Bose S1 Pro

Za svirke i žurke

Pored širokog asortimana kućnih audio-uređaja, američki Bose uživa veliki ugled na tržištu profesionalnih ozvučenja i javnih razglasa, a poslednji u nizu uređaja iz serije Pro uspešno objedinjuje zahteve kućnih i profesionalnih korisnika.

Bose S1 Pro osmišljen je pre svega kao lako prenosivo ozvučenje i razglas za prostorije i auditorijume manje i srednje veličine, u šta spadaju lokali i manji klubovi, ali i stambene prostorije tokom kućnih proslava i žurki. Pripadnost profesionalnom segmentu vidljiva je u izuzetno robustnom kućištu koje je izrađeno od otporne plastike, sa integrisanom ručkom za nošenje na gornjoj strani, dok su zvučničke jedinice zaštićene čvrstom metalnom mrežicom. Na prvi pogled neobična, petougaona osnova kabineta ima svoju svrhu: zvučnik je moguće postaviti uspravno, osloniti na kosinu donje strane kako bi se projekcija zvuka usmerila nagore, ili postaviti vodoravno. Pored toga, prisustvo standardnog 35-milimetarskog prihvatnika omogućava postavljanje zvučnika na stalak.

Tonovi su potpuno jasni, a separacija odlična.

Na levoj strani kućišta nalazi se panel s kontrolama i priključcima, koji je uvučen kako bi se komande našle u istoj visini s ostatkom kabineta, što otežava oštećenje tokom transporta. Na raspolaganju su dva ulaza s kombinovanim 6,35-milimetarskim i balansiranim XLR priključcima, dok je treći kanal izveden u formi 3,5-milimetarskog priključka. Ulazi mogu funkcionisati istovremeno, s nezavisnom kontrolom glasnoće, a XLR ulazi raspolažu i zasebnom kontrolom visokog i niskog opsega, kao i reverba. Pored toga, na treći kanal vezan je interni blutut adapter, ali se 3,5-milimetarski ulaz i blutut veza međusobno isključuju. U donjoj polovini panela smešteni su analogni izlaz u formi 6,35-milimetarskog priključka, servisni USB port, IEC priključak za odvojivi strujni kabl i prekidač kojim se bira rad preko strujne mreže, interne baterije ili isključuje uređaj. Kad je u pitanju baterija, treba naglasiti da se ona ne isporučuje u standardnom paketu, već se mora dokupiti. Proizvođač navodi da ova tipska baterija omogućava do šest sati upotrebe i podržava Quick Charge opciju za brzo punjenje, a instalira se na predviđeno mesto unutar donje strane kabineta.

Kao i obično, Bose se u pratećim uputstvima fokusira na korisničke informacije i ne navodi previše detalja o tehničkim rešenjima. Ispod metalnog grila s velikim logotipom proizvođača nalazi se niskotonska jedinica prečnika 152 milimetra, dok su ispred nje, na sopstvenom nosaču, smeštene tri 57-milimetarske širokopojasne jedinice. U gornjem delu prednje strane nalaze se i dva bas-refleks otvora manjeg prečnika, dok karakteristike ugrađene amplifikacije ostaju nepoznanica.

Test
Tokom upotrebe, S1 Pro se predstavlja kao savršeno rešenje za solo nastupe (gitara i mikrofon, recimo), ili kao deo veće postavke u bendu. Tonovi su potpuno jasni, a separacija odlična, što je posebno važno prilikom priključivanja više instrumenata. Pored toga, u toku testiranja više puta smo se uverili da je S1 Pro sposoban za stvaranje izuzetno glasnog zvuka bez primetnih izobličenja. Integrisani ToneMatch sistem obavlja usklađivanje dva primarna kanala, a na korisniku je samo da pomoću prekidača odredi da li je priključen instrument ili mikrofon. Naravno, zvuk se može dodatno podesiti po želji putem komandi za korekciju (Reverb, Bass i Treble).

Još jednu olakšicu putujućim muzičarima predstavlja Auto EQ tehnologija, koja automatski prepoznaje pozicioniranje zvučnika i podešava parametre zvuka u skladu s tim. Dakle, dovoljno je da stavite S1 Pro u željeni položaj, a pametna elektronika će se sama pobrinuti za postizanje optimalnih performansi.

Zahvaljujući blutut adapteru, S1 Pro se može koristiti i za reprodukciju muzike s mobilnih uređaja. Iako mu nedostaje malo finese u poređenju s kućnim spravama, detaljnost je sasvim solidna, a bas snažan i čvrst, uz već navedene kvalitete u vidu impresivno glasne reprodukcije i zvuka koji s lakoćom ispunjava prostor. Takođe, kako ugrađena mikseta omogućava istovremeni zvuk s više izvora, S1 Pro se može koristiti i kao karaoke uređaj. Na kraju, bilo da se zatekne na klupskoj svirci, kućnoj proslavi ili karaoke žurki, Bose S1 Pro će vam pružiti odličan zvuk, jednostavnu kontrolu i pouzdanost u radu.

Bose S1 Pro
Topologija: 3x57 mm širokopojasni, 1x152 mm niskotonski
Ulazi: 2x kombinovani XLR / 6,35 mm, 1x 3,5 mm
Izlazi: 1x 6,35 mm
Dodatno: blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 241x330x286 mm
Masa: 6,8 kg
Cena: 600 evra
4Audio, 011/770-4320
Bose S1 Pro
Robusna izrada.Lagan i kompaktan.Višestruka upotrebljivost.Čist i glasan zvuk.
Baterija se kupuje zasebno.
4.7Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac