Apple iPhone SE (2nd gen)

Prekobrojni u nizu

Isprobana formula poslednje generacije hardvera u malom formatu verovatno će doneti uspeh i ovom iPhone modelu.

Ako ste korisnik Apple ekosistema, a nisu vam bitne performanse najnovijih mobilnih telefona, verovatno ste u zaostatku jednu ili više generacija iPhonea zbog niže cene. Najpovoljniji trenutak za kupovinu jeste kad Apple lansira nove modele: tada najstariji model u ponudi izlazi iz proizvodnje i može se nabaviti na rasprodajama po zaista prihvatljivim cenama. Naravno, toga je svestan i Apple, koji na svakih nekoliko godina izbaci po jedan vanredni model i tako skrati ovaj lanac sreće za jednu generaciju.

SE predstavlja zapravo pomalo čudan spoj modela 8 i 11.

iPhone SE, koji se pojavio u aprilu ove godine, predstavlja spoj modela 11 i 8, ali nije prvi s ovom oznakom: pre četiri godine Apple je, isto u vanrednom terminu, u proleće umesto u jesen, lansirao prvi SE, u osnovi iPhone 6 u kućištu prethodnog modela 5/5S, s ekranom od četiri inča i sigurno najboljim dizajnom dosad. Zbog toga se uz naziv ovogodišnjeg SE u zagradi često navodi „druga generacija” ili “2020”, dok je „devetka“ definitivno preskočena u nomenklaturi.

Novi-stari hardver

Odavno je poznato da nijedan novi model iPhonea ne nudi najbolji, niti najbrži hardver u tom trenutku. U proseku, iPhone je u zakašnjenju s najnovijim tehnologijama oko godinu dana. Doduše, to se ne može reći za procesor A13 iz iPhonea 11, koji je sada ugrađen i u SE, Appleov najnoviji čip iz vlastite proizvodnje, koji je, kad se pojavio, bio najbrži, a ujedno i najštedljiviji, ali su ga ubrzo sustigli Snapdragon 833, Exynos 990 i Kirin 990 5G. Dva su razloga: prvi je, svakako, politika kompanije, koja je u jednom času vredela preko hiljadu milijardi dolara, da ponudi goli minimum za uloženi novac. Drugi je činjenica da iPhone radi sa sopstvenim operativnim sistemom i da, stoga, podatke kao što je svega tri gigabajta RAM-a u modelu SE treba posmatrati na taj način. Zaista, iPhone po pravilu ne pokazuje nikakva kočenja ili štucanja, čak ni sa dva gigabajta RAM-a. Naravno, ekonomisanje minimalno raspoloživom memorijom bez mogućnosti proširenja, koja je tek od pre dve godine s blamantna 32 gigabajta podignuta na 64, potpuno je očekivano od kompanije koja je do ove godine u osnovne modele iMac stonih kompjutera ugrađivala rotacioni hard-disk na 5.400 obrtaja.

Kao i „osmica“, i SE ima aluminijumsko kućište s gorila-staklom s obe strane (nepoznate generacije, ali dodatno ojačano tretmanom jona), što ovaj telefon malo otežava, a čini ga i osetljivijim na padove. Pored novog procesora, koji SE čini dvostruko bržim, ali sa svega 11 odsto kraćim trajanjem baterije istog kapaciteta i dodatim gigabajtom RAM-a, sve ostalo je praktično isto kao na iPhone 8. Dobro došli u tehnologiju i hardver iz 2017, sa LCD displejom, koji još uvek nema HD rezoluciju, jednostrukim kamerama (12 MP i 7 MP), USB 2.0 interfejsom i fizičkim senzorom „home“ i otiska prsta. Doduše, iPhone SE ima još nasleđenih karakteristika od modela 11, osim procesora: tu su e-sim, četvorojezgarna grafika, snimanje stereo-zvuka i wi-fi 6, ali to bi bilo sve što se tiče inovacija. Prema najavama, ovo je ujedno i poslednji iPhone koji će se isporučivati s punjačem, a nije isključeno da će u kutiji možda zafaliti i kabl, a možda i slušalice.

iOS

Osim što je vrlo dobar i efikasno koristi resurse, iOS je jedinstven po tome što između njega i korisnika ne stoje ni mobilni operater ni proizvođač uređaja. U tom direktnom odnosu sva ažuriranja se primaju bez ograničenja i modifikacija za poznate hardverske konfiguracije, uz kompatibilnost i podršku koja ide i do pet godina unazad. Sve ovo zvuči kao recept za besprekorno funkcionisanje. Da li je tako? Na internetu su još uvek aktuelne ankete vlasnika iPhonea koji je najgori operativni sistem do sada, u kojima vode iOS 12 sa svojih 12 ažuriranja i iOS 13 sa čak 15 ažuriranja za svega 10 meseci, većinom ispravkama bagova i grešaka i vrlo malo novih funkcija. Sasvim u trendu s dešavanjima na kompjuterskoj platformi macOS, svako novo ažuriranje donosi potpunu neizvesnost i nove probleme, čak i u segmentima koji nisu pretrpeli promene, pa i u notornim aplikacijama kao što su SMS poruke.

Najavljeni iOS 14 će doneti i znatne izmene u dosadni i odavno prevaziđeni UI s ikonicama, tako što će uvesti vidžete na početni ekran. Ovo su, zapravo, dobro redizajnirane žive “pločice” (tiles), već viđene na Windows 10 telefonu, i to nije prva ni jedina Appleova pozajmica s ove upokojene platforme. Naravno, treba biti spreman i na 14. generaciju problema i bagova, o kojima sada možemo samo da pretpostavljamo.

Zaključak

Mobilni uređaji postaju sve veći. Poznajući Appleovu praksu, SE je poslednji iPhone na tržištu u ovoj veličini, što treba iskoristiti ako volite kompaktnije mobilne telefone. SE je zapravo pomalo čudan spoj modela 8 i 11. I dok su oba funkcionisala besprekorno, postavlja se pitanje čemu performanse „jedanaestice“ s ekranom i kamerama „osmice“. Dva su odgovora: manji form factor i, naravno, ubacivanje novog i skupljeg modela u pomenuti lanac sreće.

Korisničko iskustvo novog iPhonea SE je besprekorno. Skladne dimenzije lepo leže u jednoj ruci, telefon je brz i fluidan i odgovara na komande bez stanke. Ovo je odličan mobilni telefon kao unapređenje za postojeće korisnike Apple ekosistema, posle koga neće morati da se ponavljaju još narednih nekoliko godina.

Još uvek je rano reći ima li SE probleme u projektovanju i izradi, kao što je bio slučaj s modelima 6, 6S, 7 i X. Apple je danas kompanija koja troši mnogo više resursa na razne “social justice” ratove i zatvaranje platforme za nezavisne servisere nego na odgovarajuću kontrolu kvaliteta hardvera i softvera. I dokle god prodaja njihovih proizvoda raste, nije očekivano da će se nešto u tom smislu promeniti. U međuvremenu, napravite svoj ulog u lanac sreće.

Apple iPhone SE (2nd gen)
Displej: Retina IPS LCD 4,7", 750x1.334 px, 326 ppi
Procesor: Apple A13, 6-jezgarni, 2x2,65 GHz + 4x1,8 GHz
Operativni sistem: iOS 13
Memorija (RAM/skladište): 3 GB / 64, 128 ili 256 GB
SIM/SD slotovi: nano-SIM / nema
Kamera prednja/zadnja: 12 MP, f/1.8 / 7 MP, f/2.2
Baterija: 1.821 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 138,4x67,3x7,3 mm
IP zaštita: IP67
Masa: 148 g
Cena: od 550 €
www.apple.com
Najnovije performanse u kompaktnom kućištu.
Potpuno iskorišćen ekran bez "notcha" na gornjoj strani.
Prilično težak za svoje dimenzije.
Nema HD rezoluciju ekrana.
4