Yamaha RX-V481

Sposoban i pristupačan

Iz sezone u sezonu A/V risiveri pružaju sve veće mogućnosti i opremljeni su širim spektrom dodatnih opcija, a nova Yamaha RX-V481 donosi gotovo sve što bi moglo zatrebati prosečnom korisniku po sasvim pristupačnoj ceni.

dsc_7256 copy

Nova generacija Yamaha A/V risivera započinje modelom RX-V381, koji pruža esencijalne mogućnosti za sastavljanje sistema kućnog bioskopa i na domaćem tržištu se može kupiti za samo 340 evra. Ipak, prvi kompletan model u ponudi jeste RX-V481, koji za 100 evra više donosi mrežno i wi-fi povezivanje, MusicCast funkcionalnost, zvučničke terminale punih dimenzija, podršku za DSD fajlove i mnoge druge opcije.

Opis
U pogledu dizajna, Yamaha već nekoliko generacija unazad oprema A/V risivere praktično istim prednjim panelima, pa je novi RX-V481 teško razlikovati od prethodnih modela RX-V479 i RX-V477. Iako ovo nije samo po sebi loše, jer je izgled prednjeg panela elegantan a raspored funkcionalan, pretpostavljamo da se bliži promena vizuelnog identiteta kako bi Yamaha risiveri zadržali vodeće pozicije u pogledu dizajna. Prednji panel je pomoću blagog horizontalnog prelaza podeljen na dve površine, od kojih je gornja nešto manja i prekrivena crnim akrilom, dok je donja izrađena od kvalitetne plastike. Na gornjoj polovini postavljen je niz od osam sitnih okruglih tastera za upravljanje tjunerom, dok se na desnoj strani nalazi taster Direct, a na levoj su smešteni taster za stendbaj i priključak za YPAO mikrofon. Takođe, po uključivanju se u središtu gornjeg dela prikazuje dot-matriks displej prilično velikih dimenzija, krupnog prikaza i belog osvetljenja. Ostatak komandi smešten je na donjem delu panela, pa tu nalazimo četiri praktična SCENE tastera, digitalne tonske kontrole i druge funkcije. Na desnoj strani nalazi se kružna komanda za glasnoću, kao i upušteni deo u koji su postavljeni USB-A port i 3,5-milimetarski linijski ulaz za prenosive plejere, dok je na levoj strani smešten 6,35-milimetarski izlaz za slušalice.

DSC_7247 copy

Na zadnjoj strani, uprkos velikoj raspoloživoj površini, Yamaha se tvrdoglavo drži nepraktično zbijene postavke zvučničkih terminala, koja znatno otežava povezivanje masivnijih kablova. Od audio/video priključaka prisutna su četiri HDMI ulaza i jedan izlaz, po tri analogna i digitalna audio-ulaza (dva koaksijalna i jedan optički), kao i četiri kompozitna video-ulaza i jedan izlaz. Dodatno, tu su ulazi za FM i AM antene, izlaz za aktivni sabvufer, eternet port, antena za bežično povezivanje i strujni kabl, koji se ne može odvojiti.

dsc_7249 copy

Yamaha RX-V481 postavljena je na standardnu šasiju od debelog lima, dok su gornja i bočne stranice izrađene iz jednog komada i opremljene velikim brojem proreza za hlađenje. Niža klasa ovog risivera ogleda se u nešto kraćoj šasiji (274 mm), pa unutrašnjost deluje prilično popunjeno. U prednjem delu po širini je postavljen veliki metalni hladnjak, na koji je zalepljeno pet parova izlaznih tranzistora Toshiba A1941 i C5198. Na levoj strani nalazi se EI transformator, a u zadnjem delu smešten je ostatak elektronike na nekoliko štampanih ploča. U oči prvo upada oklopljeni wi-fi modul sa oznakom NW-01, a na poziciji mikrokontrolera nalazi se 32-bitska Toshiba TMPM462F15FG sa ARM arhitekturom. Kao transiver digitalnog signala upotrebljeno je kolo PCM9211 proizvođača Texas Instruments, dok je digitalno-analogna konverzija poverena kolu PCM1681 iz iste kuće. Od važnijih elektronskih sklopova primećujemo još Texas Instruments Cinema DSP kolo, dok su u donjem delu postavljena dva elektrolitska kondenzatora kapaciteta 8.200 mikrofarada po komadu. U pogledu osnovnih tehničkih karakteristika, proizvođač navodi da RX-V481 pruža 80 vati na pet kanala u punom frekvencijskom opsegu (20 Hz – 20 kHz), pri otporu od šest oma i uz THD izobličenja od 0,09 procenata.

Risiver bez teškoća izlazi na kraj s finim i diskretnim zvucima okruženja.

Test
Yamaha RX-V481 se isporučuje s prilično bogatom opremom, koja obuhvata štampane vodiče za brzo povezivanje i MusicCast, kompletno korisničko uputstvo na CD-u, YPAO mikrofon, sobne FM i AM antene i sistemski daljinski upravljač s baterijama. Upravljač nosi oznaku RAV534 i odlikuje se pravilnom formom i dobro obeleženim tasterima, a novitet u odnosu na prethodnu verziju predstavlja prekidač za odabir zone (A ili B). Nakon otpakivanja i povezivanja testiranog risivera, sledeći korak ka dobrom surround zvuku jeste automatska YPAO kalibracija. Procedura je veoma jednostavna i ne traje dugo, a YPAO sistem poslednje generacije postiže odlične rezultate, pa preporučujemo da se upustite u samostalno podešavanje sistema samo ukoliko zaista imate mnogo iskustva i znate šta radite.

DSC_7250 copyYamahu RX-V481 povezali smo na 5.1 komplet, koji se sastojao od Dalijevih zvučnika serije Opticon, a ova kombinacija se tokom testiranja pokazala kao izuzetno dobra. Smiren i prilično neutralan karakter zvučnika ublažavao je tradicionalno otvoren i direktan pristup Yamahe, pa smo kao rezultat dobili čist i jasan zvuk odličnog tonalnog balansa. Za testiranje višekanalnog zvuka iskoristili smo najnoviji, sedmi nastavak sage “Star Wars: The Force Awakens”, koji obiluje specijalnim efektima i moćnim muzičkim pasažima. Yamaha je pokazala da ima dovoljno snage za pokretanje surround sistema pune veličine, uz kreiranje upečatljive trodimenzionalne pozornice. Efekti su veoma dobro definisani i pozicionirani, a risiver bez teškoća izlazi na kraj s finim i diskretnim zvucima okruženja. Na drugom kraju spektra najniži tonovi odlikuju se dobrom masom i još boljom definicijom, uz brzinu koja je dovoljna da omogući brz prelazak niskih tonova preko više zvučnika. Kad je u pitanju reprodukcija muzike u dvokanalnom formatu, upotrebili smo podnostojeće zvučnike Dali Opticon 6, a RX-V481 je na najbolji način iskoristio sve kvalitete ovih zvučnika. Kombinacija klasičnog i ribonskog visokotonca omogućila je risiveru da iskaže sve kvalitete u reprodukciji visokotonskog opsega, s tonovima kojima se malo šta moglo zameriti. Bez obzira na to da li je bilo potrebno prikazati suptilne, baršunaste ili oštre i prodorne tonove, Yamaha je uvek bila na visini zadatka, a veran zvuk pratilo je obilje detalja. Srednji deo spektra bio je muzikalan i bogat, a celokupna zvučna slika dinamična i dovoljno široka. Solidna osetljivost zvučnika omogućila je Yamahi da uspešno pokrene i kontroliše najniže tonove, što nije uvek slučaj kad se A/V risiver ove klase spoji s podnostojećim kutijama. Ipak, RX-V481 nam je priuštio veoma dobru niskotonsku podlogu, s prihvatljivim udarcem, dobrim ritmom i odličnom definicijom. Očekivano, kvalitet zvuka se poboljšava s prelaskom na visokorezolutivne formate, pa za postizanje najboljih rezultata preporučujemo da poslušate neki DSD zapis.

Zaključak
Pored osnovne funkcije amplifikacije, treba pomenuti da RX-V481 pruža obilje dodatnih opcija, od kojih se kontrola preko AV Controller aplikacije izdvaja kao jedna od najkorisnijih. Osim FM i AM radija, korisniku su na raspolaganju internet radio i popularni onlajn muzički servisi (Spotify, Pandora…), kao i funkcija reprodukcije muzike s lokalnih mrežnih skladišta. Iako nema gramofonsko pretpojačalo, testirani risiver to nadoknađuje prisustvom izlaza za slušalice, a digitalni ulazi omogućuju mu da preuzme ulogu eksternog D/A konvertera. Kad se sve navedeno ima u vidu, jasno je da Yamaha RX-V481 predstavlja sjajnu ponudu po više nego prihvatljivoj ceni.

PLUS
Odličan kvalitet izrade.
Ogromne mogućnosti.
Detaljan i celovit zvuk.
Dovoljno snage.

MINUS
Zvučnički terminali.

Kontinualna snaga: 5x80 W na 6 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,09%
Formati: DD/EX/Stereo/+, Dolby TrueHD, Dolby Pro Logic/II/x/z, DTS Digital/Stereo/Neo:6, DTS-HD/HD Master Audio, DTS-ES Matrix/Discrete
Analogni audio ulazi/izlazi: 4/0
Digitalni audio ulazi/izlazi: 3/0
HDMI ulazi/izlazi: 4/1
Kompozitni video ulazi/izlazi: 4/1
Izlazi za zvučnike: 5.1
Izlaz za slušalice: da
Tjuner: FM/AM, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: USB, LAN, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 435x161x327 mm
Masa: 8,1 kg
Cena: 440 evra
4Audio, 011/2759-096
Reader Rating7 Votes
80
80
Ocena čitalaca