Od samog početka svog rada, 1985. godine, Gryphon Audio Design iz Danske uživa širom sveta sjajnu reputaciju, stečenu intuitivnom ergonomijom i zadivljujućim vizuelnim dizajnom svojih proizvoda, kao i izuzetnim umetničkim doživljajem koji oni izazivaju. Danas Gryphon Audio Design najavljuje apsolutno beskompromisan, možda najdetaljnije izrađen zvučnik u istoriji kućnog ozvučenja – Gryphon Poseidon. Nazvan po grčkom bogu svih vodenih površina i seizmoloških pojava, visok impozantnih 199 centimetara, Poseidon sistem se sastoji od odgovarajućih srednje/visokofrekventnih i bas zvučnika za svaki kanal.
Sa čvrstim uverenjem i sigurnošću u budućnost high-enda, Gryphon Poseidon potvrđuje dvadesetogodišnju vernost kompanije dvokanalnom zvuku, uz najznačajnije tehnološke inovacije i estetski dizajn. Osnivač i generalni direktor Gryphona, Flemming Rasmussen, to objašnjava sledećim rečima: “Kada smo konstruisali stojeći zvučnik Gryphon Cantata, dizajniran da pruži učinak velikih zvučnika u životnom prostoru prosečne veličine, slušaoci su se odmah upitali šta bi mi mogli da uradimo kada nam veličina i cena ne bi predstavljali ograničenje. Srećom, baš na toj stvari smo radili skoro 15 godina i stalno poboljšavali zvučnik koji smo koristili kao referencu za rad na našem pojačalu i CD plejeru”.
Sa opsegom frekvencija od 16 – 40.000 Hz, četvorosistemski zvučnik zapečaćenog kućišta baziran je na skretnici sa svim drajverima u fazi u bilo koje vreme i na svim frekvencijama, verovatno po prvi put u izradi zvučnika. Svaki bas stub sadrži osam drajvera prečnika 8 inča i standardno Gryphon pojačalo od 1.000 W. Posebna aktivna mreža skretnica teži 35 kg (77 lbs) po kanalu, dok čitav Poseidon sistem teži 800 kg.
Zvučnik koristi četiri bas/srednjetonska drajvera prečnika 5 inča i četiri srednjetonske jedinice istog prečnika, kao i Scan Speak visokotonac u aluminijumskom kućištu mase 1 kg, koji je Gryphon specijalno dizajnirao. Četiri kućišta izuzetne završne obrade su jasno zaobljene kutije, precizno dizajnirane da osiguraju ujednačeno odašiljanje zvuka u svim položajima za slušanje. Prema rečima Rasmussena, mogućnosti finalne obrade su “ograničene samo maštom kupca i dobrom voljom njegovog bankara”.
Preporučena cena za Poseidon iznosi 130.000 dolara. Više detalja na adresi www.gryphon-audio.com