Svetski tehnološki lideri podelili uvide o budućnosti razvoja softvera pred više od 10.000 programera u Berlinu

  • Thomas Dohmke: Veštačka inteligencija će promeniti fundamentalnu prirodu softvera kakvu smo do sada poznavali
  • Sead Ahmetović: Berlin je još jednom postao globalni epicentar tehnoloških inovacija
  • Joel Spolsky: Web je “pokvaren” i programeri su ti koji ga mogu popraviti
  • Vodeći lideri Microsoft-a izjavili da je Internet Explorer i zvanično “mrtav”
  • Rapyd i WeAreDevelopers šalju programere na putovanje u svemir

Ponovo okupljajući programere i tehnološke lidere iz celog sveta, WeAreDevelopers World Congress 2022 se održao u Berlinu, 14. i 15. juna, donoseći uzbudljive uvide u budućnost tehnologije. Događaj na kojem su rasprodata sva raspoloživa mesta obuhvatio je najnovije trendove u razvoju softvera, uključujući programske jezike, veštačku inteligenciju, blockchain, testiranje, sigurnost, softversku arhitekturu, cloud, kao i moderne metode kolaboracije i “soft” veštine.

Thomas Dohmke, CEO GitHub, zvanično je otvorio kongres sa keynote obraćanjem i ekskluzivnim uvidima u razvoj softvera koji je zasnovan na veštačkoj inteligenciji i cloud rešenjima. Podelio je i rane naznake onoga što možemo očekivati od softvera sutrašnjice. “U narednih 5 godina desiće se više tehnoloških promena nego u prethodnih 40 godina, s obzirom na to da ulazimo u period fundamentalne transformacije softverskog razvoja kakvog smo do sada poznavali”, navodi Thomas Dhomke. “Još bitnije, učiniće programere širom sveta mnogo srećnijim.”

Cassie Kozyrkov, Chief Decision Scientist priGoogle-u, naglasila je važnost sigurnosnih protokola pri izgradnji novih proizvoda u domenu veštačke inteligencije i brzorastućih baza podataka. Takođe, Kozyrkov je podelila praktične savete o tome kako obični građani mogu (p)ostati informisani i uključeni u donošenje odluka koje se zasnivaju na njihovim podacima.

Joel Spolsky, jedan od najvećih svetskih softverskih eksperata i osnivač Stack Overflow-a, izjavio je da je WeAreDevelopers World Congress njegov najdraži događaj u godini. Tokom keynote predavanja osvrnuo se na činjenicu da je World Wide Web (WWW) trenutno u velikoj “zbrci” i objasnio kako su upravo programeri ti koji ga mogu popraviti, gradeći proizvode u prostoru “dekomodifikacije”.

U protekla dva dana, Berlin je još jednom postao globalni epicentar tehnoloških inovacija. Fantastično je videti najuticajnije stručnjake iz sveta tehnologije kako dele svoje uvide sa zajednicom, i obrnuto. Time pokazuju kako programeri zajedno grade i oblikuju budućnost našeg društva. WeAreDevelopers World Congress je neverovatan uspeh“, izjavio je Sead Ahmetović, CEO i suosnivač kompanije WeAreDevelopers.

Volkswagen, Microsoft, Accenture, Tezos, Stripe, IKEA, Amazon Web Services, Check24, Trade Republic, IBM, Dynatrace, Delivery Hero, Eurowings, ING i GoStudent bili su među preko 100 inovativnih organizacija koje su sklopile partnerstvo sa WeAreDevelopers i zvanično podržale ovaj događaj. “WeAreDevelopers kreira neophodnu sponu između kompanija s jedne i programera s druge strane, pomažući svim uključenim da ispune svoje potrebe i posluju efektivnije nego ikada ranije.” dodao je Rudi Bauer, CCO pri WeAreDevelopers.

Pod motom kongresa: Build. Deploy. Emerge. Connect. više od 250 govornika podelilo je svoju ekspertizu na kongresnoj bini, uključujući: Bjarne Stroustrup, izumitelja C++ programskog jezika, Håkon Wium Lie, izumitelja CSS-a, John Romero, nagrađivanog kreatora video igara DOOM, Quake i Wolfenstein, Toju Duke, Responsible AI Programme Managera pri Google-u, Miško Hevery, izumitelja Angular/AngularJS, Douglas Crockford, JavaScript autora i izumitelja JSON-a, Wei Hu, Senior Vice Presidenta pri Oracle, i Humera Minhas, Machine Learning Engineering Leada pri eyeo GmbH.

Tokom kongresa najavljeno je zvanično i gašenje Internet Explorera i to od vodećih lidera iz Microsofta: Amanda Silver, Corporate Vice President, Scott Hanselman, Partner Program Manager, Chris Heilmann, Principal Program Manager i Torsten Stiller, Developer Lead.

Jedna od najimpresivnijih prilika na WeAreDevelopers World Congress-u bilo je osvajanje neverovatnog putovanja u svemir kao i novčane nagrade u iznosu od 130.000 američkih dolara koju je osigurala jedna od vodećih fintech kompanija, Rapyd.

“Ovaj kongres je neverovatna prilika za upoznavanje hiljada i hiljada programera iz celog sveta. Zajedno s WeAreDevelopers i našim Hack the Galaxy programom gradimo najveću zajednicu programera. Najbolji i najbistriji umovi imaju jedinstvenu priliku da osvoje putovanje u svemir, a to sprovodimo u saradnji s jednim od najvećih svemirskih entuzijasta ikada, ikonom Williamom Shatnerom”, rekao je Arik Shtilman, izvršni direktor Rapyda. Na kraju, događaj je proslavljen očaravajućim aftershow-om uz svjetski poznatog DJ Tiësto.

Nakon dugo očekivanog povratka u Berlin, WeAreDevelopers domaćini Sead Ahmetović, Thomas Pamminger i Rudi Bauer uveliko planiraju i naredni World Congress, te najavljuju nova iznenađenja i fenomenalne profesionalne prilike za sve buduće posetioce.