Too Loud Fest 2019

Baš glasno!

Ekipa redakcije magazina Hi-Files ponovo je posetila zagrebački Too Loud Fest. Iako nam se termin ovog sajma poklapa sa završavanjem novembarskog broja časopisa, uspeli smo da izdvojimo vreme i skoknemo do Zagreba.

Dosad smo imali prilike da posetimo prvi i sada treći Too Loud fest i da posmatramo kako narasta ovaj sajam. Zapravo, organizator sajma i autor bloga Too Loud Nebojša Uglješić ovaj sajam naziva festivalom dobrog zvuka. Razlog je jednostavan – pored standardnih demonstracija hi-fi sistema, na ovoj manifestaciji organizovani su i koncerti i predavanja. Upravo taj dodatni sadržaj izdvaja Too Loud Fest od mnogih drugih sajmova. Novitet ove godine je da se izložbeni deo sajma proširio na još jedan hotel. Sajam je započet u hotelu „Double Tree by Hilton“, da bi se sada proširio i na pet stotina metara udaljeni „Hilton Garden Inn“. U prvom hotelu sajam se održava na tri sprata – drugom, osmom i devetom, ali, za razliku od našeg tržišta, tamo se niko ne žali kako će biti usamljen na spratu i kako ga posetioci neće pronaći.

Iako je „Double Tree“ luksuzan hotel i standardne sobe za prezentaciju nisu tako male, u realnosti one ipak ne mogu da prime puno posetilaca. Realno je da, na primer, tri osobe sede na kauču i uživaju u sweet spotu, dok drugi teško da mogu da imaju to iskustvo. Razlika u odnosu na naš sajam jeste to što se kod nas sistemi postavljaju frontalno od ulaznih vrata soba, dok je u Zagrebu većina sistema postavljena bočno, na mestu gde je inače postavljen krevet.

S druge strane, velike sale su zaista velike i mogu da prime bez problema i po četrdeset i više posetilaca. Tu smo bili u mogućnosti da vidimo neke neverovatne sisteme koji svojim gabaritima zaista ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Drugi hotel, „Garden Inn“, imao je samo tri velike prostorije s previsokim plafonima. Zanimljivo je da su mnogo prostora u hotelu zauzeli mini-štandovi, bilo da je reč o točilicama Heineken piva ili promociji Jack Daniel’s viskija.

Treba još pomenuti da je na Too Loud Festu učestvovalo čak 37 izlagača, najvećim delom iz Hrvatske, ali i Srbije i Slovenije.

Tehnički centar Krklec, koji se bavi i izradom slušnih pomagala, kao i in-ear monitoring slušalica, predstavio je svoj brend Sound Carrier. Ovaj brend je na tržištu više od 30 godina, a sistem su činili monoblokovi KT 150, Resolution Platinum pretpojačalo i njihov DAC Tube. Zanimljivo, zvučnici su bili Yamaha NS-1000 Monitor.

Uvoznik HD Multimedia prikazao je aktivne zvučnike kompanije Edifier, i to model S3000Pro, koji ima podršku i za blutut. Na policama su se nalazili i drugi modeli, te smo sigurni da su i oni zasvirali poput malenih S880DB, čija je cena oko veoma pristupačnih 300 evra.

Nove boje zvuka su prikazale DALI soundbar KATCH ONE, ali glavne zvezde su bile Klipsch zvučne kutije pogonjene Musical Fidelity elektronikom.

Jedan od najimpresivnijih sistema na sajmu činili su Marten zvučnici Oscar Duo, zatim Weiss MAN 301 DAC-B mrežni plejer, DAC Fidata, ali su svakako najzanimljiviji vertikalni snagaši Nagra HD AMP. Ceo sistem bio je ozvučen Way Cables Plus serijom.

Miraudio iz Srbije predstavio je nove podnostojeće zvučnike, kao i pojačalo A-333, dok je izvor bio gramofon Holbo s tangencijalnom ručkom, napravljen u Sloveniji.

Sonus Art je proizveo odličan zvuk sa Dynaudio Confidence 30 zvučnicima, koje je pogonio sjajni Pathos Acoustic Heritage integralac. Muzika se puštala i s gramofona, ali i sa CD-a.

U jednoj od manjih prostorija bili su izloženi zvučnici kompanije Bowers & Wilkins, i to nova linija proizvoda Formation. Formation Duo su svirali kad smo mi posetili prostoriju, dok su Formation Bar i Bass čekali svoj red, baš kao i Formation Wedge.

Naš stari prijatelj Vojko Ignjič u ime firme Gallus Audio predstavio je model Portato, koji je bio pogonjen Kinesis snagašima kompanije Electron Audio iz Hrvatske. Ovaj setap je izazavao veliku pažnju, pa je u prostoriji često bila gužva.

Audio Cinema Art je pokazao interesantan sistem, gde su izvori bili Cambridge Audio Alva TT gramofon i AMR CD 777 SE CD plejer, dok je amplifikacija bila Cambridge Audio Edge A, a zvučnici Golden Ear Triton Reference.

Philips je imao malenu sobu u kojoj su prikazali TV sa ambilightom, a zvuk je puštan na njihovom saundbaru. Muzika je bila uglavnom modernije produkcije poput Bruna Marsa.

U foajeu drugog sprata bio je postavljen veliki broj uređaja iz distribucije kompanije Rotary Audio, pa su se tu našli i Trafomatic Aries pojačalo, McIntosh bežični sistem RS200, ali i celokupni Audio Research sistemi sa Sonus faber zvučnicima.

U velikoj prostoriji Rotary Audija smenjivala su se dva sistema, oba veoma velikih dimenzija i snage. Prvi je Sonus faber SE17 par zvučnika pogonjenih Karan mono-blokovima, ispred kojih je Audio Research Reference 10 Phono pretpojačalo, kao i Kuzma gramofon.

Drugi sistem koji se smenjivao jeste veliki McIntosh, gde je održana premijera McIntosh MC1.25KW mono-blokova. Zvučnici su bili XRT1.1K, poznati po tome što imaju čak 40 visokotonaca, 24 srednjetonska zvučnika, dva niža srednjetonca i četiri bas-zvučnika, zaista impresivno.

Media Audio čuvenog Tončija Dumičića predstavio se u dve prostorije. U jednoj je bila održana prezentacija Audiovector zvučnika, model R3 Arrete, pogonjenih PS Audio pojačalima i DAC-om, dok su izvor bio Clearaudio gramofon. Predstavnik kompanije Audiovector je prikazivao razlike u kvalitetu reprodukcije kad se ovaj zvučnik uzemlji dodatnim kablom.

Druga prostorija Media Audio distributera imala je zvučnike Franco Serblin Accordo Essence, koji su svirali s Prima Luna EVO 400 lampaškim pojačalom. Na smenu su svirali i Magico A1 s Krell K-300i pojačalom.

Hrvatski proizvođač Blackwood svojim proizvodima svakoga ostavlja bez daha. Ove godine napravili su velike zvučnike bez kutija (open baffle), sa čak osam bas zvučničkih jedinica, dve titanijumske horne i aluminijumskim visokotoncem. U pitanju je model Orpheus, koji je zapravo aktivan i ima pojačalo u klasi D. Težina jednog zvučnika je 210 kilograma, a visina tačno dva metra!