Apple iPhone X

Nedovršena revolucija

Još jednom je Appleu pošlo za rukom da uzdrma industriju mobilnih uređaja i predstavi uređaj koji će, uprkos ceni, želeti milioni ljudi, ali koliko god bio impresivniji uživo nego na slikama, teško je oteti se utisku da je na novom iPhoneu moralo još dosta da se radi.

Od jubilarnog i istovremeno slavljeničkog iPhonea, kojim se obeležava decenija od pojave prve verzije ovog uređaja, svi su očekivali tri stvari. Najpre potpuno novi form factor, kojim bi dizajn, finiš i ergonomija telefona bili prilagođeni savremenom načinu korišćenja mobilnih uređaja, revolucionarnu tehnologiju koja bi uzdrmala čitavu industriju i naterala konkurenciju da kopiranjem te tehnologije ponovo pozicionira Apple kao vodećeg inovatora te industrije i, naravno, nadrealno paprenu cenu, koja će, više od iskazivanja statusa ili šminkanja, pre svega služiti za udovoljavanje sebi jednim trajnim i funkcionalnim luksuzom. Poput trkačkog automobila, ali uz dohvatljiv red veličine…

Apple je s iPhoneom X ispunio sva tri očekivanja. Uređaj izgleda potpuno drugačije – moderno, netipično i futuristički. Ekran konačno nema rubove i donosi izduženi format s odnosom stranica 19,5:9, prilagođen najčešćoj radnji koju danas primenjujemo na telefonima – skrolovanju palcem gore-dole – više čak i od konkurencije koja se prva setila da postavi takav oblik ekrana kao novi standard. Posebnost, prepoznatljivost, pa i praktičnost novog form factora nešto je što će novom iPhoneu priznati svi, zamerali mu odrezani vrh, odnosno „notch“ ili ne.

Bitna novost
Tu je i revolucionarna tehnologija. Zove se TrueDepth i ugrađena je u komponentu koja se donedavno činila najmanje bitnom na telefonima – selfi-kameru. Zahvaljujući toj tehnologiji, prednja kamera iPhonea X očitava dubinsku konstrukciju ljudskog lica, na temelju čega je u mogućnosti da osigura biometrijsko otključavanje telefona prepoznavanjem vlasnika. Ta funkcija naziva se Face ID i predstavlja značajan iskorak po pitanju očuvanja sigurnosti i privatnosti telefona, ali TrueDepth je zaslužan i za niz drugih inovativnih primena, od zabavnih – poput već sada čuvenog animiranja govanca i drugih emojija – do kudikamo ozbiljnijih, koji će doneti svrhovitu upotrebu ARkita, developerske platforme za dopunjenu stvarnost koju je Apple doneo sa iOS-om 11.

Svakako – i treće očekivanje – visoka cena je tu. Appleov iPhone X košta u proseku 25 odsto više od istovetnih konkurentskih superflegšipa, a cena mu i dalje rapidno raste ako želite malo više memorije, brzi punjač, produženu garanciju… Ko god sebi priušti iPhone X, zaista će ozbiljno počastiti samog sebe, i to će osećati dosta dugo, što nikako nije zanemarljiv prodajni adut ovog proizvoda.

Sve rečeno dovoljno je da bilo kakva analitička recenzija iPhonea X izgubi smisao jer argumenti teško mogu da promene mišljenje onih koji su za njega odlučili da kešnu lovu, a Apple je na to i računao. Možda je baš zato u prodaju pustio uređaj koji je, realno, još uvek nedorečen i kod koga su se, nekoliko dana nakon što je došao u ruke prvim kupcima, počeli pojavljivati problemi koji tako nešto potvrđuju – od blokiranja telefona pri hladnim vremenskim uslovima, preko izbijanja zelene linije preko celog ekrana, do krckanja u zvučniku ili burn-in efekta na ekranu… Dovoljno da se zamislite i kad su u pitanju kudikamo jeftiniji uređaji, pa evo, ipak, analize temeljene na činjenicama.

Mali, a veliki
Novi oblik iPhonea prati tržišni trend prema kojem proizvođači nastoje da što veći ekran uguraju u što manje kućište. Dijagonala iPhonea X tako je, zapravo, najveća do sada viđena na iPhoneima i iznosi 5,8 inča – iPhone 8 Plus ima dijagonalu od 5,5 inča, a iPhone 8 samo 4,7 inča. Štaviše, i površina ekrana je sa 84,4 kvadratna centimetra rekordna u odnosu na 83,4 kvadratna centimetra, koliko ima iPhone 8 Plus. Ipak, odnos površine ekrana i čitavog prednjeg panela iPhone X od 82,9 odsto omogućio je Appleu da ga učini po dimenzijama drastično manjim od iPhonea 8 Plus, kojem taj odnos iznosi skromna i zastarela 67,4 procenta. Ko god je pre iPhonea X u ruci držao bilo koji „veliki“ iPhone Plus, osetiće izuzetno veliku razliku kako u dimenzijama, tako i u masi, jer je novi uređaj, zapravo, prema tim karakteristikama mnogo sličniji manjem, običnom iPhoneu…

Sam ekran je u stvarnosti viši nego onaj na iPhoneu 8 Plus, ali i nešto uži. U praksi je veoma lako naviknuti se na novi format i već nakon dan-dva korišćenja on se pokazuje kao najpraktičniji i najsvrsishodniji od onih koji su trenutno dostupni. Štaviše, iPhone X vrlo lako stane u džep, ima raskošnu visinu za skrolovanje palcem, dobro i čvrsto leži u ruci i deluje robustno, ali cena koju za njega plaćate i činjenica da je napred i otpozadi prekriven staklom, a da su mu rubovi od sjajnog aluminijuma, vrlo brzo će vas naterati da razmislite o nabavci zaštitne futrole. iPhone X dolazi i sa sertifikatom IP67, pa ako i padne u vodu – do dubine od jednog metra – ne bi trebalo da mu bude ništa…

Zagriženi ekran
iPhone X ima rekordnu gustinu piksela u odnosu na sve prethodne Appleove telefone i ona iznosi 458 piksela po inču, zahvaljujući rezoluciji od 2.436×1.125 piksela. Uz to, ovde je reč o AMOLED-u, pa rezultati odgovaraju brojkama – prikaz slike je impresivan, s posebno dobro i realno zasićenim bojama, kao i snažnim i postojanim kontrastom. Pri izloženosti sunčevoj svetlosti ekran nimalo ne gubi ta natprosečna svojstva, pa je, kao i kod prethodnih iPhonea, reč o jednoj od karakteristika koja vrlo brzo osvaja, impresionirajući kupce već na prvi pogled.

Ne može se reći da je ekran baš u potpunosti bez ivica, ali takav kakav je nudi neuporedivo veće iskorišćenje površine u odnosu na prethodne Appleove telefone. Drastično smanjivanje zaista preterano velikih ivica, koje su nagrđivale Appleove telefone punu deceniju, donelo je dve posledice – jednu više, a drugu manje logičnu. Prva je ta da uređaj više nema taster Home, a samim tim ni senzor Touch ID. Taster Home je nadomešten pokretom prsta s dna ekrana prema gore, pa Apple, kad je to u pitanju, zaslužuje sve pohvale. Na to je posebno lako naviknuti se, do te mere da se pitate kako se toga niko, pa ni sam Apple, pre nije setio. Druga je taj omraženi „notch“, odnosno zagriženi komadić ekrana koji – kao i na logotipu proizvođača – stvara neprirodnu rupu uz vrh ekrana.

Rupa, zapravo, služi za razne senzore i objektiv prednje kamere, pa je bilo nemoguće izbeći je, osim da se i s njene leve i desne strane produži deo zaštitne prednje ploče koja ne čini iskoristivi deo ekrana. Ovako, s leve i desne strane „notcha“ nalaze se statusne informacije o operatoru, bateriji, vremenu… Rešenje je, da skratimo, sasvim logično, pa čak i praktično. Mnoge aplikacije zasad loše izgledaju uz ovaj zagriz ekrana, ali jasno je da će to s vremenom biti rešeno. Štaviše, možemo biti sasvim sigurni da će se „notchevi“ u raznim oblicima uskoro pojaviti i na mnogim konkurentskim modelima.

Zadnje kamere
Apple je postavio gotovo istu dualnu 12-megapikselnu kameru s LED blicem na iPhoneu X (i iPhoneu 8 Plus), koju je koristio na iPhoneu 7 Plus. Ona omogućuje dvostruko optičko (i desetostruko digitalno) zumiranje, a novost je ta da sada obe zadnje kamere imaju i optičku stabilizaciju. Primarna kamera dolazi sa f/1.8 blendom, dok telefoto kamera ima blendu f/2.4. Video, nažalost, čak i ovaj iPhone i dalje snima s mono-zvukom.

Jedna od najbolje realizovanih mogućnosti dualne kamere je bokeh efekat, s kojim je predmet slike u fokusu, ali pozadina je zamagljena. Apple konfuzno naziva to „portretni način“ još otkad je predstavio dualnu kameru, poboljšavajući nivo izvedbe tog efekta iz modela u model. Novost je to što se sada takvo snimanje omogućuje uz simuliranje rasvetnih uređaja, osvetljenjem konture, rasvetom u pozadini i slično, a te karakteristike mogu se menjati i naknadno. Sve je, tobože, u beta fazi kako biste Appleu oprostili loše rezultate ili bugove…

Fotografije su, očekivano, natprosečno dobre. Apple je uvek bio među najboljima kad je u pitanju kvalitet dnevnih fotografija i statičnih noćnih fotografija. Dinamični objekti uz loše osvetljenje dosta zbunjuju pozadinske kamere iPhonea X, pa slike u tim specifičnim situacijama znaju da budu bolje kad se okidaju konkurentskim modelima kakvi su flegšipi Samsunga i Huaweija. Prednja kamera je, ipak, kako smo već naveli, posebna priča, s posebnim inovacijama, o čemu pišemo u zasebnom okviru.

Mistična autonomija
Apple obećava da je jedno punjenje iPhonea X dovoljno za do 12 sati korišćenja interneta ili do 13 sati bežične reprodukcije video-zapisa. Testirali smo telefon kontinuiranim reprodukovanjem video-zapisa preko wi-fi veze, uz pozadinsko osvetljenje na 50 procenata, i izdržao je 10 sati i 19 minuta. To je respektabilan rezultat, mada ne onakav kakav Apple obećava. I taj test i upotreba u stvarnim uslovima pokazuju da će iPhone X ipak pružiti ceo dan autonomije s potpunim punjenjem.

Ovo je jedan od prvih iOS uređaja koji podržavaju brzo punjenje, pri čemu baterija uređaja može postići kapacitet od 50 odsto povećanja za 30 minuta. Apple, međutim, ne isporučuje kabl i punjač koji to omogućuju, već je to nužno dokupiti odvojeno, što je strahovit šamar u lice kupcima. Kao da kupujete lamborgini, ali s platnenim presvlakama na sedištima, pa kožne morate dodatno platiti… Potpuno besmisleno za uređaj koji je zamišljen kao luksuzni proizvod i demonstracija najsavremenijih tehnoloških dostignuća. Ovo je pre svega razotkrivanje stvarne namere da se što više zagrabi u džep kupaca.

iPhone X takođe je jedan od Appleovih prvih uređaja koji podržavaju induktivno punjenje, pri čemu telefon dobija napajanje dok je naslonjen na ploču za punjenje, bez priključivanja žica. Neverovatno, ali uređaj podržava standard Qi, što znači da se Apple nije odlučio da kreira sopstveno rešenje. Pogađate, bežični punjač nije u paketu s uređajem i treba ga dodatno kupiti.

Istinski novitet
TrueDepth kamera smeštena je unutar famoznog „notcha“ na prednjoj strani telefona. Prednja kamera iPhonea X donosi rezoluciju od skromnih sedam megapiksela i objektiv još skromnije blende f/2.2, ali opremljena je tehnologijom TrueDepth, pa predstavlja najveću inovaciju ovog telefona. Osim što je njom moguće daleko preciznije od Touch ID-ja detektovati pravog vlasnika telefona – bukvalnim skeniranjem njegovog lica – TrueDepth omogućuje i stvaranje autoportreta koji je izolovan iz pozadine, kreiranje animojija i brojne druge novotarije koje Apple lukavo pušta u opticaj malo-pomalo, držeći hype korisnika vezanog za ovu tehnologiju konstantno na visokom nivou.

U stvarnosti stvar funkcioniše posebno dobro, kako se od Applea i očekuje. Face ID – dakle, spomenuto otključavanje telefona licem – posebno je impresivna mogućnost ovog telefona i istinski tehnološki iskorak čitave mobilne industrije. Stvar funkcioniše trenutno, bez obzira na to jeste li maskirani naočarima, kapom, neobrijanom bradom ili povredom… Dovoljno je podignuti telefon sa stola ili ga izvaditi iz džepa, i stotinku nakon što ga pogledate, otključaće se ako ste mu vi vlasnik. To će funkcionisati u 99 odsto slučajeva, a u preostalih jedan odsto – valjda onda kad čip nije baš stopostotno siguran – uređaj će zatražiti da unesete i brojčanu šifru… Pogrešiti, međutim, neće nikada, osim ako vam u telefon ne pokuša provaliti vaš brat blizanac.

To će privoleti i lenje korisnike, kojima se nije dalo da unose šifru ili koriste Touch ID, da zaštite svoje telefone jer je brzo, praktično, nenametljivo, a znatno podiže nivo sigurnosti i privatnosti. Animojiji su, ipak, beskrajno zabavni i stvorili su čitav pokret „animoji karaoka” na Jutjubu, gde kokoške, pandice, govanca i ostali likovi pevaju poznate hitove. Portretiranje bez pozadine veoma je efektno, kao i umetanje takvog portreta u realnom vremenu u virtualne prostore. Drugim rečima, TrueDepth je nešto što ćete sigurno koristiti svaki dan na iPhoneu X, a što pre niste imali ni na jednom drugom telefonu.

Samim tim, iPhone X u sebi nosi veliki potencijal „game changera“ jer menja iskustvo svakodnevne upotrebe osetno nabolje. TrueDepth je utoliko najveći adut i najveća inovacija ovog telefona i nešto što ćemo u budućnosti sigurno viđati pod istim imenom kod drugih Appleovih proizvoda, ali i pod nekim drugim imenom kod konkurentskih mobilnih uređaja. Za godinu-dve ovo će biti uobičajeni „feature“ čak i telefona debelo ispod flegšip klase.

Skupa igračka
Dodamo li svemu ovome još nekoliko brojki i buzzworda poput hexa-core A11 Bionic sistema na čipu (SoC), tri gigabajta RAM-a, 64 ili 256 gigabajta memorije, 4G LTE radio s Cat.12 standardom, blutut v5.0, Lightning port, sada već odavno prežaljeni nedostatak 3,5-milimetarskog audio-priključka, kapacitet baterije od 2.716 miliamper-sati i druge detalje koje svi već znaju napamet, nije teško zaključiti: reč je o jednom od najboljih trenutno dostupnih telefona na svetu, ali i o jednom od najprecenjenijih uređaja na tržištu potrošačke elektronike uopšte.

Brojni top-modeli konkurencije, čak i one najizvikanije kakva je Samsung ili Huawei, ponudiće vam za manje novca sijaset ravnopravnih, a katkad i boljih svojstava od iPhonea X. Ipak, Appleu je uspelo, kao i pre deset godina, da demistifikuje najnovije tehnološke trendove i ponudi „ono nešto“ što izaziva svetlucanje u očima kad iPhone X uzmete u ruke, pa će svakako ovaj model biti preteča recepta prema kojem će se još godinama kuvati mnogi drugi uspešni uređaji mobilne industrije.

PLUS
Face ID, TrueDepth kamera.
Finiš, ekran.
Performanse.

MINUS
Cena.
Nema 3,5-milimetarski audio-priključak.
Nema brzi punjač.
Česte prijave neispravnosti uređaja.

Ekran: 5,8” (1.125x2.436 px)
Memorija: 64/256 GB, 3 GB RAM
Procesor: Apple A11 Bionic, hexa-core
Kamere: dualna 12 MP + 7 MP
Dimenzije (ŠxVxD): 144x71x7,7 mm
Masa: 174 g
Cena: 1.330 (64 GB), 1.530 (256 GB)
www.apple.com
Reader Rating0 Votes
0
0
Ocena čitalaca