Yamaha YSP-2700

Višekanalna projekcija

Nakon dve godine Yamaha je obnovila ponudu digitalnih projektora zvuka serije YSP. Novi modeli oplemenjeni su dodatnim funkcijama, među kojima se ističe svestrano MusicCast povezivanje.

yamyam

Pored novog flegšip modela sa oznakom YSP-5600, koji predstavlja pravi sajam najsavremenije audio-video tehnologije i čiji test možete pročitati u 71. izdanju magazina Hi-Files, u ponudi je i osveženi model srednje klase YSP-2700, koji ovom prilikom testiramo.

Dizajn i tehnologija
U slučaju veoma brzih promena na tržištu i kratkog životnog veka modela usled napredovanja tehnologije, kao što je slučaj sa AV risiverima, saundbarovima i drugim surround uređajima, poređenje s prethodnicima je neminovno. U odnosu na prethodnika YSP-2500, novi saundbar izdvaja se metalnom mrežicom koja sada prekriva celu površinu prednje strane, kao i daleko manjim i diskretnijim nožicama, što je uticalo na smanjenje visine za više od dva centimetra. Kućište je izrađeno od brušenog aluminijuma, što u kombinaciji s blago zaobljenim bokovima ostavlja utisak decentno modernog dizajna. Na desnom kraju prednjeg panela, ispod mrežice, smešteni su displej i tri LE diode, koje signaliziraju status uređaja, wi-fi mreže i blutut povezanosti. Pomalo neobično, garnitura od šest tastera postavljena je na zadnjoj ivici gornjeg panela, a sadrži komande za uključivanje, odabir ulaza, povezivanje i kontrolu glasnoće.

Tonovi su izuzetno dobro postavljeni u prostoru, što, uz sjajnu dinamiku, čini svako filmsko ostvarenje uzbudljivijim za gledanje.

Zadnja strana je opremljena solidnom količinom priključaka, koji su postavljeni u upušteni deo kako bi se omogućilo postavljanje saundbara na zid pomoću nosača SPM-K20, koji se kupuje zasebno. Kao osnovni vid povezivanja prisutna su tri HDMI ulaza i jedan izlaz, a na raspolaganju su i analogni ulaz (RCA), dva digitalna ulaza (koaksijalni i optički) i mrežni priključak. Dodatno, tu su izlazi za povezivanje sabvufera pomoću kabla, ulaz za autokalibracioni mikrofon i wi-fi/blutut antena, kao i strujni kabl koji se ne može odvojiti.

Kao što je slučaj sa svim Yamahinim projektorima zvuka iz gornjeg dela ponude, YSP-2700 ispod poklopca sadrži obilje napredne tehnologije. Iza mrežice na prednjem panelu smešteno je 16 zvučničkih jedinica prečnika 28 milimetara – svaka opremljena sopstvenim pojačalom od 1,7 vati – koje pokrivaju opseg od 500 herca do 22 kiloherca. Ove jedinice zasebno se usmeravaju u skladu sa zadatim CINEMA DSP programom.

yam1

Na poziciji saundbara nailazimo na veliku promenu u odnosu na prethodnika – u ovom kompletu isporučuje se model NS-WSW121, koji je gotovo pravilnog oblika kocke, sa stranicom od oko 30 centimetara. Povezivanje s centralnom jedinicom je bežično, a unutar kabineta nalazi se drajver prečnika 140 milimetara s pojačalom od 75 vati, koji je sposoban da se spusti do 40 herca.

Funkcionalnost i zvuk
Kad su u pitanju uređaji sa ovako naprednim tehničkim rešenjima, očekivanja u pogledu kvaliteta zvuka uvek su visoka, a YSP-2700 ih ispunjava u potpunosti. Tokom gledanja filmova do izražaja dolazi istinski surround doživljaj, a 7.1-kanalna reprodukcija verno prati dešavanja na ekranu. Detalji su veoma izraženi i teško se može desiti da vam promakne i najsitniji zvučni detalj, u šta smo se uverili gledajući osmi deo Marvelove sage “X-Men: Apocalypse”. Tonovi su izuzetno dobro postavljeni u prostoru, što, uz sjajnu dinamiku, čini svako filmsko ostvarenje uzbudljivijim za gledanje, dok Clear Voice tehnologija obezbeđuje potpuno razgovetne dijaloge i pri tišem slušanju. Precizni i direktni gornji i srednji opseg odlično su uklopljeni s novim sabvuferom, koji ostvaruje još bolje rezultate od prethodnika. Iako su nominalno isti u pogledu donje granice opsega (40 Hz), NS-WSW121 uz odgovarajuće usmerenje postiže bolju disperziju tonova i pruža upečatljiviju niskotonsku podlogu. Basovi su snažni i čvrsti u svim režimima rada, sa zavidnom brzinom, ali i prilično neutralnim balansom, bez omekšavanja grubih tonova i neprirodne topline.

Prelazak na dvokanalni materijal takođe je pokazao YSP-2700 u prilično dobrom svetlu. Zahvaljujući velikom broju visokotonaca, pozornica je prilično široka, a dinamika surround modaliteta prisutna je i ovde. U pogledu balansa, tonovi su detaljni i veoma čisti, pa je sistem izuzetno informativan, iako na momente može zvučati suvlje. Situacija se donekle menja tokom reprodukcije numera s većom količinom niskih tonova, kad do izražaja dolaze snažni i masivni basovi novog sabvufera.

yam3

Naravno, ovako dobri rezultati ne bi bili mogući bez sjajne IntelliBeam kalibracije, koja obavlja merenja i akustički proračun, nakon čega se parametri reprodukcije i usmerenje visokotonaca usklađuju s karakteristikama prostorije. Proces je u potpunosti automatizovan, a nakon toga na korisniku je samo da bira modalitete CINEMA DSP sistema. Takođe, podrška za visokorezolutivne dvokanalne formate (192/24 FLAC, WAV i dr.) predstavlja još jednu veliku prednost jer omogućava testiranom kompletu da u potpunosti iskaže svoje kvalitete.

yam2

U pogledu dodatnih opcija, najzanimljivije je mrežno povezivanje (LAN ili wi-fi), koje omogućava reprodukciju muzike s lokalnih skladišta, pristup velikom broju onlajn muzičkih servisa i kontrolu preko aplikacije. Pored toga, MusicCast Controller aplikacija omogućava da se YSP-2700 priključi mnogo većem multirum sistemu, čime se mogućnosti kontrole i reprodukcije uvećavaju gotovo neograničeno. Tu je i dvosmerni blutut, koji se može podesiti tako da sistem prima i reprodukuje audio-signal s drugog uređaja (telefon, tablet), ali i da šalje zvuk na drugi uređaj za reprodukciju (slušalice, zvučnici). U pogledu video-signala, podržani su najsavremeniji formati i tehnologije, kao što su 4K/60p, HDCP2.2 i 3D.

Zaključak
Uz povećanje cene od svega oko šest odsto u odnosu na prethodnika, novi YSP-2700 donosi još elegantniju i diskretniju pojavu, kao i upečatljiviji niskotonski opseg. Spisak pratećih opcija znatno je povećan i sada obuhvata podršku za visokorezolutivne formate i HDCP2.2 standard, ali i svemoguće MusicCast povezivanje. Stoga, YSP-2700 predstavlja još boljeg naslednika kompleta YSP-2500 i od nas dobija najviše ocene.

PLUS
Diskretan i sveden dizajn.
Dodatne opcije.
Istinski surround doživljaj.
Jednostavna upotreba.

MINUS
Nešto suvlja reprodukcija muzike.

Broj kanala: 7.1
Ukupna snaga: 102 W
Frekvencijski opseg (-10 dB): 40 Hz - 22 kHz
Topologija: 16x28 mm beam visokotonac, 1x140 mm sabvufer
Formati: Dolby TrueHD, Dolby Digital/Plus/EX, Dolby Pro Logic/II/IIx, DTS-HD Master Audio/High Resolution Audio, DTS 96/24, DTS/ES/Neo:6, LPCM
Broj HDMI ulaza/izlaza: 3/1
Broj digitalnih audio ulaza/izlaza: 2/0
Broj analognih audio ulaza/izlaza: 1/0
Dodatno: eternet, wi-fi, blutut, AirPlay
Daljinski upravljač: sistemski
Dimenzije saundbara (ŠxVxD): 944x51x154 mm
Masa saundbara: 4 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 295x297x307 mm
Masa sabvufera: 9,1 kg
Cena kompleta: 1.050 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating2 Votes98
98
Ocena čitalaca