Triangle Antal 40th Anniversary

Pravi rubini

Kad je u martu Triangle najavio nove verzije modela Antal i Comète, s velikim nestrpljenjem smo čekali da se pojave na našem tržištu i da ih dobijemo na test. Antal 40th je sačekao svoju premijeru pred domaćom publikom na Hi-Files sajmu, da bi onda stigao u našu redakciju na detaljnije slušanje.

Iako je Triangle osnovan zapravo 1980, ova dva zvučnika nose sufiks koji označava 40 godina postojanja kompanije. Najveću promenu u proizvodima napravio je zapravo novi menadžment od 2013, a o tim detaljima upoznala nas je Élodie Deveau, koja nam je dala intervju prošle godine, tokom leta. Ako pogledamo celokupnu gamu zvučnika ove kompanije, primetićemo da je samo serija Borea cenovno ispod Antala i Comète. Možda su postojala očekivanja da Triangle napravi posebne verzije svojih premijum serija, ali u kompaniji su se ipak odlučili za zvučnike koji su cenovno daleko prihvatljiviji, pa su Triangle „rubini“ stigli do nešto šire publike.

Antal je već na prvi pogled veoma impresivan zvučnik – svojom visinom i brojem ugrađenih drajvera odaje utisak da se od njega očekuje zaista visok nivo reprodukcije. Zvučnik se pravi u dve boje: Santos rosewood, čiji je finiš sjajniji, kao i matiranoj Blond sycamore. U obe verzije kutije izgledaju veoma luksuzno. Na prednjem panelu se nalazi bakarna pločica u rose gold nijansi, na kojoj su ispisani ime modela i krupna oznaka „40th“, čime se dodatno daje akcenat na ponos koji stoji iza ovih serija. Takođe, na prednjoj strani se odmah primećuje i veliki bas-refleks otvor, što nam sugeriše da zvučnik neće biti preosetljiv na pozicioniranje, te da ga možemo približiti zadnjem zidu prostorije. Ceo zvučnik stoji na povećem postolju od tamnog stakla, koje će, pored smanjenja vibracija, činiti ovaj zvučnik i stabilnijim. Tamno staklo na sebi opet ima ispisano „40th“, dok se ispod stakla nalaze četiri šiljka, boljeg kvaliteta. Korisnik će u kutiji dobiti i gumene podloške, tako da je odluka ostavljena njemu, odnosno verovatno njegovoj supruzi.

Kabinet je izrađen od medijapana visoke gustine, što nije baš često u ovom cenovnom rangu. Nismo pomenuli da svaki od zvučnika teži gotovo 30 kilograma, te da sa svojih 113 centimetara visine sigurno traži da pozovete u pomoć prijatelja kad ih budete otpakivali. Maska zvučnika se prostire celom visinom, ali smo sigurni da će vam se izgled zvučnika toliko dopasti da ćete maske skloniti i verovatno zaboraviti na njih. Na zadnjem panelu primećujemo ponovo rose gold pločicu, na kojoj se nalaze bi-wire terminali, povezani mostovima. Ispod terminala se nalazi serijski broj zvučnika, koji označava da je to jedan od 1.000 primeraka, koliko je planirano da bude izrađeno. Kompletan prvi utisak je da Antal 40th izgleda daleko skuplje od cene po kojoj se prodaje. Uz Antal ćete dobiti i finu krpicu za brisanje lakiranog finiša, tako da se čini da se pazilo na sve detalje.

Zvučničke jedinice

Razlika između Antal Eza i 40th verzije najviše se ogleda u ugrađenim zvučničkim jedinicama. Visokotonac je ovde napravljen u obliku horne, prečnika je 25 milimetara i izrađen od legure magnezijuma u rose gold nijansi. Ova legura je znatno lakša od visokotonca koji je imao Antal Ez, koji je bio od titanijuma. Visokotonac našeg testiranog zvučnika je presvučen antracit hromom, dok je ugrađen i novi „phase plug“, koji, po rečima proizvođača, unapređuje disperziju visokih frekvencija.

Ispod visokotonca Antal 40th ima jedan srednjetonac i dve bas-jedinice. Srednjetonac ima membranu od celuloze s „phase plugom“ u obliku metka, dok dve bas-jedinice imaju membrane od mešavine celuloze, vlakana i karbona. Iza njih se nalazi veliki feritni magnet od 120 milimetara. Svaka bas-jedinica ima svoju komoru, a pregrade su izrađene od panela medijapana debljine 23 milimetra. U komorama se nalaze i veoma gusti penasti komadi izolacije, koji dodatno smanjuju vibracije nastale od jedinica. Inače, papirne membrane se koriste od samog početka proizvodnje u kompaniji jer njihov CEO gospodin Hugo Decelle tvrdi da je papir najbolji izbor za prirodni zvuk vokala.

Test

Triangle preporučuje u svom uputstvu da se zvučnici udalje 40 centimetara od zadnjeg zida i 50 centimetara od bočnih. Takođe, piše da su ovo zvučnici namenjeni prostorijama između 30 i 50 kvadratnih metara. Teško da će Antal 40th biti neprimetan u prostoriji – naprotiv, ovo je zvučnik koji će dominirati vašom dnevnom sobom. Prva od pesama koje smo zavrteli bila je „You Can Call Me Al“ Paula Simona kako bismo poslušali fantastičnu bas-liniju koju je odsvirao Bakithi Kumalo, južnoafrički muzičar i kompozitor. Ova numera iz 1986. sa albuma „Graceland“ zvučala je baš onako kako smo očekivali od Antala – živahno, s puno kika i s dubokim, ali odlično definisanim basom. Prešli smo na Talking Heads i opet nas je oduševio fretless bas u numeri „(Nothing But) Flowers“, da bismo zatim poslušali horsko pevanje u „Road to Nowhere“.

Jedan od albuma koji ćemo uvek puštati na našim testovima jeste „Big band orkestra Slovenske vojske feat. Vlatko Stefanovski“, za koji smo saznali zahvaljujući našim prijateljima braći Teoharov. Numera „Uči me, majko, karaj me“ najbolja je proba da saznamo da li će nam testirani sistem sačuvati pažnju tokom celokupnog trajanja od devet minuta i 44 sekunde. Ako se naježite tokom trajanja ove pesme, onda je jasno da li je sve u redu s komponentama koje slušate. To se naravno i dogodilo dok smo slušali ovaj album, nepotrebno je dodati – veoma glasno.

Zaključak

Apsolutno sve na ovom zvučniku nam se dopalo – od francuske elegancije pa do kvaliteta izrade i pažnje posvećene detaljima. Njihova visina ostavlja snažan utisak i svakako će ih svako odmah primetiti i prokomentarisati. Nama se lično više dopada u tamnijoj izvedbi (rosewood), sa sjajnim lakom, baš kakvu smo i dobili na test. Moramo još posebno napomenuti da se svi Triangle zvučnici i dalje prave u malenom gradu Soason, nedaleko od Pariza, jer im je želja da zadrže kontrolu kvaliteta, ali i da rade sa istim saradnicima i više od 30 godina.

Po našem mišljenju, ovo je zvučnik koji zaslužuje pažnju svakog audiofila. Samo ga treba upariti s kvalitetnim pojačalom i pokazaće vam šta ume. Namerno smo rekli kvalitetnim, a ne i snažnim, jer je Antal 40th solidno efikasan i mogu ga pokrenuti i slabija pojačala. Ako već niste bili na našem sajmu, posetite salon uvoznika i obavezno ih poslušajte. Od nas dobijaju najvišu ocenu.

Triangle Antal 40th Anniversary
Preporučena snaga pojačala: do 140 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 37 Hz - 22 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 92 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1 x 25 mm visokotonac, 1 x 135 mm mid-bas, 2x 135 mm bas
Rezna frekvencija: 185 Hz i 3,9 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 300 x 1.128 x 424 mm
Masa: 29,8 kg
Cena: 2.750 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade i detalja.
Odlična reprodukcija.
Odnos cene i kvaliteta.
Preveliki su za manje prostorije.
4.5