Žučne debate oko analognih audio kablova se obično koncentrišu oko toga da li različiti tipovi žica i tehnika povezivanja kablovima zaista zvuče drugačije, naročito ako mnogo koštaju. Ali, Jim Wang iz Harmonic Technology je pronašao ono što zaista čini razliku. Eliminisao je žicu i potrebu da se ista poveže. Njegova kompanija je upravo napravila novu “raspravu sa kablovima”, svojim novim kablom CyberLight Analog Interconnect. Ovaj kabl koristi ono što ova kompanija zove LAM (Light Analog Module/svetlosni analogni modul) tehnologija Photon transduktor.
Nova serija kablova je bazirana na minijaturnoj LAM elektronici u RCA ili XLR konektoru kabla koji konvertuje analogne signale u svetlost, koja se šalje u audio vlakno optičkog kabla i onda ponovo konvertuje u analogne signale. Kompanija opisuje LAM Photon transduktor kao “tako mali da taman staje u konektor kabla” i kaže da se napaja ili zidnim daljinskim adapterom snage ili optimalnim Cyber Power Pack UPS punjačem baterija koji obezbeđuje 12 volti jednosmerne struje.
U ovom trenutku bi bilo logično upitati se zašto bi neko želeo da šalje analogni audio signal kroz proces LAM konverzija. Harmonic Technology kaže da postoje dve odmah uočljive koristi: nema fizičkog efekta žice i nema zamršenih kablova na podu. “Imamo nula kapacitivnosti, nula induktanse, nula efekta omotača, nula promena faze i nula gubitka signala do 200 metara”, objašnjava Jim Wang. HT takođe tvrdi da su, pošto nema žice koja se provlači između komponenti, kablovi CyberLight “potpuno imuni na smetnje radio-frekvencija i elektromagnetske smetnje”.
Kako radi konverter LAM? Wang objašnjava da LAM Photon transduktor uzima linijski analogni signal i odmah ga konvertuje u “jak svetlosni signal sa laserskom diodom, izbegavajući nepotrebnu digitalizaciju i prenosi kroz jedan audio vlakneni optički link, u kojem LAM dobija i konvertuje signal opet u analogni”. Rezultat je fizički fleksibilan kabl “sa veoma niskim pragom buke i bez gubitka kvaliteta zbog previše digitalnih konverzija”. Lepota varijabilnih LAM konvertora je u tome da oni individualno mogu biti obrađivani sa velikom preciznošću. Tvrdi se da je opseg frekvencije od 5 Hz do punih 30 MHz.
U međuvremenu, ako želite i sami da ih čujete, par CyberLight P2A od 1,5 metara sa RCA konektorima ili kablovi CyberLight Wave će vas koštati 1199 dolara. Preporučeni punjač baterija Cyber Power Pack košta 499 dolara, a duži kablovi i standardne dužine su takođe dostupne, i to do 200 metara “bez ikakve degradacije signala”.