Za dobar AV početak

Stepenik iznad baznog Yamaha AV risivera nalazi se RX-V477, model koji pruža većinu funkcija koje se očekuju od savremenih uređaja ovog tipa.

U pogledu dizajna, Yamaha nastavlja sa uhodanom šemom ozbiljnijeg menjanja izgleda tek na svakih nekoliko generacija, pa bi se novi risiver lako mogao zameniti za model od pre godinu ili dve. Prednji panel je podeljen na dva dela po vodoravnoj osi – donji je blago isturen i izveden u imitaciji brušenog aluminijuma, dok crni pleksiglas na gornjem delu skriva prilično veliki displej. Razlika u odnosu na prošlogodišnji RX-V475 primetna je samo u odsustvu frontalnog kompozitnog video-ulaza, dok su sve druge komande nepromenjene. Na desnoj strani smeštena je kružna komanda za glasnoću, dok središnji deo donje polovine fronta zauzimaju četiri Scene tastera i druge komande, kao i frontalni linijski i USB ulaz. U gornjem delu smešteni su dot-matriks displej, osam sitnih tastera za upravljanje tjunerom, kao i veoma značajna komanda Direct. Postavku kompletiraju standby taster, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i priključak za YPAO mikrofon za automatsku kalibraciju surround sistema.

yamaha-DSC_7536

Na zadnjem panelu, korisniku je na raspolaganju čak šest HDMI ulaza, što je popriličan broj s obzirom na klasu uređaja. Tu su još po tri analogna i digitalna audio-ulaza (dva koaksijalna i jedan optički), kao i komponentni i kompozitni video-ulazi. Svih pet zvučničkih terminala standardnog je tipa i može prihvatiti gole žice, bananice ili viljuške manjih dimenzija, a izrađeni su od metalnog jezgra sa plastičnim omotačem. Pored strujnog kabla koji se ne može odvojiti, zadnja strana udomila je još i priključke za FM i AM antenu, kao i eternet priključak. Unutrašnjost većine savremenih AV risivera veoma je slična u postavci, pa i kod testirane Yamahe nailazimo na isti osnovni dizajn. Veliki hladnjak postavljen je popreko, odmah iza prednjeg panela, a na njega su zalepljeni komplementarni parovi izlaznih tranzistora C5198 i A1941. EI napajanje je smešteno na levoj strani, a zadnji deo zauzelo je nekoliko štampanih ploča sa elektronikom. Digitalno-analognu konverziju na svim kanalima obavlja kolo Texas Instruments PCM1681, dok je za prijem i slanje digitalnog signala, kao i za A/D konverziju, zadužen čip PCM9211 istog proizvođača. Za procesuiranje višekanalnih audio-zapisa upotrebljen je Texas Instruments Cinema DSP, a u donjem delu nalaze se dva elektrolitska kondenzatora od po 8.200 mikrofarada.

yamaha-DSC_7545Kako je u datoj klasi funkcionalnost važna isto koliko i kvalitet zvuka, proizvođači ne mogu sebi da dozvole da zaostaju za konkurencijom, a Yamaha je sa RX-V477 uradila odličan posao. Deklarisana snaga iznosi 80 vati na pet kanala, a podržani isu Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio i drugi popularni surround formati. Pored standardnih analognih i digitalnih ulaza, prisustvo eternet porta omogućava reprodukciju preko mreže i slušanje internet radija. Treba naglasiti da RX-V477 podržava 192 kHz/24-bitske FLAC i WAV fajlove i 96/24 ALAC, kao i da omogućava gapless reprodukciju. Mogućnosti u pogledu baratanja video-signalom jednako su velike, pa ovaj risiver podržava 3D materijal i Ultra HD rezoluciju zahvaljujući HDMI priključcima u 2.0 standardu. Funkcionalnost je upotpunjena kompletnom pratećom opremom, koja obuhvata brzi vodič za povezivanje, korisničko uputstvo na CD-u, sobne FM i AM antene, mikrofon za automatsku kalibraciju i, naravno, sistemski daljinski upravljač jednostavnog dizajna.

Test
Proces podešavanja predstavlja jedan od ključnih momenata tokom sastavljanja surround sistema, a testirana Yamaha je u ovom pogledu prilično izdašna. Višejezični OSD meniji jesu pregledni, intuitivni i sa dobro odabranom kolornom šemom. Patentirani YPAO sistem za automatsku kalibraciju iz godine u godinu funkcioniše sve bolje, pa preporučujemo da se upustite u samostalno podešavanje samo ako ste zaista iskusni na tom polju. U suprotnom, velike su šanse da ćete postići lošije rezultate nego YPAO. Četiri Scene tastera pružaju mogućnost da samo jednom komandom promenite kompletne parametre reprodukcije, što predstavlja rešenje koje će umeti da cene svi koji koriste više izvora slike i zvuka.

Zvučnu sliku karakterišu solidna dinamika, obilje detalja i muzikalnost u čitavom opsegu.

Kad je u pitanju kvalitet reprodukcije, RX-V477 će se najbolje pokazati uz surround komplete manje i srednje veličine. Zvuk iz kompaktnog kompleta Harman Kardon HKTS 60 bio je zaista sjajan, sa besprekorno definisanim tonovima i dijalozima koji su ostajali jasni i razgovetni tokom veoma dinamičnih i bučnih scena. Prostorno pozicioniranje i trodimenzionalni efekti na jednako visokom su nivou, pa je tokom gledanja filmova zaista sve na mestu i sistem na pravi način prati dešavanja na ekranu. Nakon HKTS 60, prešli smo na dvokanalnu postavku sa podnostojećim zvučnicima B&W 683 S2, koja je pokazala da RX-V477 ima dovoljnu rezervu snage za pokretanje kutija ovog gabarita. Zvučnu sliku karakterišu solidna dinamika, obilje detalja i muzikalnost u čitavom opsegu. Tokom stereo-reprodukcije preporučujemo upotrebu funkcije “direct”, koja isključuje sva suvišna kola i skraćuje putanju signala – dobici u zvuku su mali, ali čujni, pa je šteta lišiti ih se. Moramo da priznamo da nam je veoma drago da jedan ovako pristupačan AV risiver može da pruži istinsko uživanje u muzici, koja ne predstavlja samo skup bezdušno nabacanih tonova. Konačno, priključivanje kompletnog B&W 600 S2 surround sistema dovelo je RX-V477 do limita i ukazalo na ograničenja kada se na drugom kraju kablova nalazi garnitura ozbiljnih i zahtevnih zvučnika. Daleko od toga da je zvuk bio loš, ali najniži tonovi nisu bili dovoljno definisani, a tokom zahtevnih deonica osećao se manjak snage. Ipak, sve ove nedostatke moramo uzeti s velikom rezervom jer je pomenuti 5.1 komplet osam puta skuplji od testiranog risivera, pa je mala verovatnoća da će bilo koji audiofil u stvarnom životu sastaviti tako loše izbalansiran i besmislen sistem. U pogledu kvaliteta reprodukcije, možemo još da preporučimo funkciju Compressed Music Enhancer za poboljšanje kvaliteta kompresovanih audio-zapisa, kao i DSP sa mogućnošću podešavanja parametara po volji korisnika.

yamaha-DSC_7517

Ultra HD materijal uživa sve veću popularnost i samo je pitanje vremena kada će preuzeti primat, a RX-V477 pokazuje svoj future-proof kvalitet prisustvom HDMI portova u 2.0 standardu, koji podržava 4K i 3D zapise. AirPlay i HTC Connect omogućavaju dodatne opcije povezivanja, dok Yamaha AV Controller App pruža naprednu kontrolu iz fotelje – iako se može koristiti i na pametnim telefonima, za potpun ugođaj preporučujemo tablet računar sa većim ekranom. Na kraju, bez obzira na koju opciju povezivanja i kontrole se odlučite, Yamaha RX-V477 će vam spremno izaći u susret, pa smatramo da predstavlja pun pogodak po veoma pristupačnoj ceni.

yamaha-DSC_7515

Kontinualna snaga: 5x80 W na 6 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,09%
Formati: Dolby Digital/EX/Plus, Dolby Pro Logic II, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio
Analogni audio ulazi/izlazi: 4/1
Digitalni audio ulazi/izlazi: 3/0
HDMI ulazi/izlazi: 6/1
Komponentni video ulazi/izlazi: 2/1
Kompozitni video ulazi/izlazi: 4/2
Izlazi za zvučnike: 5.1
Izlaz za slušalice: da
Tjuner: FM/AM, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: USB, LAN, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 435x161x315 mm
Masa: 8,0 kg
Cena: 415 evra
Kontakt: 4Audio, 011/2759-096
Reader Rating21 Votes74
Plus
Podrška za hi-res fajlove.
HDMI 2.0.
Muzikalnost i dovoljno snage.
Minus
Zvučnički terminali manjih dimenzija.