TCL TS8132 Alto 8e

Dolby Atmos po povoljnoj ceni

Kompanija TCL ne posustaje u pohodu na globalno tržište audio-video uređaja, pa pored pet serija televizora, nudi čak devet saundbarova, a mi ovom prilikom testiramo model iz gornjeg dela ponude.

U broju 98 krajem prošle godine predstavili smo vam saundbar TCL Ray-Danz, koji se odlikuje nesvakidašnjim dizajnom i praktičnim opcijama, a sad je pred nama Alto 8e, koji nastupa u sličnoj cenovnoj klasi, ali izgleda sasvim uobičajeno. Pravilna forma i crna boja kućišta čine ga relativno neupadljivim, mada se to teško može postići sa saundbarom širine tačno jedan metar. Stoga će se Alto 8e najbolje uklopiti s televizorima veće dijagonale, bez preteranog opterećivanja prostora.

Jednostavni dizajn uređaja oplemenjen je zaobljenim ivicama i kvalitetnom platnenom oblogom, koja skriva veliki numerički displej na prednjoj strani. U središtu gornje strane smeštena je garnitura tastera koji su obeleženi simbolima funkcije i služe za uključivanje, odabir ulaza, aktivaciju blutut veze i podešavanje glasnoće. Pored toga, na gornjoj strani nalaze se još samo logotip kompanije i obećavajući natpis „Dolby Atmos“. U upuštenom delu zadnje strane smešteni su priključci, koji obuhvataju HDMI ulaz i HDMI eARC izlaz, digitalni optički ulaz, kao i USB-A port za reprodukciju muzike direktno s prenosivih skladišta. Iako smatramo da uređaj ovog tipa uvek treba da sadrži bar jedan analogni audio-ulaz, on je ovoga puta izostao, ali Alto 8e zato raspolaže mnogo popularnijim opcijama, u vidu bežičnog wi-fi i blutut povezivanja.

U pogledu postavke, Alto 8e predstavlja 3.1.2-kanalni sistem sačinjen od saundbara i sabvufera. Ispod mrežice na prednjoj strani nalaze se tri širokopojasne zvučničke jedinice, koje su zadužene za levi, centralni i desni kanal, uz dodatak visokotonaca na uglovima. Pored toga, kako bi omogućio reprodukciju gornjih kanala u sklopu Dolby Atmos formata, Alto 8e poseduje dva dodatna drajvera na gornjoj strani, koji su usmereni nagore i ukoso ka auditorijumu. Očekivano, tehnički podaci su u ovom pogledu prilično šturi, pa ne znamo dimenzije drajvera, a proizvođač navodi samo da ukupna snaga upotrebljenih pojačala iznosi 350 vati – pretpostavljamo da je u pitanju amplifikacija u klasi D. Kao drugi deo kompleta prisutan je aktivni sabvufer kompaktnih dimenzija i neupadljive pojave, kome je lako pronaći mesto i u tesnom okruženju. Iako smo se već navikli da ovakvi kompleti imaju bežično povezivanje sabvufera, treba naglasiti da je ovo veoma praktično rešenje, koje znatno olakšava pozicioniranje. Sabvufer je opremljen jedinicom prečnika 133 milimetra, koja je postavljena na donjoj strani, dok se na zadnjem delu nalaze bas-refleks otvor, priključak strujnog kabla i taster za resetovanje – dakle, izostaju opcije koje se mogu sresti kod skupljih saundbarova, a sva podešavanja obavljaju se preko glavne jedinice.

Upotreba i zvuk

Za razliku od mnogih skupljih kompleta, koji često ne sadrže interkonekcijske kablove, Alto 8e u pakovanju donosi sve što je neophodno za upotrebu. Tu, pre svega, mislimo na prisustvo HDMI kabla – iako je u pitanju kabl osnovnog kvaliteta, on je dovoljan da novopečenim vlasnicima obezbedi neometan početak korišćenja, a naknadno se može zameniti nekim kvalitetnijim. Pored toga, u priboru se nalaze daljinski upravljač solidnog kvaliteta s pripadajućim baterijama, strujni kablovi, metalni nosači za montažu na zid i uputstvo za upotrebu.

Tokom upotrebe, Alto 8e veoma brzo pokazuje da odlično obavlja ulogu za koju je namenjen – da poboljša zvuk s televizora. Tonovi su jasni i razgovetni, s masivnijim telom i izraženijom teksturom. Iako ne ostvaruje istinski surround ugođaj, usled odsustva zadnjih kanala, saundbar iz TCL-a formira veliku pozornicu ispred slušalaca. Ona je veoma dobro postavljena po širini i visini, uz prilično precizno pozicioniranje pojedinačnih tonova. Ovome doprinosi ukupna tonska ravnoteža, koja je iznenađujuće dobro odmerena za uređaj ovog tipa i cenovne klase – opsezi su međusobno odlično izbalansirani i ne dolazi do preglasavanja. Posebno nas je prijatno iznenadio omanji sabvufer, koji nije podešen da gruva po svaku cenu, već je usklađen sa sopstvenim mogućnostima i pruža brz, precizan i artikulisan bas, iako ne ide previše duboko. Pozitivni utisci nastavljaju se tokom reprodukcije muzike, kada Alto 8e nastavlja da pruža jasan i izbalansiran prikaz, uz dovoljnu dozu finese. Zvučna scena zadržava svu svoju veličinu, pa muzika deluje uverljivo i prisutno u prostoriji. Agilnost i brzina nikad nisu dovedene u pitanje, a jedina ozbiljnija mana koju smo primetili jeste nedovoljno verodostojan kolorit. Naime, tokom reprodukcije akustičnih i laganijih numera, gde se više pažnje obraća pojedinačnim instrumentima, Alto 8e može zvučati pomalo izveštačeno, bez prirodne boje tona koju smo navikli da očekujemo. Stoga se testirani komplet predstavlja kao ne baš sasvim sveobuhvatno rešenje, koje će pružiti odlične rezultate pri reprodukciji elektronske i savremenije pop muzike, dok će pokazati slabosti tokom reprodukovanja suptilnijih pravaca.

Karakteristika zvuka može se donekle izmeniti nezavisnim komandama za podešavanje niskotonskog i visokotonskog opsega na daljinskom upravljaču, a na raspolaganju su i predefinisani modaliteti Music, TV, Movie i Night za upotrebu s različitim sadržajima. Osim toga, eARC veza omogućuje uključivanje i kontrolu glasnoće preko daljinske komande televizora, a saundbar automatski odlazi u stendbaj nakon određenog perioda neaktivnosti, pa će vam za svakodnevnu upotrebu biti dovoljan upravljač od televizora. Pored podrške za Dolby Atmos, HDR, Dolby Vision i 4K video, što svakako pozdravljamo u ovoj pristupačnoj cenovnoj klasi, Alto 8e omogućuje striming muzike preko dobro poznate platforme Chromecast. Wi-fi povezivanje obavlja se jednostavno i relativno brzo, a nakon toga se za reprodukciju može koristiti bilo koja aplikacija s opcijom kastovanja – mi smo, kao i obično, koristili BubbleUPnP. Najzad, ukoliko želite direktnu vezu s telefonom ili drugim mobilnim uređajima, na raspolaganju je blutut u verziji 5.0.

Zaključak

Zamišljen kao pristupačnija alternativa kompletima daleko poznatijih proizvođača, Alto 8e raspolaže uverljivim adutima, kao što su velika pozornica, jasni tonovi i precizno definisani basovi. Svakodnevna upotreba olakšana je pametnim rešenjima, a svestrana funkcionalnost donosi reprodukciju preko mreže i blutut povezivanje. Stoga, komplet iz TCL-a možemo preporučiti kao veoma dobro rešenje za kvalitetan zvuk sa TV-a, ali i uživanje u savremenim muzičkim pravcima.

TCL TS8132 Alto 8e
Konfiguracija: 3.1.2
Snaga sistema: 350 W
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio-ulazi: 1
Formati: Dolby Atmos
Dodatno: USB-A, wi-fi, blutut 5.0, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 1.000x65x122 mm
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 200x350x200 mm
Ukupna masa: 6,8 kg
Cena: 349 evra
www.tcl.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Solidan kvalitet izrade.
Jednostavnost i praktičnost.
Chromecast platforma.
Precizan i nenametljiv zvuk.
Povremeno neprirodan kolorit.
4.1