Argon Audio TT-4

Another one rises the dust

Nije nam bliže poznat danski smisao za šalu, ali, kad je reč o hi-fiju, o tome Danci uvek razmišljaju ozbiljno i uopšte se ne šale.

Argon Audio osnovan je na prelazu između 20. i 21. veka u Danskoj, ali njegova istorija je zapravo duža i bogatija: marka je nastala od najvećeg skandinavskog audio-distributera HiFi Klubben, koji postoji od 1983. Bogato iskustvo na kome je izrastao Argon Audio ne čine samo brojne druge marke i uređaji već i stalan dodir s kupcima i dobro razumevanje šta oni žele i koliko su spremni da to plate. To i jeste njihovo obećanje: “Vrednost za novac”.

Argon Audio je počeo s proizvodnjom gramofona 2008. i sa skromnim modelom TT-1. Došavši do modela TT-3, pronašli su svoj sweet spot i čak i sami savetuju da nam nije potreban bolji gramofon od toga. U međuvremenu, prodaja se ustalila na desetak hiljada primeraka godišnje i tržište je tražilo novi model. Iako je preporuka za TT-3 “look no further” ostala na veb-sajtu (možda je u pitanju previd), krajem marta lansiran je i novi model s oznakom TT-4.

Prvi pogled vara

Izgled Argon Audija TT-4 je eksces skandinavskog dizajna: minimalizam i diskretno industrijsko oblikovanje padaju u pokušaju da prikriju funkciju i podrede je vizuelnoj pojavi. Ne samo da se odmah vidi da je TT-4 gramofon već je prilično robustnog izgleda. Debela baza, naglašene nogice, visoki tanjir i upadljiv sklop ručice ističu ambiciju ovog uređaja, a njegova sofisticiranost je naglašena veoma finom završnom obradom.

Osnovu TT-4 čini baza od MDF-a na podesivim izolacionim nožicama (kod TT-3 one nisu bile podesive). Na podšasiji se nalazi jednosmerni motor s elektronskom kontrolom i prebacivanjem brzine 33/45. Prenos do tanjira je putem remena, a tanjir od livenog aluminijuma ima masu od 1,4 kilograma. Za dampiranje tanjira je upotrebljen mat od filca. Nemamo podatak o ležaju, ali reklo bi se da je upotrebljen princip čelične osovine u mesinganoj biksni.

Poseban osvrt zaslužuje ručica dužine 8,8 inča, koja je projektovana u kući. Izrađena je od krutih karbonskih vlakana, što smanjuje rezonancu u opsegu oko 500 herca i obezbeđuje da samo vrh ručice radi u ritmu brazde, a da se pročitani signal u većoj meri i detaljnije prenosi na iglu. S donje strane ručice nalazi se uzdužni kanal koji prekida put rezonance koja nastaje usled torzije ručice.

Gramofon poseduje integrisani MM gramofonski pretpojačivač, koji se može isključiti iz kola. Naravno, tu je i poklopac, kao i komplet kablova. TT-4 je u ponudi u četiri boje, i to u dve boje prirodnog furnira. U osnovi, ovo je poboljšana verzija modela TT-3, s debljom i težom bazom, masivnijim tanjirom i poboljšanim izolacionim nožicama. Iako nismo imali prilike da slušamo TT-3 radi poređenja, isprobaćemo kvalitete ovog, zasad najboljeg modela Argon Audija.

Slušni test

Na slušnom testu koristili smo sve što komplet TT-4 nudi: ugrađenu glavu i gramofonski pretpojačivač, kao i priložene interkonekt kablove. Ono što smo dobili jeste precizan, fluidan i čist zvuk, oslobođen od pratećih šumova. Zapravo, TT-4 zvuči toliko izbalansirano da na momente u svojoj pristojnosti može zvučati i monotono, ali je uvek uredan, rezolutan i sa solidnom prezentacijom.

Iako je TT-4 u fabričkoj verziji solidan u svojoj klasi, mada možda ne i najbolji, ovde se otvara širok prostor za unapređenje. Pre svega, gramofonu će prijati dodatno umrtvljenje podloge na kojoj se nalazi, uprkos unapređenim nožicama. Zatim, zamena fabričkog filca nekim boljim matom sigurno će promeniti akustičku impedansu i izoštriti zvuk. Prelazak s glave OM Red na Blue takođe će dati svoj doprinos. I tako sve do boljih interkonekta umesto fabričkih.

Tokom slušanja primetili smo jednu nuspojavu: prostornost i dubina se naizmenično pojavljuju i gube, čas su tu, čas nisu, kao i jasnoća klavira. U potrazi za mogućim uzrokom došli smo do samih tehničkih karakteristika. Tačnost brzine na TT-4 je svega dva odsto, što nije sjajan rezultat. Međutim, zavijanje i podrhtavanje prema katalogu iznose 0,2 odsto, što je na granici proseka za ovu cenovnu klasu, kad je već moguće čuti ne samo varijacije u visini tonova već i zbrku u prostornom rasporedu i separaciji instrumenata.

Zaključak

Kao što i kaže obećanje Argon Audija, TT-4 je dobra vrednost za novac, namenjena kako novajlijama, tako i povratnicima u gramofoniju. Minimalistički skandinavski dizajn skriva solidno tešku bazu i tanjir, tihi motor i kvalitetnu karbonsku ručicu. Tonski – teži da bude neutralan, ali to nekada prelazi u monotonost. To se može popraviti postepenim apgrejdovanjem, polazeći od umrtvljene površine na koju se stavlja, i bolje glave.

Kad se na tržištu pojavite s gramofonom u klasi od 600 do 700 evra, ulazite na teren kojim suvereno vlada Rega, koja je jednostavno sweet spot tog cenovnog razreda. Neizbežno je poređenje s modelom P2, međutim, ako se na proizvođačku cenu dodaju transport i carina, onda se vaše opcije pomeraju na P3. Ipak, TT-4 i dalje može imati neke prednosti ili, jednostavno, biti više po vašem ukusu. Zato, ako imate priliku, istražite ovaj gramofon.

Argon Audio TT-4
Baza: kruta MDF baza s plivajućom supšasijom
Pogon: preko remena
Motor: DC sa elektronskom kontrolom, na supšasiji
Brzine: 33⅓, 45, elektronsko prebacivanje
Varijacija brzine: ±2%
Zavijanje i podrhtavanje: ±0,2%
Tanjir: 1,4 kg, liveni aluminijum
Ručica: karbonska
Efektivna dužina ručice: 223,5 mm
Overhang: 18,6 mm
Glava: Ortofon 2M Red
Odnos signal/šum: 67 dB (A-filter)
Izlaz: phono ili line out (ugrađeni MM pretpojačivač)
Dimenzije (ŠxVxD): 420 x 142 x 355 mm
Masa: 7,4 kg
Cena: 645 €
argonaudio.com
Atraktivan i solidan paket "priključi i slušaj".
Lakoća apgrejdovanja komponenti.
Stabilnija rotacija bi pružila još bolji zvuk i doživljaj.
Nedovoljna mehanička izolacija od podloge.
3.9