TCL NXTPAPER 10s

Miris papira

Francuska kompanija TCL predstavila je na CES sajmu pristupačni tablet čiji je ekran podoban za duže korišćenje. Tehnologija je nazvana „next paper“ i ne stvara zamor i isušivanje očiju ni nakon višesatne upotrebe.

TCL je poznat po pristupačnim proizvodima, te su samim tim i proizvodi prilagođeni širim narodnim masama i ne poseduje nikakve „ekstremne“ mogućnosti. Ipak, ekran je nešto što dosad nismo videli. Dijagonala iznosi 10,1 inč, tehnologija je IPS, a rezolucija skromnih 1.200 x 1.920 piksela, međutim, ekran ima 10 slojeva filtera koji smanjuju emisiju plave svetlosti za više od 50 procenata. Uz to, TCL obećava vernu reprodukciju boja i dobre uglove gledanja. Nažalost, ekran je veoma matiran, i to se neće svima dopasti. Zašto se TCL odlučio za ovako nešto? Pre svega zbog toga što smo nekada gledali u ekrane manje od sat vremena, a danas mnogi korisnici gledaju u telefone i tablete i više od pet sati. Statistički, tokom i nakon pandemije ovo vreme se drastično uvećalo.

Pakovanje

Uz tablet u pakovanju stižu (spori) punjač i USB-C kabl (2.0), ali i pasivna olovka za pisanje i crtanje po ekranu. Na tabletu se nalazi Android 11, a nadogradnja za verziju 12 očekuje se uskoro. TCL dolazi sa zanimljivim preinstaliranim aplikacijama, a najzanimljivija je Bambo Paper, koja će vam omogućiti da crtate po ekranu. Osećaj koji nudi priložena olovka veoma je dobar i zaista će vam biti od koristi. Dodatno, ako imate decu, oni će biti posebno oduševljeni.

Specifikacije

Ako govorimo o specifikacijama, tu nema ničega posebnog, osim možda velike baterije od 8.000 miliamper-sati. Ugrađeni procesor je Mediatek MT8768 sa osam jezgara, četiri gigabajta RAM memorije i 64 gigabajta skladišta. Pored toga, moguće je ubaciti i mikro-SD karticu. Zanimljivo je da ovaj otvor ima prostora i za SIM karticu, ali ovo rešenje bi znatno poskupelo proizvod. Mada, ako prodaja bude dobra, možemo očekivati i verziju s LTE konekcijom. Ovaj tablet u rukama stoji sasvim fino jer ima samo 490 grama, što je sasvim korektno s obzirom na veličinu baterije.

Kad su kamere u pitanju, i one su sasvim prosečne – glavna kamera je osam megapiksela sa f/2.0 uz LED blic, dok je selfi kamera rezolucije pet megapiksela i f/2.2. U radu se ovaj tablet ponaša sasvim korektno, bez posebnog zastajkivanja, ali, naravno, ne treba očekivati čuda. Na home ekranu odmah ćete primetiti tri vidžeta, kojima je moguće uključiti režim rada za čitanje, tamni režim i režim koji je pogodniji za oči. Odmah pored naići ćete i na vidžet koji će vam prikazati koliko vremena ste proveli gledajući u ekran. TCL se zaista potrudio da podigne svest o štetnosti dugotrajnoj izloženosti ekranu i čini se da NXTPAPER rešava jedan veliki problem.

Zaključak

Ako tražite tablet vrhunskih performansi ili ako vam treba tablet za maksimalni kvalitet pri gledanju filmova, onda NXTPAPER 10s nije za vas. Ovo je tablet za sve one koji vole da čitaju, a Kindle im nije dovoljan. Ako uz to dodamo olovku za pisanje i crtanje, onda je ovo odličan uređaj za specifičnu nišu, i tako ga treba i posmatrati.

TCL NXTPAPER 10s
Ekran: 10,1 inč (1.200 x 1.920 piksela)
Procesor: Mediatek MT8768
Memorija 64 GB, 4 GB
Kamera: 8 MP, 5 MP selfi
Baterija: 8.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 241 x 158 x 8,3 mm
Masa: 490 g
Cena: 249 evra
www.tcl.com
Tehnologija ekrana je zanimljivo rešenje.
Pristupačna cena.
Prikaz se neće svima dopasti.
4.1