AudioQuest DragonFly Red

Lepota vilinog konjica

Najnoviji portabl DAC s pretpojačivačem i pojačivačem za slušalice unapređuje digitalni zvuk s mobilnih uređaja i kompjutera do audiofilskog nivoa.

Kompjuterske tehnologije odavno su u službi digitalnog audija, a zahvaljujući minijaturizaciji sve kvalitetniji D/A konverteri staju u sve manji prostor, tako da kompetentni DAC-ovi veličine USB memorije više nisu novost. U ovoj kategoriji možemo očekivati samo dalja tehnička i zvučna unapređenja, a jedno takvo vam ovde predstavljamo.
Najnoviji iskorak AudioQuesta iz domena konekcija i kablova u “misteriozni i opasni” svet digitalnog audija jeste DragonFly Red, u osnovi USB DAC, ali s dodatim funkcijama pojačivača za slušalice i linijskog pretpojačivača sa softverskom kontrolom glasnoće. U pitanju je treća i po performansama najbolja verzija koja spolja izgleda kao USB memorija, doduše malo većih dimenzija, u crvenom auto-laku, poklopcem koji zatvara pozlaćeni USB-A konektor na jednom kraju i 3,5-milimetarskim stereo-izlazom za slušalice ili interkonekt na drugom. S gornje strane je vilin konjic, zaštitni znak ove serije, s pozadinskim osvetljenjem koje menja boje za različite indikacije.

Srce uređaja čini 32-bitsko DAC kolo ESS Sabre 9016, za razliku od prethodnog modela u kome je bio čip ESS 9010. USB risiver PIC32MX je zamenio dosadašnji TAS1020B i njegova glavna odlika je 77 procenata veća energetska efikasnost od prethodnika, što obezbeđuje ukupnu manju potrošnju celog uređaja, a 32-bitska arhitektura omogućuje direktnu komunikaciju sa DAC-om bez kola za apsempling. Ovom kolu je moguće ažurirati softver preko aplikacije na kompjuteru i tako možda doći do dodatnog poboljšanja zvuka. Takođe, kolo koristi Hybrid-PLL takt, koji garantuje minimum džitera. Analogni stepen je direktno spregnut i bez potenciometra jer se glasnoća reguliše softverski: tako mali džek za slušalice može biti i izlaz za pretpojačalo s nivoom na maksimumu, a maksimalni nivo od 2,1 volta dovoljan je za obe funkcije. DragonFly Red koristi internu regulaciju izlaznog nivoa, koja se nalazi u samom ESS čipu, kojom se upravlja posredno, preko regulacije glasnoće na kompjuteru ili mobilnom uređaju. AudioQuest navodi da je ova 64-bitska kontrola bit-perfect, dakle, da ne menja originalnu digitalnu reč muzičkog fajla ili strima, već obavlja takozvani padding, odnosno dodavanje bitova kako bi se promenila dužina reči, a samim tim i vrednosti koje konverter vidi i pretvara u signal.

DragonFly Red je napravljen kao plug-and-play uređaj. OS X ga prepoznaje odmah, a na iPhone i iPad se povezuje pomoću USB adaptera i radi odmah. Istini za volju, mogu se dešavati dropouti, ali se oni uspešno otklanjaju USB 3.0 adapterom za kameru. Kod Windowsa, koji je uglavnom plug-and-play, funkcionalnost pa i performanse zavisiće od verzije i instaliranih ažuriranja operativnog sistema. Isto tako, frekvekciju 88,2 kiloherca nije moguće koristiti bez softvera za reprodukciju koji zaobilaze Windows engine za zvuk.

Audiofilija s mobilnog telefona
Mobilni uređaj je, kao što i samo ime kaže, napravljen da ponudi komunikaciju i multimediju u pokretu nauštrb kvaliteta. Proizvođači kao što je HTC posvetili su posebnu pažnju kvalitetnim audio-izlazima na nekim modelima. Međutim, korišćenje mobilnog telefona kao strimera u pokretu sasvim je nova dimenzija. I dok autor ovih redova nije imao velike primedbe na zvuk iPhonea preko slušalica Koss Porta Pro srazmerno niske impedanse, DragonFly Red je podigao zvuk na viši nivo: gotovo nečujan šum, bogatstvo detalja, bez bombastog basa i svetlijeg visokog opsega. Znaćete da je zvuk dobar (pod uslovom da su slušalice udobne) ako posle nekog vremena usled zamora ušiju ne osetite potrebu da ih skinete. U redu, ako je poboljšanje ovako čujno preko slušalica, zašto ne bismo isprobali telefon kao strimer u sistemu? Vilin konjic menja boje u zavisnosti od statusa uređaja: crvena označava stendbaj, a frekvencije od 44,1 do 96 kiloherca redom su označene zelenom, plavom, narandžastom i magentom.

DAC je u sistemu odmah pružio prijatan zvuk strimujući AIFF s mobilnog telefona, s neznatno mutnijim basom, ali s vrlo dobrom dinamikom, imajući u vidu da se uređaj napaja s baterije mobilnog telefona, i dobrom ukupnom slikom. Budući da je prvenstvena namena DragonFlyja da pruži bolji zvuk u odnosu na audio-izlaz kompjutera, isprobali smo ga i preko USB izlaza na kompjuteru sa istim materijalom. Nismo mogli da primetimo bilo kakvu znatniju razliku u odnosu na mobilni uređaj, osim što se poboljšala mikrodinamika, pa su postali čujniji oni detalji koje je obično moguće jasno razaznati tek preko slušalica. Na ambijentalnim snimcima otkriva eho i reberberaciju vrlo detaljno, dok je transparentnost za svaku pohvalu. Doduše, spoljašnje dimenzije zvuka ne prati uvek i odgovarajuća masa: DAC će verno reprodukovati oštrinu violine ili baršunast ženski vokal, ali na momente može zvučati kao prazan veo bez volumena, ispod koga se ne krije ništa.

Vrlo je lako nakon nekoliko dana slušanja zvuka koji je neobično ugodan za prirodu samog uređaja navići se na DragnFly Red ukoliko niste imali iskustva s drugim DAC-ovima, što samo znači da je dovoljno kompetentan ne samo kao pojačivač za slušalice već i u hi-fi sistemu s kompjuterom. Naravno, ne treba imati preterana očekivanja i neizbežno je uvideti da zvuku nedostaje malo više mase i zapremine, da je uređaj ograničen formatima i frekvencijom, ali za dodatne performanse potrebno je potražiti neki drugi i skuplji DAC.

Zaključak
Zamišljen kao komponenta koja će bez mnogo posla i velikih troškova povezati kompjuter sa slušalicama ili audio-sistemom, DragonFly Red nudi mnogo više od toga i on je, u stvari, solidan DAC. Procene koliko klasa više vredi jedna komponenta uvek su nezahvalne, ali je izvesno veoma teško naći bolji zvuk za ovu cenu. Ako ste u potrazi za jednostavnim rešenjem za svoj kompjuterski audio ili head-amp koji nije skup, a da pritom ne razmatrate polovne uređaje niti skorije promene sistema, DragonFly Red je odlično rešenje koje, osim toga, nudi i jednu ekstra pogodnost: možete ga nositi uz svoj mobilni uređaj i tako postati pravi mobilni audiofil.

PLUS
Verovatno najbolji USB DAC u klasi.

MINUS
Ništa za USB DAC ove cene.

DAC: ESS Sabre ES9016
Rezolucija: PCM 16/24 bita, 44,1/48/88,2/96 kHz
Kompatibilnost: Windows, OS X, Android, iOS
Ulaz: USB-A asinhroni
Izlaz: 3,5 mm stereo
Izlazni napon: 2,1 V (0 dB FS)
Dimenzije (ŠxVxD): 12x19x62 mm
Cena: 199 evra
Reader Rating4 Votes83
83
Ocena čitalaca