Yamaha YAS-207

Surround bez glavobolje

Pored razvoja moćnih projektora zvuka iz serije YSP i nove generacije BAR uređaja s MusicCast povezivanjem, Yamaha i dalje neguje ponudu klasičnih saundbarova. Najnoviji komplet nosi oznaku YSP-207 i opremljen je dodatnim sabvuferom, a pruža odličan zvuk i nekoliko inovativnih dodataka.

Kao komplet iz pristupačnijeg dela ponude, YAS-207 se sastoji od saundbara YAS-CU207 i sabvufera NS-WSW42. Pakovanje je relativno skromno, ali obuhvata sve što je neophodno za početak. Pored štampanog višejezičnog uputstva, prisutni su odvojivi strujni kablovi, šablon za zidnu montažu, daljinski upravljač s baterijama i digitalni optički kabl.

Pored širine i dubine, scena je definisana i po visini.

Zahvaljujući diskretnom dizajnu i niskom profilu, glavna jedinica će se s lakoćom uklopiti u svako okruženje, naročito ukoliko su TV i polica takođe crne boje. Širina saundbara savršeno odgovara savremenim televizorima dijagonale 40-50 inča, pa su naši ukućani tek nakon nekoliko odgledanih filmova, podstaknuti drugačijim i boljim zvukom, primetili novi uređaj na polici. Ovome doprinosi sabvufer uzanog i visokog kućišta, s frontalno postavljenim bas-refleks otvorom, koji znatno olakšava pozicioniranje.

Vizuelno, saundbar je izveden sasvim jednostavno i ne pokušava da se predstavi skupljim nego što jeste, što nam se svidelo. Prednja i bočne strane, kao i rubovi gornjeg panela prekriveni su gustim platnom, dok se u donjem delu fronta nalazi panel s LED indikatorima i tasterima osetljivim na dodir. Kako klasični displej izostaje, LE diodama je, pored indikacije odabranog ulaza i dodatnih funkcija, poveren trenutni prikaz glasnoće i drugih promena u toku rada. Uz njih, pet tastera omogućava upravljanje osnovnim funkcijama, kao što su uključivanje, odabir ulaza i podešavanje glasnoće, ali za punu kontrolu neophodno je koristiti daljinski upravljač.

Na zadnjoj strani panel s priključcima izveden je u formi dva upuštena dela kako bi se kablovi mogli bolje rasporediti i, u idealnom slučaju, sakriti od pogleda. U desnom delu nalazi se priključak za strujni kabl, dok su u većem, levom delu, smešteni HDMI ulaz i izlaz, digitalni optički i analogni 3,5-milimetarski audio-ulazi, kao i USB-A port za ažuriranje firmvera.

U pogledu topologije, YAS-207 raspolaže sa ukupno šest zvučničkih jedinica, koje su podeljene na dva kanala. Četiri širokopojasne jedinice prečnika 46 milimetara funkcionišu od 180 herca, dok se par 25-milimetarskih visokotonaca priključuje na sedam kiloherca i ide sve do 23 kiloherca. Proizvođač ne daje posebne detalje o amplifikaciji, osim da ima snagu od 50 vati po kanalu.

Testirani komplet upotpunjen je aktivnim sabvuferom koji je izveden u kombinaciji iverice i platnene mrežice na desnoj strani, pa dizajnom savršeno prati saundbar. Sabvufer je opremljen bočno postavljenom jedinicom prečnika 160 milimetara, koju pokreće pojačalo od 100 vati. Upravljanje je sasvim pojednostavljeno, pa se na zadnjoj strani, pored strujnog priključka, nalaze još samo taster za uparivanje i dve signalne lampice – za stendbaj i status veze. Povezivanje s glavnom jedinicom je bežično i odvija se automatski, a nezavisna kontrola glasnoće sabvufera obavlja se preko daljinskog upravljača.

Upotreba i zvuk
Nakon otpakivanja, pozicioniranje i povezivanje kompleta sasvim je jednostavno i brzo, a komunikacija između saundbara i sabvufera odvija se automatski. Ukoliko za povezivanje koristite HDMI kablove, dobro je znati da je passthrough funkcija omogućena i dok je YAS-207 isključen. Kao što smo spomenuli, za punu kontrolu neophodno je koristiti daljinski upravljač. Pored osnovnih komandi, na raspolaganju su odabir između stereo i surround modaliteta, nezavisna kontrola glasnoće sabvufera, aktivacija sistema Clear Voice i Bass Extension, kao i isključivanje signalnih lampica na saundbaru (dimmer).

Tokom gledanja (i slušanja) filmova, YAS-207 veoma brzo pokazuje svoje najbolje lice, što je zasluga napredne tehnologije DTS Virtual:X. Ova tehnologija obezbeđuje virtuelni surround, ali u punoj trodimenzionalnoj formi. Pored širine i dubine, scena je definisana i po visini, što postavlja ovaj komplet na trag Immersive zvuka, poput punokrvnih Dolby Atmos i DTS:X sistema. Efekti su jasno raslojeni po sve tri ose, uz prisustvo zvukova koji dolaze odozgo, kad je to potrebno. U nivou auditorijuma pozornica obiluje detaljnim i jasno pozicioniranim tonovima, uz izrađenu dinamiku.

Najviši deo spektra odlikuje se čistim i detaljnim tonovima, s odličnom ekstenzijom i osećajem rekreiranog prostora. Zahvaljujući širokopojasnim jedinicama, srednji deo se potpuno neosetno nadovezuje na visoke note i pruža veoma slojevite i detaljne tonove. Ispod 180 herca na scenu stupa sabvufer, koji je još kako sposoban da donese grmljavinu i zatrese prozore u prosečnom dnevnom boravku. Njegove dinamičke sposobnosti su izuzetne, uz zavidnu brzinu i masivnost, pa mu se jedino može zameriti povremeni manjak definicije kod najdubljih basova. Kako bi se navedeni negativni efekti najlakšim putem sveli na najmanju meru, preporučujemo treći vid kontrole – aplikaciju Home Theater Controller. Naime, pored direktne reprodukcije muzike, blutut povezivanje donosi i ovu veoma praktičnu opciju. Uz osnovne komande, aplikacija omogućava odabir između sedam predefinisanih modaliteta zvuka, kao i podešavanje parametara sabvufera. Iako se sve to može obaviti i preko daljinca, aplikacija je daleko intuitivnija i preglednija za razliku od višenamenskih, pa time i katkad zbunjujućih signala koje nam upućuju diode na samom uređaju.

U nastavku testiranja, YAS-207 se pokazuje kao sasvim prihvatljiv izbor za neobavezno slušanje muzike u pozadini. Zahvaljujući solidnoj širini glavne jedinice, pozornica je lepo razvijena i definisana, a prezentacija jasna i detaljna. S obzirom na to da je naglasak stavljen na čiste i razgovetne tonove, reprodukcija povremeno može biti malo suvlja, odnosno više informativna nego emotivna. Ipak, ovo se ne može uzeti kao ozbiljna mana kad se imaju u vidu osnovna namena i cena kompleta. Takođe, sabvufer je i ovde na visini zadatka i spasava stvar pomoću moćnih i autoritativnih basova.

Efikasna Yamaha
Jednostavan, diskretan i višestruko upotrebljiv komplet iz Yamahe pokazao nam je da se surround ugođaj može dobiti i iz gabaritima skromne postavke, bez razvlačenja gomile kablova preko dnevne sobe. Blagodeti savremene tehnologije dopunjene su praktičnim dodatnim opcijama, kao i pristupačnom cenom, pa YAS-207 predstavlja odličnu ulaznicu u svet trodimenzionalnog zvuka bez glavobolje.

Yamaha YAS-207
Ukupna snaga sistema: 200 W
Frekvencijski opseg: 40 Hz – 23 kHz
Topologija: 2x25 mm visokotonac, 4x46 mm širokopojasni, 1x160 mm sabvufer
Formati: PCM, Dolby Digital, DTS Digital Surround
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio-ulazi: optički
Analogni audio-ulazi: 3,5 mm
Daljinski upravljač: da
Dodatno: blutut
Dimenzije saundbara (ŠxVxD): 930x60x108 mm
Masa saundbara: 2,7 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 180x437x401 mm
Masa sabvufera: 7,9 kg
Cena: 375 evra
4Audio, 011/770-4320
Yamaha YAS-207
Diskretan dizajn.Jednostavna upotreba.3D surround zvuk.Odlično odmerene opcije.
Slabije definisan najdublji bas.
4.1Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac