Yamaha AVENTAGE RX-A3040

Komandni centar

Predstavljena pre pet godina, serija AVENTAGE učvrstila je svoje pozicije među AV risiverima srednje i više klase. Ovom prilikom na testu imamo perjanicu serije, koja se odlikuje moćnom pojavom, velikom snagom i impresivnim mogućnostima.

DSC_1414

Po već ustaljenoj šemi, koju prate svi veliki proizvođači AV risivera, Yamaha svake godine predstavlja osvežene modele AVENTAGE serije. Aktuelna ponuda obuhvata pet modela, od najpristupačnijeg RX-A740, pa do velikog RX-A3040, koji predstavlja ozbiljnu spravu u svetu AV risivera. Kad su u pitanju kvalitet i mogućnosti, dovoljno je reći da se u Yamahinoj ponudi iznad ovog risivera nalazi samo kombinacija surround pretpojačala CX-A5000 i izlaznog pojačala MX-A5000, koja košta više od 5.600 evra.

Prepoznatljiv dizajn
U pogledu dizajna AVENTAGE risiveri se nisu znatno izmenili od svog predstavljanja, pa se RX-A3040 odlikuje aluminijumskim prednjim panelom, koji je vizuelno podeljen po horizontalnoj liniji. Donji deo je nešto veći i na njemu su smeštene dve velike kružne komande (za odabir izvora i kontrolu glasnoće), kao i masivni poklopac koji krije ostatak komandi i frontalne priključke. Tasteri su prilično sitni, ali dobro obeleženi, a od priključaka na raspolaganju su linijski RCA ulaz, kompozitni video-ulaz, HDMI i USB portovi, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i priključak za YPAO mikrofon. Gornji deo je u potpunosti prekriven crnom plastikom i sadrži tastere za standby i pure direct, dok je veliki displej potpuno neprimetan kada je risiver isključen. Gornja i bočne strane izrađene su iz jednog komada lima, s velikim brojem proreza za hlađenje, koji se nalaze i na donjoj strani. Takođe, pored četiri masivne nožice, RX-A3040 poseduje i petu nožicu u sredini, kao deo A.R.T. (Anti Resonance Technology) sistema za umanjenje vibracija.

Zvučni efekti su veoma precizno postavljeni u sve tri dimenzije.

Za razliku od postavke na koju smo navikli kod pristupačnijih AV risivera, RX-A3040 se odlikuje nešto drugačijim dizajnom u unutrašnjosti. Po uklanjanju poklopca ukazuju se dodatna metalna ojačanja u formi latiničnog slova H, što zajedno s pet nožica čini kućište veoma inertnim i eliminiše neželjene vibracije. U središtu prednjeg dela, iza frontalnog panela, postavljen je oklopljeni i prilično masivni EI transformator, a levo i desno od njega smešteni su veliki hladnjaci. Na zadnju stranu hladnjaka postavljeno je ukupno devet komplementarnih parova izlaznih tranzistora Sanken STD05P i STD05N, a iza transformatora smeštena su dva elektrolitska kondenzatora Nippon Chemi-Con od po 18.000 mikrofarada. Zadnji deo zauzele su tri štampane ploče, postavljene jedna iznad druge, a od najznačajnijih elemenata izdvajaju se 32-bitska D/A konverterska kola ESS Sabre32 ES9016, dok su za presence kanale upotrebljeni ESS ES9006. Za primopredaju digitalnog signala zadužena su dva kola Altera Cyclone IV, a obradu signala obavljaju čipovi Texas Instruments CinemaDSP. Za dekodiranje i konverziju video-signala upotrebljeno je kolo Analog Devices ADV7181C.

DSC_1384

Kako dolikuje uređaju ove klase, zadnja strana risivera prilično je popunjena. Korisniku su na raspolaganju sedam HDMI ulaza i dva izlaza, tri komponentna video-ulaza i jedan izlaz, kao i četiri kompozitna video-ulaza i dva izlaza. Analognih audio-ulaza ima devet (uključujući phono MM), a digitalnih šest (po tri koaksijalna i optička), a tu su i po jedan analogni i digitalni audio-izlaz. Zvučničkih terminala ima 11 i mogli bi da budu boljeg kvaliteta kada se uzme u obzir cenovna klasa, a RX-A3040 može da funkcioniše kao surround pretpojačalo ili izlazno pojačalo, zahvaljujući prisustvu odgovarajućih ulaza i izlaza. Konačno, tu su nezaobilazni eternet port i wi-fi antena, ulazi za FM i AM antene, kao i IEC strujni priključak.

Pakovanje risivera je standardno i obuhvata brzi vodič u štampanoj formi, kompletno uputstvo na CD-u, YPAO mikrofon sa stalkom, daljinski upravljač, sobne FM i AM antene, wi-fi antenu i strujni kabl IEC tipa. Veliki daljinski upravljač nosi oznaku RAV519, ima logično i pregledno raspoređene tastere i može se koristiti i za druge uređaje u sistemu, pa u pogledu funkcionalnosti nema zamerki. Ipak, njegovo plastično kućište, gumeni tasteri i samo prosečna završna obrada nikako se ne uklapaju uz risiver cene preko 2.000 evra, pa smatramo da je proizvođač mogao malo više da se potrudi oko daljinca.

Svemogući risiver
DSC_1428Kao najbolji predstavnik serije AVENTAGE, ovaj risiver nudi praktično sve što bi ljubiteljima višekanalnog zvuka moglo zatrebati. Iako je RX-A3040 u vreme predstavljanja bio ograničen na Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio, to je ispravljeno u novoj verziji firmvera, pa je sada podržan i famozni Dolby Atmos. Prema fabričkoj specifikaciji, izlazna sekcija pruža 150 vati na devet kanala (8 Ω, 20 Hz – 20 kHz), a mi smo se u praksi uverili da ovom risiveru ni u jednoj konfiguraciji ne nedostaje snage. Višekanalni zvuk je sveobuhvatan, odlično definisan i zaista uvlači auditorijum u dešavanja na ekranu. Postojana kontrola u svim prilikama predstavlja jednu od najboljih osobina ove Yamahe, dok brzi tranzijenti i izražena dinamika čine svaku zvučnu podlogu veoma uverljivom. Zvučni efekti su veoma precizno postavljeni u sve tri dimenzije, a prelazi zvukova s jednog na drugi zvučnik odlično su izbalansirani i gotovo neosetni. Poput svojih prethodnika, RX-A3040 se odlično pokazao i prilikom slušanja muzike u dvokanalnom formatu. Iako ne doseže kvalitet reprodukcije stereo-integralaca približne cene (što i nije realno poređenje), Yamahin risiver pruža veoma, veoma dobar stereo-zvuk, koji staje uz rame sa integrisanim pojačalima klase od oko 1.000 evra. Rasterećen od dodatnih surround kanala, RX-A3040 isporučuje gotovo brutalnu snagu i ne ispušta konce iz ruku bez obzira na zahtevnost reprodukovanog materijala. Iz slušnih iskustava s pristupačnijim modelima znamo da izražen temperament ne spada u primarne osobine pojačala ovog proizvođača, ali najbolji AVENTAGE risiver donosi čak i to, te muzici daruje upečatljivost, ali i finese kada zatreba. Pored sjajnog surround zvuka, sigurni smo da bi RX-A3040 zadovoljio zahteve velikog broja audiofila u pogledu stereo-reprodukcije.

Kad su u pitanju funkcije i mogućnosti, ovom risiveru bi se zaista malo šta moglo dodati. Pored pomenutog Atmosa, podržani su još brojni drugi Dolby i DTS formati, a mogućnosti povezivanja pretvaraju RX-A3040 u istinski komandni centar audio-video sistema. Osim reprodukcije 192 kHz/24-bitskih FLAC i WAV fajlova sa USB porta i preko mreže, risiver može da obavlja upsampling CD formata (44,1 kHz/16 bita) na 96/24. U ovom pogledu nedostaje samo podrška za DSD, koja se već može naći kod nekih klasnih konkurenata. U pogledu video-materijala, najznačajniju novost predstavlja HDMI 2.0, koji omogućava prenos 4K Ultra HD formata sa 50 i 60 frejmova u sekundi (HDMI 1.4 je ograničen na 30 fps). RX-A3040 ima četiri zone, što će bez problema pokriti prosečan stambeni prostor. Inteligentna kontrola automatski će raspodeliti amplifikaciju tamo gde je trenutno potrebna, a Party Mode reprodukuje istu numeru u sve zone. Konačno, mrežno povezivanje omogućava kontrolu i reprodukciju preko besplatne Android i Apple aplikacije, a tu je i već odomaćeni internet radio.

Uloženo i dobijeno
Kada se uzme u obzir koliko uređaja RX-A3040 može da zameni (stereo i surround pojačalo, eksterni DAC, strimer, tjuner, pretpojačalo za gramofon i slušalice…) i kakav kvalitet reprodukcije je sposoban da pruži, čak i cena od preko 2.000 evra više ne deluje tako strašno. Naprotiv, smatramo da najbolji AVENTAGE risiver nudi sjajan odnos uloženog i dobijenog i da predstavlja odličnu investiciju u audio-video sistem.

PLUS
Sjajan kvalitet izrade.
Ogromne mogućnosti.
Mnogo snage.
Dolby Atmos.
Odličan zvuk u svim režimima.

MINUS
Zvučnički terminali i daljinski upravljač trebalo bi da budu kvalitetniji.

Kontinualna snaga: 9x150 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,06%
Formati: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Pro Logic/II/x/z, DTS-HD/HD Master Audio, DTS-ES Matrix/Discrete
Analogni audio ulazi/izlazi: 10/1
Digitalni audio ulazi/izlazi: 6/1
HDMI ulazi/izlazi: 8/2
Komponentni video ulazi/izlazi: 3/1
Kompozitni video ulazi/izlazi: 5/2
Izlazi za zvučnike: 11,2
Izlaz za slušalice: da
Tjuner: FM/AM, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: USB, LAN, Wi-Fi, internet radio
Dimenzije (ŠxVxD): 435x192x467 mm
Masa: 19,6 kg
Cena: 2.150 evra
Reader Rating3 Votes91
91
Ocena čitalaca