Yamaha MusicCast NX-N500

Ulazak na velika vrata

Iako se priključuje tržištu aktivnih bežičnih zvučnika s malim zakašnjenjem, Yamaha pokazuje jasnu nameru da pokvari zabavu najvećim rivalima, nudeći izuzetno svestran i nadaren komplet po veoma povoljnoj ceni.

Aktivni zvučnici, koji u sebi imaju ugrađenu amplifikaciju, postoje već decenijama kao hi-fi kategorija, a može se reći da poslednjih godina proživljavaju drugu mladost. Za ovo su najviše zaslužni razvoj digitalnog audija i apsolutna dominacija striminga, kao najrasprostranjenijeg načina za reprodukciju muzike. Naime, ukoliko aktivnim zvučnicima dodate D/A konverter i mrežni plejer, dobili ste višenamenski all-in-one audio-sistem, jednostavan za upotrebu i veoma moćan u sposobnostima, a ujedno diskretan i sveden na samo dve komponente. Japanski gigant očigledno je svestan tržišnog značaja savremenih aktivnih zvučnika, pa stoga nije žurio u predstavljanju prvenca, želeći da dobro osmisli i korisnicima ponudi kompletan i elaboriran hi-fi sistem.

Spolja i iznutra

Po gabaritu, Yamaha NX-N500 spadaju u među manje regalske zvučnike. Kompaktni kabineti deluju veoma čvrsto i odlikuju se odličnom završnom obradom, dok ih zaobljene ivice čine još diskretnijim i manje opterećujućim za okruženje. Savremenoj i decentnoj pojavi doprinosi matirana crna boja kabineta, a ukoliko ipak želite nešto živopisnije, NX-N500 su dostupni i u modernom belom izdanju, kao i u klasičnom finišu od orahovine.

Uprkos prisustvu brojnih savremenih tehnologija unutar kabineta, prednji panel malo čime odaje složenu prirodu ovih zvučnika. Dvosistemska topologija sastoji se od dve zvučničke jedinice u klasičnoj postavci, a pažnju privlači membrana mid-basa, izvedena u beloj boji. Proizvođač navodi da je ova jedinica, prečnika 127 milimetara, izvedena u tehnologiji A-PMD (Advanced Polymer-injected Mica Diaphragm), koja je preuzeta iz prestižne serije Soavo, te da pruža snažan i izražajan bas. Iznad nje, ispod zaštitne metalne mrežice, nalazi se visokotonska jedinica s kupolastom membranom prečnika 25 milimetara, koja stvara zvuk do frekvencije od 40 kiloherca, a smeštena je u prilično veliki usmerivač, koji doprinosi tečnoj i preciznoj reprodukciji. Pored toga, na obodu levog visokotonca postavljena je diskretna LE dioda, koja služi za signalizaciju statusa uređaja, dok je u okvir mid-bas jedinice neprimetno integrisan senzor daljinske komande.

Glas Dejvida Bouvija na albumu „Heroes“, koji dobro poznajemo, zvučao je baš kako treba – prepoznatljiv, izražajan i uz obilje sitnih varijacija u tonalitetu.

U kabinetima, izrađenim od medijapana srednje gustine i opremljenim dodatnim ojačanjima, smeštena je amplifikacija, za koju Yamaha tvrdi da je izvedena u diskretnoj tehnologiji i u klasi AB, za razliku od mnogih rivala koji koriste klasu D. Bi-amping podrazumeva da svaka zvučnička jedinica koristi zasebno pojačalo, pa tako mid-bas jedinica raspolaže snagom od 24 vata, dok je za pokretanje visokotonca upotrebljeno pojačalo od 20 vati. Oba zvučnika opremljena su sopstvenim pojačalima, a za prenos signala koristi se balansirana veza, koja je daleko otpornija na smetnje iz okruženja.

LE dioda i senzor daljinske komande ukazuju na to da je levom zvučniku dodeljena uloga glavne jedinice, što podrazumeva da je na njegovom zadnjem panelu smeštena garnitura priključaka. Dakle, za oba zvučnika zajedničko je da se na zadnjoj strani nalaze spoljašnji hladnjak za pojačala, omanji bas-refleks otvor, IEC utičnica za odvojivi strujni kabl, XLR priključak za balansirani prenos signala i RJ45 port za kontrolnu vezu, a na levom zvučniku još su prisutni analogni 3,5-milimetarski i digitalni optički ulaz, USB-B port za direktnu vezu s računarom, eternet port za povezivanje na lokalnu mrežu i antena za wi-fi i blutut. Pored toga, na levom zvučniku pronalazimo četiri tastera, koja služe za uključivanje, odabir izvora, uspostavljanje direktne bežične veze i povezivanje na kontrolnu aplikaciju, uz prekidač kojim se bežična (wi-fi i blutut) veza može potpuno isključiti ako se ne koristi, kao i kružnu komandu gaina, odnosno maksimalnog pojačanja signala. Sve navedeno podrazumeva da je u levom zvučniku smešten 32-bitski digitalno-analogni konverter ES9010K2M poznatog američnog proizvođača ESS Technology, koji prihvata 384 kHz/32-bitski PCM i DSD256 (11,2 MHz) preko asinhrone USB veze, dok je optički ulaz ograničen na 192 kiloherca i 24 bita. Dodatno, ugrađeni strimer izveden je po standardu DLNA 1.5 i podržava sve – od kompresovanih MP3 i WMA formata, pa do 192 kHz/24-bitskih FLAC i WAV fajlova i DSD128 rezolucije.

Upotreba i zvuk

Usled kompaktnih dimenzija, NX-N500 ne predstavljaju problem za pozicioniranje, pa će im za neometan rad biti dovoljno između 20 i 30 centimetara udaljenosti od zadnjeg zida. Prateća oprema obuhvata sve što je neophodno, uključujući strujne i kablove za međusobno povezivanje zvučnika, obimno štampano uputstvo i maleni daljinski upravljač opremljen najvažnijim funkcijama. Ipak, za pristup svim opcijama neophodno je posegnuti za aplikacijom MusicCast Controller, koju dobro poznajemo iz prethodnih testova. Pored podešavanja parametara zvuka i priključivanja ovih zvučnika većem multirum sistemu, aplikacija omogućuje kontrolu reprodukcije i glasnoće, kao i dodatne opcije kao što je ažuriranje firmvera preko mreže. Aplikacija takođe obezbeđuje centralizovani pristup svim izvorima muzičkih sadržaja – od lokalnih mrežnih audioteka, preko onlajn muzičkih servisa, pa do brojnih internet radio-stanica. Interfejs je odlično osmišljen i intuitivan, a odziv brz i bez zastoja, pa Yamahin MusicCast Controller zasluženo dobija najviše ocene i spada među najbolje aplikacije koje smo isprobali.

Iako snaga od 44 vata po kanalu i deklarisani opseg od 54 herca do 40 kiloherca na papiru ne deluju previše ubedljivo, ovi aktivni zvučnici u praksi ostavljaju upečatljiv utisak. Reći ćemo odmah: njihova suština leži u besprekornoj usaglašenosti zvučničkih jedinica, kao i u odlično usklađenoj amplifikaciji. Tonski balans je stoga veoma dobro odmeren i NX-N500 zvuče uravnoteženo i zrelo, uz primetnu linearnost pri povećanju glasnoće. Kolorit je homogen od vrha do dna, bez odstupanja u bilo kom delu spektra, a neutralnost je takva da malenim Yamahama mogu pozavideti i znatno skuplji pripadnici iste vrste. Uz malo eksperimentisanja oko pozicioniranja i zaokretanja zvučnika, uspeli smo da dobijemo lepo raširenu pozornicu, s prisutnim raslojavanjem po dubini, ali i uz zadržavanje dovoljno dobrog fokusa. Takođe, NX-N500 su se pokazali sasvim sposobnim da pruže celovitu reprodukciju u dnevnom boravku od 20 kvadrata, a njihov gabarit i snaga ukazuju da su predviđeni za upotrebu u manjim i srednjim prostorijama.

U visokotonskom području izostaje filigransko ocrtavanje najsitnijih finesa, ali NX-N500 pružaju dobar uvid u brojne detalje, na jedan odmeren i nepretenciozan način. Za razliku od tipičnog Yamahinog zvučnog potpisa, koji je generalno analitičan, uz izražene detalje i na nešto svetlijoj strani, ovi zvučnici su nas iznenadili drugačijim pristupom: visoki tonovi jesu vazdušasti i prozračni, ali znatno mekši od onoga što smo očekivali i prijatniji za slušanje tokom dužih intervala. Glas Dejvida Bouvija na albumu „Heroes“, koji dobro poznajemo, zvučao je baš kako treba – prepoznatljiv, izražajan i uz obilje sitnih varijacija u tonalitetu. NX-N500 su takođe verno preneli sveukupnu melanholičnu atmosferu ovog izdanja, ali i pokazali svestranost tokom prikazivanja neskrivenog entuzijazma u numeri „V-2 Schneider“ i u oslikavanju ambijentalnog pejzaža u „Moss Garden“.

Jedina uslovna slabost može se pronaći u najnižem delu spektra u vidu izostanka najdubljeg basa, pa NX-N500 neće pružiti snažan niskotonski udarac koji se u pojedinim numerama očekuje. Basovi su precizni i brzi, pa obavljaju odličan posao onoliko duboko koliko idu, uz zadržavanje homogenog prikaza i tonske ujednačenosti s ostatkom spektra. S druge strane, masivan udarac se zaista retko sreće kod zvučnika ovog gabarita – bilo u pasivnoj ili aktivnoj varijanti – i mnogo je važnije da zvučnici budu oštro odsečeni na odgovarajućoj frekvenciji kako ne bi kvarili ukupnu zvučnu sliku pokušajima da reprodukuju ono što ne mogu.

Kompletan sistem

Na kraju, moramo da zaključimo da nas je Yamaha veoma pozitivno iznenadila prvencima u kategoriji aktivnih bežičnih zvučnika. Ukoliko niste opsednuti najdubljim basovima, naći ćete da je njihov zvuk prilično neutralan, a prezentacija celovita i izuzetno prijatna, uz istinsku muzikalnost i jasan uvid u detalje. Čak se i za znatno veću svotu novca u ovoj kategoriji teško može naći kompetentniji komplet – u sećanje nam dolaze Cantonovi aktivni zvučnici Smart GLE 3 (HF 97), koji po 50 odsto većoj ceni pružaju više u niskotonskom opsegu, ali su u svemu drugom inferiorni u odnosu na NX-N500. Pored toga, prilično smo sigurni da se za nepunih 800 evra, koliko je potrebno izdvojiti za NX-N500, ne može sklopiti sposobniji i bolje usaglašen hi-fi sistem od zasebnih komponenti. Ukoliko se tome doda praktično savršena i sveobuhvatna aplikacija, kao i već poslovična Yamahina promišljenost do najsitnijih sporednih opcija, jasno je da NX-N500 predstavljaju izuzetno rešenje za savremen i svestran sistem istinskog hi-fi zvuka.

Yamaha MusicCast NX-N500
Kontinualna snaga: 2x44 W
Frekvencijski opseg (-10 dB): 54 Hz – 40 kHz
Analogni ulazi: 1x3,5 mm
Digitalni ulazi: x optički i USB-B
Mrežno povezivanje: LAN i wi-fi
Topologija: 1x127 mm mid-bas, 1x25 mm visokotonac
Daljinski upravljač: da
Dodatno: blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 170x285x238 mm
Masa: 6,2/5,7 kg
Cena: 790 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Uravnotežena reprodukcija.
Neutralan kolorit.
Odlična usaglašenost svih komponenti.
Sjajna kontrolna aplikacija.
Odsustvo dubokog basa.
4.7