A/V risiveri – jargon buster

U ovom tekstu pronaći ćete rečnik termina povezanih s A/V risiverima, kao i objašnjenja različitih tipova audio-viodeo priključaka.

Audio ulazi

1. Digitalni koaksijalni ulaz
Priključak koji prihvata signal u obliku niza bitova (bitstream) ili PCM (Pulse Code Modulation) signala od strane CD ili DVD plejera. Ovi priključci su standardnog RCA tipa (činč).

2. Optički digitalni ulaz
Po nameni isti kao digitalni koaksijalni, ali se veza uspostavlja pomoću optičkog kabla i Toslink priključka. Razlika u kvalitetu između ova dva tipa digitalne audio veze je stvar otvorena za diskusiju, jer oba vida prenosa digitalnog signala imaju svoje mane i svoje prednosti.

3. Stereo audio ulazi
Uvek u belo-crvenoj kombinaciji i koriste RCA (činč) priključke, ovi ulazi služe za prijem analognog stereo signala. Kao izvor zvuka može poslužiti bilo koji stereo uređaj, ali i višekanalni uređaj kao npr. DVD plejer, samo što se i u tom slučaju prenosi samo stereo signal.

4. Šestokanalni ulazi
Služe za prijem analognog multikanalnog audio signala iz DVD-Audio/SACD plejera, kod kojih se dekodiranje signala visoke rezolucije vrši u DVD/SACD plejeru. Takođe, služi za prijem signala na izlazu iz procesora, odnosno dekodera za višekanalni surround, kao što su Dolby Digital ili DTS.

5. AM/FM ulazi
Prisutni su samo na risiverima, a namenjeni priključivanju eksterne radio-antene.

Ulazni i izlazni video priključci

6. Kompozitna veza
Video veza najnižeg kvaliteta, koristi jedan RCA (činč) priključak i treba je izbegavati ukoliko je moguće. Ipak, može poslužiti za povezivanje konzole za igru ili VHS rikordera. Priključke ove vrste imaju mnogi A/V risiveri i na prednjem panelu, zbog lakšeg povezivanja.

7. S-Video veza
Veza standardnog kvaliteta, prenosi video signal sadržan u dve komponente preko četvoropinskog priključka. Može predstavljati solidnu vezu ekrana sa DVD ili S-VHS plejerom ili video kamerom. Posebno praktična u nedostatku RGB skart priključka, ali nedostatak je nepostojanje prenosa audio signala.

8. Komponentna veza
Video priključci najvišeg kvaliteta, koji prilikom transporta raščlanjuju signal na osnovne komponente, radi dobijanja čistije i oštrije slike. Ukoliko posedujete DVD plejer i TV sa progressive scan funkcijom, ova veza je apsolutno neophodna.

9. HDMI veza
High Definition Multimedia Interface je najnoviji standard, koji predstavlja sam vrh kvaliteta u prenosu audio i video signala. Nastao je kao alternativa DVI-D vezi u domenu kućne video tehnike. HDMI veza prenosi video signal u digitalnom obliku, ali takođe i višekanalni audio signal, pa i signal visoke rezolucije, kao što je slučaj sa DVD-Audio i SACD formatima. Da biste ostvarili HDMI vezu moraćete da izdvojite više novca, zbog visoke cene HDMI kabla, ali i malog broja (skupljih) uređaja sa ovim standardom.

Izlazni audio priključci

10. Zvučnički terminali
Apsolutni standard za povezivanje zvučnika sa pojačalom, odnosno risiverom. Njihov dizajn obično podrazumeva navoj, tako da prihvataju gole provodnike, ali na kvalitetnijim uređajima imaju i mogućnost prihvatanja banana priključaka prečnika 4 milimetra.

11. Stereo audio izlazi
Namenjeni prenosu analognog stereo signala do uređaja za snimanje (VCR, MD, kasetni dek…). U pitanju je audio izlaz koji je identičan tape-out priključku na stereo pojačalima. Nivo izlaznog signala je konstantan, nezavisan od drugih podešavanja na uređaju.

12. Subwoofer izlaz
Kao što mu i naziv govori, isporučuje signal (low level) za subwoofer i predstavlja famozni ".1" kanal. Signal je regulisan od strane potenciometra za pojačavanje, da bi omogućio praćenje pojačanja ostalih zvučnika u sistemu. Nivo ovog signala može se podešavati nezavisno od nivoa signala ostalih kanala u 5.1 sistemu, da bi se ostvarila usklađenost jačine zvuka sa ostatkom sistema.

13. Predizlazi
Namenjeni prenosu direktnog (nepojačanog) signala, kako bi isti bio pojačan u odvojenom pojačalu snage. Predstavljaju zgodnu opciju ukoliko želite da naknadno dodate vašem sistemu pojačalo snage. Ovi izlazi regulisani su od strane potenciometra za pojačavanje, kao i putem individualnog elektronskog podešavanja pojedinačnih kanala.

14. Digitalni optički izlazi
Predviđeni za povezivanje uređaja koji imaju mogućnost snimanja digitalnog signala, poput MiniDisc rikordera. Ovim priključcima prenosi se samo stereo audio signal.

15. i.Link (FireWire)
Alternativni High-End digitalni audio priključak, namenjen povezivanju DVD-Audio ili SACD plejera. Eliminiše upotrebu šestokanalnog audio ulaza/izlaza.

Termini u vezi sa zvučnicima

16. "Prebacivanje" zvučnika (speaker switching)
Većina AV risivera sposobna je za povezivanje i pogonjenje dva para zvučnika (A + B). Uobičajeno je da se na A poziciji nalazi primarni sistem kućnog bioskopa, dok B može služiti za stereo zvučnike smeštene u drugoj prostoriji. Kod nekih slabijih uređaja nije moguće koristiti istovremeno A i B par zvučnika.

17. Priključci sa oprugom (spring-clips)
Zvučnički priključci lošeg kvaliteta, prisutni kod low-end risivera i jeftinih "all-in-one" kompleta. Kod nas se popularno nazivaju žabice, a jedino opravdanje za prihvatanje ovakvog kompromisa može biti ograničen budžet.