SOtM sDP-1000EX & sPS-1000

Duša muzike

Uprkos činjenici da postoji tek 12 godina, južnokorejska kompanija SOtM sve češće se spominje u audiofilskim razgovorima – uvek u pozitivnom kontekstu.

Pored neobičnog naziva SOtM, koji predstavlja skraćenicu za sugestivno ime “Soul Of the Music” (duša muzike), dalekoistočno poreklo kompanije ogleda se i u neuobičajenim, uglavnom neuhvatljivim i katkad rogobatnim oznakama modela. Dizajn im takođe ne ide naruku: uređaji su prilično neupadljivi, bez posebnih vizuelnih odrednica ili izgleda koji se pamti, čak i u visokoj klasi. Ipak, tehnički deo priče je besprekoran – unutar metalnih kućišta smeštena su proverena i kvalitetno izvedena rešenja, pa je jasno zbog čega SOtM privlači sve veću pažnju ljubitelja dobrog zvuka širom sveta.

Tonski potpis testirane sprave kameleonski se prilagođava muzičkom materijalu, čineći je istinskim all-rounderom.

Kao što priliči kompaniji osnovanoj na početku novog milenijuma, SOtM je od nastanka fokusiran na savremene audio-tehnologije, što obuhvata razvoj mrežnih plejera, D/A konvertera, muzičkih servera i amplifikacije u klasi D. Trenutna ponuda obuhvata oko 25 uređaja, koji su podeljeni u nekoliko serija i uključuju prateću opremu poput digitalnih filtera i kablova, pa čak i polica. Kako je ovo prvi test nekog SOtM uređaja u našem magazinu, domaći distributer rešio je da nas počasti najboljim modelom D/A konvertera, u kompletu s opcionim eksternim napajanjem.

sDP-1000EX

Perjanica južnokorejske kompanije u kategoriji konvertera smeštena je u kućište koje je zajedničko za sve uređaje iz najviše serije Ultimate. Ovo podrazumeva širinu od 36 centimetara, što bi se u hi-fi svetu moglo svrstati u midi-gabarit, dok mala visina i zaobljene uspravne ivice daju uređaju određenu elegantnu crtu. Kućište je izvedeno u potpunosti od metala: prednja, gornja i bočne strane izrađene su od besprekorno obrađenih aluminijumskih ploča debljine pet milimetara, dok su zadnja i donja strana napravljene od masivnog dvomilimetarskog lima. Pored niskih gumenih nožica neobično velike elastičnosti, koje služe za ublažavanje vibracija, na donjoj strani nalazi se veliki broj proreza za hlađenje, a dobro provetravanje osigurano je jednim nesvakidašnjim dizajnerskim trikom. Naime, gornji poklopac izdignut je za nekoliko milimetara od ostatka kućišta, čime je napravljen diskretni prorez za neometan protok vazduha – zaista odlično osmišljeno, elegantno uklopljeno i, verujemo, delotvorno rešenje.

Moderan i minimalistički dizajn prednjeg panela ni na koji način ne odaje veliku funkcionalnost ovog uređaja. Središnjim delom fronta dominira monohromatski OLED ekran, dok se desno od njega nalaze četiri višenamenska tastera, koja omogućuju odabir ulaza, kontrolu glasnoće i krstarenje menijima. Na levoj strani nalazi se još samo odlično uklopljeni taster za uključivanje, kao i logotip proizvođača.

U suprotnosti sa svedenim frontom, zadnja strana ispunjena je velikim brojem priključaka. Za povezivanje digitalnih izvora predviđena su dva koaksijalna i po jedan optički, BNC i AES/EBU ulaz, kao i USB-B port. Pored D/A konverzije, sDP-1000EX obavlja ulogu pretpojačala za digitalne i analogne izvore, pa su na raspolaganju dva analogna RCA i jedan balansirani XLR ulaz, dok se za vezu s amplifikacijom mogu koristiti RCA i XLR izlazi. Najzad, na levoj strani smešteni su priključak za spoljašnje napajanje s pripadajućim prekidačem i zavrtanj za uzemljenje.

Kako se sDP-1000EX u praksi pokazao kao prilično tvrd orah za otvaranje, za pregled unutrašnjih komponenti moraćemo da se oslonimo na informacije iz pratećeg materijala. Kao sprava visoke klase, testirani SOtM opremljen je potpuno balansiranim D/A konverterom i kontrolom glasnoće u sekciji pretpojačala, a proizvođač ističe potpuno odsustvo kondenzatora na putu signala. Poreklo upotrebljenih konverterskih kola nije poznato, a fabrika navodi podršku za 384 kHz/32-bitski PCM i DSD128 (5,6 MHz), kao i prisustvo posebno dizajniranog upsamplerskog kola visokog kvaliteta. Ovo kolo omogućuje podizanje rezolucije ulaznog PCM signala na dvostruko ili četvorostruko veću vrednost, zaključno sa 176,4, odnosno 192 kiloherca. Pored toga, posebnu zanimljivost predstavlja sekcija napajanja, jer sDP-1000EX energiju crpi – iz baterija. Dakle, spoljašnje napajanje služi samo za punjenje dve identične interne baterije, koje obezbeđuju najstabilnije i najčistije napajanje. Baterije se koriste naizmenično – dok se jedna prazni, druga se puni, a ceo ciklus kontrolisan je potpuno automatski i može se pratiti na displeju, pa nema potrebe za fizičkim isključivanjem ispravljača ili bilo kakvim drugim intervencijama od korisnika.

sPS-1000

Kao pripadnik iste serije, eksterno linearno napajanje smešteno je u kućište identično onom kod konvertera, uz izuzetak prednjeg panela, na kom se nalaze samo taster za uključivanje, logotip kompanije i skrivena dioda za indikaciju. Zadnja strana je, opet, znatno zanimljivija: ovde nailazimo na tri izlaza za jednosmernu struju niskog napona, što znači da se sPS-1000 može upotrebiti za snabdevanje tri zasebna uređaja čistom i stabilnom energijom. Izlazi ipak nisu isti, pa je prvi opremljen priključkom prečnika pet i po milimetara i odabirom napona od 18, 19, 20 ili 21 volt, dok drugi ima isti dijametar, ali pruža napon od 9, 10, 11 ili 12 volti. Treći izlaz izveden je preko troipomilimetarskog priključka i donosi izbor između napona od pet, 5,5, šest i sedam volti, dok se u desnom delu zadnje strane nalaze IEC utičnica i mrežni prekidač.

Proizvođač navodi da se u unutrašnjosti nalaze regulatorska kola ultraniskog nivoa šuma, kao i dodatni filter za uklanjanje smetnji koje se mogu javiti čak i kod linearnih napajanja. Pored toga, sPS-1000 opremljen je kolima za zaštitu od kratkog spoja, previsokog napona i pregrevanja.

Pogled u dušu

SOtM sDP-1000EX se isporučuje s uobičajenim priborom, koji obuhvata štampano uputstvo za upotrebu i CD s drajverima za računar, kao i strujne i USB-B kablove osnovnog kvaliteta. Pored toga, uz uređaj se dobija odličan daljinski upravljač, smešten u potpuno aluminijumsko kućište elegantno izduženog dizajna. Uprkos velikom broju opcija koje ovaj uređaj nudi, početna podešavanja ne oduzimaju mnogo vremena, pa smo već nakon nekoliko minuta mogli da se posvetimo uživanju u muzici.

Tokom reprodukcije sDP-1000EX pokazuje osobine zvuka kakve se mogu sresti samo kod zaista ozbiljno napravljenih digitalnih audio-uređaja i po pravilu su rezervisane za više cenovne razrede. Ovo se najpre ogleda u pojedinačnim tonovima, koji su predstavljeni u punoj veličini, uz obilje mase, ali i vazduha koji rekreira prostor oko instrumenta. Tekstura je takođe izuzetno verodostojna, pa sDP-1000EX u rekordno kratkom vremenu uspostavlja prisnu komunikaciju s auditorijumom i ostavlja veoma ubedljiv utisak nakon samo nekoliko minuta slušanja. S druge strane, masivni i živopisni tonovi prikazani su sasvim neutralno – ovo je potpuna suprotnost od prezasićenosti koja se može sresti kod nižih klasa i služi za maskiranje slabosti uređaja, a na prvo slušanje može delovati slično – ovde je sve predstavljeno veoma jasno, a tonski potpis testirane sprave kameleonski se prilagođava muzičkom materijalu, čineći je istinskim all-rounderom.

Ranije pomenuta tekstura tonova, u saradnji s veoma preciznim prikazom, donosi istinsko bogatstvo detalja u reprodukciji. Ipak, autor ovog teksta još više ceni njihovu uklopljenost u tok muzike, a sDP-1000EX u toj kategoriji dobija visoke ocene i bez teškoća parira renomiranim konverterima, kao što su Chord ili Mytek. Testirani SOtM isporučuje detalje na fluidan i prelepo uklopljen način, koji ni u jednom trenutku ne ugrožava celovitost reprodukcije, te uspešno prikazuje tanane finese bez njihovog preteranog isticanja. Ovo je posebno impresivno tokom zahtevnih orkestarskih deonica, kad do izražaja dolazi sposobnost uređaja da na širokoj pozornici istovremeno uspostavi detaljan prikaz nekoliko grupa instrumenata – nešto što bismo mogli opisati kao višestruki mikrofokus.

Pored odličnog kvaliteta reprodukcije, tokom testiranja sDP-1000EX se pokazuje kao veoma jednostavan za upotrebu. OLED ekran prikazuje sve značajne informacije na dobro ogranizovan način, a vrednosti glasnoće prikazane su krupnim ciframa kako bi se mogle očitati i s veće udaljenosti. Na levom delu displeja, pored prikaza rada baterija, očitavaju se aktivni ulaz, ali i status upsamplera. Ova audiofilska poslastica u toku rada donosi odlično odmereno poboljšanje izvornog signala – napredak nije veliki, ali je jasno čujan, a daleko je važnije da nema negativnih efekata u vidu presviravanja i izveštačene, napadne detaljnosti.

U pogledu celokupne zvučne slike, sDP-1000EX formira prostranu pozornicu, s odličnim prikazom po svim osama i još boljom separacijom kanala. Stereo-ugođaj je uvek prisutan, dok kvalitetna produkcija i visokorezolutivni materijali donose istinski trodimenzionalnu prezentaciju i onaj poželjni utisak opipljivog, fizičkog prisustva muzike u prostoriji. Čisto i potpuno stabilno baterijsko napajanje odražava se na jednako stabilnu reprodukciju, pa sDP-1000EX zadržava široku scenu, postojanost tonova i nepomućen tok muzike i pri najzahtevnijim deonicama. Pored odličnog D/A konvertera i napajanja, deo zasluga svakako ide odličnoj sekciji pretpojačala, a za najbolju iskorišćenost i potpun ugođaj balansiranog DAC-a i preampa preporučujemo upotrebu XLR veze s amplifikacijom.

Zaključak

Nakon višenedeljnog druženja s perjanicom u ponudi, kvalitet koji nudi SOtM ne može se osporiti. Još više od toga, sDP-1000EX u potpunosti opravdava slogan „Soul Of the Music“, jer donosi sveobuhvatnu i odlično uravnoteženu prezentaciju, kao i sjajan uvid u emocije muzičkog dela, uz zadržavanje uzorne neutralnosti. Testirani uređaj stoga dobija visoke ocene, a mi se nadamo da ćemo u budućnosti imati prilike da isprobamo nešto iz pristupačnijeg dela ponude kako bismo potvrdili da se mlada južnokorejska kompanija kreće u pravom smeru.

SOtM sDP-1000EX & sPS-1000
Podržana rezolucija: PCM 384/32, DSD128
Frekvencijski odziv (+/-0,1 dB): 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD+N: <0,003%
Analogni ulazi: 2x RCA, 1x XLR
Digitalni ulazi: 2x koaksijalni; 1x optički, BNC, AES/EBU i USB-B
Analogni izlazi: 1x RCA i XLR
Daljinski upravljač: da
Napajanje: interno, baterijsko
Dimenzije (ŠxVxD): 360x68x245 mm
Masa: 4 kg
Cena: 3.950 evra

SOtM sPS-1000
AC ulaz: 220 V
DC izlazi: 3
Izlazni napon: 5-21 V
Izlazna jačina: 1-4 A
Dimenzije (ŠxVxD): 360x68x245 mm
Masa: 8 kg
Cena: 1.250 evra
Trifecta Audio, 063/8000-700
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Odlično promišljen paket opcija.
Svestranost i jednostavna upotreba.
Fluidna i muzikalna prezentacija.
Stabilnost reprodukcije.
Izlaz za slušalice zaokružio bi ponudu.
4.7