Amazon Fire TV Stick

Smart TV gde god da krenete

Ovaj uređaj veličine USB memorije starije generacije TV aparata uspešno pretvara u smart televizore i u domove unosi slogu jer svako može da gleda svoj omiljeni program.

Amazon Fire TV Stick je minijaturni set top box s operativnim sistemom Fire OS baziranim na Androidu, pomoću koga se uspešno realizuju internet i lokalni video-striming na pametnim televizorima, ali i ekranima koji to nisu. Amazon očigledno želi da pruži korisnicima svojih Prime servisa kompatibilan hardver, ali i da zauzme deo segmenta korisnika kojim zasad vlada Google Chromecast. Fire TV je veličine USB memorije koji se priključuje direktno na HDMI ulaz televizora, a napaja se preko mikro-USB konektora i priloženog adaptera. U kutiji su još priloženi i blutut daljinski upravljač s osnovnim funkcijama i, u najnovijoj verziji, govornom komandom preko Alexa asistenta, kao i kratki HDMI produžni kabl za slučaj kad stik zbog njegove dužine nije moguće direktno uključiti u TV. Preko blututa mogu se povezati periferije za video-igre ili slušalice; kod ovih drugih sistem nudi opciju povezivanja na pet gigaherca wi-fi mrežu kako bi se izbegle smetnje. Umesto adaptera, za napajanje se može koristiti bilo koje USB napajanje od jednog ampera.

Ako imate kvalitetan TV koji nije smart, ovaj dodatak će ga unaprediti.

Hardver ove spravice je SoC MediaTek MT8127 s ARM procesorom 1,3 GHz, grafičkim procesorom Mali T450 s jednim gigabajtom i radnom memorijom od osam gigabajta, koju nije moguće proširiti, od kojih je na raspolaganju korisniku oko šest gigabajta. Na stik nije moguće skladištiti sadržaje, već samo aplikacije. Mrežno povezivanje je preko dual band wi-fi adaptera koji podržava 802.11ac i starije protokole. HDMI izlaz daje sliku rezolucije 720 piksela ili maksimalno 1.080 piksela na 60 herca. Iako je, strogo govoreći, nedostatak UHD rezolucije tehničko ograničenje u 2018. godini, kad je predstavljen i 8K TV ekran, testovi su pokazali da gledanje 1.080 piksela programa čak i na ekranu od 75 inča na udaljenosti većoj od tri metra ne donosi nikakvu primetnu razliku. Stoga se ova rezolucija može smatrati sasvim dovoljnom za većinu korisnika TV-a.

Korišćenje i video-test
Priključivanje Fire TV stika je jednostavno, u tri koraka: potrebno je uključiti ga u HDMI ulaz televizora, povezati se na wi-fi mrežu i ulogovati se na Amazon Prime nalog. Uređaj je moguće koristiti i ako nemate ovaj nalog, uz određena ograničenja u pogledu servisa i aplikacija.

Korisnički interfejs je identičan onome na Amazonovom tabletu, a preinstalirane aplikacije su uglavnom za matične servise i nije baš praktičan za pretragu i instaliranje aplikacija jer je previše sveden. Umesto toga, upravljanje se može obaviti na Amazonovom nalogu preko kompjutera. Neke aplikacije, kao što je Eurosport Video, ipak nisu proradile. S druge strane, umesto fabričkog daljinskog upravljača, moguće je koristiti odgovarajuću mobilnu aplikaciju. Uprkos ograničenim hardverskim resursima, Fire TV je relativno brz u odnosu na slične implementacije Android TV-a.

Reprodukcija slike i zvuka na internet strimingu programa 1.080 piksela vrlo je dobra, bez ikakvih smetnji ili kočenja. Za testiranje višekanalnog zvuka priključili smo Fire TV na AV risiver, a kvalitet zvuka u domenu govora muzike i zvučnih efekata isto je tako zadovoljavajuć. S druge strane, tokom reprodukcije nije moguće menjati podešavanja, pa je tako za promenu jezika ili uključivanje titlova potrebno izaći iz plejera i vratiti se na početni ekran.

Fire TV ima i svoju verziju aplikacije VLC, čuvenog medija plejera koji otvara “sve živo”, s kojim smo isprobali reprodukciju ripovanih DVD-jeva i blu-rej diskova s mrežnog diska. U prvom slučaju, reprodukcija i odgovor hadvera su besprekorni; s blu-rej protokom hardver ipak ne uspeva da se izbori, pa se na ekranu pojavljuju prekidi, kvadrati i zamrznuta slika, da ne pominjemo da VLC svaki audio-signal konvertuje u stereo 48 kHz, čak i 24/192 audio-falove koje smo isprobali.

Testiranje Fire TV na video i audio materijalima visoke rezolucije jasno pokazuje njegova ograničenja. Ali ova spravica je vrlo dobro rešenje za manje zahtevne kućne korisnike ili kao prenosivi plejer pomoću koga svoje omiljene video-sadržaje možete poneti sa sobom. Isto tako, svaki televizor s priključenim Fire TV na HDMI pretvara se u pametni televizor za multimediju i pristup internetu.

Zaključak
Fire TV Stick je prvenstveno namenjen pretplatnicima Amazon Prime servisa, kao i Netflixa uz odgovarajuću aplikaciju, iako “samo” u HD rezoluciji. Ukoliko ste pasionirani ljubitelj serija, ovaj uređaj koji staje u džep omogućuje vam da ih gledate bilo gde, na drugom televizoru u svom domu ili u hotelskoj sobi na putovanju. Čak i bez pretplate na servise, Fire TV je solidno unapređenje vašeg TV aparata starije generacije u smart uređaj pomoću koga ćete moći da strimujete video-sadržaj bilo u lokalnoj mreži ili sa interneta, u vrlo solidnom kvalitetu slike i zvuka. Ostale funkcije, poput igrica, nisu zadovoljavajuće.

Amazon Fire TV Stick
Operativni sistem: Fire OS
Procesor: MediaTek MT8127 1,3 GHz 4-jezgarni
GPU: Mali-T450 MP4
RAM: 1 GB
Interna memorija: 8 GB
Servisi: Amazon Prime Video, Netflix, YouTube, TuneIn
Video-formati: H.264, H.265 (1080p30)
Audio-formati: AAC, AC3, FLAC, MIDI, MP3, PCM, Vorbis, AMR-NB/WB
Povezivanje: HDMI, mikro-USB (samo za punjenje)
Bežično povezivanje: Dual-band wi-fi 802.11 a/b/g/n/ac, blutut 4.1
Dimenzije (ŠxVxD): 85,9x30x12,6 mm
Masa: 32 g
Cena: 39,90 $
www.amazon.com
Amazon Fire TV Stick
Laka instalacija i korišćenje.Odlična video-reprodukcija.
Dodavanje aplikacija nije jednostavno.Nema dovoljno snage za BD reprodukciju.
0.0Overall Score