Yamaha AVENTAGE RX-A3060

Uvek u vrhu

Pred nama je najbolji model Yamaha AV risivera, koji donosi vrhunski surround zvuk, podršku za Immersive Sound formate, odličnu reprodukciju dvokanalnog materijala i nepregledno bogatstvo dodatnih funkcija.

dsc_8032

Kad je lansirana pre šest godina, AVENTAGE serija AV risivera predstavljala je iskorak u odnosu na već etablirane RX-V modele, a glavnu razliku činila su još sofisticiranija tehnička rešenja za što bolji kvalitet zvuka. Iako je serija tokom godina proširena pristupačnijim modelima s trocifrenim oznakama, uređaji iz gornjeg dela ponude i dalje predstavljaju sam vrh surround risivera dostupnih širim slojevima kupaca.

Spolja i iznutra
Zahvaljujući masi od 19,6 kilograma, RX-A3060 izaziva strahopoštovanje i pre nego što ga izvadite iz glomazne kutije. Nakon otpakivanja, crni monolit pokazuje nam da proizvođač nije menjao dizajn, pa je prednji panel isti kao kod prethodnika. Front od brušenog aluminijuma podeljen je horizontalnim usekom, a gornja trećina prekrivena je akrilom, ispod kojeg je skriven veliki i pregledan dot-matriks displej. U donjem delu postavljene su dve velike kružne komande različitog prečnika – leva za odabir ulaza, a desna za kontrolu glasnoće. Osim njih, na gornjem delu nalaze se samo još tasteri za uključivanje i aktivaciju Pure Direct sistema, pa prednji panel deluje veoma rasterećeno i čisto. Za ovo je zaslužan veliki aluminijumski poklopac, koji zauzima najveći deo površine fronta, a ispod njega je smešteno čak 29 tastera, frontalni HDMI, USB, kompozitni i stereo RCA ulazi, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i priključak za YPAO mikrofon. Svi tasteri su jasno obeleženi, a priključci čvrsti i s pozlaćenim kontaktnim površinama.

dsc_8016-copy

Usled prisustva uobičajenog poklopca od debljeg lima, koji prekriva gornju i bočne strane, moglo bi se doći do pogrešnog zaključka da se Yamaha nije previše bavila konstrukcijom ovog risivera. Ipak, pogled u unutrašnjost daje pravu sliku jer, pored H-ojačanja gornjeg dela, RX-A3060 poseduje masivnu dvoslojnu šasiju, kao i dodatnu, petu nožicu u središtu donje strane. Proizvođač ovo naziva A.R.T. tehnologijom (Anti Resonance Technology), koja umanjuje neželjene vibracije transformatora, tranzistora i ostalih sklopova kako bi risiver pružio zvučnicima što čistiji signal.

dsc_8002-copy

Uprkos velikoj zapremini, unutrašnjost risivera je potpuno popunjena. U prednjem delu smešten je veliki, oklopljeni EI transformator proizvođača Bando Electronics, a na bokovima su uzdužno postavljeni hladnjaci s komplementarnim parovima izlaznih tranzistora Sanken STD05N i STD05P. Zadnji deo kućišta zauzela je elektronika na štampanim pločama u tri nivoa, kao i par velikih elektrolitskih kondenzatora Nippon Chemi-Con, kapaciteta 18.000 mikrofarada po komadu. Za D/A konverziju na glavnim surround kanalima upotrebljena su 32-bitska kola ESS ES9016, dok se na presence kanalima nalaze nešto slabija kola ES9006. Cinema DSP proizvođača Texas Instuments zadužena je za obradu višekanalnih formata, a tu je i dekoder/konverter video-signala istog proizvođača, sa oznakom ADV7181C. Pored toga, na gornjoj štampanoj ploči smeštena su dva FPGA čipseta Altera Cyclone IV za kontrolu sistema, četiri memorijska modula Winbond W9812G6KH-6 ukupnog kapaciteta 512 megabajta i potpuno oklopljeni wi-fi modul Yamaha NW-01.

dsc_8005-copy

Očekivano, zadnji panel risivera gotovo je potpuno popunjen i deluje zaista impresivno. Pored sedam HDMI ulaza i dva izlaza, na raspolaganju su tri komponentna i četiri kopozitna video-ulaza i po jedan izlaz istog tipa, kao i čak osam analognih RCA ulaza (uključujući gramofonski). Digitalnih audio-ulaza ima šest (po tri koaksijalna i optička), uz eternet port i wi-fi antenu za povezivanje na lokalnu mrežu. Dodatno, na raspolaganju su izlazi za drugu i treću zonu, pre-out izlazi za povezivanje pojačala snage, kao i ulazi za FM i AM antene. Pozitivno je što je Yamaha na svoj najskuplji AV risiver postavila zvučničke terminale boljeg kvaliteta jer je to u brojnim testovima bila naša velika (a ponekad i jedina) zamerka inače odličnim uređajima ovog proizvođača. Terminali su masivniji i izrađeni u kombinaciji pozlaćene metalne osnove i oplate od čvrste plastike, a prihvataju sve vidove povezivanja (gole žice, bananice i viljuške). Konačno, na zadnjoj strani je prisutan IEC priključak za odvojivi strujni kabl, koji se po želji može zameniti kvalitetnijim.

Surround i stereo
dsc_8036-copyPored risivera, u pakovanju se isporučuju brzi vodič u štampanoj formi i kompletno uputstvo na CD-u. Ostatak pribora obuhvata strujni kabl, sobne FM i AM antene, kao i YPAO mikrofon s postoljem i kablom. Daljinski upravljač, iako je savršeno pregledan i funkcionalan, dobija zamerku jer je u potpunosti izrađen od plastike – u ovoj kategoriji s pravom se očekuje nešto kvalitetnije i primerenije cenovnom rangu.

Nakon postavljanja na policu sprava ovog gabarita veoma brzo postaje dominantna nad ostakom sistema, iako ga crna boja čini vizuelno manje upadljivim. Podešavanje sistema pomoću odranije poznatog YPAO sistema protiče brzo i jednostavno, isto kao i instalacija kontrolne aplikacije AV Controller App.

Yamaha ne bi bila to što jeste kad ne bi ponudila veliki broj modaliteta reprodukcije, koji su prilagođeni različitim sadržajima. Ovo je još izraženije kod najboljeg AV risivera u ponudi, pa RX-A3060 pruža pravo bogatstvo režima zvuka. Osnovna podela razlikuje pet kategorija: Movie Theater, Entertainment, Classical, Live/Club i Stereo, a potkategorija ima tridesetak, pa je sigurno da će testirani risiver udovoljiti svim ukusima. Koji god režim da odaberete, Yamaha će pružiti detaljan i dinamičan zvuk, uz jasnu i nepomućenu prezentaciju čak i pri reprodukciji koncerata klasične muzike u velikim halama. Odjek tonova je realno oslikan, kao i tišina u pauzama, kad se mogu razaznati koraci ili žamor publike. Tokom gledanja filmova risiver kreira besprekornu zvučnu podlogu, bilo da su u pitanju snažne eksplozije ili sporedni zvuci okruženja koji doprinose ukupnoj atmosferi. Zahvaljujući ovome, tokom gledanja akcionog SF blokbastera “X-Men: Apocalypse” bili smo zaista okruženi zvukom i u potpunosti uvučeni u dešavanja na ekranu.

Iako se po kvalitetu stereo-reprodukcije ne može meriti s dvokanalnim pojačalima slične cenovne kategorije (2.400 €), RX-A3060 bez teškoća parira integralcima u klasi od 1.000-1.500 evra, te može da udovolji prohtevima i zahtevnijih stereofila. Rasterećeno od surround kanala, pojačalo pruža obilje snage i izuzetno kontrolisanu reprodukciju, što se najbolje čuje u masivnom i odlično definisanom donjem delu opsega. Snažni i slojeviti basovi dopunjeni su bogatim i prirodnim srednjim tonovima, a mi smo po ko zna koji put konstatovali da su savremena Yamahina pojačala kilometrima daleko od oštrog i katkad napornog zvuka nekih prethodnih generacija. Zvučna slika je sveobuhvatna i izuzetno dobro izbalansirana, s neutralnim i, u celini, otvorenim zvukom. Ovakav karakter imponuje visokim tonovima, koji su zaista sjajno prezentovani, pa RX-A3060 bez teškoća i reprodukuje instrumente najrazličitijih tonskih karakteristika. Od reske i odsečne elektronike, pa do suptilnih tonova akustičnih instrumenata, visokotonski spektar uvek zadržava prirodnost. Za najkvalitetniji stereo-ugođaj preporučujemo upotrebu Pure Direct režima, u kojem risiver isključuje sva suvišna elektronska kola kako bi se dobio što čistiji signal.

dsc_8004-copy

Pored zavidne snage od 150 vati na devet kanala, RX-A3060 donosi zaista ogromne prateće mogućnosti. Već navedeni režimi zvuka dopunjeni su podrškom za 4K Ultra HD zvuk, s tehnologijama 4K/60p, 4:4:4, HDCP2.2, HDR Video i BT.2020, dok se podrška za audio-formate zaustavlja tek kod DSD128 zapisa. Automatska kalibracija takođe obavlja bolji posao nego kod pristupačnijih modela jer je u pitanju YPAO R.S.C. s trodimenzionalnim merenjem uglova u prostoriji i 64-bitskom obradom signala. Podrška za četiri zone dopunjena je MusicCast tehnologijom za povezivanje uređaja u multirum sistem, a način povezivanja ostavljen je na volju korisniku – eternet, wi-fi ili blutut, RX-A3060 je osposobljen za sve.

Štedljivi snagator
Uz sve nabrojane kvalitete, proizvođač ističe da ovaj snagator troši samo 0,1 vat u stendbaj režimu, kao i da se potrošnja u radu može umanjiti za 20 odsto aktiviranjem ECO modaliteta. Ukupno, Yamaha je novim modelom RX-A3060 pokazala da i dalje suvereno stoji u samom vrhu ponude AV risivera više klase, a korisnici testiranog uređaja mogu biti sigurni da njihovom sistemu nikad neće nedostajati snage, kao i da će u godinama koje dolaze moći da uživaju u najsavremenijim audio-video tehnologijama.

PLUS
Čvrsta konstrukcija i kvalitetna izrada.
Snaga i kontrola u celom opsegu.
Napredne mrežne i multirum opcije.
Podrška za Dolby Atmos, DTS:X i DSD128.

MINUS
Daljinski upravljač jeftinog izgleda.

Kontinualna snaga: 9x150 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,06%
Formati: DD/EX/Stereo/+, Dolby TrueHD, Dolby Pro Logic/II/x/z, Dolby Atmos, DTS:X, DTS Digital/Stereo/Neo:6, DTS-HD/HD Master Audio, DTS-HD HR Audio, DTS-ES Matrix/Discrete
Analogni audio ulazi/izlazi: 9/0
Digitalni audio ulazi/izlazi: 6/0
HDMI ulazi/izlazi: 8/2
Komponentni video ulazi/izlazi: 3/1
Kompozitni video ulazi/izlazi: 5/1
Izlazi za zvučnike: 11.2
Izlaz za slušalice: da
Tjuner: FM/AM, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: Wi-Fi, LAN, USB, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 435x192x474 mm
Masa: 19,6 kg
Cena: 2.400 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating2 Votes78
78
Ocena čitalaca