Budućnost za svakoga

Kao što je poznato, razvoj i transformacija mobilnih telefona iz uređaja za komunikaciju u prave džepne računare i multimedijalne centre, izazvali su munjevitu ekspanziju tržišta slušalica. Ali, pored slušalica, sve veću popularnost stiču i aktivni bežični zvučnici, predviđeni za striming muzike sa pametnih telefona ili tablet računara.

Ukoliko uživate u muzici u pokretu, ali ponekad poželite i da je podelite sa drugima, slušalice više nisu dovoljne i tada na scenu stupaju prenosivi zvučnici. Ove aktivne sprave prisutne su na tržištu već decenijama, a njihove mogućnosti napredovale su u skladu s tehologijom. Počelo je sa džepnim radio-aparatima, nakon čega su stigli kompaktni kasetofoni i CD plejeri sa ugrađenim pojačalom i zvučnikom. Pre nekoliko godina, iPod stanice su bile u tržišnom usponu, ali ih je ograničenost na samo jedan tip uređaja, kao i razvoj tehnologije bežičnog prenosa, sprečili da ostvare veću i trajniju popularnost. Kao poslednja reinkarnacija kompaktnih aktivnih zvučnika, namenjenih za nošenje ili ulogu stonih radio-aparata, danas su pred nama bežični zvučnici.

Tipovi i namene
Kao što smo pomenuli, bežični zvučnici mogu biti u formi zaista kompaktnih, džepnih sprava, koje su predviđene za nošenje na putovanja i izlete, ili u nešto većem formatu, kada preuzimaju ulogu stonih audio-uređaja. Naravno, svim izvedbama zajednička je mogućnost bežičnog povezivanja, ali i svedenost na samo jednu komponentu – amplifikacija, sve zvučničke jedinice i ostatak elektronike uvek su smešteni u jedno zajedničko kućište. Kao primere prenosivih uređaja, ali i mogućih razlika među proizvodima iste osnovne namene, možemo navesti JBL Charge i Harman Kardon Esquire. Stvoren da bude verni saputnik kakvom savremenom Indijani Džonsu, JBL Charge se odlikuje robustnim kućištem sa gumenim ojačanjima, dobro zaštićenim zvučnikom i internom baterijom od čak 6.000 miliamper-sati, koja može poslužiti za punjenje mobilnog telefona ili drugog prenosivog uređaja. Na drugom kraju skale nalazi se Harman Kardon: elegantnih linija i luksuzne završne obrade, Esquire se savršeno uklapa u poslovno okruženje, a funkcija spikerfona daje mu dodatnu upotrebnu vrednost.

tema3

Naspram različitih, ali uvek kompaktnih zvučnika namenjenih nošenju, nalaze se desktop zvučnici. S obzirom na to da nisu predviđeni za nošenje, ovi uređaji mogu biti prilično velikih dimenzija, sa snažnim pojačalima i ozbiljnom garniturom zvučničkih jedinica, kada prerastaju u prave audio-sisteme. Neki od predstavnika ove kategorije, koje smo imali na testu i ostali su nam u lepom sećanju, jesu Tangent Classic BT i JBL Authentics L16. Potpuno različitog, ali podjednako autentičnog dizajna, ovi bežični zvučnici predstavljaju prave komade audiofilskog nameštaja, a obilje snage i kvalitet zvuka zadovoljiće zahteve veoma izbirljivih korisnika. Pored bežične veze, stoni zvučnici uglavnom raspolažu dodatnim analognim, digitalnim, pa čak i gramofonskim ulazima, te zaista mogu postati centri kućne multimedije. Takođe, u ovoj kategoriji mogu se naći i egzotični primerci, poput Samsungovog modela DA-E750. Pored luksuzne završne obrade, ovaj uređaj oplemenjen je prisustvom vakuumskih cevi u sekciji pretpojačala, pa predstavlja uživanje za uši i oči korisnika. Kao i uvek, snaga i kvalitet imaju svoju cenu, koja za ozbiljne bežične stone zvučnike kreće od oko 500 evra.

Pored dve navedene kategorije, postoje i uređaji sa dvojakom funkcijom, koji su opremljeni postoljem i odvojivim zvučnikom. Postolje je stacionarno i priključeno na kućnu električnu mrežu, pa služi i kao punjač za internu bateriju u zvučniku, a često se na njoj mogu naći i dodatni audio-ulazi. Kada je na postolju, uređaj funkcioniše kao desktop zvučnik, a korisnik ga može odvojiti od postolja i poneti sa sobom, kada se aktivira baterijsko napajanje. Dobar primer kombinovanog uređaja jeste Bose SoundLink Mini, koji ima postolje sa automatskim punjenjem baterija, a odvajanje zvučnika je krajnje jednostavno – treba ga samo podići s postolja. Ovaj uređaj je dovoljno kompaktan da se može lagodno smestiti u ranac ili čak malo veći džep (od jakne i sl.), a s druge strane sposoban je da ispuni zvukom prostorije manje i srednje veličine.

Povezivanje
Nakon što smo se upoznali sa mogućnostima i osnovnim tipovima bežičnih zvučnika, na redu je povezivanje. Razvoj elektronike doveo je do toga da danas postoji nekoliko tehnologija bežičnog prenosa koje se nadmeću za primat, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

Van svake sumnje, najupotrebljiviji vid povezivanja još uvek je standard IEEE 802.11, poznatiji kao Wi-Fi. Bežično pripajanje lokalnoj mreži, uz mogućnost izlaska na spoljni net i upotrebu online sevisa (internet radio i sl.), dopušta striming sa svih mrežnih lokacija, kao i kontrolu putem specijalizovanih aplikacija za Android i Apple uređaje. Pored toga, ozbiljniji bežični zvučnici podržavaju reprodukciju 192 kHz/24-bitskih zapisa preko mreže, a podrška za DSD je samo pitanje vremena – u pogledu povezivanja, Wi-Fi to već omogućava. Ograničenja ovog tipa veze većinom se svode na cenu, jer je neophodno prisustvo dodatne mrežne opreme (bežični ruter), a reprodukcija visokorezolutivnih fajlova još uvek je rezervisana za višu klasu bežičnih zvučnika. Za određeni broj korisnika, nedostatak može biti i potreba za bar inicijalnim podešavanjem mreže, za razliku od blutut povezivanja.

Najveći rival Wi-Fi povezivanju, koji je možda i preuzeo primat u popularnosti, jeste upravo blutut. Ovaj vid bežične veze popularnost duguje pre svega jednostavnoj upotrebi, jer od korisnika zahteva minimalni angažman i praktično nikakvo tehničko predznanje. Aktuelna verzija nosi oznaku 4.1 i odlikuje se smanjenom potrošnjom energije i velikim mogućnostima prenosa podataka. Ipak, za primenu u audio-industriji najveći značaj ima prisustvo famoznog aptX kodeka. U osnovi, aptX predstavlja tip kompresije digitalnog audio-zapisa, a originalni algoritam razvijen je još osamdesetih godina prošlog veka. Aktuelna generacija ovog kodeka nosi oznaku aptX Lossless i podržava bežični prenos fajlova rezolucije do 96 kiloherca i 24 bita bez gubitaka. Nedostaci? Iako ima relativno mali domet (desetak metara u praksi), za većinu situacija ovo je sasvim dovoljno, pa ovo treba uzeti kao uslovnu manu. Osim toga, mogućnosti jesu manje nego kod Wi-Fi veze u apsolutnom smislu, ali je to velikom delu korisnika sasvim beznačajno. Ukratko, blutut je jednostavan i dovoljno svestran vid bežičnog povezivanja, a mogućnost prenosa 96/24 fajlova učinila ga je veoma dobrim i u pogledu kvaliteta reprodukcije. Da li bi se moglo poželeti više?

Pa, ukoliko ste suvereni gospodar kauča u dnevnoj sobi i teško vam je da pritisnete jedan taster za blutut povezivanje, tu je NFC. Near Field Communication, kako glasi pun naziv, omogućava povezivanje dva uređaja tako što se oni dodirnu ili postave u neposrednu blizinu (do nekoliko centimetara). Drugim rečima, nema pritiskanja dugmića, dovoljno je da stavite mobilni telefon ili tablet na zvučnik. Ipak, NFC ne predstavlja zasebni tip povezivanja u punom smislu, jer ga pomenuto ograničenje udaljenosti čini neupotrebljivim za dužu upotrebu. Kad su pametni telefoni, tablet računari i bežični zvučnici u pitanju, NFC se koristi kao pokretač za blutut povezivanje. Dakle, kada se telefon i zvučnik dodirnu, NFC sistem pokrene blutut uparivanje i u roku od nekoliko trenutaka blutut veza je ostvarena. Teško da može lakše i jednostavnije, zaista.

tema-1

Treća tehnologija bežičnog povezivanja jeste Apple AirPlay. Poput blututa, ovaj tip veze predviđen je za prenos svih vrsta datoteka – od muzičkog i video-zapisa, pa do elektronskih dokumenata i drugih tipova fajlova. Upotreba je veoma jednostavna i svodi se na automatsko međusobno prepoznavanje AirPlay uređaja, a korisniku ostaje da ih poveže jednim pritiskom na taster. Pored ograničenosti na Apple proizvode kao izvore zvuka, AirPlay za prenos koristi ALAC (Apple Lossless Audio Codec) format, koji podržava zapis rezolucije do 44,1 kiloherc i 16 bita. Iako ovo jeste nivo kvaliteta standardnog CD zapisa, za današnje pojmove i sve veće prisustvo visokorezolutivnih snimaka ALAC jednostavno više nije dovoljno dobar. Naravno, sve to važi u slučaju da želite da reprodukujete hi-res fajlove na bežičnom zvučniku premijum kvaliteta – ukoliko to nije slučaj, AirPlay će vam pružiti sasvim dobar zvuk CD kvaliteta.

Multiroom
Nakon učvršćivanja tržišnih pozicija zasebnih bežičnih zvučnika, na pomolu je nova etapa u razvoju. Multiroom predstavlja sistem koji se sastoji iz više međusobno povezanih komponenata, postavljenih u različite prostorije. Sistem je potpuno modularan i prilagodljiv zahtevima korisnika, kontrola može biti centralizovana ili pomoću aplikacija, a moguća je istovremena reprodukcija sa istog izvora u više prostorija ili sa različitih izvora na različite zvučnike u sklopu sistema. Iako koncept nije nov, a proizvođači poput kalifornijskog Sonosa razvijaju ga već duži niz godina, činjenica je da su multiroom sistemi doskora predstavljali istinsku egzotiku usled nedovoljnog prisutva na tržištu, ali i malobrojne i prilično skupe ponude. Ipak, u poslednjih godinu dana odigrale su se ključne promene koje će približiti multiroom najširim slojevima korisnika. Pogađate – južnokorejski giganti bacili su pogled na ovaj koncept i zaključili da je tržišno primamljiv, i u rekordno kratkom roku pred nama su se stvorili veoma slični multiroom uređaji kompanija LG i Samsung. Dakle, iako ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kako će teći dalji razvoj multiroom sistema, jedno je sigurno – budućnost je pred njima.