Yamaha WXC-50 & WXA-50

Mrežni čarobnjaci

Za razliku od većine drugih proizvođača, koji u ponudi imaju najmanje jedan, a uglavnom više modela eksternih D/A konvertera, Yamaha taj korak kao da je preskočila i odmah prešla na razvoj mrežnih audio-uređaja.

Niski tonovi, naročito u gornjem segmentu, obilovali su detaljima i jasno izvedenim brzim prelazima.

Iako je neosporno da eksterni D/A konverteri imaju svoju publiku u redovima zakletih audiofila, takođe je činjenica da mnogo veći deo ljubitelja muzike, naročito mlađih generacija, daje prednost reprodukciji preko mreže. Svestranost u vidu multirum povezivanja, dostupnost muzičkih sadržaja sa svih uređaja u lokalnoj mreži, kao i pristup muzičkim servisima i hiljadama internet radio-stanica neke su od najvećih prednosti mrežnih plejera – strimera. Stoga, potez japanskog proizvođača iz sadašnje perspektive deluje zaista vizionarski jer mrežni uređaji kompanije Yamaha po svojoj usavršenosti i lakoći upotrebe danas predstavljaju domaći zadatak za većinu konkurenata. Prošlogodišnje predstavljanje višenamenskih, fleksibilnih modela WXC-50 i WXA-50 samo je šlag na torti, kojom kompanija potvrđuje ekspertizu i u domenima digitalne amplifikacije, multirum povezivanja i dizajna kontrolnih aplikacija.

WXC-50
Zahvaljujući zaobljenim stranicama i dvobojnoj kombinaciji kućišta, kompaktni WXC-50 ostavlja utisak modernog uređaja s dozom retro-luksuza. Kućište je izrađeno u potpunosti od metala i sastoji se iz četiri segmenta – prednji panel izveden je izjedna s bokovima, a zajedno sa zadnjim panelom čini da su sve uspravne površine kućišta u svetlosivoj nijansi, dok su gornji poklopac i donja strana izvedene u tamnosivoj, gotovo crnoj boji. U odnosu na velike mogućnosti uređaja, prednji panel je izuzetno sveden i sadrži samo jednu kružnu komandu, tri LE diode, tri tastera i senzor daljinskog upravljača. Na zadnjoj strani situacija je suprotna jer je mala površina prouzrokovala popriličnu gužvu. Ovde nailazimo na jedan analogni RCA ulaz i izlaz, kao i na zaseban izlaz za povezivanje pojačala snage, dok su digitalni priključci prisutni u formi jednog optičkog ulaza, kao i optičkog i koaksijalnog izlaza. Mrežno povezivanje obavlja se pomoću kabla ili bežičnim putem, a za priključivanje eksternog skladišta u vidu hard-diska ili prenosive memorije predviđen je USB-A port. Pored toga, na raspolaganju su izlaz za aktivni sabvufer, 12-voltni okidački ulaz i izlaz, ulaz za daljinsko upravljanje preko drugog uređaja, kao i priključak za odvojivi strujni kabl.

dsc_8061-copy

Unutrašnjost malenog plejera sadrži samo jednu štampanu ploču, koja zauzima celu desnu polovinu kućišta. Naime, Yamaha je veoma mudro organizovala stvari, pa je na jednu ploču smestila prijemnike analognog i digitalnog signala, mrežne kontrolere, konverterska kola i digitalno pretpojačalo, dok je na drugu postavila izlaznu sekciju. Ploče su opremljene sopstvenim napajanjima kako bi mogle da funkcionišu zasebno. U WXC-50 smeštena je samo prva navedena ploča, kao i mala ploča u zadnjem delu za dodatne analogne i digitalne izlaze. Za D/A konverziju upotrebljeno je kolo ESS Sabre 9006, a tu je i wi-fi modul NW-01, koji se može sresti kod mnogih AV risivera ovog proizvođača.

35b946ef4b9f42b5ad9fedd776a63972_12075

U pogledu funkcionalnosti, WXC-50 predstavlja pretpojačalo za analogne i digitalne izvore, sa internim D/A konverterom i mrežnim povezivanjem. Pored eternet i wi-fi veze, omogućeno je blutut i AirPlay povezivanje, kao i uklapanje u veći multirum sistem pomoću Yamahine MusicCast tehnologije. Uređaj pruža solidne opcije obrade zvuka u digitalnom domenu kako bi se reprodukcija prilagodila preferencijama korisnika – na raspolaganju su Compressed Music Enhancer za poboljšanje kvaliteta lossy formata, adaptivni ekvilajzer sa automatskim podešavanjem odnosa visokih i niskih tonova u odnosu na glasnoću, Advanced Bass Extension za poboljšanje donjeg dela spektra i Direct Mode za zaobilaženje svih vrsta procesiranja.

WXA-50
Po spoljašnjosti, WXA-50 na prvi pogled deluje potpuno isto kao WXC-50, što i nije daleko od istine jer se razlike svode na veću kružnu komandu na prednjem panelu. Ipak, na zadnjem panelu razlike su odmah uočljive, pre svega zbog prisustva masivnih zvučničkih terminala, koji su u potpunosti izrađeni od metala. Pored toga, WXA-50 raspolaže s jednim analognim ulazom i izlazom, kao i s jednim optičkim izlazom, dok su za mrežno povezivanje predviđeni eternet port i wi-fi. Dodatno, tu su izlaz za aktivni sabvufer, 12-voltni okidači, ulaz za daljinsko upravljanje i priključak za odvojivi strujni kabl. Dakle, u poređenju sa WXC-50, digitalne izlaze i izlaz za pojačalo snage zamenili su terminali za zvučnike.

dsc_8086-copy

Kao što smo ranije primetili, pogled u unutrašnjost pokazuje visok stepen unifikacije, a već opisanoj, desnoj štampanoj ploči dodata je leva ploča sa sekcijom izlaznog pojačala. Pored velikih hladnjaka, ova ploča sadrži četiri elektrolitska kondenzatora od po 680 mikrofarada, kao i minijaturni ventilator. Takođe, mala ploča u zadnjem delu sada služi za opsluživanje zvučničkih terminala.

dsc_8070-copy

Kad su u pitanju mogućnosti, WXA-50 nam se predstavlja u još boljem svetlu jer pruža sve što i WXC-50, uz dodatak stepena za amplifikaciju. Prisutne su gotovo iste opcije povezivanja, kao i tehnologije za podešavanje zvuka po želji auditorijuma. Proizvođač navodi da pojačalo ima snagu od 55 vati po kanalu na osam oma, u opsegu od 20 herca do 20 kiloherca i uz izobličenja od 0,02 odsto. Isto kao kod modela WXC-50, za D/A konverziju zadužena su popularna kola ESS Sabre 9006, a patentirana Pure Ground tehnologija onemogućava negativan uticaj napajanja na kvalitet zvuka.

Test
Kao potvrdu navoda s početka teksta, opisaćemo proceduru povezivanja ovih uređaja. Bez posebnog reda, na WXC-50 i WXA-50 priključili smo zvučničke, analogne, mrežne i strujne kablove, a sprave su nakon nekoliko sekundi potpuno automatski prepoznale prisustvo mrežnih kablova, kao i bežične mreže. Nakon veoma brze instalacije kontrolne aplikacije Yamaha MusicCast, pritisnuli smo tastere “Connect” na prednjim panelima uređaja, a oni su se zatim međusobno prepoznali i pojavili u aplikaciji. Takođe, aplikacija je gotovo trenutno pristupila softverskom serveru Serviio na desktop računaru i kompletna audioteka našla nam se pod prstima. Zaista, ovako brzo i jednostavno povezivanje i stavljanje svih funkcija uređaja pod komandu korisnika još nismo sreli.

dsc_8068-copy

Na početku testiranja modelu WXC-50 dodelili smo ulogu plejera i pretpojačala, dok se WXA-50 našao na poziciji izlaznog pojačala. Proizvođač navodi da uređaji podržavaju 192 kHz/24-bitski FLAC i WAV, kao i DSD64/128, pa smo rešili da slušni test započnemo u velikom stilu i visokoj rezoluciji. Tokom uvodnog dela numere “Watermelon Man” sa albuma “Head Hunters” američkog džez pijaniste Herbija Henkoka, Yamahin duo pružio je odličnu separaciju kanala, ali i karakterističan zvuk duvačkog instrumenta koji se ne čuje često – pivske flaše. Ulazak bas-gitare imao je odgovarajuću težinu, dok je priključivanje ritam-sekcije donelo veoma ritmičan i poletan zvuk bubnjeva. Niski tonovi, naročito u gornjem segmentu, obilovali su detaljima i jasno izvedenim brzim prelazima.

Prelazak na tvrđi zvuk i dublji bas pokazao je ograničenja amplifikacije u vidu manje izraženih najnižih tonova. Ipak, na pozitivnu stranu stavljamo to što Yamahe nisu pokušavale da reprodukuju ono što nisu u stanju, pa je zvuk zadržan u zoni dobre definicije i jasnih detalja. S druge strane, srednji i visoki tonovi reprodukovani su verno i prilično neutralno, sa izraženim finesama i odličnim balansom između čistog, dokumentarnog pristupa i prijatne topline. Pored toga, moramo da spomenemo 48-bitsku kontrolu glasnoće u digitalnom domenu, koja omogućava veoma preciznu regulaciju.

dsc_8071-copyU drugom delu testiranja WXA-50 preuzeo je ulogu integrisanog pojačala, dok se WXC-50 našao na poziciji eksternog D/A konvertera, koji je pomoću digitalnog kabla u direktnoj vezi s računarom. Osim ograničenosti na 192 kHz/24-bitske fajlove, nismo uspeli da ustanovimo druge razlike – kvalitet reprodukcije ranije odslušanih albuma bio je potpuno isti.

Na kraju, poželeli smo da se poigramo s formiranjem multirum sistema, pa smo u dnevnom boravku povezali WXC-50 sa integrisanim pojačalom Exposure i KEF kutijama, dok smo u spavaću sobu postavili WXA-50 sa N.N.Acoustic zvučnicima. Pored besprekornog samostalnog funkcionisanja oba uređaja, oduševila nas je lakoća multirum povezivanja pomoću Yamahine tehnologije MusicCast. Aplikacija je toliko intuitivna za korišćenje da zaista nema potrebe za proučavanjem uputstva, a brza objašnjenja mogu se naći i u aplikaciji prilikom prvog pokretanja. Ukratko, MusicCast omogućava potpunu i centralizovanu kontrolu svih povezanih uređaja preko tableta ili smartfona, uz kreiranje plejlista (zasebnih ili deljenih), reprodukciju različitih sadržaja u prostorijama i nezavisna podešavanja karakteristika zvuka. Takođe, u ovom delu testa uočili smo odlično uklapanje mrežnog pojačala WXA-50 s malim regalskim zvučnicima N.N.Acoustics KSN, pa navedenu kombinaciju možemo da preporučimo kao zaista sjajan i sposoban kompaktni sistem, čiji zvuk i mogućnosti daleko prevazilaze sasvim prihvatljivu cenu od oko 1.000 evra.

Pored gotovo savršene aplikacije, testirani uređaji mogu se kontrolisati pomoću pripadajućih daljinskih upravljača dimenzija kreditne kartice. Iako su ograničeni po pitanju mogućnosti, daljinci su opremljeni sa šest memorijskih tastera, kojima se mogu pozivati ranije zadati izvori, od CD plejera, preko internet radija, pa do plejlista. Stoga, kad pomoću aplikacije memorišete šest vaših najomiljenijih izvora, za njihovu reprodukciju nije vam potrebna aplikacija – dovoljno je da na daljincu pritisnete odgovarajući taster.

Zaključak
Ogromne mogućnosti, odličan zvuk i besprekorno funkcionisanje svih opcija, u sprezi sa sasvim pristupačnim cenama, garantuju ovim spravama dug i uspešan tržišni život, a mi sumnjamo da postoji ljubitelj dobrog zvuka kojem se ovi uređaji ne bi svideli, bez obzira na to da li se nalaze u sklopu glavnog ili sporednog audio-sistema u kući.

PLUS
Odličan kvalitet izrade.
Sjajne opcije povezivanja i kontrole.
Prijatan i neutralan zvuk.
Muzikalnost i detaljnost.
Nepobediv odnos mogućnosti, kvaliteta i cene.

MINUS
Nešto slabiji najdublji bas (WXA-50).

WXC-50
Formati: AIFF, ALAC, DSD, FLAC, MP3, MPEG-4, WAV, WMA
D/A konverter: ESS Sabre 9006
Analogni ulazi: 1x RCA
Analogni izlazi: 2x RCA
Digitalni ulazi: 1x optički
Digitalni izlazi: 1x optički i koaksijalni
Dodatno: USB-A, eternet, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 214x51x245 mm
Masa: 1,4 kg
Cena: 400 evra
WXA-50
Kontinualna snaga: 2x55 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,02%
Formati: AIFF, ALAC, DSD, FLAC, MP3, MPEG-4, WAV, WMA
D/A konverter: ESS Sabre 9006
Analogni ulazi: 1x RCA
Digitalni ulazi: 1x optički
Broj izlaza za zvučnike: 1 par
Dodatno: USB-A, eternet, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 214x51x251 mm
Masa: 1,9 kg
Cena: 550 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating8 Votes83
83
Ocena čitalaca