Yamaha A-S1200

Hi-Fi aristokratija

Nastala na osnovama uglednih prethodnika, Yamaha A-S1200 preuzima već proveren koncept kako bi ga učinila još boljim, i uspeva u tome.

Novo integrisano pojačalo A-S1200 ne odstupa od retro dizajnerskog pravca koji je Yamaha zacrtala još 2007, a promene na spoljašnjosti u odnosu na prethodni model gotovo da ne postoje. U ovome nema ničeg lošeg, jer proizvođač na taj način zadržava identitet i prepoznatljivost, a uostalom, ako se ovom pojačalu nešto ne može osporiti – to je dobar izgled. Veliko kućište, ukupne mase 22 kilograma, zaista uliva strahopoštovanje svojim gabaritom, dok temeljniji pregled ukazuje na luksuzne detalje i vrhunsku završnu obradu.

U srednjem delu opsega velika količina detalja ogleda se u živopisnim i uverljivim tonovima koji su precizno rekreirani ispred auditorijuma.

Prednji panel izrađen je od brušenog aluminijuma debljine pet milimetara, dok su sve komande takođe izvedene u retro stilu i besprekorno uklopljene. Na levoj strani nailazimo na prekidač za uključivanje, ali treba naglasiti da uređaj ima i uobičajeni stendbaj režim, koji se kontroliše preko daljinskog upravljača. Sledi pozlaćeni 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, za koji Yamaha navodi izlaznu snagu od 25 milivati po kanalu, pri otporu od 32 oma. Po ugledu na prethodnu generaciju, u središnjem delu fronta smešten je atraktivni VU metar s odvojenim prikazom za levi i desni kanal, dok se ispod njega nalazi garnitura obrtnih prekidača i kružnih kontrola. Dva manja prekidača služe za odabir parova zvučnika i režima rada VU metra, u nastavku su kontrole parametara zvuka (bass/treble) i balansa, dok rotacioni selektor služi za odabir aktivnog ulaza. Na kraju, u desnom delu fronta postavljena je velika kružna komanda za glasnoću, uz prekidač za trenutno utišavanje (mute).

Zahvaljujući velikoj površini, na zadnjoj strani vladaju uređenost i preglednost, a svi priključci su dobro obeleženi i pristupačni. Na levoj i desnoj strani nalaze se zvučnički terminali zaista sjajnog kvaliteta, pa i prelepog izgleda, koji su izrađeni u potpunosti od pozlaćenog metala i s oplatom oblikovanom tako da se lakše odvije. Terminali su dvostruki, što omogućuje pokretanje dva para zvučnika ili bi-wire povezivanje. Između terminala smešteno je pet analognih ulaza u formi pozlaćenih RCA priključaka, uključujući ulaz za gramofon s MM ili MC zvučnicom. Pored toga, na raspolaganju su jedan izlaz za snimače i priključci za eksterno pretpojačalo i pojačalo snage. Postavku kompletiraju prekidači za odabir tipa zvučnice i isključivanje automatskog stendbaj modaliteta, priključci za eksterni okidač i daljinsku komandu, kao i IEC utičnica za odvojivi strujni kabl.

Za razliku od pristupačnijih Yamahinih pojačala, A-S1200 koncipiran je malo drugačije: Mechanical Ground Koncept preuzet je od skupljih modela i podrazumeva da su svi ključni elementi, poput hladnjaka, transformatora i blok-kondenzatora pričvršćeni direktno na masivnu šasiju kako bi se pojava neželjenih vibracija svela na najmanju meru. Kućište je dodatno ojačano elegantnim drvenim bokovima, izvedenim u crnoj boji visokog sjaja, a ispod perforiranog gornjeg poklopca nalazi se dodatno ojačanje koje spaja prednju i zadnju stranu.

Uprkos velikom gabaritu, unutrašnjost kućišta prilično je popunjena, a prvo se primećuje novitet u vidu torusnog transformatora – kod prethodnih generacija korišćeni su EI trafoi, iza kog su smeštena četiri velika elektrolitska kondenzatora. Simetrična postavka podrazumeva dva uzdužna hladnjaka na bokovima, uz koje se nalaze ploče s izlaznim tranzistorima. Ostatak elektronike smešten je u zadnjem delu, na više štampanih ploča.

Slušni test

Iako 90 vati po kanalu ne deluje posebno impresivno u odnosu na gabarit i masu ovog uređaja, kao ni u poređenju s modernim pojačalima klase D, tokom testiranja stekli smo utisak da je Yamaha prilično konzervativno deklarisala snagu. Jer, A-S1200 pri reprodukciji deluje kao da puca od snage i s lakoćom kontroliše zvučnike, apsolutno se ne obazirući na zahtevnost reprodukovanog materijala. Složena orkestarska dela prikazana su jasno i bez zamućenja, uz zadržavanje prostrane pozornice i veoma dobro pozicioniranje po dubini. Posebno su nas fascinirali potpuno čisti tonovi, što, posledično, iz muzičkog zapisa izvlači veoma veliku količinu detalja. Visokotonske finese su precizno ocrtane i odlično pozicionirane u trodimenzionalnom prostoru, pa numere s izraženom ambijentalnom notom uz A-S1200 zvuče zaista upečatljivo. Kako smo testiranu Yamahu koristili i za neobavezno slušanje, pa i tokom gledanja filmova, možemo da potvrdimo da će bez teškoća nadmašiti većinu saundbar-sabvufer kompleta u pogledu ambijentalnog ugođaja i trodimenzionalnih zvučnih efekata.

U srednjem delu opsega velika količina detalja ogleda se u živopisnim i uverljivim tonovima, koji su precizno rekreirani ispred auditorijuma. Baršunasta slojevitost je prisutna, ali ponekad može biti u drugom planu jer A-S1200 uvek stavlja na prvo mesto opipljivo jasne note. Kao jedna od prepoznatljivosti Yamahe, kolorit je na neznatno svetlijoj strani reprodukcije, ali je u višim klasama ovog proizvođača prisutan jedan plemenitiji pristup – balans je dobro odmeren kako bi omogućio fluidnu reprodukciju i slušanje muzike bez zamora u dugačkim intervalima.

Ukoliko bi se, kod testiranog pojačala, za reprodukciju visokih i srednjih tonova moglo reći da ne moraju biti po svačijem ukusu, u donjem delu spektra dileme nema – Yamaha impresionira po svim parametrima. Sveprisutna snaga razbudiće i najflegmatičnije zvučnike, dok će od raspoloženih florstendera napraviti prave zverke. Basovi će se spuštati onoliko nisko koliko je to u moći kutija, uz zadržavanje potpune kontrole. A-S1200 ostaje dosledna sebi i u pogledu detaljnosti, pa i najdublji basovi zadržavaju odličnu definiciju i precizan prikaz. Odlično odmerena masa i prostornost prisutni su i u gornjem delu niskotonskog spektra, pa se u numeri „Setting Me Up“ benda Dire Straits može čuti sjajna prostorna prezentacija ritam-sekcije.

Zaključak

Pored nesumnjivog kvaliteta zvuka, novo integrisano pojačalo iz Yamahe oplemeniće svako okruženje veoma elegantnom pojavom i kvalitetom koji izvire iz svakog prekidača, spoja i zavrtnja. Pored toga, ambijentalni doživljaj biće obogaćen prijatnim mlečnobelim LED osvetljenjem uvek atraktivnih VU metara, koji se mogu podešavati po prikazu (peak/volume unit) i po intenzitetu iluminacije u više koraka. Pozitivne utiske upotpunjuje sjajan daljinski upravljač, odličnog dizajna i još boljeg kvaliteta izrade, pa se može reći da Yamaha A-S1200 predstavlja istinsku hi-fi aristokratiju.

Yamaha A-S1200
Kontinualna snaga: 2x90 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz – 20 kHz
Damping faktor: >250
Izobličenja THD: 0,07%
Analognih ulaza: 5
Izlaza za zvučnike: 2 para
Izlaz za slušalice: da
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 435x157x463 mm
Masa: 22 kg
Cena: 2.050 evra
4Audio, 011/770-4320
Yamaha A-S1200
Kvalitetna izrada do najsitnijih detalja.Klasičan, vanvremenski dizajn.Obilje snage.Detaljna i muzikalna prezentacija.
Za potpun ugođaj nedostaje malo topline.
4.4Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac