Yamaha WX-010

Portabl na Yamahin način

Kao jedan od osnovnih modela u ponudi portabl audio-uređaja iz kompanije Yamaha, WX-010 donosi različite opcije povezivanja, kao i podršku za visokorezolutivne formate.

front

U poslednjih nekoliko godina kompaktni audio-uređaji uživaju ogromnu popularnost zahvaljujući sasvim prihvatljivom zvuku iz malih kućišta i bežičnoj vezi. Tokom vremena, ova tržišna niša podeljena je na nekoliko potkategorija, najpre na osnovu povezivanja (wi-fi/blutut) i napajanja (baterijsko/strujna mreža).

Diskretna pojava
Usled izostanka interne baterije, WX-010 je ograničen na strujno napajanje i nije predviđen za nošenje na izlete i slično, ali je zato višak prostora u unutrašnjosti veoma dobro iskorišćen. Na prednjoj strani smešteni su visokotonac prečnika 25 milimetara, ispod kojeg je smeštena mid-bas jedinica promera 90 milimetara. Dodatno, na bokovima su postavljeni pasivni radijatori, koji pružaju snažniji bas iz veoma kompaktnog kompresionog kućišta. Za pokretanje su zaduženi odvojeni amplifikacioni moduli, snage 10 vati za visokotonac, odnosno 15 vati za mid-bas jedinicu.

yamaha_wx_0108

Zahvaljujući gumiranim nožicama, WX-010 se može postaviti na bilo koju podlogu bez bojazni od grebanja, a na zadnjoj strani nalaze se prihvatnici za montažu direktno na zid. U upuštenom donjem delu zadnje strane smešteni su eternet port i servisni USB priključak, kao i utičnica za odvojivi strujni kabl. Sve ovo upakovano je u kućište jednostavnog i diskretnog dizajna, koje je najvećim delom presvučeno crnim platnom, ispod kojeg se nalazi zaštitna plastična mrežica. Platno izostaje samo na središnjem delu gornje strane, gde se nalazi panel visokog sjaja sa četiri komande osetljive na dodir i tri LE diode za signalizaciju statusa. Testirani primerak bio je izveden u crnoj boji, a u ponudi je i bela verzija, pa kupci mogu da prilagode uređaj svom ambijentu.

192/24 kao adut
WX-010 nudi zaista velike mogućnosti povezivanja – pored eternet veze putem kabla, na raspolaganju su wi-fi, blutut i AirPlay. Iako direktna blutut veza i reprodukcija muzike preko bilo kog plejera predstavljaju najjednostavniju opciju, za najbolje rezultate preporučujemo wi-fi i sjajnu aplikaciju Yamaha MusicCast Controller. Pored podrške za DLNA sertifikat, WX-010 na ovaj način može da reprodukuje visokorezolutivne fajlove kao što su 192 kHz/24-bitski FLAC i WAV.

Uprkos prisustvu dve pasivne membrane, basovi na ovom uređaju nikad nisu prenaglašeni, već su uvek odlično izbalansirani sa ostatkom zvučne slike. Zapravo, s obzirom na dimenzije kućišta, iznenađuju čvrstina i preciznost WX-010 u isporuci niskih tonova. Dinamički raspon je veoma dobar i može se uživati u tišem slušanju, dok najviši nivoi glasnoće prolaze sa zaista minimalnim izobličenjima, koja su sasvim u rangu s konkurencijom. Visoki tonovi su vazdušasti, detaljni i odlično artikulisani, uz jednu plemenitu crtu i bez naznaka neprijatne oštrine. Srednji deo spektra je otvoren i direktan, pa lako komunicira sa slušaocem. Ovde se takođe može naći iznenađujuća količina detalja, uz suptilne tonove koji prijaju uhu.

yam02

Iako pruža odličan zvuk u osnovnom modalitetu, WX-010 profitira od sjajne aplikacije, koja omogućava podešavanje parametara po želji korisnika i zahtevima okruženja. Pored toga, dvosmerni blutut omogućava reprodukciju s telefona ili tableta na zvučnik, ali i slanje muzike na druge uređaje, poput bežičnih slušalica ili saundbara. Konačno, dva WX-010 mogu se upariti u stereo-modalitetu, što će doneti upečatljiviju reprodukciju i širu pozornicu, pa predstavlja odlično rešenje za moćan desktop-sistem ili stereo-postavku u manjim prostorijama.

Zaključak
Iako nije opremljen internom baterijom, što ga ograničava na upotrebu u zatvorenom prostoru, WX-010 pruža opcije povezivanja koje se retko sreću na uređajima ovog gabarita i namene. Kvalitet reprodukcije je rame uz rame s najboljima u klasi, a šlag na torti predstavlja sjajna aplikacija, koja omogućava punu kontrolu, kao i podešavanje parametara zvuka. Stoga, Yamaha WX-010 predstavlja savršen izbor za one koji traže veoma svestran i kompaktan zvučnik za uživanje u muzici bilo gde u kući.

PLUS
Robustno kućište.
Opcije povezivanja.
Otvoren i detaljan zvuk.
Sjajna MusicCast aplikacija.

MINUS
Nema internu bateriju.

Snaga sistema: 25 W
Topologija: 1x90 mm bas/srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Povezivanje: LAN, wi-fi, blutut v2.1, AirPlay
Formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, MPEG4, WAV, WMA
Dimenzije (ŠxVxD): 120x160x130 mm
Masa: 1,7 kg
Cena: 190 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating2 Votes
77
77
Ocena čitalaca