Yamaha RX-V781

Predvodnik srednje klase

Kao najmoćniji risiver s trocifrenom oznakom u RX-V seriji, RX-V781 donosi snagu od 95 vati na sedam kanala, podršku za Immersive Sound formate i sve druge opcije koje bi mogle da zatrebaju i zahtevnim krugovima korisnika.

dsc_7409-copy

Zahvaljujući veoma dugom prisustvu na tržištu, RX-V serija AV risivera proizvođača Yamaha danas predstavlja jedno od najprepoznatljivijih imena u svojoj kategoriji. Iako je pre nekoliko godina Yamaha predstavila drugu seriju pod nazivom AVENTAGE, koja se u donjem delu ponude preklapa s RX-V modelima, reklo bi se da RX-V linija nije izgubila ništa od svoje svestranosti i popularnosti, te da su njene tržišne pozicije čvrste kao i uvek. Nakon osnovnog modela RX-V481, koji smo testirali u prethodnom broju, sada je pred nama znatno sposobniji risiver RX-V781.

Dizajn i izrada
Na prvi pogled, RX-V781 se teško može razlikovati od ostalih modela u seriji. Dizajn prednjeg panela, koji je vodoravno podeljen na dve celine i s blago isturenim donjim delom, poznat je s drugih modela. Ipak, detaljniji pregled otkriva da je prednji panel, za razliku od slabijih modela, izrađen od brušenog aluminijuma, što doprinosi trajnosti, ali i opštem utisku kvaliteta. Na uglovima donjeg dela smeštene su dve velike kružne komande, koje služe za odabir ulaza i kontrolu glasnoće, dok se između njih nalaze četiri SCENE tastera, četiri manja tastera za kontrolu parametara zvuka, frontalni USB-A i HDMI port, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i priključak za kalibracioni mikrofon. Gornji deo prednjeg panela u potpunosti je prekriven akrilom, u čijem se središtu krije dot-matriks displej s belom iluminacijom, koji se ne može videti kad je uređaj isključen. Ispod njega je smešten niz od 10 sitnih tastera za kontrolu radio-prijemnika i odabir zona, dok se na desnom delu nalazi komanda Pure Direct, a na levom taster za stendbaj.

Ova Yamaha će bez pogovora ispuniti sve želje za potmulom grmljavinom i razarajućim zvucima specijalnih efekata.

Uobičajeno, gornja i bočne strane izrađene su iz jednog komada debljeg lima i opremljene velikim brojem proreza za hlađenje, dok se na zadnjoj strani nalazi pozamašna garnitura priključaka. Kao dominantan vid povezivanja audio-video uređaja, HDMI veza dobila je pet ulaza i dva izlaza, a prisutna su još po dva komponentna i kompozitna video-ulaza, kao i po jedan monitorski izlaz istog tipa. Za digitalnu audio-vezu predviđena su po dva koaksijalna i optička ulaza, linijskih RCA ulaza ima četiri, a spisak kompletira priključak za gramofon s pripadajućim zavrtnjem za uzemljenje. Za povezivanje na lokalnu mrežu predviđeni su eternet port i wi-fi sa antenom na zadnjem delu, a RX-V781 je opremljen modulima za blutut i AirPlay vezu. Pored toga, razlike u odnosu na slabije modele vidljive su u prisustvu pre-out izlaza za povezivanje dodatnih pojačala snage, kao i zvučničkih terminala za drugu zonu ili dodatne presence zvučnike, koji su isti kao glavni terminali. U ovom cenovnom razredu očekivali smo i odvojivi strujni kabl, ali to ipak nije slučaj, a spisak priključaka zaokružuju ulazi za FM i AM antene.

dsc_7400-copy

Proizvođač navodi da su za D/A konverziju upotrebljeni Burr-Brown čipovi na svim kanalima, u šta smo se uverili kada smo zavirili u unutrašnjost risivera. Kola nose oznaku PCM5102A, a dopunjena su transiverom digitalnog signala iz iste kompanije, sa oznakom PCM9211. Pored njih, na gornjoj štampanoj ploči primetili smo još par Texas Instruments Cinema DSP kola za obradu zvuka u digitalnom domenu, HDMI transiver Silicon Image Sil9589CTUC, glavni kontroler Altera Cyclone IV i tri memorijska modula Winbond W9825G6KH, ukupnog kapaciteta 768 megabajta. Na donjoj ploči naišli smo na par elektrolitskih kondenzatora od po 8.200 mikrofarada, a u prednjem delu poprečno je postavljen veliki hladnjak sa sedam komplementarnih parova izlaznih tranzistora Sanken A1695 i C4468. Konačno, na levoj strani se nalazi sekcija napajanja, sa EI transformatorom srednje veličine.

Zvuk i mogućnosti
Poput drugih velikih proizvođača, Yamaha je odavno ustanovila standarde u pogledu prateće opreme uređaja, pa se RX-V781 isporučuje s višejezičnim brzim vodičem u štampanoj formi, kompletnim korisničkim uputstvom na CD-u, sobnim FM i AM antenama i mikrofonom za automatsku kalibraciju sistema. Daljinski upravljač nosi oznaku RAV537 i predstavlja neznatno unapređeno izdanje daljinca koji se provlači kroz celu seriju, a odlikuje se velikim dimenzijama, solidnim kvalitetom izrade i dobro obeleženim tasterima.

dsc_7387-copy

Nakon obavljene kalibracije sistema, koja je na novijim Yamahinim risiverima krajnje jednostavna i efikasna, započeli smo praktični deo testa. Sa 95 vati po kanalu, RX-V781 se pokazuje kao pravi snagator, koji u ovom pogledu neće biti po volji samo zaista najzahtevnijim korisnicima – ipak, pretpostavljamo da oni znaju da ultimativne uređaje ne treba tražiti u ovom cenovnom razredu. Za 90 odsto “nas ostalih”, ova Yamaha će bez pogovora ispuniti sve želje za potmulom grmljavinom i razarajućim zvucima specijalnih efekata. Najniži deo opsega je masivan i odlično definisan do samog kraja, iako povremeno može biti nešto suvlji, što je posledica izuzetno precizno ocrtanih tonova. RX-V781 ovo nadoknađuje izvanrednom brzinom i eksplozivnošću u gornjim basovima, koji su veoma dinamični i pružaju odličan ritam. Detaljnost, kao jedna od pozitivnih osobina Yamahinih uređaja, prisutna je u celom opsegu, pa je srednji deo spektra prepun najfinijih detalja, koji posebno dolaze do izražaja pri kreiranju atmosfere u filmovima. S druge strane, odlična kontrola niskih i srednjih tonova omogućava potpuno čist prikaz svake note, što čini složene deonice još impresivnijim.

dsc_7411-copyNakon gledanja filmova usledilo je slušanje muzike u dvokanalnom formatu, pri čemu je testirani risiver potvrdio već navedene kvalitete. Rasterećena amplifikacija pružila je još čvršći i sočniji bas, koji će biti sasvim po volji i onima koji za stereo preferiraju upotrebu klasičnih pojačala. Srednji i visoki deo spektra odlično su usaglašeni, pa je zvučna slika celovita, a pozornica lepo razvijena po širini. Tonovi su prirodni i nose jasne odrednice instrumenata, što je dodatno prisutno pri slušanju visokorezolutivnog materijala. RX-V781 podržava 192/24, kao i DSD64/128 fajlove, a mi preporučujemo njihovu upotrebu kao način da se spoznaju sve mogućnosti ovog uređaja. Visoki tonovi okruženi su dodatnom količinom vazduha, što ih čini lepršavim i gotovo opipljivim u prostoriji, pozornica dobija veću dubinu, a svi instrumenti su još jasnije izdiferencirani i pozicionirani.

Spisak dodatnih mogućnosti testiranog risivera zaslužuje zaseban tekst, pa ćemo u završnom delu pokušati da u kratkim crtama navedemo najvažnije. Yamaha kod svih mrežnih uređaja nove generacije ističe osposobljenost za MusicCast, odnosno mogućnost da se risiver priključi multirum sistemu za ozvučavanje cele kuće. Pored spomenute podrške za 192/24 i DSD fajlove, RX-V781 prihvata Dolby Atmos i DTS:X, kao i sve najpopularnije surround formate. Za poboljšanje zvuka MP3 fajlova stara se Compressed Music Enhancer, što je posebno korisno tokom reprodukcije s telefona preko blutut veze, a optimalan kvalitet slike obezbeđen je podrškom za 4K Ultra HD sa 60 kadrova u sekundi, HDCP2.2, HDR i BT.2020. Pored daljinskog upravljača, za kontrolu se može koristiti besplatna aplikacija, koja omogućava detaljna podešavanja sistema. S druge strane, za one koji ne žele da se odreknu kolekcije vinila prisutan je gramofonski ulaz za zvučnice MM tipa, dok izlazi za dodatna pojačala snage na svim kanalima omogućavaju da se RX-V781 jednostavno transformiše u AV pretpojačalo-procesor i postane centar veoma moćnog sistema, čija će snaga zavisiti samo od želja i mogućnosti njegovog vlasnika. Dakle, bez obzira na to koju joj ulogu poverite u audio-video sistemu, Yamaha RX-V781 pruža rešenje i nameće se kao zaista svestrana sprava i odlična hi-fi investicija.

PLUS
Obilje snage.
Pun i definisan zvuk.
Ogromne mogućnosti.
Jednostavna kontrola.

MINUS
Ništa vredno pomena.

Kontinualna snaga: 7x95 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,06%
Formati: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Pro Logic IIx, DTS:X, DTS-HD Master Audio
Analogni audio ulazi/izlazi: 5/0
Digitalni audio ulazi/izlazi: 4/0
HDMI ulazi/izlazi: 6/2
Komponentni video ulazi/izlazi: 2/1
Kompozitni video ulazi/izlazi: 4/1
Izlazi za zvučnike: 7.2
Izlaz za slušalice: da
Tjuner: FM/AM, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: USB, LAN, Wi-Fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 435x171x379 mm
Masa: 10,6 kg
Cena: 750 evra
4Audio, 011/2759-096
Reader Rating7 Votes80
80
Ocena čitalaca