Bluesound HUB

BluOS u celoj kući

Novi uređaj iz Bluesounda omogućuje mrežno povezivanje udaljenih uređaja na postojeći BluOS sistem.

Svaki ljubitelj dobrog zvuka danas je upoznat s reprodukcijom preko mreže i pogodnostima koje ona donosi – od upravljanja putem aplikacije, preko pristupa raznovrsnim onlajn muzičkim servisima, pa do gotovo neiscrpnih multirum opcija. Ali šta ako poželite da vaš gramofon, CD plejer ili drugi izvor povežete sa sistemom koji se nalazi u drugoj prostoriji, a u svom sastavu već ima Bluesound NODE ili POWERNODE? Proizvođač je mislio i na to, pa je u novu generaciju uređaja uključio mrežni adapter pod nazivom HUB.

Bluesound HUB

Kućište uređaja prilično je kompaktno i u osnovi ima kvadrat sa snažno zaobljenim uglovima, a dizajnom se najviše oslanja na druge modele iz iste kompanije. Čvrsta plastika izvedena je u matiranoj crnoj boji, koja je magnet za otiske prstiju, a za prednji panel može se reći da ne postoji u uobičajenom smislu – ovde nailazimo na jedan neprimetni taster, diskretnu LE diodu i logotip kompanije. Zadnja strana je znatno popunjenija i sadrži eternet port, kao i dva analogna RCA i dva digitalna ulaza (koaksijalni i optički). Za razliku od klasičnog mrežnog plejera, ovde su u pitanju ulazi, jer je HUB zamišljen da omogući povezivanje udaljenih izvora zvuka na postojeći BluOS sistem. Iza analognih ulaza nalazi se analogno-digitalni konverter, a fabrika posebno ističe prisustvo kvalitetnog gramofonskog pretpojačala za MM zvučnice – dakle, jedan analogni ulaz je linijski, dok je drugi gramofonski, uz neizbežni zavrtanj za uzemljenje. Postavku upotpunjuje HDMI port s podrškom za najsavremeniji eARC, pa se i televizor može pretvoriti u svojevrsni deljeni audio-izvor. Napajanje je eksterno, preko USB-C porta, a treba naglasiti da HUB podržava i bežično wi-fi povezivanje na lokalnu mrežu, uprkos odsustvu spoljašnje antene.

U radu

Tokom upotrebe HUB se odlikuje glatkim radom, za šta je zaslužan četvorojezgarni centralni procesor ARM Cortex-A53. Važno je istaći da uređaj ne podržava DLNA i UPnP protokole, te da se može koristiti samo u okviru zatvorenog BluOS sistema – uz druge Bluesoundove uređaje i, pretpostavljamo, uz sprave drugih proizvođača koji koriste ovu platformu (NAD, Roksan, Monitor Audio i drugi). Jednom kad je priključen na mrežu, HUB se prikazuje kao jedan od izvora u okviru kontrolne BluOS aplikacije (za telefon, tablet, PC…) i treba ga samo odabrati kao izvor, dok je na strani HUB-a potrebno započeti reprodukciju na željenom uređaju. Analogne ulaze već smo opisali, a u pogledu digitalnih ulaza treba navesti da je podržana rezolucija do 192 kiloherca i 24 bita.

HUB podržava dva simultana strima, pa se, na primer, na jednom sistemu može služati gramofon, dok drugi reprodukuje zvuk s CD plejera. HDMI port takođe je prilično zanimljiv, jer omogućuje da se televizor pretvori u svojevrstni audio-izvor kroz celu kuću – sjajna stvar ukoliko želite da slušate prenos utakmice ili auto-trke dok se bavite kućnim poslovima. Pored toga, HUB je u potpunosti kompatibilan s bežičnim Bluesoundovim zvučnicima, pa se može iskoristiti za povezivanje ovih zvučnika s tradicionalnim izvorima i sastavljanje naprednog bežičnog sistema. Kad se tome doda da jedan BluOS ekosistem podržava do četiri HUB-a, odnosno do osam simultanih strimova, jasno je da su mogućnosti izuzetno velike.

Zaključak

Iako je osmišljen kao uređaj specifične namene, sigurni smo da će HUB naći svoje mesto na tržištu. Zavoleće ga svi koji već koriste BluOS, a imali su potajnu želju da dodatno povećaju funkcionalnost svog sistema. A možda će upravo to privući i neke nove korisnike kojima se svideo zvuk Bluesoundog uređaja, ali nisu mogli da ih uklope u svoje želje i potrebe. Stabilna softverska platforma, sasvim jednostavna upotreba i već tradicionalno dobar kvalitet zvuka najbolja su preporuka za Bluesound HUB.

Bluesound HUB
Frekvencijski odziv (+/-3 dB): 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: <0,03%
Digitalnih ulaza: 3
Analognih ulaza: 2
Podržana rezolucija: do 192/24
Mrežno povezivanje: eternet, wi-fi
Dimenzije (ŠxVxD): 143 x 45 x 153 mm
Masa: 0,63 kg
Cena: 350 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetno jednostavna upotreba.
Stabilnost u radu.
HDMI eARC i phono MM.
Eternet i wi-fi.
Samo za BluOS platformu.
4.1