Yamaha R-N602

Svemoguća Yamaha

Ukoliko ste ikada pozavideli vlasnicima AV risivera na ogromnom broju dodatnih audio-funkcija za koje su njihovi uređaji osposobljeni, ali niste želeli da traćite tolike kanale na stereo-reprodukciju, Yamaha vam nudi rešenje.

DSC_6201 copy

Polako ali sigurno stereo-risiveri prerastaju iz pojačala s dodatim tjunerom u izrazito sposobne i svestrane sprave. Jedan od najboljih primera za to jeste Yamahina serija mrežnih risivera, koja svakim novim modelom nudi sve veći dijapazon mogućnosti, uz zadržavanje veoma dobrog kvaliteta dvokanalne reprodukcije.

Konvencionalan dizajn
U pogledu spoljašnjosti R-N602 se nimalo ne razlikuje od prethodnika. Konvencionalna pravougaona forma aluminijumskog prednjeg panela može delovati suviše jednostavno, ali zauzvrat pruža potpunu preglednost svih komandi, pa će rukovanje biti jasno i onima koji se prvi put sreću s ovim uređajem. Centralnu poziciju na prednjoj strani zauzima displej, ispod kojeg je postavljeno 10 sitnih okruglih tastera. Donja polovina rezervisana je za komande kojima se bira aktivni ulaz, koriguje zvuk, kreće kroz sistem menija i podešava glasnoća. Iako su sve ove komande rotacionog tipa, proizvođač ih je vizuelno razdvojio, pa su komande za korekciju zvuka izvedene u formi izduženih pravougaonika. Pored toga, na prednjem panelu nalaze se taster za standby i prekidač za Pure Direct režim, tasteri za odabir parova zvučnika (A, B i A+B), USB-A port i 6,35-milimetarski izlaz za slušalice.

Yamaha sve vreme zadržava izražen osećaj za ritam, što muziku čini zabavnom i zaraznom.

Zadnji panel je takođe u najvećoj meri preuzet od prethodnog modela, pa na njemu nalazimo pet analognih ulaza (uključujući phono MM) i dva analogna izlaza, po dva koaksijalna i optička digitalna ulaza, priključke za FM i AM antene, kao i izlaz za aktivni sabvufer. Za povezivanje na lokalnu mrežu predviđen je eternet port, kao i novitet u vidu wi-fi veze, a od bežičnih tipova povezivanja R-N602 podržava još blutut i AirPlay. Zvučničkih priključaka ima ukupno osam i mogu se iskoristiti za povezivanje dva para zvučnika ili za bi-wiring. Terminali imaju metalnu osnovu i plastičnu oplatu i odlikuju se prihvatljivim kvalitetom, ali bilo bi lepo kad bi proizvođač stavio neke robusnije terminale, pa makar to uticalo na krajnju cenu uređaja – verujemo da bi veliki broj audiofila bio spreman da plati nekoliko desetina evra više za čvršće i trajnije terminale.

DSC_6206 copy

Kad je u pitanju unutrašnjost, odavno nam je poznato da Yamaha nema običaj da izmišlja toplu vodu, a R-N602 je još jedna potvrda ove filozofije. Gornja i bočne strane kućišta izvedene su iz jednog komada lima i opremljene velikim brojem proreza za hlađenje, koji se mogu naći i na donjoj strani risivera. Ispod poklopca najveći deo šasije prekriven je štampanom pločom, a EI transformator je postavljen na levoj strani. Desna strana je rezervisana za samo jedan masivni hladnjak, na koji su prislonjeni komplementarni parovi izlaznih tranzistora Sanken C4468 i A1695. Na štampanoj ploči nalaze se dva elektrolitska kondenzatora Nippon Chemi-Con kapaciteta 8.200 mikrofarada po komadu, kao i dva nešto manja primerka od 6.800 mikrofarada po komadu. Digitalna sekcija postavljena je na zasebnu i izdignutu štampanu ploču, a njen najznačajniji deo jeste 24-bitski D/A konverter TI Burr-Brown DSD1791. Za prijem digitalnog signala upotrebljeno je kolo PCM9211 istog proizvođača, a treba spomenuti da je wi-fi modul potpuno oklopljen, što je uvek dobrodošlo rešenje. Deklarisane tehničke karakteristike predstavljaju R-N602 kao prilično snažan uređaj, koji raspolaže sa 80 vati po kanalu, uz izobličenja koja su manja od 0,04 procenta.

Zvuk i mogućnosti
U praktičnom delu testiranja počećemo od glavnog kvaliteta svakog hi-fi uređaja – zvuka. Pre svega, treba reći da R-N602 u velikoj meri ispunjava očekivanja u pogledu snage jer je sposoban da zasvira veoma glasno bez primetnih izobličenja. Već tradicionalno, zvuk Yamahe je na nešto svetlijoj strani, pa su detalji veoma izraženi u čitavom spektru. Na albumu „Really“, drugom studijskom izdanju JJ Calea, jasno smo čuli svaku finesu ritam-sekcije, a jedinstvena boja glasa američkog muzičara bila je prikazana veoma verno i prepoznatljivo. Kreirana pozornica imala je odličnu širinu, instrumenti su bili sasvim jasno postavljeni u prostoru, a reprodukciju je odlikovao optimalan balans i besprekorno uklapanje sva tri opsega. Istine radi, treba reći da je Yamahi imponovao neznatno zatvoreniji karakter zvučnika KEF Q300 i da predstavljaju odličan par, pa budućim vlasnicima preporučujemo da se pozabave pronalaženjem adekvatnih kutija za ovaj sjajni risiver. Zaista, uparen s dobro odabranim zvučnicima, R-N602 će pružiti celovit zvuk sa odličnim balansom između detaljnosti i emotivne topline, sirove snage i muzikalnosti, kojem ni zagriženi audiofili neće pronaći ozbiljniju manu u datoj cenovnoj kategoriji. Niskotonski opseg zadire prilično duboko, a tek na najzahtevnijim deonicama može se primetiti gubitak definicije, ali Yamaha sve vreme zadržava izražen osećaj za ritam, što muziku čini zabavnom i zaraznom. Na drugom kraju spektra, visoki tonovi su prikazani veoma detaljno i uz dozu uvek prisutne rafiniranosti. Između dve krajnosti, srednji tonovi predstavljaju Yamahu kao veoma svestranu spravu, koja je sposobna da prenese atmosferu muzike, pa i okruženja u slučaju živih snimaka.

DSC_6210 copy

Iako R-N602 gubi bitku protiv čistokrvnih dvokanalnih pojačala kad je kvalitet reprodukcije u pitanju, moramo naglasiti da je ta razlika mala i da se može uočiti samo tokom najzahtevnijih deonica. S druge strane, testirani risiver je opremljen zaista zastrašujućim arsenalom dodatnih funkcija, o kojima vlasnici pomenutih pojačala mogu samo da sanjaju. Pored amplifikacije i radio-tjunera, koji definišu pojam risivera, R-N602 može preuzeti ulogu eksternog konvertera za čak četiri digitalna izvora. USB port na prednjem panelu omogućava reprodukciju s prenosivih skladišta, a korisniku su na raspolaganju izlaz za slušalice i integrisano gramofonsko pretpojačalo. Ipak, najznačajnije od svega jeste mrežno povezivanje – bežično ili pomoću kabla – koje omogućava striming audio-fajlova u 192 kHz/24-bitskom ili DSD kvalitetu. Iako je displej istovetnih dimenzija kao kod prethodnika, Yamaha je povećala dimenzije znakova, pa se informacije mogu zaista bez problema očitati i s preko četiri metra udaljenosti. Kontrola se može obavljati preko pripadajućeg daljinskog upravljača punih dimenzija i solidnog kvaliteta, ali za proširenu funkcionalnost preporučujemo odličnu aplikaciju za Android i iOS. Pored upravljanja svim funkcijama i pravljenja plejlista, aplikacija omogućuje formiranje multirum sistema s drugim MusicCast uređajima. Dodatne opcije povezivanja podrazumevaju AirPlay i blutut, koji je sada dvosmerni, što znači da možete direktno da puštate muziku s mobilnog telefona, ali i da strimujete muziku s risivera na blutut slušalice.

Just add NAS
Na kraju, moramo da napomenemo da se testirani risiver isporučuje s brojnim uputstvima – od glavnog pa do odvojenih uputstava za pojedine dodatne funkcije – ali sistem menija je intuitivno osmišljen, pa snalaženje među silnim opcijama zapravo ne predstavlja problem. Ukoliko znamo da iz dana u dan sve veći broj domova, pored pristupa internetu, poseduje ruter i lokalnu mrežu, potrebno je samo dodati mrežno skladište audio-fajlova i uživanje u muzici uz Yamahu R-N602 može da počne.

PLUS
Veoma dobar kvalitet izrade.
Fantastična funkcionalnost.
Dovoljno snage.
Plemenit i celovit zvuk.

MINUS
Ništa po ovoj ceni, zaista.

Kontinualna snaga: 2x80 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Damping faktor: >150
Izobličenja THD: <0,04%
Analogni ulazi/izlazi: 5/2
Digitalni ulazi/izlazi: 4/0
Broj izlaza za zvučnike: 2
D/A konverter: TI Burr-Brown DSD1791
Formati: DSD64/128, PCM 192/24
Izlaz za slušalice: da
Tjuner: FM/AM, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: LAN, wi-fi, USB, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 435x151x392 mm
Masa: 9,8 kg
Cena: 550 evra
Reader Rating33 Votes70
70
Ocena čitalaca