Bluesound NODE X

Prvih deset godina

Slavljenički NODE X donosi novu i prepoznatljivu boju kućišta, ali i nekoliko značajnih poboljšanja ispod poklopca.

Koliko je kompanija Bluesound uspešna i koliko toga je postigla na tržištu, najbolje pokazuje činjenica da ovaj brend proslavlja tek deseti rođendan, a već je toliko poznat i etabliran da se njegovo prisustvo u hi-fi svetu podrazumeva. Munjeviti uspeh ipak nije došao ni iz čega – u njegovim temeljima nalazi se sjajni operativni sistem BluOS, zamišljen kao svestrana, a ujedno savršeno stabilna platforma za sve vrste reprodukcije preko mreže. Tokom tog vremena Bluesoundovi uređaji doživeli su nekoliko unapređenja kako bi korisnicima pružili još veće mogućnosti i održali se u vrhu klase. Ipak, jubilarni NODE X ne predstavlja novu iteraciju popularne linije NODE, već je u pitanju posebno izdanje, koje će se prodavati naporedo sa osnovnom verzijom.

Opis

Iako u potpunosti preuzima kućište od osnovnog modela NODE, novi NODE X na prvi pogled se prepoznaje po srebrnoj boji – koliko znamo, ovo je prvi put da jedan Bluesoundov uređaj dolazi u ovakvom finišu. Kompaktni dizajn garantuje da će NODE X lako naći mesto na polici, a nizak profil i čiste linije obogaćene su zaobljenim uspravnim ivicama i neznatno usečenom crnom trakom, koja vizuelno deli kućište na donju i gornju polovinu. Pored logotipa kompanije, prednji panel sadrži drugu razliku u odnosu na osnovni NODE, u vidu 6,35-milimetarskog izlaza za slušalice, a tu je i skrivena LE dioda za indikaciju statusa uređaja. U središtu gornje strane nalazi se panel od crnog pleksiglasa, koji zapravo oživi kad se uređaj uključi – u pitanju je površina osetljiva na dodir, koja sadrži osvetljene komande za upravljanje osnovnim funkcijama. Ovo rešenje Bluesound neguje već godinama, ali smatramo da, pored sjajne aplikacije i odličnog daljinskog upravljača, ono sada predstavlja najpre vizuelnu i futurističku atrakciju.

Kućište od besprekorno obrađene i uklopljene plastike na zadnjoj strani udomilo je raznovrsne priključke. Kao glavni vid povezivanja predviđen je gigabitni LAN port, a dodatno su prisutni 3,5-milimetarski ulaz, koji kombinuje mini TOSLINK i analogni ulaz, kao i HDMI eARC za jednostavno priključivanje televizora na hi-fi sistem. Izlaz ka amplifikaciji izveden je u formi RCA konektora, a ukoliko želite da koristite NODE X samo kao mrežni plejer uz eksterni DAC, ponuđeni su digitalni koaksijalni i optički izlaz. Ovoj grupi pridružuje se USB-A port, koji može poslužiti kao digitalni izlaz prema D/A konverteru, ali i kao priključak za povezivanje eksternih skladišta muzike, pretvarajući NODE X u istinski muzički server. Postavku kompletiraju izlaz za aktivni sabvufer, 12-voltni okidač i utičnica za strujni kabl. Od konekcija koje se ne mogu videti, na raspolaganju su dvopojasni wi-fi i AirPlay 2, kao i dvosmerni blutut s podrškom za aptX HD kodek, koji omogućuje da NODE X prima audio-signal s drugog uređaja, ali i da šalje signal na blutut slušalice ili zvučnike.

Na kraju opisa, ne možemo da zanemarimo sjajno rešenu donju stranu: u njenom središtu nalazi se velika gumirana površina, koja pruža uređaju odličan oslonac i potpunu stabilnost, dok se dno blago podiže ka ivicama. Ovako stvoreni prostor ispod kućišta iskorišćen je za provetravanje, pa su kosine na donjoj strani ispunjene prorezima za hlađenje – verujemo da je ovo veoma značajno, jer deluje da je kućište prilično tesno popunjeno.

Tehnička rešenja

U pogledu upotrebe, NODE X u sebi objedinjuje mrežni plejer, D/A konverter, pretpojačalo i pojačalo za slušalice. Funkcija strimera obavlja se preko već poznate platforme BluOS, a za brzo i glatko obavljanje svih zadataka zadužen je četvorojezgarni procesor ARM Cortex-A53 na 1,8 gigaherca. Iako obično ne navodi tip konverterskog kola, Bluesound u ovom slučaju ponosno ističe da NODE X za D/A konverziju koristi čip ES9028Q2M američkog proizvođača ESS Technology. Rezolucija je ograničena na 192 kiloherca i 24 bita, pa NODE X ne podržava DSD i DXD, ali lista podržanih formata sve druge popularne ekstenzije. Kad je u pitanju izlaz za slušalice, Bluesound nije želeo da eksperimentiše, već je primenio jedno od najboljih gotovih rešenja, u vidu THX amplifikacije u patentiranoj tehnologiji AAA (Achromatic Audio Amplifier). Iako nije naveden tačan model, kao ni snaga pojačala, THX AAA tehnologija poznata je po linearnosti, malim izobličenjima i odličnom zvuku.

Upotreba i zvuk

U pogledu kvaliteta reprodukcije, Bluesound je na znalački način unapredio zvuk, pa se može jasno čuti da NODE X nastavlja tamo gde je osnovni NODE stao. Dobrom implementacijom konverterskog kola zadržan je za nijansu topliji zvuk, sa živopisnim i slojevitim prikazom. Ipak, NODE X ističe se izraženijom detaljnošću, koja je posledica veće preciznosti u svim uslovima. Strimer iz Bluesounda stoga pruža uvek poželjnu kombinaciju čistog i analitičnog zvuka, koji je istovremeno izuzetno prijatan na duge staze. Kolorit je pre raskošan nego suvoparan i za NODE X se ne može reći da je sasvim neutralan, ali mi smatramo da je upravo ovo jedna od njegovih najvećih čari – on uspeva da muzici podari sopstveni pečat, a da ujedno pruži analitičnost koja ga svrstava među istinske hi-fi sprave. Najniži tonovi odlično se nadovezuju na bogate visoke i srednje, donoseći jasne, masivne i prilično precizne note, koje ne gube čvrstinu i telo ni tokom zahtevnih deonica. S druge strane, poboljšana preciznost utiče na prostornu prezentaciju, pa NODE X kreira prostranu pozornicu – probajte da ga povežete na amplifikaciju i zvučnike iz klase iznad, a on će vam uzvratiti sjajno formiranom trodimenzionalnom scenom.

U pogledu praktičnih kvaliteta, ne možemo da ne spomenemo zaista odličnu kontrolu glasnoće. U današnje vreme sve veći broj digitalnih uređaja, bilo da su u pitanju D/A konverteri, strimeri ili multipraktik uređaji, integriše ovu funkciju, ali je malo koji na nivou testiranog Bluesounda – podešavanje glasnoće vrlo je precizno i linearno, a obavlja se u malim koracima, što omogućuje da zvuk podesite baš kako želite. Ovde ne možemo da se ne osvrnemo na iFi NEO Stream, koji nam je bio na testu u isto vreme i koji u ovoj kategoriji zaista ne može da se meri s Bluesoundom. Stoga, ako želite plejer koji ćete povezivati direktno na pojačalo snage ili aktivne zvučnike, NODE X predstavlja sjajan izbor.

Najzad, tu je BluOS: od svojih početaka, kad nas je pomalo nervirao svojom zatvorenošću i nedostatkom integrisanih servisa, ovaj operativni sistem prerastao je u možda najbolju striming platformu na tržištu. Bilo da koristite aplikaciju na računaru, tabletu ili telefonu, odziv i brzina su izuzetni, a bagovi i kočenja praktično istrebljeni. Ovo se prenosi i na sam uređaj, gde je sistem podržan dobro optimizovanim hardverom, pa je period podizanja sistema i prepoznavanja mrežnih izvora uzorno kratak. Spisak opcija takođe je izuzetan i obuhvata tonska podešavanja i druge kontrole zvuka, dodatne praktične mogućnosti, glasovne komande, pa i formiranje bežičnog multirum sistema kroz aplikaciju. Tokom godina susreli smo se s brojnim platformama i aplikacijama, od kojih su mnoge radile dobro, ali BluOS jednostavno podiže čitavu stvar na viši nivo – izuzetno osmišljen i realizovan u svakom pogledu, trenutno teško da ima konkurenciju.

Zaključak

Uvek je zanimljivo kad na testu imamo dva srodna uređaja jer nam to omogućuje da direktno uporedimo njihove kvalitete i nedostatke. Iako cenovna razlika između NODE X i NEO Streama iznosi više od 50 odsto, rezultati nisu baš sasvim srazmerni tome. Iako iFi donosi nešto precizniji i čistiji zvuk, Bluesound pruža živopisniju reprodukciju, koja može biti zanimljivija i jednostavno privlačnija za slušanje. S druge strane, NODE X odnosi pobedu u načinima kontrole, operativnom sistemu i podešavanju glasnoće, a tu je i vrlo dobro pojačalo za slušalice. Stoga, za Bluesound NODE X može se reći da više nego opravdava svoju cenu – ovo je primer uređaja koji pruža više nego što se od njega očekuje, što je, nažalost, izrazito retko u današnjem hi-fiju.

Bluesound NODE X
Mrežna platforma: BluOS
D/A konverter: ESS ES9028Q2M
Podržani formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, MQA, OGG, WAV, WMA...
Podržana rezolucija: 192/24
Izobličenja THD+N: 0,0003%
Odnos signal/šum: -118 dB
Analogni ulazi: 3,5 mm
Digitalni ulazi: mini TOSLINK, HDMI eARC
Analogni izlazi: RCA
Digitalni izlazi: koaksijalni, USB-A
Mrežno povezivanje: LAN, wi-fi
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Dodatno: blutut aptX HD, AirPlay 2, sub out
Daljinski upravljač: RC1
Dimenzije (ŠxVxD): 220 x 46 x 146 mm
Masa: 1,09 kg
Cena: 800 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Savršen operativni sistem i aplikacija.
Bogate opcije.
Plemenit i živopisan zvuk.
Prostrana pozornica.
Samo do 192/24.
4.4