Teoharov C Type Loudspeaker I Reference

Južnjačka uteha

Referentni regalski zvučnik makedonskog proizvođača postavlja novu referencu na regionalnoj high-end sceni i šire i budi novu ljubav prema staroj kolekciji muzike.

Prilikom posete Teoharovu u Skoplju, o kojoj smo pisali u prošlom broju, dočekao nas je asortiman drugačiji od “Big is beautiful” gorostasnih zvučnika i elektronike predstavljenih u Beogradu krajem 2019, u vidu manje gabaritnih zvučnika, kao i bukšelf modela. U jednom trenutku vašeg audiofilskog života izvesno će vas privući regalci – ako još uvek nisu, ne brinite: desiće se. Regalski zvučnici su ono što je crtež u slikarstvu: to je intimni i nepretenciozni izraz umetnika, ogoljeni pokazatelj njegovog talenta i umeća, koje će dalje ugrađivati u svoja veća i složenija dela. Ali crtež se ne mora razviti u sliku, već ostaje disciplina za sebe, koja neposredno komunicira s publikom. Tako je i s regalskim zvučnicima.

Prvi pa Reference

Iako se pojavljuje kao kruna na vrhu relativno male linije koju čine još modeli C I i C II, Reference je plod dugog razvoja, od matematičkih modela do slušnih proba. Reference je baziran na ScanSpeak SD jedinicama ručne izrade i uparenim po karakteristikama: jedan bas/srednjetonac od 6,5″ i berilijumski visokotonac od 1″ rade u bas-refleks kabinetu načinjenom od sendviča ornalita, laminata i MDF-a debljine 40 milimetara i s matričnim umrtvljenjem. Kabinet ima antiparalelne stranice radi poništavanja unutrašnjih stojećih talasa, sa zakošenom zadnjom stranicom s tunelom koji zrači pod uglom na zadnji zid, izbegavajući tako direktnu refleksiju i šireći zvučnu pozornicu. Terminali za biwiring vezivanje su Silver WBT nextgen™ i direktno izlaze iz skretnice. Interno ožičenje je izvedeno provodnikom od OFC bakra preseka četiri kvadrata i letovano srebrnom legurom kalaja.

Adaptivna skretnica se prilagođava dinamičkim parametrima drajvera i matematički je modelovana za maksimalnu faznu linearnost. Realizovana je s beskompromisnim komponentama, poput Silver Nitrogen i Z-Cap kondenzatora i AIRCORE zavojnica.

U regiji rezne frekvencije od 2.250 herca neizbežno se javlja “rupa”. Filteri u skretnici rešavaju jedan deo problema, a to su linearnost i faza, dok drugi deo preuzima aluminijumska ploča na prednjoj strani zvučnika, koja nije čisto detalj u dizajnu, niti samo nosač zvučničkih jedinica. Njena debljina, oblik i širina, naročito oko visokotonca, proračunati su i izmereni tako da upravljaju okolnom difrakcijom i na taj način kompenzuju amplitudne nelinearnosti na prelazima na skretnici.

Stalci od aluminijuma čine sastavni deo kompleta. Ispunjeni peskom radi umrtvljenja, pružaju trostruku izolaciju od podloge, sistemom razdvojenih masivnih aluminijumskih ploča, vazdušne izolacije i Viablue aluminijumskh odstojnika. Sklop zvučnika i stalaka ima blagi nagib unazad, što dodatno vremenski poravnava donju i gornju jedinicu.

Slušni test

C Type Loudspeaker I Reference stavili smo u vrlo povoljnu situaciju: Teoharov pretpojačivač Preamplifier s baterijskim napajanjem, pojačivač snage Amplifier 2, uz distributer struje PD1 i zvučničke i interkonekt kablove, koji su još uvek u razvoju. Kao izvor, koristili smo Mark Levinson No.5101 strimer/CD/SACD/DAC.

Da li ste nekada čuli zvuk koji vam odmah spušta gard i iz kritičarskog stava vas odmah zavodi u muziku? Ako niste, desiće se. Reference je upravo takav zvučnik koji odmah pleni.

Prvo smo pustili numeru “Matilda” s čuvenog koncertnog snimka Harija Belafontea u Karnegi holu. Glasno otvaranje duvača Reference izvodi bez napora i zbrke, sa širinom pozornice i bogatom dinamikom. Bas ne pokušava da pruži efekat dubine ispod svog opsega, dok, s druge strane, pruža jasan i bogat udarac, bez obzira na tunel smešten pozadi i odaljen oko metar od zida. Glasan početak numere naglo smenjuje tihi pasaž u kome su Belafonteovi dijalozi s muzičarima, negde izvan zone mikrofona, razgovetni i precizno smešteni u pozadini. Ritmika karipskih instrumenata čuje se kao poziv na ples, a sva mekoća magnetofonskog snimka je potpuno očuvana.

Da bismo čuli kako se Reference snalazi u reprodukciji velikog orkestra, pustili smo Bartokov Klavirski koncert broj 1, i to treći stav – Allegro molto, jedan od najuzbudljivijih stavova u muzici XX veka. Tenzija klavira Stivena Bišopa Kovačevića, koja na trenutke zvuči kao borba klavira protiv orkestra, dočarana je punoćom i bogatstvom dinamike i toplim sazvučjem klavira i orkestra. Kontrola koju pokazuje bas na odsečnim perkusijama je zadivljujuća. U čudnoj orkestraciji Bele Bartoka Reference stvara utisak kao da klavir utone u orkestar i zatim izranja iz njega u radosnim pasažima s gudačima. Ritmika i dinamika su bez ikakve greške, daleko od distorzije i raspadanja tonske pozornice. Čak i na vrlo glasnim nivoima pozornica ostaje uredno poređana.

Da zašećerimo doživljaj, pustili smo francuski barok, negde s kraja perioda: uvertiru Ramoove opere „Zais“. Tu se može čuti bogatstvo starih duvačkih i gudačkih instrumenata, koji su imali relaksiraniji zvuk i, često, blizak ljudskom glasu. Srednji opseg na Referenceu je nešto istureniji, ali ga uravnotežuje njegov topliji karakter, koji je bliži živom zvuku nego monitorskom. To se posebno odnosi na slatkoću violine.

U svemu ovome C I Reference se ponaša neposredno, direktno, bez pretencioznosti i težnje da zadivi, do te mere da često nestaje iz vidokruga, kad ostaje samo muzika.

Zaključak

C1 Reference je razuverio vašeg izveštača da je već ranije pronašao „savršene“ zvučnike. Iako u istoj meri finansijski izvan razmatranja, barem zasad, taj konačni izbor bukšelf zvučnika sada bi bio upravo ovaj model Teoharova. Reference je besprekoran zvučnik ne zbog toga što teži realističnoj reprodukciji, već zato što predstavlja muziku onakvom kakva ona jeste, u svakoj njenoj dimenziji: dobro ili loše snimljena, sa sitnim greškama ili bez njih u izvođenju, verno materijalizovana u prostoru ispred slušaoca i s brzim hvatanjem pažnje i instant uvlačenjem u muziku. Ravnoteža između prirodnosti i informativnosti takođe je besprekorna. O kvalitetu izrade i završnoj obradi skupocenog muzičkog instrumenta da i ne govorimo.

Iako je uspeo da u direktnom poređenju jednoglasno pobedi znatno skuplje zvučnike poznate marke istog gabarita, C1 Reference je i dalje skup zvučnik, za čiju je impedansu i kontrolu bas-refleksa još neophodno nadasve stabilno pojačanje. Međutim, u okruženju drugih marki Teoharov postaje konkurentno rešenje, koje je apsolutno potrebno uzeti u razmatranje u ovoj klasi sistema. Zaista, treba čuti ove zvučnike, a to će sada biti moguće ne samo odlaskom u Skoplje nego i u sve više gradova bivše Jugoslavije, jer se mreža ove makedonske firme već širi.

Teoharov C Type Loudspeaker I Reference
Topologija: 2-sistemski bas-refleks
Jedinice: Scan-Speak 6,5" bas/srednjetonac, 1" Scan-Speak berilijumski visokotonac
Rezna frekvencija: 2.250 Hz
Frekvencijski opseg: 42-25.000 Hz (±3 dB)
Efikasnost: 86 dB
Impedansa: 4 Ω (min.3,7 Ω, max. 16 Ω)
Preporučena snaga pojačala: 100-200 W
Dimenzije (VxŠxD): 900x300x490 mm sa stalkom
Težina: 53 kg sa stalkom
Cena: 6.800 € + PDV
www.teoharov.mk
Sve najviše ocene za svaki aspekt ovog zvučnika.
Velika konkurencija u cenovnoj klasi.
5