SMSL SU-9N

Zaokružen i pristupačan

Najnoviji SMSL DAC donosi bogatu konektivnost i mnoštvo opcija za prilagođavanje zvuka.

Kineski proizvođač SMSL predstavio je novu verziju svog dobro prodavanog modela SU-9, koji se prošle godine probio do korisnika kako bogatstvom funkcija, tako i zaokruženim zvukom, a sve to uz sasvim korektnu cenu, koja je u dometu mogućnosti većine audiofila. Model 9N nije naslednik neke od „varijacija na temu“, i to one koja je šezdeset dolara pristupačnija od originalne devetke.

Bas-note su ritmične i dinamički izražajne, što zvuku daje dozu atraktivnosti, koja nije uvek zagaranotovana kod konvertera ove klase.

Uređaj je relativno kompaktnih dimenzija, nešto veći od mini-varijanti koje možete smestiti u šaku, a opet manji od hi-fi uređaja pune veličine. Ovaj DAC će zato bez problema stati na desktop i naći primenu u sistemu namenjenom slušalicama, ali neće štrčati ni u klasičnim postavkama za pogon zvučnika. SMSL se i ovog puta opredelio za sveden, ali moderan dizajn, gotovo u potpunosti izveden u aluminijumu. Vredi pomenuti i to da je daljinski upravljač doživeo redizajn, rekli bismo nabolje. Dugmići sada imaju jasan klik i pružaju bolji osećaj prilikom pritiska, a sama plastika od koje je daljinac izrađen matirana je i odaje utisak povišenog kvaliteta.

Na poleđini uređaja nalazimo sasvim zadovoljavajući izbor ulaza i izlaza. Tako digitalni ulazi uključuju uobičajenu trojku: USB, optički i koaksijalni S/PDIF. U slučaju da želite bežično povezivanje, prisutan je i blutut protokol. Na strani analognih izlaza, pored podrazumevanih nebalansiranih RCA konektora, nailazimo i na par balansiranih XLR terminala. Pomenuti izlazi se u podešavanjima mogu podesiti na fiksni linijski nivo, ali i uz atenuaciju, pa DAC može poslužiti i kao prosto pretpojačalo iako to nije njegova osnovna namena. Na prednjoj strani uređaja nalazimo LCD ekran, kome možemo kontrolisati nivo osvetljenosti u više koraka, ali i aktivirati automatsko isključivanje nakon određenog intervala, koji je takođe izmenljiv. Pozdravljamo odluku proizvođača da uvrsti ova sitna, ali bitna podešavanja. Pored osnovnih informacija o aktivnom ulazu i nivou glasnoće, ekran služi još i za kretanje kroz prilično bogatu listu podešavanja.

SU-9N se, baš kao i njegov prethodnik, zasniva na Sabre ES9038 Pro čipu za D/A konverziju. Xmos XU208 risiver pritom obezbeđuje podršku za vrlo visoku rezoluciju, pa je podržan PCM do 768 kiloherca i DSD do DSD512 nivoa. Blutut konekcija podržava većinu poznatih protokola, kao što su LDAC, aptX-HD, aptX, SBC i AAC. Ono na čemu je napravljena ušteda u odnosu na SU-9 jeste ukidanje hardverske podrške za dekompresiju MQA strima. Naime, reč je o zaštićenoj tehnologiji čija implementacija nije besplatna, a pritom zahteva i nešto višu procesorsku moć kola za obradu signala. Svaki proizvođač pomenute troškove finalno prenosi na kupca. Pozitivno je to što nam DAC omogućava izbor između nekoliko različitih digitalnih filtera, a nezavisno od njih moguće je odabrati i više filtera za bojenje tona, kao što su „rich“, „tube“ i slično. Npr. opcija „tube“ naglašava parne harmonike, oponašajući na taj način lampaške uređaje da bi se dobio efekat bogatijeg tonaliteta. Svako od ovih podešavanja ima relativno suptilan uticaj na zvuk, ali se njima ipak vredi poigrati.

Test

DAC smo mahom testirali u fiksnom izlaznom modu, upravo u ulozi D/A konvertera spojenog na integrisano pojačalo. Nije nam trebalo dugo da primetimo doslednost u tonskom potpisu ovog modela sa ostatkom skorašnje SMSL ponude. Naime, brend je nakon ranih početaka, obeleženih analitičnom prezentacijom, uspešno promenio pravac ka nešto punijoj i toplijoj strani neutralnog. Preslušavanjem albuma “Mercy Now” u izvođenju Mary Gauthier, počašćeni smo prijatno teksturisanim ženskim vokalom, koji ipak izbegava da zazvuči prevše agresivno i sibilantno, iako je sam snimak rad da takve „kvalitete“ pogura u prvi plan. Količina mikrodetalja u višim registrima je pritom na zavidnom nivou, kao i osećaj vazduha u prostoru između instrumenata. Ako nas sećanje na originalnu verziju, koju smo imali prilike da slušamo ranije ove godine, dobro služi – 9N pruža nešto bolju ekstenziju visokih tonova. Victor Wooten i ablum „A Show of Hands 15“ poslužio je kao demonstracija nešto punijeg bas-područja, koje takođe pozajmljuje dozu topline celom zvučnom potpisu, čineći ga prijatnim i lakim za slušanje. Bas-note su pritom ritmične i dinamički izražajne, što zvuku daje dozu atraktivnosti, koja nije uvek zagarantovana kod konvertera ove klase.

Zaključak

Iako postoje D/A konverteri koji će u okviru tražene cene ponuditi neutralniji zvuk, na površinu izneti nešto više mikrodetalja ili biti sveukupno milozvučniji, ne nailazimo na mnogo modela koji ovako vešto mire detaljnost i ritmičnost sa zdravom dozom muzikalnosti. SMSL SU-9N donosi vrlo blagi zvučni pomak u odnosu na prošlogodišnju verziju, od koje je čak nešto pristupačniji, ali to postiže odbacivanjem hardverske MQA podrške. Da li je ovo prihvatljiv kompromis, možete proceniti i sami, nama se čini da jeste.

SMSL SU-9N
D/A konverter: Sabre ES9038 PRO
Podržani formati: PCM 32 bit/ 768 kHz, DSD512
Digitalni ulazi: 1 x USB, 1 x koaksijalni, 1 x optički
Analogni izlazi: 1 x RCA, 1 x XLR
Dinamički opseg: 123 dB (RCA), 130 dB (XLR)
Blutut protokoli: LDAC, aptX-HD, aptX, SBC, AAC
Dimenzije: 187 x 154 x 40 mm
Težina: 790 g
Cena: oko 450 € nakon poreza i carine
www.smsl-audio.com
Ritmičan i živahan bas.
Muzikalan zvučni potpis.
Konektivnost.
Ništa posebno za traženu cenu.
4.2