Yamaha A-S501 & CD-N301

Za sve prilike

Za nešto više od 800 evra Yamaha nudi dvojac kojem je teško naći zamerku u pogledu upotrebljivosti. U tekstu koji sledi proverićemo kako sve to izgleda u praksi i, naravno, kakav kvalitet zvuka ovaj duet može da pruži.

Niskotonski opseg je dobro odmeren i odlično usklađen sa ostatkom zvučne slike.

Za razliku od evropskih uređaja više klase, koji često za veliki novac nude skromnu funkcionalnost, japanski proizvođači već od osnovnih modela po pravilu donose obilje mogućnosti. Izlaz za slušalice, tonske kontrole, bi-wire terminali, pa i interna pretpojačala za gramofon, sve su to stvari koje se gotovo podrazumevaju. Kad je kvalitet reprodukcije u pitanju, i kod njih važi staro pravilo da više novca kupuje i bolji zvuk, ali u pogledu funkcionalnosti ovi uređaji ostavljaju malo neispunjenih želja. U tom smislu, Yamahino pojačalo A-S501 i CD plejer CD-N301 pojedinačno predstavljaju sjajne i svestrane uređaje, a njihov spoj donosi zaista nesvakidašnji opseg mogućnosti.

A-S501
Ovo integrisano pojačalo nalazi se u donjem delu ponude japanskog proizvođača, a u aktuelnoj ponudi ispod njega su modeli A-S301 i A-S201. U odnosu na prethodnika sa oznakom A-S500, novi model je zadržao istovetne dimenzije kućišta i već uobičajeni Yamahin retro-dizajn. Zbog uglaste forme i visine od preko 15 centimetara, A-S501 deluje prilično masivno, pogotovo u poređenju sa pojedinim kompaktnim ili „niskoprofilnim“ pojačalima istog cenovnog razreda. Prednji panel izrađen je od brušenog aluminijuma debljine pet milimetara i neznatno je veći od ostatka kućišta, što uvek dobro izgleda. Potpuno ravna površina fronta na desnoj strani udomila je dve kružne komande – za kontrolu glasnoće i odabir izvora – dok su u središnjem delu smeštene tonske kontrole u vidu četiri vitke i elegantne rotirajuće komande. Iako nisu izrađene od aluminijuma (to je rezervisano za skuplje modele sa četvorocifrenom oznakom, ali i cenom), ove komande su čvrste, prijatne na dodir i funkcionišu besprekorno. Pored njih, u donjem levom uglu nalaze se prekidač za uključivanje, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i komanda za odabir aktivnih zvučnika (A, B, A+B i off), a u produžetku je postavljen taster za funkciju Pure Direct. Poput većine uređaja u ovoj klasi, gornja i bočne strane Yamahe A-S501 izrađene su iz jednog komada lima prosečne debljine, sa velikim perforiranim površinama zarad što boljeg hlađenja. Na zadnjem panelu nalazi se šest analognih RCA ulaza, uključujući gramofonski za MM zvučnice, kao i dva izlaza za snimanje. Priključci su dobrog kvaliteta i čvrsto postavljeni, a oni za gramofon i CD plejer su i pozlaćeni. Zadnji panel donosi ozbiljnije razlike u odnosu na prethodni model, pa su umesto tipskog priključka za iPod/iPhone postolje sada tu daleko upotrebljiviji digitalni ulazi, i to po jedan koaksijalni i optički. Zvučničkih terminala ima ukupno osam, što znači da se na A-S501 mogu povezati dva para zvučnika, kao i jedan par u bi-wire režimu. Terminali lepo izgledaju, imaju jezgro od pozlaćenog metala i prihvataju sva tri tipa povezivanja (gole žice, bananice i viljuške), ali bi plastična oplata mogla biti kvalitetnija. Tu je još izlaz za aktivni sabvufer, kao i strujni kabl koji se ne može odvojiti.

DSC_0620

Pri pogledu na unutrašnjost, pred nama se ukazao lep prizor – Yamaha je poradila na ukrućenju konstrukcije i umanjenju vibracija, pa se na gornjoj strani nalazi masivna metalna spona između prednjeg i zadnjeg panela, na kritičnim mestima postavljen je izolacioni materijal, a štampana ploča odvojena je od šasije pomoću mrežaste plastične podloške. Raspored u unutrašnjosti je konvencionalan, što podrazumeva da se na levoj strani nalazi EI transformator solidnih dimenzija, dok je ostatak šasije prekriven štampanim pločama. U središnjem delu nalaze se dva aluminijumska hladnjaka, na koje su postavljeni komplementarni parovi izlaznih tranzistora Sanken A2151 i C6011, dok su u zadnjem delu postavljena dva elektrolitska kondenzatora proizvođača Nippon Chemi-Con kapaciteta 12.000 mikrofarada po komadu. Digitalna sekcija postavljena je na zasebnu pločicu, na kojoj se nalaze 32-bitsko konvertersko kolo Burr-Brown PCM5101A i prijemnik digitalnog signala PCM9211.

DSC_0626

CD-N301
Poput skupljeg modela CD-N500, koji smo testirali u 51. broju, novi CD-N301 predstavlja CD plejer sa dodatnom funkcionalnošću u vidu reprodukcije preko mreže. Dizajn je suvišno komentarisati jer u potpunosti prati kućni stil i CD-N301 je na prvi pogled teško razlikovati od skupljeg rođaka, dok glavnu razliku u odnosu na klasične CD reproduktore predstavlja višenamenska kružna komanda na desnom delu prednjeg panela. Mehanizam diska i dot-matriks displej smešteni su u središnjem delu, dok je osam dodatnih tastera raspoređeno po celoj širini fronta. Kao i kod drugih modela, prednji panel je izrađen od brušenog aluminijuma debljine pet milimetara, a bokovi i gornja strana izvedeni su iz jednog komada lima. Uz izuzetak mrežnog priključka, zadnji panel je prilično bazičan i sadrži linijski RCA izlaz i dva digitalna izlaza (koaksijalni i optički). Za razliku od modela CD-N500, pristupačni CD-N301 ne poseduje USB port i ne omogućava reprodukciju sa prenosivih skladišta.

DSC_0629

U skladu sa cenovnom klasom, unutrašnjost ovog plejera je uredna, ali relativno skromna. Kao što smo već rekli, mehanizam diska postavljen je centralno, dok se sa leve strane nalazi napajanje, a sa desne štampana ploča sa ostatkom elektronike. Kola za baratanje digitalnim signalom ista su kao kod pojačala A-S501 – za prijem je zadužen Burr-Brown PCM9211, a za digitalno-analognu konverziju PCM5101A. Dodatno, tu je popularni trojezgarni procesor SMSC DM-860A, koji se može sresti u velikom broju savremenih AV risivera, a ima ulogu mrežnog kontrolera. Iako koristi isto konvertersko kolo kao CD-N500, testirani plejer ipak ostaje uskraćen za kvalitetniji stepen napajanja, kao i za IEC strujni priključak, koji bi omogućio zamenu strujnog kabla nekim kvalitetnijim.

Funkcionalnost i zvuk
Postavljeni na centralnu poziciju u audio-sistemu, pojačalo i plejer deluju lepo, elegantno i sasvim ozbiljno, što je dodatno naglašeno crnom bojom uređaja koji su se našli na našem testu. Yamaha je filozofiju unificiranog dizajna primenila i na daljinskim upravljačima, koji su punih dimenzija, solidno izrađeni i prepoznatljivi po vidno zasečenim uglovima. Pored njih, uz uređaje se isporučuju uputstva za upotrebu, kao i interkonekcioni kabl osnovnog kvaliteta kako bi uživanje u muzici moglo da počne što pre.

DSC_0633Za početak, poželeli smo da poslušamo CD plejer, za šta smo upotrebili disk „Audiophile Selection“ džez dive Dajne Vošington. Nekoliko minuta uvodne numere bilo je dovoljno da Yamahe pokažu vrlo dobru dinamiku, suptilne visoke tonove i ukupno prilično rafiniran zvuk. Očekivano, kolorit je nešto svetliji, pa preporučujemo uparivanje sa kutijama neznatno zatvorenijeg zvuka kako bi se ostvario optimalan balans. Nama su za to poslužili regalski zvučnici KEF Q300, koji su pokazali da po karakteru zvuka, ali i cenovno, predstavljaju odličan izbor za ove uređaje. Rekreirana scena odlikuje se prosečnim dimenzijama, ali finih detalja ima u izobilju, a raskošan vokal Dajne Vošington sa ovim Yamahama nije izgubio ništa od svoje emotivnosti i zavodljivosti. Niskotonski opseg je dobro odmeren i odlično usklađen sa ostatkom zvučne slike. Iako ne idu duboko kao kod predstavnika više klase, basovi pružaju čvrstu i dobro definisanu podlogu, pa u ovom pogledu A-S501 i CD-N301 postižu veoma dobar rezultat u okvirima klase. Nakon reprodukcije sa CD-a, isključili smo plejer i povezali digitalne ulaze pojačala sa muzičkim serverom. Isti album, ovoga puta reprodukovan sa hard-diska u FLAC formatu, zvučao je gotovo jednako dobro. Minimalne razlike u korist CD plejera mogle su se čuti samo u ekstremnim situacijama i na samim krajevima čujnog opsega, kada bi ugrađeni DAC u pojačalu posustajao u pogledu krajnje definicije i ceđenja najsitnijih detalja iz snimka. Kada se uzme u obzir cena testiranog pojačala, smatramo da je ovo odličan rezultat. Takođe, sa podrškom za 192 kHz/24-bitske fajlove preko digitalnih ulaza, A-S501 će zadovoljiti i zahtevnije binarne audiofile.

Sledeća etapa testiranja vratila je CD-N301 u sistem, ali sada u ulozi mrežnog plejera – strimera. S obzirom na to da CD-N301 podržava 192 kHz/24-bitske FLAC i WAV fajlove preko mreže, rešili smo da slušanje nastavimo u visokoj rezoluciji. Numera „Ramblin’ on my mind“ u izvođenju Mayallovih Blues Breakersa sa Ericom Claptonom zvučala je direktno i neposredno, baš kao što treba, a Arnie Somogyi nam je pokazao da ove Yamahe mogu da zvuče još kako ritmično i razigrano. Konačno, uz dela klasične muzike ustanovili smo limite ovih uređaja, koji se ogledaju u gubljenju definicije na gornjem i donjem ekstremu, kao i u slabljenju fokusa i separacije tonova tokom izvođenja kompleksnih deonica s mnoštvom instrumenata. Opet, ovo je česta pojava i kod skupljih sistema, pa ostajemo iza tvrdnje da A-S501 i CD-N301 zvuče iznenađujuće dobro za svoju klasu i raspolažu svim soničnim adutima koji su neophodni za kvalitetnu i celovitu reprodukciju.

S obzirom na širok dijapazon mogućnosti, kontrola predstavlja značajan činilac tokom korišćenja ovog sistema. Daljinski upravljač modela CD-N301 omogućava kontrolu svih funkcija, ali i upravljanje pojačalom, pa će vam drugi daljinac zaista retko zatrebati. Pored toga, displej plejera je poboljšan u odnosu na prethodnike, pa sada pruža prikaz u dva reda, što znatno olakšava pretragu albuma na mrežnim skladištima. Naravno, ukoliko posedujete pametni telefon ili tablet računar (Android ili iOS), Yamaha je omogućila kontrolu putem odlične besplatne aplikacije NP Controller, koja donosi daleko viši stepen komfora i jednostavnosti upotrebe. DLNA sertifikat još jednom potvrđuje svoju vrednost jer će CD-N301 raditi besprekorno sa bilo kojim softverskim DLNA serverom – isprobali smo Serviio, Twonky i Samsung AllShare i sve je funkcionisalo bez greške.

Zaključak
Na kraju, tekst završavamo u strahu da ćemo zaboraviti da navedemo neku od brojnih funkcija. Pet linijskih, dva digitalna i ulaz za gramofon, mrežni priključak sa DLNA sertifikatom, CD plejer, AirPlay za direktnu bežičnu vezu sa Apple uređajima, izlaz za slušalice, vTuner za internet radio-stanice – zaista je impresivan spisak mogućnosti ovih Yamaha. Kada se tome dodaju veoma dobar zvuk i više nego prihvatljiva cena, postaje jasno da A-S501 i CD-N301 teško da imaju dostojnu konkurenciju u svojoj klasi.

PLUS
Dizajn i kvalitet završne obrade.
Ogromne mogućnosti.
Detaljan i suptilan zvuk.
Ujednačen kvalitet zvuka preko svih ulaza.
Pristupačne cene.

MINUS
Zvučnički terminali bi mogli biti kvalitetniji.

Kontinualna snaga: 2x85 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Damping faktor: >240
Izobličenja THD: 0,019%
Broj analognih ulaza: 6
Broj digitalnih ulaza: 2
D/A konverter: Burr-Brown PCM5101A
Broj izlaza za zvučnike: 2
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Dodatno: izlaz za sabvufer
Dimenzije (ŠxVxD): 435x151x387 mm
Masa: 10,3 kg
Cena: 470 evra
Mediji: CD, CD-R/CD-RW
Formati: AAC, FLAC, MP3, WAV, WMA
D/A konverter: Burr-Brown PCM5101A
Frekvencijski opseg (-3 dB): 2 Hz - 20 kHz
Odnos signal/šum: >110 dB
Izobličenja THD (1 kHz): <0,003%
Analogni izlazi: 1x RCA
Digitalni izlazi: 1x koaksijalni i optički
Memorija: 50 numera
Mrežno povezivanje: eternet port
Dodatno: vTuner, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 435x86x260 mm
Masa: 3,2 kg
Cena: 360 evra
Reader Rating18 Votes68
68
Ocena čitalaca