Velikinac Audio Lab Differo II SE

Veliko srce najmanjeg Velikinca

U prethodnom broju predstavili smo vam novog domaćeg proizvođača zvučnika Velikinac Audio Lab, a upoznavanje s ponudom nastavljamo uz najmanji model Differo II SE.

Foto: Pavle Taboroši

Iako je već prethodni testirani zvučnik Tisa, usled skromnog gabarita, sasvim pogodan za upotrebu u manjim prostorijama, Velikinac Audio Lab donosi na tržište i jedan regalski model, i to u dve varijante. Na našem testu našla se sposobnija verzija SE (Special Edition), ali ćemo se u tekstu osvrnuti i na Differo II u osnovnom izdanju.

Spolja i iznutra

Pre nego što se pozabavimo osobinama ovih malenih kutija, da razjasnimo otkud broj dva u nazivu. Naime, u prethodnom testu naveli smo da se glavni konstruktor g. Savo Velikinac bavi izradom zvučnika preko tri decenije, a pre više od deset godina napravio je originalni Differo. Ipak, novitet mu je sličan samo po gabaritu, dok je sve ostalo potpuno novo – koncept i postavka zvučničkih jedinica sasvim su drugačiji, kao i skretnica, dizajn bas-refleks porta i samih kabineta, pa se može reći da Differo II s prethodnikom ima zajedničko samo ime. Uz visinu od nepunih 30 centimetara, Differo II SE se ubrajaju u manje regalske kutije, a klasičan dizajn podrazumeva pravilnu formu kvadra, bez posebnih dizajnerskih eksperimenata. Ipak, njihova pojava oplemenjena je snažno zaobljenim ivicama, kao kod većih Tisa, dok beli finiš na testiranim primercima čini da izgledaju sveže i moderno. Ovi zvučnici takođe se nude u crnoj boji, a proizvođač navodi da su druge boje dostupne na zahtev kupca.

Differo II SE najbolje bismo opisali kao zvučnike na sočnijoj strani neutralnog – njihov tonski karakter nikad nije dokumentarno suvoparan, ali ni topao do granice zamućenja.

Još jedna sličnost s florstenderima iz prošlog broja ogleda se u postavci zvučničkih jedinica, pa umesto uobičajenog visokotonca, dvosistemsku topologiju predvodi širokopojasna jedinica prečnika 80 milimetara. Proizvođač kao objašnjenje navodi da se ove jedinice spuštaju znatno niže od konvencionalnih visokotonskih, pa i srednjetonskih membrana, kreirajući potpuno ujednačen prikaz u najvećem delu spektra. Postavku kompletira niskotonski drajver opremljen papirnom membranom, isto kao kod širokopojasne jedinice, ali u ovom slučaju prečnika 127 milimetara. Dizajn ove jedinice je konvencionalan, s prilično isturenim i akustički oblikovanim poklopcem u središtu. U skladu s filozofijom da male kutije treba da budu što zahvalnije za pozicioniranje kako bi se bez teškoća uklopile i u tesno okruženje, u dnu prednjeg panela postavljen je bas-refleks otvor u vidu proreza koji se proteže celom širinom fronta, ali i prilično duboko u kabinet. Kutije su izrađene od medijapana srednje gustine, uz debljinu zidova od 19 milimetara, a dizajn i finiš su takvi da se na spoljašnjosti ne može primetiti nijedan spoj – kabineti deluju monolitno čvrsto, čemu doprinosi srazmerno velika masa od šest i po kilograma. Konstruktor takođe navodi da se u unutrašnjosti nalaze naročiti akustički elementi – rezonatori, koji doprinose snažnijem basu i sveukupno punijem zvuku.

Foto: Pavle Taboroši

Mala površina zadnje strane u donjem delu je udomila okrugli panel od sjajne plastike koja podseća na akril, na kojoj su ugravirani logotip i naziv proizvođača, a pretpostavljamo da će oznaka modela i osnovne tehničke karakteristike biti dodate na zasebnoj etiketi. Ovde, takođe, nailazimo na jedan par prilično kvalitetnih i dovoljno razmaknutih terminala, koji su izvedeni u potpunosti od metala i prihvataju sve tipove povezivanja – viljuške, bananice i gole žice. U pogledu specifikacija, Differo II SE kreću od 20 kiloherca i spuštaju se do 48 herca, što je prilično solidan rezultat za kutije ovog tipa. Nominalna impedansa iznosi osam oma, dok je osetljivost od 85 decibela nešto niža, pa pretpostavljamo da će ovi zvučnici tražiti malo više vatre za adekvatno pokretanje. Najzad, Velikinac Audio Lab navodi da je kao mozak zvučnika postavljena jednostavna skretnica prvog reda, koja je izvedena pomoću kvalitetnih komponenti.

Test

Tokom reprodukcije, Differo II SE od samog početka pružaju odlično uobličen i zreo zvuk, koji je u suprotnosti s kompaktnim gabaritom i pokazuje da s njima neće biti šale. Kritičko slušanje započeli smo albumom „Brothers in Arms“, koji veoma dobro poznajemo, a već u početnom delu prve numere testirani zvučnici prikazali su nam sasvim verodostojan zvuk Knopflerove gitare. Sveukupno vazdušasta i nešto svetlija prezentacija, karakteristična za uvodnu „So Far Away“, bila je upravo onakva kakvom je pamtimo nakon nebrojenih slušanja na različitoj hi-fi opremi, a besprekorno odmeren odjek kreirao je svojevrsnu atmosferu u prostoru. Prilično široka pozornica dopunjena je veoma dobrom separacijom kanala, kao i tonova, pa Differo II SE pružaju izražen stereo-efekat. Pored toga, na živim snimcima – naročito klupskog tipa – prisutno je pozicioniranje po dubini. Iako testirani zvučnici u ovom pogledu nisu najbolji koje smo ikad čuli, stepen dubinskog pozicioniranja impresivan je u odnosu na njihov gabarit i u ovoj kategoriji teško ćete naći sposobnije kutije. Ovde dolazimo do jednog ne baš tako tajnog i skrivenog oružja ovih zvučnika – njihovih maski. Iako većina današnjih proizvođača dizajnira kutije da bolje izgledaju i zvuče bez maski, Velikinac Audio Lab rešio je da iskoristi maske kako bi dodatno unapredio zvuk – i uspeo u tome. Naime, Differo II SE isporučuju se sa zaista fantastično dizajniranim maskama, u čiji dizajn i izradu je uloženo mnogo truda. U istinski inovativnom stilu, one su izrađene od četiri sloja šperploče, od kojih je svaki izrezbaren na drugačiji način, a zatim su čvrsto zalepljeni i prelakirani u jednom komadu. Uticaj na krajnji kvalitet reprodukcije može se utvrditi veoma lako, skidanjem ovih maski, kad tonovi izgube deo fokusa i krajnje rezolucije, a pozornica više nije onako jasno definisana. Vizuelni deo je priča za sebe – filigranska izrada i tanke isprepletane niti u četiri nivoa imaju hipnotišući uticaj na auditorijum, pa je našim ukućanima i prijateljima koji su se zatekli u poseti bilo teško da odvoje pogled od ovih malih zvučnika. Skidamo kapu pred ovim domaćim konstruktorom, pre svega zbog sjajnih ideja, a zatim i zbog načina na koji ih sprovodi u praksi, spajajući funkcionalna akustička rešenja i prelepu estetiku.

U nastavku testiranja prešli smo na album „301“ švedskog džez pijaniste Esbjӧrna Svenssona, a Differo II SE su nam prikazali prirodne tonove klavira, koji su se odlikovali dubinom i slojevitošću. Pojedinačne note bile su veoma dobro definisane, uz jasno određeno trajanje i ravnomerno opadanje do granice čujnosti, a obilje alikvotnih tonova i finesa izviralo je iz drugog plana, dodajući reprodukciji prostornu dimenziju i stvarajući specifičnu atmosferu, po kojoj je ovaj album poznat. Upravo ovde se potvrđuju navodi konstruktora da glavninu dobrog zvuka nosi širokopojasna jedinica – ona pruža potpuno fluidan i izbalansiran prikaz u širokom opsegu, te kreira pune i bogate, ali ne i prezasićene tonove. Differo II SE bismo stoga najbolje opisali kao zvučnike na sočnijoj strani neutralnog – njihov tonski karakter nikad nije dokumentarno suvoparan, ali ni topao do granice zamućenja, a obrisi pojedinačnih tonova uvek ostaju jasni. Jednostavna skretnica svoj posao obavlja besprekorno, jer se niskotonska jedinica neprimetno nadovezuje na gornji i srednji opseg, a petoinčna membrana sasvim je dovoljna za kreiranje čvrstih temelja dobrog zvuka. Iako kutije ovog gabarita ne mogu pružiti posebno masivan bas, testirani zvučnici se u ovom pogledu izdvajaju znalački odsečenim donjim pragom, pa nikada neće pokušati da reprodukuju ono što ne mogu, čime bi degradirali zvučnu sliku. S druge strane, Differo II SE odsustvo najdubljih niskotonskih ponora nadoknađuju odličnom definicijom i preciznim prikazom, kao i veoma muzikalnim i ritmičnim gornjim basovima – zahtevne perkusije, poput onih na albumu „miles_gurtu“, predstavljene su agilno i jasno, a opet na jedan neopterećujući način, čime su nas podsetili na veće Tise.

Foto: Pavle Taboroši

Tokom testiranja imali smo priliku da direktno uporedimo Differo II SE sa standardnom verzijom, a brojne modifikacije teško se mogu uočiti na spoljašnjosti – kabineti i drajveri su isti, a jedina primetna razlika odnosi se na maske, jer su kod osnovne verzije prisutne uobičajene platnene mrežice. Ipak, razlika u zvuku lako se primećuje već od prvih tonova, a Special Edition donosi čistije tonove i bolju definiciju, izraženiji bas i sveukupno krupniju, moćniju reprodukciju. Ovo i nije iznenađenje kad se uzme u obzir velika razlika u ceni (750 naspram 1.300 evra), ali je ona, prema našem mišljenju, sasvim opravdana: standardna verzija predstavlja sjajan izbor ukoliko želite male kutije odličnog zvuka, dok Differo II SE donose egzotičnu pojavu, ali i znatno ozbiljniju reprodukciju na pragu visoke klase. Pored toga, Velikinac Audio Lab nam je uz zvučnike dostavio pripadajuće stalke, koji su dizajnirani da se vizuelno i akustički savršeno uklope uz Differo II SE. Očekivano, stalci su gotovo jednako unikatni, jer pored uobičajenog metala u nosećoj konstrukciji sadrže i drvene elemente. Stalci su postavljeni na četiri metalne cevi, koje su umrtvljene ispunom od poliuretanske pene, a konstruktor ističe da su za umanjenje vibracija veoma značajne vodoravne površine od višeslojne šperploče, sa akustički proračunatim i, opet, vizuelno fantastično izvedenim otvorima, koji omogućuju neometano strujanje vazduha. Kretanju vazduha doprinosi i rešenje da zvučnici nisu postavljeni direktno na gornju ploču, već su od nje odvojeni nekoliko centimetara, pomoću šipki sa zaobljenim krajevima, koje imaju srazmerno malu kontaktnu površinu. Ovi nesvakidašnji stalci su univerzalni i mogu se koristiti s bilo kojim regalskim zvučnicima manjeg i srednjeg gabarita, a za njih je potrebno izdvojiti 350 evra.

Zaključak

Na kraju, možemo samo da utvrdimo da su Differo II SE mali samo po dimenzijama – u svakom drugom pogledu oni su ozbiljni i odrasli zvučnici. Njihov tonski balans je izuzetan i neosetno će vam se uvući pod kožu, a karakter takav da će vam s jednakim entuzijazmom prikazati lirski suptilan, kao i oštar i žestok zvuk – ali nikad neprirodne i izobličene tonove. Za ovakav kvalitet reprodukcije i izrade, kod svetski poznatih brendova moraćete da izdvojite daleko veću sumu.

Velikinac Audio Lab Differo II SE
Frekvencijski opseg: 48 Hz - 20 kHz
Osetljivost (1 W / 1m): 85 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1 x 80 mm širokopojasni, 1 x 127 mm niskotonski
Dimenzije (ŠxVxD): 167 x 297 x 250 mm
Masa: 6,5 kg
Cena: 1.300 evra
Velikinac Audio Lab, 063/504-338
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Elaborirana rešenja.
Preciznost i muzikalnost.
Fluidna prezentacija.
Nenadmašan odnos cene i kvaliteta.
Traže kvalitetnu i stabilnu amplifikaciju.
4.4