Bose Portable Home Speaker

Kompaktni Bose za sve prilike

Nastao kao spona između kućnih zvučnika Home Speaker i prenosivih modela SoundLink Revolve, novi Bose Portable Home Speaker raspolaže svestranim opcijama povezivanja, uz emitovanje zvuka u krugu od 360 stepeni.

Novi bežični zvučnik iz kompanije Bose ne krije srodnost s popularnom serijom Revolve. Prepoznatljiva valjkasta forma i dalje je prisutna, što se teško može izbeći kad su u pitanju omnidirekcioni zvučnici, ali je kućište sada gotovo sasvim cilindričnog oblika, uz minimalno i teško primetno sužavanje ka gornjem kraju. Gornji deo zvučnika izrađen je od kvalitetne plastike u matiranom finišu, dok je donji deo izveden od perforirane metalne površine. Uređaj je potpuno simetričan, pa se prednja i zadnja strana razlikuju samo po diskretnom logotipu kompanije, odnosno USB-C priključku za punjenje interne baterije, dok je na bokovima pričvršćena praktična i izdržljiva ručka za nošenje. Na gornjoj strani smešten je gumirani kontrolni panel, a ovde pronalazimo tastere za uključivanje i blutut uparivanje, komande za kontrolu reprodukcije i glasnoće, taster za isključivanje mikrofona i dodatni višenamenski taster.

Kao i obično, Bose u predstavljanju uređaja stavlja fokus na mogućnosti, pa praktično svi tehnički parametri ostaju nepoznanica. Stoga, poznato nam je samo da su u gornjem delu kućišta uspravno smeštene tri zvučničke jedinice racetrack oblika, kao i da se u donjem delu nalazi jedan niskotonski drajver, postavljen vodoravno i usmeren nadole, ka usmerivaču koji upućuje zvuk ravnomerno u svim pravcima.

Ovaj zvučnik reprodukuje muziku na prirodan i fluidan način, te stoga predstavlja savršen izbor za celodnevnu neobaveznu reprodukciju muzike.

Bose Portable Home Speaker se predstavlja kao izuzetno sposobna sprava u pogledu opcija. Pored direktnog bežičnog povezivanja pomoću blutut i AirPlay 2 veze, na raspolaganju je wi-fi, koji omogućuje striming sa svih skladišta na lokalnoj mreži. Iako se osnovne komande nalaze i na zvučniku, za punu kontrolu predviđena je aplikacija Bose Music, koja objedinjuje sve raspoložive izvore (onlajn servise, internet radio, lokalne audioteke…) i donosi multirum povezivanje i objedinjenu kontrolu više Bose uređaja. Za napajanje je zadužena baterija nepoznatog kapaciteta, a proizvođač navodi da pruža do 12 sati glasnog slušanja muzike. Koliko je ova tvrdnja istinita, proverićemo u praktičnom delu testa.

Test

Portable Home Speaker se može koristiti kao standardni blutut zvučnik tako što se upari s telefonom, tabletom ili drugom blutut spravom. Aplikacija Bose Music ovde nije neophodna, a zvuk je, kao što je uobičajeno za Bose, veoma dobar. Reprodukcija je poprilično izbalansirana, pa je čak i niskotonsko područje, kao tradicionalna slaba tačka prenosivih zvučnika, više nego prihvatljivo. Važno je napomenuti da Bose nije upao u zamku prenaglašavanja niskih tonova kako bi se na veštački način nadomestili nedostaci malih drajvera i kabineta, već su basovi usklađeni s ostatkom zvučne slike. Kolorit je neznatno tamniji, ali to pripisujemo manjkavostima blutut prenosa, jer još nismo sreli blutut uređaj koji pruža neutralnu ili svetliju boju tona. Količina detalja je sasvim prihvatljiva, ali više od toga nas je oduševila istinska i neizveštačena muzikalnost. Ovaj zvučnik reprodukuje muziku na prirodan i fluidan način, te stoga predstavlja savršen izbor za celodnevnu neobaveznu reprodukciju muzike, stvarajući prijatnu atmosferu bez skretanja pažnje na sebe.

Kad poželite da iskoristite punu funkcionalnost zvučnika, aplikacija postaje neophodna, kao i povezivanje na lokalnu mrežu. Povezivanje na wi-fi sasvim je jednostavno i aplikacija vas vodi kroz ceo postupak, a nakon toga omogućen je pristup integrisanim onlajn servisima, internet radiju, ali i UPnP reprodukciji s lokalnih skladišta. Očekivano, reprodukcija preko mreže donosi boljitak u zvuku jer Portable Home Speaker podržava FLAC fajlove bez gubitaka u kompresiji i prenosu. Tonovi su čistiji, a definicija bolja, pa Bose pruža znatno precizniji prikaz. Kolorit je takođe neutralniji, bez tamnog vela koji obavija zvuk preko blutut veze. Basovi su iznenađujuće dobri: čvrsti su i precizni, uz prilično dobar tajming gornjih basova i odmerenost, koju bi poželeli i neki skuplji uređaji. Iako ne donosi široku pozornicu, što se i ne očekuje od mono-zvučnika, Portable Home Speaker se iskupljuje ravnomernim rasprostiranjem zvuka u svim pravcima i bez problema ispunjava zvukom prostoriju prosečne veličine. Ovo još jednom potvrđuje njegovu idealnu osoposobljenost za uživanje u neobaveznom slušanju muzike, bilo da ga postavite na stočić u uglu ili u središte prostorije – svi prisutni će uživati u jednako kvalitetnom zvuku.

Pored reprodukcije s različitih izvora, aplikacija pruža dodatne pogodnosti. Parametre zvučne slike moguće je korigovati pomoću odvojenih podešavanja za visoki i niski opseg, a multirum funkcionalnost obezbeđuje centralnizovanu kontrolu više Bose uređaja. Najzad, tu je podrška za Google asistenta i Amazon Alexu, koji dopuštaju zadavanje komandi, pretragu numera i kontrolu reprodukcije glasom.

Zaključak

Uz sve praktične funkcije, Portable Home Speaker otporan je na kvašenje po standardu IPX4, što ga čini odličnim izborom za upotrebu na izletu ili putovanju. Tokom testiranja izdržljivost baterije u potpunosti je opravdala očekivanja i u proseku nam je trajala više od 18 sati, uz umerenu glasnoću i reprodukciju preko wi-fi veze. Punjenje fabričkim punjačem traje oko četiri sata, a treba spomenuti da Bose na spisku dodatne opreme ima opciono postolje za punjenje zvučnika u kućnim uslovima, koje može predstavljati pristupačan, a koristan dodatak. Na kraju, moramo reći da Portable Home Speaker nije jeftin, ali da, poput drugih Bose uređaja, opravdava cenu maksimalno promišljenim opcijama, intuitivnom kontrolom i, naravno, veoma dobrim kvalitetom zvuka, pa stoga predstavlja odličnu investiciju za uložen novac.

Bose Portable Home Speaker
Povezivanje: wi-fi, blutut, AirPlay 2
Dimenzije (bez ručke): 104x191 mm
Cena: 390 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Svestrana upotrebljivost.
Praktičnost i robustna izrada.
Jednostavna aplikacija.
Prijatan i muzikalan zvuk.
Kvalitet nikad nije jeftin.
4.3