Kompanija Bowers & Wilkins najavila je svoj prvi premijum sistem za Jaguar XKR Portfolio, kao rezultat rigoroznog razvojnog programa posvećenog pružanju autentične reprodukcije zvuka u automobilu. Sistem koristi mnoge od tehnika koje B&W ugrađuje u kućne sisteme i u studijsku opremu, a sve u cilju dobijanja istog kvaliteta zvuka i u uslovima kokpita automobila. Od sada će samo kupci Jaguara XKR Portfolio biti u prilici da uživaju u B&W kvalitetu novog sistema.

Među prirodnim materijalima za konuse izbor je pao na kevlar, zaštitni znak kompanije Bowers & Wilkins. Tačan sastav materijala za sada je tajna, a u kompaniji su isprobali više od 40 različitih mešavina pre nego što su se odlučili za konačan proizvod. "Nije svaki kevlar isti", kaže Martin Lindsay, poslovni menadžer. "Tehnike koje mi primenjujemo dizajnirane su da minimizuju izobličenja i tako smanje koloracije u zvuku. Rezultat toga je da ovi zvučnici proizvode čistiji zvuk u celom opsegu i slušaocu pružaju mnogo finih detalja". Proces proizvodnje visokotonaca bio je iscrpljujuć. Zbog svojih karakteristika krutog materijala, za ciljni materijal izabran je aluminijum. Visokotonci su nekoliko nedelja testirani pomoću lasera, kako bi se ustanovila prelomna frekvencija zvučnika. Kada se komponente za zvučnik ovim putem odaberu one tada postaju "zlatna referenca", prema kojoj se prave svi ostali uzorci. Ovaj postupak prati standardnu proceduru u B&W načinu proizvodnje.

Kako bi se osiguralo da sistem pruža najbolje performanse u automobilu, stručnjaci B&W su tesno sarađivali sa inženjerima iz Jaguara. Timovi su neumorno podešavali uglove, postolja, balans, kašnjenja i ostale parametre, kako bi sistem doveli do savršenstva. Konačno, ustanovljena su tri ekvilajzerska profila, namenjena različitim uslovima vožnje i asfaltne podloge. Takođe, ustanovljeni su i EQ profili za kupe vozila, i to za uslove kada je krov otvoren i kada je zatvoren. Istraživanja u Evropi i SAD trajala su 18 meseci, a kao rezultat oformljen je Bowers & Wilkins Automotive Group. "Prezadovoljni smo nivoom performansi koje pruža XKR Portfolio", kaže Lindsay. "Zahvaljujući posvećenosti Jaguara i naših dobavljača, napravili smo perfektan audio sistem. Na kraju, jedino nezadovoljstvo koje mogu da izrazim je to što ja nisam vlasnik jednog od ovih sjajnih automobila". Bowers & Wilkins Premium Sound System dostupan je kao standardna oprema u svim Jaguar XKR Portfolio verzijama, čija prodaja kreće u julu 2007. godine.