Technics OTTAVA SC-C70MK2

Bolji i pristupačniji

Iako su na spoljašnjosti promene teško primetne, druga generacija Technicsovog prestižnog audio-sistema SC-C70 iz serije OTTAVA donosi unapređenja tamo gde je to najvažnije.

U pogledu dizajna, SC-C70MK2 praktično se ne razlikuje od prethodne generacije ovog svestranog all-in-one sistema. Kućište u pravilnoj formi kvadra opremljeno je masivnom pločom od brušenog aluminijuma na gornjoj strani, u čijem se središtu nalazi optički čitač s atraktivnim providnim poklopcem od zatamnjenog pleksiglasa. U prednjem delu gornje strane smešteni su i tasteri: na levoj strani komanda za stendbaj, a na desnoj kontrole za glasnoću, koja se može podešavati u koracima od 1 do 100. Pored toga, na desnoj strani se takođe nalazi šest tastera osetljivih na dodir, koji su veoma diskretni, a služe za odabir izvora, kontrolu reprodukcije i biranje prethodno memorisanih radio-stanica ill plejlista. Jednako atraktivna prednja strana u potpunosti je prekrivena vodoravnim aluminijumskim rebrima, ispod kojih se nalazi mrežica koja skriva zvučničke jedinice. Izuzetak je središte fronta, u kom je postavljen omanji OLED ekran s dot-matriks prikazom, a uz njega su smešteni 3,5-milimetarski izlaz za slušalice i senzor daljinske komande.

Zvuk je naročito ubedljiv u srednjem delu opsega, koji obiluje energijom i raskošnim, živopisnim tonovima.

Zadnja i bočne strane takođe su izrađene od metala, pa se SC-C70MK2 odlikuje velikom čvrstinom i masom od čak osam kilograma. Pored utičnice za odvojivi strujni kabl, na zadnjoj strani pronalazimo po jedan analogni 3,5-milimetarski i digitalni optički ulaz, uz eternet port za povezivanje na lokalnu mrežu i USB-A port za priključivanje eksternih muzičkih skladišta. Iako ne poseduje antenu, SC-C70MK2 podržava bežično povezivanje po wi-fi, blutut i AirPlay 2 standardima, a tu je i priključak za spoljašnju FM/DAB antenu. Najzad, u levom i desnom delu zadnje strane nalaze se dva manja bas-refleks otvora.

Unutar elegantnog kućišta nalaze se najsavremenija tehnička rešenja koja Technics ima da ponudi. Dvokanalna postavka zvučničkih jedinica smeštena je na prednju stranu i sastoji se od dva mid-bas drajvera prečnika 80 milimetara i dva 20-milimetarska visokotonca. Proizvođač navodi da se mid-basovi odlikuju smanjenom masom zavojnica, povećanom krutošću membrane i poboljšanim protokom vazduha, dok su visokotonci opremljeni olakšanim kupolastim membranama od svile. Pored toga, akustičko sočivo ispred zvučničkih jedinica dodatno je optimizovano za još ekspanzivniji zvuk. Kako je SC-C70MK2 zapravo 2.1 sistem, na donjoj strani postavljena je dodatna niskotonska jedinica prečnika 120 milimetara, a protok vazduha ispod uređaja obezbeđen je nešto višim kupastim nožicama od tvrde gume.

Za pokretanje 2.1-kanalne postavke zadužena su tri digitalna pojačala, izvedena u poznatoj Technicsovoj tehnologiji JENO Engine (Jitter Elimination and Noise-shaping Optimisation). Za levi i desni kanal upotrebljena su pojačala od po 30 vati, dok niskotonac raspolaže snagom od 40 vati, a JENO Engine podrazumeva prisustvo integrisanog DSP sistema, kao i patentirane tehnologije Space Tune. Ova tehnologija optimizuje zvuk u skladu s okruženjem, mereći refleksije pomoću ugrađenog mikrofona, a dodatno su na raspolaganju tri predefinisana modaliteta (slobodno, blizu zadnjeg zida i u uglu).

Mogućnosti

Kad je u pitanju upotrebna vrednost, SC-C70MK2 se predstavlja kao sistem koji gotovo da ne poznaje ograničenja. Pored ulaza za povezivanje analognih i digitalnih izvora, mrežno povezivanje pruža sve što se očekuje od uređaja najnovije generacije. Reprodukcija s lokalnih mrežnih skladišta dopunjena je podrškom za brojne onlajn muzičke servise, kao što su Spotify, TIDAL i Deezer, a tu su i hiljade internet radio-stanica. SC-C70MK2 može i sam preuzeti ulogu izvora, zahvaljujući prisustvu CD plejera i tjunera za FM, DAB i DAB+ radio-stanice, a tu je i mogućnost reprodukcije audio-fajlova sa eksternih USB skladišta. Kao glavni vid kontrole predviđena je Technicsova aplikacija Audio Center, koja je temeljno redizajnirana i sada se odlikuje intuitivnim rasporedom i brzim odzivom, a druga generacija OTTAVA sistema donosi podršku za Chromecast i s njim mogućnost multirum povezivanja u centralizovani kućni audio-sistem. Podrazumeva se da uređaj ove kategorije podržava visokorezolutivne fajlove, i to PCM do 384 kiloherca i 32 bita i DSD256, a dodatno su na raspolaganju blutut, AirPlay 2 i izlaz za slušalice.

Zvuk

Postavljen na policu ili komodu, SC-C70MK2 odlikuje se vanvremenskom elegancijom i luksuznom pojavom, a treba spomenuti da je, pored klasičnog izdanja sa srebrnim gornjim poklopcem, sada na raspolaganju i potpuno crna verzija. Zahvaljujući naprednim tehnologijama za optimizaciju zvuka, pozicioniranje ne predstavlja problem – kad postavite SC-C70MK2 na željenu poziciju, potrebno je samo da obavite automatsku kalibraciju, koja je brza, ali i prilično bučna jer uređaj ispušta referentne tonove za merenje odziva. Preporučujemo samo da ga ne postavite baš sasvim uz zid, jer i najmodernija tehnologija ima ograničenja, a nakon toga, uživanje u dobrom zvuku iz kompaktne i svestrane sprave može da počne.

U toku reprodukcije, SC-C70MK2 kreira lepo uobličene tonove, s prisutnom teksturom i veoma dobrom definicijom. Kolorit je dobro odmeren, pa je ukupna zvučna slika na nešto toplijoj strani neutralnog i Technics pruža dovoljno precizne, ali ne i suvoparne note, koje dopuštaju dugotrajno uživanje u muzici bez zamora. Zvuk je naročito ubedljiv u srednjem delu opsega, koji obiluje energijom i raskošnim, živopisnim tonovima. Iako se od all-in-one sprave ovog gabarita i prečnika niskotonske membrane ne mogu očekivati čuda, SC-C70 MK2 i u ovom delu spektra postiže zadovoljavajuće rezultate – basovi nisu posebno duboki i masivni, ali su brzi i odlično definisani, pa formiraju solidnu niskotonsku podlogu i zaokružuju prezentaciju muzike na odgovarajući način. Kvalitet zvuka može se dodatno poboljšati upotrebom visokorezolutivnih zapisa, uz napomenu da SC-C70 u drugoj generaciji podržava još višu rezoluciju od prethodnika, koji je bio ograničen na 192/24 i DSD128.

Prostorna optimizacija zvuka pokazuje se kao pun pogodak i predstavlja još jedno primetno unapređenje. Naime, prethodna generacija omogućavala je automatsku kalibraciju samo pomoću iOS uređaja, dok je sada SC-C70MK2 opremljen sopstvenim mikrofonom za kalibraciju i ne zavisi od prateće opreme koju korisnik poseduje. Kao što smo spomenuli ranije, procedura je laka i brza, a rezultati su jasno čujni u zvuku – pre svega u odsustvu izobličenja i neželjenih rezonancija, a zatim i u pogledu širine pozornice. U ovom smislu SC-C70MK2 postiže zaista sjajne rezultate, kreirajući zvučnu scenu impresivne širine za uređaj ovog tipa, koja prilazi veoma blizu stereo-postavci s manjim regalskim kutijama. Pozornica je uz to ocrtana prilično precizno, a prisutni su i osnovni elementi dubinskog pozicioniranja, što doprinosi odličnom ambijentalnom doživljaju zvuka.

Zaključak

Zamišljen kao lajfstajl uređaj, kod kog su impresivna spoljašnjost i svestrana upotrebljivost važni jednako kao kvalitet zvuka, SC-C70MK2 predstavlja finu i prilično diskretnu evoluciju prvobitnog modela. Proizvođač je mudro uvideo da dobre stvari ne treba menjati, pa su unapređenja izvedena tamo gde je za njih bilo prostora – donoseći još veće mogućnosti i bolji zvuk – dok je atraktivan i luksuzan dizajn ostao neizmenjen. Na kraju, Technicsu treba odati priznanje što je uspeo čak i da spusti cenu za desetak odsto, pa SC-C70MK2 predstavlja svestraniju i sposobniju, a ujedno pristupačniju ponudu od prethodnika.

Technics OTTAVA SC-C70MK2
Broj kanala: 2.1
Ukupna snaga sistema: 100 W
Topologija: 2x20 mm visokotonac, 2x80 mm srednjetonac, 1x120 mm bas
Analogni ulazi: 1x3,5 mm
Digitalni ulazi: 1x optički
Mediji: CD, CD-R/RW
Formati: AAC, AIFF, ALAC, DSD, FLAC, MP3, WAV, WMA
Tjuner: DAB/DAB+/FM, RDS, 50 mem. mesta
Izlaz za slušalice: 3,5 mm
Dodatno: eternet, wi-fi, USB-A, blutut, AirPlay 2
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 450x143x280
Masa: oko 8 kg
Cena: 900 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Živopisan i energičan zvuk.
Srazmerno široka pozornica.
Efikasna auto-kalibracija.
Luksuzni lajfstajl dizajn.
U apsolutnom smislu, plići bas.
4.6