Volumio Primo

Volumio kod svoje kuće

Atraktivna platforma za reprodukciju muzike sada je kompletirana hardverom koji treba da bude idealno okruženje za ovaj nagrađivani softver.

Iz Pandorine kutije koja je otvorena otkrićem da u digitalnom audiju “bitovi nisu samo bitovi” i dalje se redovno pojavljuju nova softverska i hardverska rešenja koja bace zanimljivo svetlo na striming i reprodukciju digitalnih formata starih i po četrdesetak godina. Po pravilu, tu postoje dva izbora: softverski plejeri koji se mogu instalirati na kompjuter ili komponente sa embedovanim softverom, poput Auralica i Bluesounda. Dalje je sve pitanje cene i mogućnosti. Jedan od novijih besplatnih softvera koji je izazvao pažnju odličnom reprodukcijom i kvalitetnim korisničkim interfejsom jeste italijanski Volumio.

Open source koji i nije baš besplatan

Volumio je razvijen i usavršen kao muzički softver koji se nije oslanjao ni na jedan operativni sistem, već u instalaciji sadrži kompletno potrebno okruženje. Mogli ste da ga besplatno skinete s veb-sajta, instalirate na Raspberry Pi, neki drugi SBC (single board computer) uređaj ili PC, i Volumio bi ih pretvorio u strimer s digitalnim izlazom, koji bi se zatim povezao na DAC. Softver Volumio je nudio opcije učitavanja i upravljanja muzičkim datotekama, dodavanje plug-inova za striming servise i dodatna podešavanja, koja su ga ukupno činila vrlo dobro ocenjenim softverom za reprodukciju.

Međutim, besplatna verzija je imala i određena ograničenja, pa je bilo potrebno pretplatiti se na verziju sa svim funkcijama, koje je proizvođač nazvao “MyVolumio premium features”. Za 2,99 evra mesečno (ili 28,99 godišnje – e, ali onda ste “Virtuoso”) dobijate mogućnost instalacije na jednom uređaju, automatsko sinhronizovanje između uređaja, bekap, reprodukciju i ripovanje kompakt-diskova preko priključenog CD-ROM drajva. Dobićete, osim toga, Tidal i Qobuz integraciju (ali ne i pretplatu na ove servise) i blutut striming. Za 66,99 evra godišnje, kao “Superstar”, dobićete sve to isto, ali s pravom na šest instalacija, kao i integraciju Highresaudio.com, analogne ulaze i bogate rezultate i preporuke na osnovu metapodataka u vašoj kolekciji muzike.

Hardver se susreće sa softverom

Volumio Primo je kompletan strimer i DAC, zapravo Volumio platforma optimizovana i učitana na SBC Asus Tinkerboard S, koji je srce ovog sistema, uz dodate ES9028Q2M DAC, audio-sekciju i poboljšanja u napajanjima. Ovaj mini-kompjuter je zatim smešten u neupadljivu crnu kutijicu sa zelenom lampicom i neizbežnom wi-fi antenom, koja viri pozadi i koja će zauvek vizuelno biti strano telo u audio-sistemu. Primo se napaja iz eksternog napajanja, a u kompletu su još i antena i pomalo zbrda-zdola sastavljeno korisničko uputstvo.

Primo se može povezati na lokalnu mrežu preko gigabitnog UTP kabla ili bežično – ovo drugo na dva načina: ili na postojeću wi-fi mrežu, ili preko sopstvenog hotspota, koji sâm kreira. U oba slučaja povezivanje je preko IP adrese. Na četiri USB porta mogu se priključiti lokalni diskovi, fleš memorija ili eksterni CD-ROM drajv; vrlo zanimljiva pogodnost je da su ovi portovi dvosmerni, pa mogu služiti kao izlazi za USB DAC. Tu je još i S/PDIF izlaz, kao i analogni stereo-izlazi. Čitav setap dobija proširenja i dodatnu fleksibilnost u pomenutim paketima pretplate. Tako smo dobili strimer i DAC u jednom uređaju, sigurno jedan od najboljih u obe kategorije u ovoj klasi cene.

Važnost korisničkog interfejsa

Primo je napravljen da radi kao headless komponenta, kojoj se pristupa preko brauzera s bilo kog računara u istoj mreži ili pomoću mobilne aplikacije. Tu je i dodatna pogodnost u vidu HDMI video-izlaza iz uređaja za zasebni monitor ili televizor.

Korisnički interfejs je besprekoran: izvrsno dizajniran, s intuitivnom navigacijom i logičnim koracima i menijima. Inicijalno podešavanje ulaza i izlaza, pronalaženje NAS-a, skeniranje muzike, sortiranje i pretraga su veoma brzi, s brzim odzivom i s mobilne aplikacije i bez štucanja. Volumiju se mora odati priznanje da je upravo ovaj segment doveden do savršenstva kako nisu uspeli ni mnogo skuplji konkurenti, pa čak ni oni najskuplji, kojima je krenuo biznis, pa su još podigli cene.

Slušni test

Volumio Primo prvo smo slušali kao bežični strimer i DAC preko analognih izlaza, povezan na NAS. Osim izvrsnog Sabre čipa, ništa nije upućivalo na ovako kvalitetan zvuk: ni zasebna napajanja, ni odvojeni strimer i dekoder, niti egzotični delovi. Nije nam baš jasno kakvu je implementaciju Sabre DAC-a uradio Volumio, ali ona zvuči balansirano, uverljivo u karakterističnim detaljima, kao što su činele i pozadinska tišina i čujno bolje od mnogih drugih uređaja sa istim čipom u ovoj klasi.

U drugoj postavci, Primo smo povezali kao strimer na Chord 2Qute DAC preko USB, a zatim i preko S/PDIF izlaza. Ovde smo, doduše, učinili malu uslugu Chordu, čija je implementacija USB-a za nijansu ispred koaksijalnog i optičkog ulaza. Preko obe konekcije uređaji se vrlo brzo prepoznaju i uspostavljaju konekciju, što nije baš pravilo ni kod skupljih uređaja. Očekivano, bolji DAC je znatno unapredio zvuk. S druge strane, bežični striming s NAS-a preko običnog rutera nema štucanja i u ovoj ulozi Volumio Primo je ozbiljan konkurent kompjuterskim softverima poput Amarre i Audirvane. Iako su pomenuta dva plejera bitno različita po tonskom pečatu, u direktnom poređenju Volumio ovde nudi treću varijantu zvuka, ništa manje zanimljivu za slušanje.

Zaključak

Za one koji su isprobali Volumio, uređaj Primo je sada pravo plug-and-play rešenje, pritom u svom najboljem izdanju: optimizovano, fleksibilno i s raznovrsnim funkcijama i tonski bolji nego u kit izvedbama i instalacijama. Volumio Primo je verovatno najbolji strimer i DAC u klasi do 500 evra, jedino čime se ne može pohvaliti jeste izgled. Bonus: ukoliko vam se baš ne dopada, Volumio možete sakriti iza drugih uređaja na polici.

Volumio Primo
CPU: Quad core 1,8 GHz ARM Cortex-A17, 16 GB Emmc
RAM: 2 GB
DAC: ES9028Q2M, 24/192, DSD128 (DoP)
Mrežno povezivanje: wi-fi 802.11n, Gigabit LAN, Bluetooth 4.0 + EDR
Digitalni izlazi: 4x USB 2.0 (32/768, rade i kao ulazi), S/PDIF (24/192), stereo RCA
Video izlaz: HDMI
Analogni izlaz: stereo RCA
Dimenzije (ŠxVxD): 170x450x120mm
Masa: 0,3 kg
Cena: od 479 €
www.volumio.org
Volumio Primo
Izvanredan zvuk.Raznovrsne funkcije.Odličan UI.
Mnoge dodatne funkcije se doplaćuju.Zatvoren ekosistem.
4.0Overall Score