Bose SoundTouch Portable, 20 & 30

Muzika u celoj kući

Sve većoj ponudi bežičnih multiroom zvučnika priključio se i američki Bose serijom SoundTouch, koja obuhvata tri modela u različitim dimenzijama.

SoundTouch 30 spada među najbolje jednodelne sisteme koje smo imali prilike da čujemo.

U hi-fi svetu Bose je poznat po nekoliko legendarnih modela, a u skorije vreme šire tržište osvaja kompaktnim modelima s naprednom tehnologijom. Ipak, bez obzira na dimenzije i cenovnu klasu, svim uređajima ovog proizvođača zajednički su visok kvalitet izrade i odličan zvuk.

Bose SoundTouch Portable
Najmanji predstavnik serije nosi naziv Portable i odlikuje se dizajnom koji je karakterističan za sve SoundTouch uređaje. Kućište je izvedeno u formi kvadra, s neznatno ispupčenom prednjom i zadnjom stranom. Front je prekriven crnim platnom ispod kojeg su smešteni zvučnici, a u centralnom delu postavljen je high-gloss panel s grafičkim ekranom dijagonale 40 milimetara, indikatorom povezanosti na wi-fi mrežu i logotipom kompanije. Zadnja strana je takođe izvedena u crnoj boji, dok su gornja i bočne strane izrađene u boji slonove kosti, s veoma diskretnom svetlosivom šarom, što predstavlja sjajan kontrast. Ipak, ukoliko više volite diskretniji izgled, proizvođač u ponudi ima sve SoundTouch modele u potpuno crnom izdanju. Garnitura komandi postavljena je na gornjoj strani i obuhvata deset tastera, a vizuelno je veoma lepo uklopljena sa ostatkom uređaja. Komande obuhvataju šest numeričkih tastera za pristup predefinisanim izvorima, a tu su još tasteri za uključivanje, odabir dodatnog analognog ulaza i kontrolu glasnoće. Zadnja strana je prilično pusta i sadrži samo priključak za eksterno napajanje, pomenuti linijski ulaz u 3,5-milimetarskoj formi i servisni mikro-USB port. Konačno, na donjoj strani smešteni su prorezi za hlađenje, kao i etiketa sa oznakom modela i za današnje vreme neuobičajenim natpisom “Made in Mexico”. Nažalost, Bose ne daje informacije o tipu, broju i dimenzijama ugrađenih zvučničkih jedinica, kao ni o amplifikaciji, što ukazuje na to da je SoudTouch serija namenjena najširem krugu korisnika, koji su zainteresovani pre svega za mogućnosti i jednostavnost upotrebe. Stoga, za SoundTouch Portable navedeno je samo da podržava ALAC, AAC, MP3 i WMA formate, te da ima ugrađenu bateriju koja omogućava do dva i po sata slušanja muzike. Uz Portable se isporučuje kompaktni daljinski upravljač modernog dizajna i odličnog kvaliteta izrade, koji omogućava upravljanje svim funkcijama, kao i odabir predefinisanih izvora.

portable

Bose SoundTouch 20
U vizuelnom smislu, SoundTouch 20 predstavlja model Portable, koji je uvećan za tridesetak procenata, uz zadržavanje identičnog dizajna i proporcija. Stoga, nećemo trošiti reči na opisivanje izgleda, već ćemo navesti karakteristike i mogućnosti većeg modela. Za razliku od verzije Portable, SoundTouch 20 nema integrisanu bateriju, ali se i pored toga odlikuje priličnom masom od 3,2 kilograma, što ostavlja veoma pozitivan utisak. Ovo je delom zasluga ispravljača, koji kod ovog modela nije eksterni već je smešten u kućište, a za napajanje se koristi odvojivi strujni kabl. Pored toga, na zadnjoj strani primećujemo eternet priključak i dva servisna USB porta (tip A i B), kao i izduženi, pravougaoni bas-refleks otvor. Na prednjoj strani postavljen je displej istih dimenzija kao na manjem modelu, a i garnitura komandi na gornjoj strani je identična. Već opisani daljinski upravljač zajednički je za celu SoundTouch seriju, ali kod dva skuplja modela poseduju dodatne tastere “like” i “dislike”, pomoću kojih se može dodeliti pozitivna ili negativna ocena numeri koja se trenutno reprodukuje.

20

Bose SoundTouch 30
Za razliku od dva prethodna modela, najveći pripadnik SoundTouch serije predstavlja solidan komad audio-opreme u pogledu gabarita, a širina od preko 43 centimetra i masa od nepunih osam i po kilograma stavljaju ga rame uz rame s najozbiljnijim predstavnicima kategorije jednodelnih bežičnih sistema. Očekivano, dizajn modela SoundTouch 30 istovetan je manjim modelima, ali veće dimenzije donose autoritet u pojavi i ljubiteljima dobrog zvuka podižu očekivanja u pogledu kvaliteta reprodukcije. Ovome doprinosi zadnja strana s velikim bas-refleks otvorom, brojnim prorezima za hlađenje i masivnim ispupčenjem koje nas je podsetilo na CRT televizore, a koje obećava da se u unutrašnjosti nalaze ozbiljna amplifikacija i zvučničke jedinice. Garnitura priključaka je ista kao kod manjeg SoundTouch 20 i obuhvata dodatni 3,5-milimetarski audio-ulaz, eternet priključak, dva servisna USB porta i priključak za odvojivi strujni kabl “osmicu”.

30

Korišćenje i zvuk
Kao kod svakog mrežnog uređaja, prvi korak u životu SoundTouch modela jeste povezivanje na lokalnu mrežu. Kod modela Portable, procedura obuhvata preuzimanje besplatnog programa SoundTouch i njegovo instaliranje na računar, a zatim je potrebno pomoću USB kabla povezati uređaj s računarom. Nakon inicijalnog povezivanja na wi-fi mrežu, program omogućava pravljenje baze muzike s lokalnih skladišta, memorisanje šest plejlista ili internet radio-stanica, kao i kontrolu reprodukcije. Bose uređaji su poznati po dobrom zvuku bez obzira na dimenzije i cenovnu klasu, a ovo važi i za SoundTouch Portable. Ovaj mališan će bez problema ispuniti manje prostorije muzikom, uz sasvim prihvatljivu disperziju i širinu zvučne slike. Visoki tonovi su veoma prijatni i više su topli i plemeniti nego detaljni, dok je srednji opseg neznatno istaknut u odnosu na ostatak spektra. Moramo da priznamo da ovo nismo doživeli kao nedostatak jer su srednji tonovi zaista odlični – bogati, puni i muzikalni, pa predstavljaju pravo uživanje za slušanje. Bas je prisutan u dovoljnoj meri i odlikuje se dobro definisanim tonovima, a uprkos malim dimenzijama Portable uspeva da učini da zvučna slika deluje kompletno i izbalansirano.

Nakon najmanjeg modela, na red su došli SoundTouch 20 i 30, kod kojih je procedura povezivanja nešto drugačija. Potrebno je na telefon ili tablet instalirati SoundTouch aplikaciju i pomoću nje povezati uređaje na mrežu. Nakon toga, kontrola je moguća preko aplikacije, ali i kroz SoundTouch program na računaru. Zvuk modela 20 jasno stavlja do znanja da se radi o uređaju većeg gabarita, snage i zvučničkih jedinica. Iako je zadržan topliji kolorit, prezentacija pruža daleko više detalja, izraženiji temperament i bolju dinamiku. Prilagođenost većim prostorima ogleda se u sposobnosti znatno glasnije reprodukcije bez primetnih izobličenja, a SoundTouch 20 pruža i ozbiljniju niskotonsku podlogu, s dobro definisanim tonovima solidne mase. Očekivano, najveći SoundTouch 30 u reprodukciji pruža najviše i spada među najbolje jednodelne sisteme koje smo imali prilike da čujemo. Zvučna slika je prilično široka, a snage nikad ne nedostaje, pa ovaj uređaj možemo da preporučimo i za prostorije srednje veličine. Muzika predstavlja sjajan spoj detaljnosti i topline, a odlična kontrola omogućava uživanje i u kompleksnim orkestarskim delima. Prijatan i nezamarajući kolorit omogućava celodnevno slušanje muzike, a nakon nekih dobro poznatih numera SoundTouch 30 nam je pokazao da zvuči verno i kompletno.

bose-app

Pored odličnog zvuka, svi SoundTouch modeli pružaju veoma jednostavnu upotrebu zahvaljujući daljinskim upravljačima, aplikacijama i preglednim, čitljivim displejima. Osim nezavisnog funkcionisanja, testirani uređaji se mogu povezati u multiroom sistem, koji pruža dve velike prednosti. Prva se ogleda u centralizovanoj kontroli jer se više SoundTouch uređaja može kontrolisati s jednog računara ili telefona. Druga prednost jeste Party Mode, koji reprodukuje isti muzički sadržaj na sve SoundTouch sprave u sistemu. Jedini ozbiljniji nedostatak pronašli smo u spisku podržanih audio-formata, koji sadrži samo AAC, ALAC, MP3, WMA fajlove. Iako razumemo okrenutost ka severnoameričkom tržištu, kojim dominiraju Apple proizvodi, dodavanje podrške za FLAC moglo bi znatno da uveća popularnost SoundTouch uređaja u drugim delovima sveta.

Zaključak
Ukoliko se izuzme nepotpuna podrška za audio-fajlove, uređajima iz SoundTouch serije teško je naći manu. Povezivanje i kontrola su jednostavni, dizajn uređaja predstavlja lep spoj klasičnog i savremenog, kvalitet izrade je odličan, a zvuk je, kao i uvek kad je Bose u pitanju, zaista sjajan. Na kraju, SoundTouch uređaje možemo samo da preporučimo jer predstavljaju jedne od najboljih bežičnih desktop zvučnika koje smo testirali.

PLUS
Uspešan spoj klasičnog i modernog dizajna.
Jednostavna kontrola.
Sjajan zvuk.
Multiroom opcija.

MINUS
Ne podržavaju FLAC.

Podržani formati: AAC, ALAC, MP3, WMA
Povezivanje: Wi-Fi, AirPlay, 3,5 mm mini-džek
Kapacitet baterije: do 2,5 sati rada
Dimenzije (ŠxVxD): 249x147x64 mm
Masa: 1,45 kg
Cena: 450 evra
Podržani formati: AAC, ALAC, MP3, WMA
Povezivanje: Wi-Fi, AirPlay, 3,5 mm mini-džek
Dimenzije (ŠxVxD): 314x188x104 mm
Masa: 3,2 kg
Cena: 450 evra
Podržani formati: AAC, ALAC, MP3, WMA
Povezivanje: Wi-Fi, AirPlay, 3,5 mm mini-džek
Dimenzije (ŠxVxD): 435x247x181 mm
Masa: 8,4 kg
Cena: 810 evra
Reader Rating1 Vote
94
94
Ocena čitalaca