Tsakiridis Devices Aeolos Plus

Ista boja u četiri nijanse

Nakon testa pojačivača Hermes nastavljamo da istražujemo odličnu i pristupačnu ponudu cevnih uređaja ove atinske firme.

Tsakiridis Devices, čiju smo priču ukratko preneli u prošlom testu, jedno je od onih otkrića koje može neočekivano da otvori ulazak u svet cevi na višem nivou od amaterskog i po pristojnoj ceni. U ovom broju testiramo model Aeolos Plus, entry-level model ove marke, i istražujemo koliko se cevnog zvuka može dobiti po ceni osrednjeg tranzistorskog integralca ili – koliko košta cevni eksperiment ukoliko se predomislimo.

Topologija

Aeolos je u osnovi primena pentoda i bim tetroda u push-pull spoju. Porodicu bim tetroda čine vrlo muzikalne cevi (KT-66, KT-88, 6550, 6L6 i druge), a odlikuje ih i veća snaga nego kod pentoda, mada su često međusobno zamenjive u uređajima. Aeolos linija obuhvata četiri varijacije sa ovim cevima: osnovni model ima četiri pentode EL34 u izlazu i 35 vati po kanalu. Ostali modeli koriste bim tetrode. Aeolos Ultra u izlazu koristi moćne KT150, koje isporučuju 70 vati po kanalu; osim toga, u ovaj model su ugrađeni Mundorf sprežni kondenzatori, selektovani otpornici na katodi, kao i WBT zvučnički terminali. Na vrhu ponude je Ultima, koja predstavlja model Ultra, dodatno poboljšan Mundorf PIO kondenzatorima, 16-slojnim multilayer izlaznim transformatorima i letovan srebrnim kalajem. Konačno, model Aeolos Plus, koji testiramo u ovom broju, ima cevi 6550 sa 2 x 45 vati i na mnogo načina predstavlja sweet spot u ovoj gami. Aeolos Plus, a to je zajedničko i za ostale modele, poseduje četiri duple triode 12AT7, dve po kanalu. Jedna predstavlja prvi pojačivački stepen i obrtačicu faze, dok je druga pobuda za izlazne cevi.

Moderna elektronika i oprema

Pored starinske cevne tehnike, Tsakiridis je opremljen savremenom elektronikom i evo zbog čega u nazivu marke stoji “devices”: Aeolos to i jeste, u pozitivnom smislu reči. Aeolos Plus ima upravljačku elektroniku s daljinskom komandom, koja može uključivati uređaj, birati jedan od četiri linijska ulaza i regulisati glasnoću preko motorizovanog ALPS potenciometra. Elektronika se tu ne završava: radi bezbednosti pojačivača i zvučnika, pojačivač pri uključivanju prolazi kroz kratku startnu sekvencu, kad se glasnoća vraća na minimum, a uređaj ostaje mutiran još tridesetak sekundi, dok se ne stabilizuju naponi u cevima. Izbor ulaza se vrši putem prebacivanja releja. Čitav momenat upravljanja doprinosi ne samo zanimljivom spoju cevi i moderne elektronike već i komforu svojstvenom sofisticiranim uređajima. Kad smo kod sofisticiranosti, Aeolos Plus se isporučuje u drvenoj kutiji.

Režimi rada

Zanimljiv dodatak podešavanju zvuka su i kontrole režima rada cevi. Pentode i bim tetrode mogu raditi u dva režima: jedan je triodni, u kome cevi isporučuju manje snage, ali sa zvukom karakterističnim za triodu: sa širim opsegom, manjim izobličenjima i većim damping faktorom. Ultralinearni režim je vrsta pentodnog rada, u kome cev daje veću snagu, a pritom se zadržava većina prednosti triode. Kod Aeolos Plus, izbor rada se vrši preklopnicima za svaki kanal.

Još jedna bitna karakteristika je izbor veće i manje povratne sprege. Reakcija je veoma bitna u pojačivačima jer rešava probleme kao što su linearnost i impedansa, mada ograničava snagu. Korisnik Aeolos Plus može odabrati veću ili manju reakciju prema tome šta mu se više dopada. Razlike su, međutim, na nivou nijansi, a izbor režima i reakcije će, zapravo, više zavisiti od karakteristika zvučnika i kakvu spregu grade s pojačivačem.

Slušni test

Sistem u kome smo slušali Tsakiridis činili su strimer/DAC Atoll Electronique ST300 i zvučnici Elipson Legacy 3210, tako da se Aeolos Plus našao u relativno povoljnom okruženju, uz početnu rezervu prema šestoomskoj impedansi zvučnika. Pokazalo se da impedansa nije presudna, ali da može napraviti malu razliku. Od ostale opreme korišćeni su interkonekt kabl Wireworld Platinum, strujni kabl Ansuz P i razvodnik IsoTek Sirius.

Snimateljska i akustička atrakcija “Jazz Variants” ansambla The O-Zone Percussion Group s albuma “La Bamba” pokazuje sjajne dinamičke mogućnosti, brze tranzijente i dobru kontrolu basa sa odsečnim udarcima i bez ostatka. Za to vreme, visoki opseg je iskričav i zvonak, a slika zadržava svoju kompoziciju i odnose unutar opsega. U pentodnom režimu zaista nemate osećaj da je u pitanju cevaš, osim u delu divnog spektra vibrafona i zvončića. Na pesmi “Summetime”, u izvođenju André Ceccarelli trija, Aeolos Plus ima jako dobar ritam i muzikalnost. Boje instrumenata su prirodne i tople, dok činele pletu svilenu pozadinu zajedno s basom. Ovde lampaški pedigre pojačala jasno dolazi do izražaja. Bitno je napomenuti da i pri glasnijim nivoima ne dolazi do konfuzije u rasporedu instrumenata, promene u tonskim potpisima instrumenata, niti istrčavanja instrumenata u prvi plan.

Na kraju, o razlikama u režimu rada: prebacivanjem između triode i UL režima razlika je bila očekivano mala. Međutim, razlika je bila u korist pentode. Zbog čega je to tako? Cevi ne vole složena opterećenja, a ATM visokotonac to upravo jeste. Triodama ne prija impedansa koja se kreće između četiri i šest oma, tako da cev nije mogla da dođe do izražaja u svim finesama. Isto se može reći i za količinu reakcije u pojačivaču. Podešavanje će, dakle, zavisiti od zvučnika.

Zaključak

Ako ste imali priliku da posetite Grčku, onda možete pretpostaviti kakav doživljaj pruža Aeolos Plus: osećaj mere i adekvatnosti spram uloženog novca, kao i zadovoljstvo i udobnost vizuelnog i slušnog utiska. Kvalitetne izrade i odličnog zvuka, ovaj pojačivač nije osetljiv na impedansu zvučnika, pa zvuk ostaje stabilan i pri većim snagama, bez promene u slici, stanjivanja ili promena u pozornici. Razume se, odaberite uz njega zvučnike efikasnosti od bar 88 decibela.

Kao i svaki cevni pojačivač, Aeolos Plus ostavlja mogućnost eksperimentisanja s cevima različitih proizvođača u domenu boja i nijansi zvuka. U ovom cenovnom razredu praktično ne postoji jača ulaznica za svet lampi. Doduše, možda bi se mogli pronaći takmaci istog ili boljeg zvuka, ali izvesno ne na istom tehničkom stepenu, koji uključuje releje, motorizovanu kontrolu glasnoće, daljinsku komandu i logičke kontrole s displejem.

Tsakiridis Devices Aeolos Plus
Topologija: cevni, push-pull integrisani pojačivač
Cevi: 4 x 12AT7, 4 x 6550
Izlazna snaga: 2 x 45 W (pentoda)
Ulazi: 4 x linijski
Izlazi: pre out, 1 x zvučnički
Cena: 1.830 evra
mkabl.rs
Odličan paket zvuka i funkcionalnosti.
Bez zamerki u ovom rangu cene.
4.4