsegom od 20 herca do 40 kiloherca, GLE 496.2 dosad najmoćniji zvučnik u ovoj seriji.

U dnu zadnje strane smešten je jedan par zvučničkih terminala odličnog kvaliteta, koji su izvedeni u već uobičajenoj kombinaciji pozlaćene metalne osnove i oplate od providne plastike. Terminali prihvataju sve vidove povezivanja, a iznad njih je postavljen bas-refleks otvor većeg prečnika, koji nam govori da će GLE 496.2 zahtevati više prostora do zadnjeg zida. Usled velike površine, ostatak zadnje strane sasvim je prazan, ali proizvođač je pronašao način da iskoristi ovaj prostor. Naime, ovde su postavljeni prihvatnici za platnene maske s prednjeg panela – danas gotovo zaboravljeno, ali i dalje veoma praktično rešenje koje omogućava odlaganje maski bez bojazni da će se izgubiti ili oštetiti. Pored toga, dizajneri su primenili rešenje koje neće naružiti izgled prednjeg panela kad su maske skinute tako što su prihvatnike diskretno integrisali u okvire zvučničkih jedinica. Na ovaj način, veoma ih je teško razlikovati od zavrtnjeva, što predstavlja sjajnu ideju.

Test
Tokom reprodukcije najveći napredak u odnosu na prethodnu generaciju primećuje se u visokotonskom području. Zahvaljujući novoj jedinici s metalnom membranom, visoki tonovi imaju direktnu i prodornu prezentaciju, uz izuzetnu preciznost u ocrtavanju i pozicioniranju. Od zvučnika ovih dimenzija očekuje se da kreiraju prostranu pozornicu, ali GLE 496.2 idu korak dalje i pružaju upečatljiv trodimenzionalni prikaz, s izraženim pozicioniranjem po dubini. Stoga, složene numere i orkestarska izvođenja zvuče moćno i veličanstveno, s uspešno dočaranim utiskom veličine zvuka, ali i prostora. Ovo se nastavlja i u srednjem delu spektra, gde zasebna jedinica prečnika 180 milimetara postiže odličnu separaciju velikog broja instrumenata, uz sposobnost brzog prebacivanja fokusa između različitih grupa. Velika količina zvučnih informacija koju ovi zvučnici pružaju spojena je u fluidnu muzičku celinu, s naglaskom na preciznost i vremensku tačnost, ali uz povremeno hladniji, dokumentarni prikaz. Naročito u sredini opsega tonovima bi u pojedinim situacijama dobrodošlo malo više topline i plemenitosti, pa akustične ili vokalne numere ne postižu onaj stepen bliskosti kakav se može dobiti kod pojedinih rivala. Jednostavno, ovo su veliki zvučnici koji pružaju veliki i moćan zvuk u svakoj situaciji.

Jednako kao što nisu uvek idealan izbor za suptilnije muzičke žanrove, GLE 496.2 zaista briljiraju tokom reprodukcije rok i bluz muzike, elektronike i, uopšteno, čvršćih pravaca. Par moćnih osmoinčnih basova dolazi na svoj teren uz stadionski rok spektakl, a jedinu prepreku glasnom zvuku bez izobličenja predstavljaće očuvanje dobrosusedskih odnosa. Pored zavidne preciznosti i brzine, lagane aluminijumske membrane sposobne su da se spuste do granice čujnog opsega, usput zadržavajući odličnu definiciju, pa uz ove zvučnike sigurno nećete razmišljati o nabavci dodatnog sabvufera. Pritom, solidna osetljivost od 90,5 decibela garantuje da vam za pokretanje i kontrolu basova neće biti potrebno višestruko skuplje pojačalo – naš Exposure 2010S2 pokazao se kao odličan izbor.

Prelazak na elektronsku muziku, poput Kraftwerka i Tangerine Dreama, na najbolji način pokazuje šta se dogodi kad nemački zvučnici reprodukuju nemačke bendove. Pozornica je savršeno precizna i trodimenzionalno oslikana, gotovo u hologramskom stilu, a svaka nota je potpuno čista i može se jasno razlučiti. Dinamika je zaista odlična, što smo primetili i kod klasične muzike, uz zadržavanje detaljnosti tokom tiših deonica i sposobnost membrana da se izuzetno brzo pokrenu, ali i zakoče u mestu.

Iako nisu previše zahtevni u pogledu amplifikacije, treba imati u vidu da GLE 496.2, usled svojih dimenzija i pozicije bas-refleks otvora, traže veću prostoriju i postavljanje dalje od zidova. Prosečan dnevni boravak od dvadesetak kvadrata jedva da će im biti dovoljan, a treba uzeti u obzir i minimalnu udaljenost od oko pola metra od zadnjeg zida – sve ispod toga rezultiraće nepreciznim, zamuljanim basom i neželjenim vibracijama iz porta. Ipak, ovo im se ne može uzeti za zlo: jednako kao što mali zvučnici ne mogu da ispune veliku prostoriju, kutije ovog gabarita zahtevaju prostor kako bi mogle da pokažu sve što mogu.

Zaključak
Pored upečatljivog zvuka, odlične završne obrade i atraktivne pojave (naročito u Makassar finišu), GLE 496.2 imaju snažan tržišni adut u vidu više nego prihvatljive cene. Stoga, ako tragate za moćnim podnostojećim trosistemcima koji su sposobni da ispune veći prostor preciznim tonovima u punom opsegu, a budžet vam ne prelazi u četvorocifrenu zonu, ovi Cantoni treba da budu u vrhu liste za probu.

Canton GLE 496.2
Preporučena snaga pojačala: do 150 W
Frekvencijski opseg: 20 Hz – 40 kHz
Osetljivost: 90,5 dB
Impedansa: 4-8 oma
Rezne frekvencije: 300 Hz / 3,2 kHz
Topologija: 2x200 mm bas, 1x180 mm srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 210x1060x310 mm
Masa: 19,6 kg
Cena: 900 evra
4Audio, 011/770-4320
Canton GLE 496.2
Odlična završna obrada.Veliki i moćan zvuk.Nezahtevno pokretanje.Odnos cene i kvaliteta.
Povremeni manjak suptilnosti.
4.2Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac