Jump to content


fostex fe126, ipak bib


cheda

Recommended Posts

Konacno sam "udomio" ove moje fostexe u nesto prikladnije od onog sklepanog bas reflexa koji se pojavio na forumu (konkurisuci za najruznije kutije ikada napravljene:)

Uprkos mojoj zelji da napravim frugal, ili neki slican blh, opredelio sam se za bib (bigger is better) hornu i nisam se pokajao. Jos da napomenem da nije obicna bib, nego obrnuti (puca u pod umesto u plafon). Plafon mi je previsok za normalnu verziju.

Kolicina basa je neverovatna, pogotovo za ovako mali zvucnik (mislim na sam drajver:) ) "Udara" dovljno jako da trese case na stolu i slicne predmete - nije mi to cilj, ali ne znam kako bih drugacije opisao, cisto zbog utiska.

Da ne bude da samo pricam neodredjeno, slusao sam i test tonove i bas na 40Hz se zaista jako cuje. Na 30Hz je malo tisi ali opet vrlo prezentabilan za ovakav driver. 20Hz se ne cuje uopste, ali ne treba sada ocekivati nebo i zemlju.

Zvuk je zaista lep i "ujednacen" - mislim nema nikakvih ispada ili posebno izrazenih rupa, ali ima dosta mesta za eksperimentisanje sa dampingom i visinom od poda, kao i samom podlogom (za sada je to tepih, ali probacu i tvrdje materijale).

Necu mnogo da tupim, samo cu reci da sam jako zadovoljoan i da sam dobio upravo ono sto sam trazio.

Evo malo slika:

26591584rp4.jpg

Shot with DiMAGE Z1 at 2007-07-13

Primeticete hi-end nozice od specijalnog nevibrirajuceg stakla :wink: naravno to je privremeno. Takodje mozete primetiti opsti nered, zato sto je sve slikano posle ~8 sati napornog rada - hocu reci: mrzelo me da pospremam

93405059qd3.jpg

Shot at 2007-07-13

79398063cy0.jpg

Shot with DiMAGE Z1 at 2007-07-13

11uy2.jpg

Shot with DiMAGE Z1 at 2007-07-13

Moj verni asistent (u ulozi kontrolora kvaliteta) provera liniju lepka kao i opsti kvalitet rada.

Sve u svemu jako sam zadovoljan - sada jos samo ostaje da uradim noge, damping, eventualni k-slot i da furniram i izlakiram (znaci jedno mesec dana :)

Pozdrav, idem da slusam mjuzu :thumbsup2

naravno,budno cekam komentare i pitanja

Link to comment
Share on other sites

Koliko mogu da vidim iz ovih slika Äini mi se da položaj drajvera nije baÅ¡ onakav kako bi trebalo da bude po konstrukciji BIB.

Drajver bi trebalo da je na oko 0.2 - 0.217 dužine horne (L) od zatvorenog dela kabineta. Prema podacima sa Zilla sajta to iznosi 19.5 inÄa iliti 50 cm.

Kako si proraÄunavao celu hornu (dužinu - L, visina kutije je L/2..... :thumbsup2

p.s. Ih preduhitri me Zoki.

Link to comment
Share on other sites

Ovo je po proracunu koji je uradio Dave (http://www.t-linespeakers.org/)

Evo isecka iz naseg dopisivanja (sa diyaudio foruma)

When i started thinking about the BIB for 126/127 the short hieght encouraged me to invert them to take advantage of floor loading since the ceiling would be far away (the brown render preceded the purple one). Further, the idea of k-slots had been thrown around (here or on the Full Range Forum) and i realized it might well work to ameriolate the one problem i had with the one set of BIBs i had heard -- ripple was noticable especially in direct comparison to A126, Frugel-Horn or Fonken.

The dimensions are taken right off Jeff's site -- IIRC these are the bigger version.

When BIB gets to the top of our queue we will be doing the iBIBk with side slots -- Dave Cigna suggested that IIRC.

dave

Drugacije malo stvari "stoje" kada se sve izvrne. Zato sto usta vise nisu otvorena nego su "opterecena" patosom (tkz mass loading) driver se postavlja malo blize otvoru.

A logika je zapravo obrnuta, u orginalnom bib dizajnu za ovaj driver postoji problem sto je driver prenisko - bas zato je covek izvrnuo celu kutiju kako bi to resio. Drugi problem je sto je u orginalnoj verziji cela kutija preniska da bi pravilno "radila" sa visokim plafonom. Sto je takodje reseno obrtanjem usta ka podu.

A podaci za duzinu i sirinu su uzeti sa zillaspeak.

Postoje na netu 3d modeli koje je Dave uradio i za normalnu verziju i za obrnutu, pa sam sa njih uzeo dimenzije. Modeli su uradjeni u Google SketchUp-u.

http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ... rch&styp=m

Link to comment
Share on other sites

Fino mada ja ne volim ovakav tip kutija..ipak sam za nesto "mesnatije"...

Jel ti ovo sklapas kutije u kuci ? :wink: Na mene se ljute kad pravim u suterenu ili ispred kuce a ne u kuci...

Kako ovako mali drajver moze da svira do 30Hz.. :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

@cheda, zanima me par stvari:

1) Å¡to se tiÄe maÄke: da li je i njoj potreban odreÄ‘eni burn-in period i tehnologija, da bi poslužila kao damping materijal (misli se na rernu, saÄ, etc)?

2) Kada je prerasla basrefleks otvor na staroj kutiji i prestala da beži iz nje?

3) Da li audiofili koji imaju alergijski konjunktivitis na maÄije dlake (napr moja ćerka) mogu da koriste neke sliÄne materijale (napr geparda) a da ne bude velikih sluÅ¡nih varijacija u domenu 2,314 kHz - 2.315 kHz????

...Å¡alim se naravno, i ujedno Äestitam na lepom projektu! A sad malo ozbiljnije:

a) Da li bi mogao da navedeÅ¡ ukratko, koje su ostale komponente sistema? CD/DVD (?) pojaÄalo? kablovi?

:thumbsup2 da li si probao BIB i sa drugim pojaÄalima ili sa samo jednim?

ne pitam te zbog toga, da te muÄim ili smaram, nego zbog toga, Å¡to su zrenjaninska iskustva sa Fostex-om takva, da smo nekako ukapirali, da je to ipak zvuÄnik, koji upravo bezobrazno razliÄito zvuÄi sa raznim pojaÄalima...?

c) i naravno, da li si eksperimentisao sa kablovima za zvuÄnike?

Hvala na odgovorima i lepim slikama!

Link to comment
Share on other sites

E pa Äestitam, i želim ti dobrodoÅ¡licu u klub ljubitelja Fostex 126-ice :wink:

Sad joÅ¡ samo da naÄ‘eÅ¡ dva mala lepa izlazna trafoa, dve izlazne i dve manje elektronke i sve spojiÅ¡ u funkcionalnu celinu, pa si na konju... PojaÄalu po Å¡emi koju sam onomad nabacio u temi http://www.hifi-forumi.com/forum/viewtopic.php?t=4187 ovi zvuÄnici fantastiÄno dobro paÅ¡u. Naravno, ne mora tako, ali ovo je sigurno jedno od proverenih, dobrih reÅ¡enja... :thumbsup2

Naravno, i GainClone sa LM3886 može... http://www.hifi-forumi.com/forum/viewto ... ght=lm3886

Link to comment
Share on other sites

Hvala mnogo na komentarima.

Aj sada cu da probam da odgovorim na sva pitanja

Sistem na kome sam sve to testirao (a i sada ga slusam) je sve samo ne referentan. To je privremeno resenje, a postepeno (komponentu po komponentu) popunjavam i zamenjujem sve to.

Pojacalo je Dual CV-1260 (od mog prijatelja je, pa je trenutno kod mene na ciscenju i manjem servisu.) Od tog pojacala koristim samo snagaski deo (tj izlaz). A za pogon koristim diy pretpojacalo (moje izrade) koje nikako da se smilujem da uslikam i okacim na forum posto neki zavrsni radovi jos uvek fale. KOristi ruske 6n1p-ev lampe i zaista mislim da zvuci prilicno dobro.

CD player je neki matori Sharp (dx-r777 ako se ne varam) koji imam vec ne znam koliko dugo. Ne verujem da je nesto cenjen i kvalitetan, ali sta je tu je,

Drugi izvor je gramofon garrard sa shure zvucnicom (i to je definitivno najkvalitetniji deo opreme koji posedujem :thumbsup2 ) On takodje ide preko diy preampa (gore pomenutog) koji ima i phono sekciju.

Treci izvor (za test tonove i sl) je laptop :wink: Gigabyte Gmax

I sve to tako, sklepano zvuci sasvim lepo - mislim necu da tvrdim da je nesto naj naj, ali licno mi se jako dopada. Koliko mi se dopada mozda ilustruje cinjenica da sam od sinoc do 6 ujutru samo slusao muziku (nekih 6-7 sati neprekidno)

A kablove necu ni da pominjem (2.5mm, kupljen u bg elektroniku - ~80din/metar)

A ovako bi trebao da izgleda sistem u buducnosti:

Izvor:

1. Neki pristojan cd player

2. Garrard gramofon

Pretpojacalo:

DiY, ali ne ovo nego jedan dizajn na kome radim vec duze vreme, sa dosta jakim izvorima konstantne struje (sa mosfetima) i lampama sa visokom transkonduktansom

Pojacalo:

2x15W SE sa 811A lampama - vec imam sve lampe (811A za izlaz, El34 za driver, 6n1p za ulaz). Samo mi fale trafoi, ali i to cu resiti valjda u skorije vreme

I tako

Sve je kod mene privremeno i 1000 stvari ceka da se dovrsi/zapocne, ali bilo bi dosadno da nije tako

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Ah da, zaboravio sam da napomenem - ove bib kutije su privremeno resenje :thumbsup2

Ne salim se, na pola gradnje sam skontao kako sam glup ispao - pala mi je na pamet genijalna ideja:

Da ispravim tunel (znaci nema savijanja). Znaci 2.5m prava linija u visinu, duva u plafon (do koga ostaje jos citav metar). Okaceno na zid tako da je dole skroz suzeno, a siri se na gora da bi doslo do pune velicine usta na tih 2.5m visine.

naravno - okaceno na zid :wink:

Mislim da ce tako izgledati mnogo bolje i zauzimace mnogo manje mesta (skoro nista na prizemnom nivou :) )

Sto se samo nisam ranije setio, pre nego sto sam sve slepio.

Link to comment
Share on other sites

Pa tek sad vidim da si ti onaj cheda13 sa diyaudio foruma, video si tamo da može da se ispravi BIB i da bude bez savijanja cevi.

I dalje mislim da si podigao drajver visoÄije nego Å¡to je proraÄun na Zilla sajtu (pod uslovom da nisi menjao dužinu tunela). :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Ovo izgleda ok, mada se i meni Äini položaj u najmanju ruku Äudan ali neću da tvrdim da nije dobar, pokojni Teri Cain, koji je izmislio BIB, je experimentisao sa obrnutim BIBom ali ga nije nikada odradio serijski. Mene interesuju tvoja iskustva sa fostexima po pitanju usviravanja, moje 166 su proradile tek posle nekih 200 sati rada a sa svim tranzistorskim pojaÄalima je zvuk bio dosadan, pardon skoro sa svim u trenucima ludila smo ih probali sa Karan KAi180 i to je radilo tako dobro da smo nas trojica prisutnih ostali bez teksta, tu je jedini problem cena KAi180 ali uvek se naÄ‘e neÅ¡to da kvari sreću.

post-2037-128510525924_thumb.jpg

post-2037-128510525924_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

PogreÅ¡na slika, evo prave Cainove ali tu položaj drajvera nije tako visoko kao kod tebe. Ja sam zimus u fazi razrade fostexa( zvuÄali su oÄajno i to na tranzistorima) razmiÅ¡ljao da probam sa drugim kabinetom i izraÄunao sam dimenzije za BIB 166 ali sam onda Äuo moje horne sa SE EL34 i shvatio da problem nije do njih.

post-2037-128510525951_thumb.jpg

post-2037-128510525951_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pa tek sad vidim da si ti onaj cheda13 sa diyaudio foruma, video si tamo da može da se ispravi BIB i da bude bez savijanja cevi.

I dalje mislim da si podigao drajver visoÄije nego Å¡to je proraÄun na Zilla sajtu (pod uslovom da nisi menjao dužinu tunela). :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Evo dobio sam odgovor zasto je driver tako visko:

citat (scottmoose:)

The inverted pipe-horns are primarily intended for the smaller (higher Fs) units. So, because we're inverting them, and the pipe is a convenient length, we can put the driver in the ~ideal position, which we can't normally do for the longer types.

http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... ost1256511

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Lepo i jednostavno hvala ti za ovo izvestavanje ali jedna molba napisi povremeno jos koji komentar u vezi bilo cega vezano za kutiju , zvuk....itd

Posle nekog vremena ,od prilike bar kad se vise ne bude mogao osetiti miris svezeg medijapana i pileveine u sobi ( ahhh divnog li mirisa )

Link to comment
Share on other sites

E pretece me, bas sam mislio malo da piskaram :listen

Ima jedna stvar koja strasno nervira - sve se cuje ;) Ako je snimak samo malo losiji, to se tako drasticno cuje, da uopste ne moze da se slusa ;)

Posto skoro svu noviju muziku, i muziku koju je jako tesko nabaviti kod nas, imam na mp3, 80% od toga sada zvuci tako lose i "isprano" da uopste ne mogu da slusam.

Ali zato kada se ubaci neki kvalitetniji cd, ili cak propisno odradjen mp3, to je za uzivanje. Svaki put me iznenadi kolicina detalja koja je ranije bila totalno nedostupna za moje usi. A tek bas ;)

Udara bash precizno, bez ikakvog razvlacenja, tacno onako da se bas pedala pre svega oseti, a tek onda cuje. Ako bih i pravio sub za ovaj sistem, ogranici bih ga da ne ide preko 40Hz ni slucajno. A kako stvari stoje, tenutno uopste ne vidim potrebu za sub-om.

Imam i jednu preporuku sto se muzike tice - Spanski duo Rodrigo Y Gabriela (http://www.rodgab.com/) To je neko preporucio na diyaudio forumu i ja sam skinuo mp3 (nema nigde u nasem lepom bg-u). Cela soba jednostavno ozivi sa muzikom.

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

A da, malo informacija vezanih za samu gradnju

Koristio sam alifaticni lepak za drvo (titebond), a pritezanje sam vrsio sa srafovima. Prvo sam izbusio rupe na stranicama (6mm) - oko 30 rupa po stranici.

Sve sam to namazao lepkom i pritegao srafovima (osim jedne stranice koja je samo usrafljena kako bih imao pristup dok ne nadjem optimalno resenje za damping).

Sledeci korak je vadjenje srafova i njiihova zamena drvenim tiplovima (6mm) umocenim u lepak, tako da zapuse rupe i pruze vertikalno ojacanje. Srafovi ne mogu da ostanu, jer cu stavljati furnir.

To je to - vrlo jednostavno

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Imao sam jako losa iskustva sa tim metodom - git krene da puca posle nekog vremena i da se kruni, cemu vibracije nikako ne pomazu i jos plus ako se to i ne desi, git se vremenom skupi (nemam pojma zasto i oseti se malo udubljenje na tom mestu).

A da ne pricam kako ne "hvata" lepak za drvo ( a moram lepak za drvo ako cu furnir)...

Izbegavam git po svaku cenu, ne stavljam ga bukvalno nigde. Ako nesto treba da zapusim, koristim epoxy pomesan sa sitnim prahom tog istog materijala na kome je rupa - tako da se ne vidi a cvrsto je ko kamen.

A ovde cu tiplove, kako bih imao ojacanje.

Poz

Link to comment
Share on other sites

ako mogu i ja malo besede: rupe sam popunjavao tutkalom pomesanim sa drvenom prasinom ali zamena za to je prasina mesana sa smesom za fugovanje parketa. to ti je da se vise ne skine.

sto se tice lepljenja ja sam jednom lepio granulama. odnosno imao sam granule koje se tope u vodi (to je kao preteca nekog lepka za drvo). naime, sve je braon boje i lepi da rastura ali zato SMRDI kao djavo. nikako u zatvorenoj prostoriji. lepio sam na terasi i od smrada mi se povracalo. dakle ubija. ako nadjem toga jos malo poslacu vam slike

Link to comment
Share on other sites

To braon je zapravo tutkalo, pravo, u izvornom obliku. Sva ostala "tutkala" su zapravo savremenija lepila sa starim imenom. Elem, koristilo se to u Å¡tamparijama, taÄnije u kartonažama, žene su Äetkom nanosile rastvor na etikete koje se lepe na karton kutije, kutije za cipele koje se onomad pravile sve bele od "triplex" kartona, e pa sad, koliko je tebi smrdelo, zamisli kad cela hala vonja tako od Å¡est do dva pa u tri, Äetiri smene. 'Bo ih Gutemberg...

Nego, Å¡arafe tj zavrtnje bolje je izbegavati zbog nehomogenosti materijala na spojevima. Koliko god iverica, drvo, medijapan bili suvi, prilikom lepljenja se blago nakvase i Å¡to kažu "radi materijal" tj Å¡iri se a posle i skuplja. Zavrtnji pak to ne Äine pa vremenom dolazi do nekompaktnosti materijala oko Å¡arafa. Zavrtnje ostavljati u kutijama samo da drže nelepljene povrÅ¡ine zaptivene nekom zaptivnom materijom po rubu spojeva.

Ako se radi furniranje i direktno lakira, sitna oÅ¡tećenja na furniru se koriguju meÅ¡avinom praha od bruÅ¡enja istog tog drveta - furnira i laka iliti, ako se radi toniranje (AKA bajcovanje) smeÅ¡om bajca (obavezno na bazi vode, ne amonijaka) praha i laka. Ne meÅ¡ati lepilo sa prahom jer će u sluÄaju da se naknadno radi bajc, lepilo izbiti na povrÅ¡inu i ostavljati beliÄaste mrlje, fleke, muzge i biće ružno.

Furnir i drvo se posle lepljenja obavezno mora oÅ¡mirglati tako da se prati vlakno, nikako popreko, ostaće ogrebotine. Posle svakog sloja laka poželjno je jako finom Å¡mirglom ili specijalnim jastuÄetom nalik na sunÄ‘er preći preko laka da se vlakna koja se podignu sravnaju. Na kraju, kao test finoće obrade, navuÄe se tanka ženska Äarapa na ruku i prelazi po celoj povrÅ¡ini. Ako je sve kako treba, osetljiv materijal kao Å¡to je ta ženska Äarapa (najlonka, hulahopka) trebala bi da bez problema klizi po povrÅ¡ini. Zapne li, nije joÅ¡ gotovo. Ovo se obavezno praktikuje kada se prave barske stolice koje nemaju kožni ili platneni tapacirung...

I da ne zaboravim. Furniranje se može raditi, a po meni je i bolje, univerzalnim lepilima tipa "Tigrokol". Tako se izbegava proboj beline kroz eventualne naprsline u furniru a može se i kompletno izbeći klasiÄna presa. Gumeni Äekić i kuc, kuc, kuc, polako... :listen

PS ÄŒovek svaÅ¡ta nauÄi kad provede desetak godina u stolarskoj radionici...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...