Umro je Andrej Elutin

Kolega čije su recenzije proizvođači hteli da vide objavljene čak i kad su bile negativne.

Za Andreja Elutina verovatno niste čuli osim ako niste fanatični zaljubljenik u nadogradnju automobila vrhunskom audio-opremom. Ako ste proizvođač takve opreme, Andrej Elutin je bio osoba koju ste sanjali danima pre nego što biste izbacili svoj novi sistem na tržište, a ako ste član EISA, Andrej je jedan od onih kolega kojeg biste jedva čekali da sretnete na nekom od sastanaka ove organizacije, zbog njegove vanserijske duhovitosti, superiornog znanja i ingenioznih ideja vezanih za tehnološko izdavaštvo.

Reč je o čoveku koji je važio za ubedljivo najvećeg svetskog stručnjaka za sofisticirane in-car audio-sisteme. Kao glavni urednik ruskog magazina A3/AvtoZvuk testirao je takve sisteme uz minucioznost i preciznost kojima niko nije mogao da parira, pišući detaljno, objektivno i uvek bazirajući zaključke na činjenicama. Proizvođači audio-uređaja iz celog sveta radije bi odabrali da im Andrej potpuno pokopa proizvod nego da o njemu uopšte ne piše, jer je u toj industriji vladala opštepoznata doktrina – ako ti Andrej nije testirao uređaj, onda tvoj uređaj tržišno ni ne postoji.

Takva praksa ni ne čudi. Kupcima sofisticirane audio-opreme za automobile – katkad skuplje i od samog auta – nije padalo na pamet da daju desetine hiljada evra pre nego što pročitaju što o predmetu kupovine misli Andrej, pa su njegove recenzije prevodili s ruskog na brojne druge jezike, najčešće sami proizvođači. Njegovo članstvo u EISA jedna je od najevidentnijih potvrda stručnosti te organizacije i vrednosti odluka koje donosi, pa je odlazak Andreja veliki gubitak i za EISA organizaciju i za globalno tehnološko novinarstvo… Bolest je bila kratka, ali nepobediva.

514-andrej01