Argon Audio Solo

Pristupačni strimer

Nebrojeno puta ste nam tražili da preporučimo pristupačni strimer koji radi sve. Sada konačno možemo da predložimo konkretan uređaj koji vam neće isprazniti novčanik.

Argon Audio je danska firma koja, nažalost, nije zastupljena na srpskom tržištu. Ipak, zahvaljujući saradnji sa EISA, dobili smo na test maleni strimer pod imenom Solo. Ovaj strimer je spakovan u kompaktno i elegantno kućište, koje s gornje strane ima maleni logo, a s prednje samo malu LED lampicu. Ako vam njegovo prisustvo smeta, lako ga možete gurnuti na kraj police i zaboraviti da ga imate ili, još bolje – ukućanima uopšte ne morate ni pomenuti da ste ga kupili.

U pakovanju je priloženo napajanje sa USB priključkom, što u praksi znači da, ako na nekom uređaju imate USB napajanje od jednog volta, onda možete direktno Solo priključiti i smanjiti gužvu među kablovima. Solo se može povezati bilo analogno, bilo digitalno. Ako se odlučite da koristite analognu vezu, D/A konverziju će vršiti ugrađeni ESS Sabre DAC ES9018. Ukoliko imate bolji DAC, onda, naravno, preporučujemo digitalnu konekciju, a možete upotrebiti i koaksijalnu i optičku vezu.

Jedina mana koja se spočitava ovom uređaju jeste to što ima samo wi-fi vezu, a izostao je eternet. Ovo, naravno, nije problem ukoliko imate stabilni ruter i ne morate ga svakog meseca bar jednom isključiti iz struje kako bi se resetovao. Argon Audio Solo ima dual-band bežičnu konekciju, što znači da podržava i 2,4 i pet gigaherca i ujedno uvećava šansu za stabilnom konekcijom.

Povezivanje

Ukoliko ste Android korisnik, možete otvoriti Google Home aplikaciju i Solo će se tamo sam pojaviti. Da stvar bude interesantnija, možete puštati muziku glasovnim komandama. Ako ste, ipak, Apple korisnik, morate otići na wi-fi podešavanja u svom iPhoneu ili iPadu i tamo se povezati na Solo. Od tog trenutka možete puštati Spotify, AirPlay 2, Chromecast ili UPnP, a možete koristiti i blutut 5.0. I sad dolazimo do drum-rolla… Solo može da reprodukuje Roon, i to do 192 kiloherca i 24 bita.

Lako možete puštati muziku sa striming servisa poput Tidala, Apple Music i Qobuza, i to veoma jednostavno. Argon Audio je čitav proces napravio veoma jednostavnim, te će korišćenje striminga biti lako za sve članove domaćinstva.

Moramo pomenuti i blutut povezivanje. Naime, Solo ima taster za ovu vrstu veze na zadnjem panelu, ali pritiskanje ovog tastera vršićete samo jednom za svaki telefon. Time je sačuvan vizuelni utisak, ali verovatno ćete naslepo morati na napipavate ovaj maleni taster.

Utisak

Iako uvek preporučujemo kupovinu zasebnog D/A konvertera, moramo priznati da Solo radi solidno i sa ugrađenim ESS Sabre kolom. Ako samo želite da unapredite funkcionalnost nekog starog pojačala ili aktivnih zvučnika, Argon Solo je veoma dobro rešenje. Ukoliko ipak tražite nešto više, opet je Solo dobar početak, a za eksterni DAC se vredi potruditi. Bilo kako bilo, ova kompanija je omogućila da na jeftin i elegantan način uživamo u strimingu.

Argon Audio Solo
Internet: wi-fi 802.11 ac (2,4 GHz / 5 GHz)
Striming: AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect i blutut 5.0 sa AAC
Rezolucija: 24-bit / 192 kHz via Roon, 24-bit / 96 kHz via Chromecast, 16-bit / 44.1 kHz via AirPlay 2
Procesor: Dual Core ARM Cortex A7
Audio procesor: ARM Cortex M33
Konekcije: digitalni (optički, koaksijalni), analogni (RCA)
Dimenzije (ŠxVxD): 147 x 36 x 150 mm
Masa: 600 g
Cena: 249 EUR
www.argonaudio.com
Malo i elegantno kućište.
Podrška za Roon.
Samo wi-fi.
4.1