U tekstu koji sledi bavićemo se finim podešavanjima audio-video sistema i podsetiti malih stvari koje mogu mnogo da doprinesu krajnjoj reprodukciji. Većina nas dobro zna da najvažnija i najskuplja komponenta audio-video sistema nije ni pojačalo ili risiver, niti izvor signala ili uređaji zaduženi za kreaciju zvuka ili slike – najskuplja komponenta svakog sistema je prostorija u kojoj se on nalazi. Shodno tome, dorađivanje i fino podešavanje ove “komponente” jeste i najskuplje i može se meriti hiljadama evra. Ipak, nekoliko jeftinih i efektnih zahvata ipak postoji, a potrebni su vam samo volja, malo novca i pomoć ukućana ili prijatelja.
Osnovni principi uspešnog akustičkog tretmana prostorije svode se na difuziju (rasipanje) i apsorpciju (upijanje) zvučnih talasa. U praksi, najbolji efekat uz najmanje ulaganja postiže se uspostavljanjem “organizovanog nereda” u prostoriji. To znači da kolekciju audio-diskova ili ploča treba poređati tako da se dobije što neopravilnija površina, a isto važi i za kućnu biblioteku. Na taj način se obezbeđuje dobra difuzija zvučnih talasa i sprečava odjek. S obzirom na to da su akustički paneli prilično skupi, uz često diskutabilnu estetiku, na zidovima je najprihvatljivije rešenje postavljanje tapiserija ili draperija. Naravno, tepih na podu je nezaobilazan.
Kao što svi znamo, za dobar ugođaj i pravo uživanje u filmovima potrebno je bar delimično zamračiti prostoriju. Pored ispravnih roletni, koristan dodatak predstavlja potenciometar za regulaciju jačine sobnog osvetljenja (tzv. dimmer), koji omogućava podešavanje osvetljenja po želji i potrebi, a danas već postoje dimmeri sa ugrađenim senzorima za daljinsko upravljanje. Takođe, ukoliko vaši uređaji imaju opciju isključivanja displeja, isprobajte je jer ona ima svoju svrhu – istupanje sistema iz pogleda i misli slušaoca i potpuno posvećivanje zvuku i slici.

Pozicioniranje i podešavanje
Gotovo svi savremeni AV risiveri opremljeni su sistemima za automatsko podešavanje (auto-setup). Ipak, svako ko se ikada bavio podešavanjem sistema kućnog bioskopa zna da je famozna auto-setup funkcija daleko od savršenstva, a za optimalne rezultate nekad je neophodno pribeći mukotrpnim metodama pomeranja zvučnika i preslušavanja istih deonica u nedogled. Jer, čak i ako autokalibracija na vašem sistemu funkcioniše besprekorno, to ne garantuje da će vam se dobijeni zvuk svideti. Svako od nas ima različite kriterijume i u reprodukciji traži i sluša drugačije stvari, a na kraju to zavisi i od sposobnosti i stanja našeg čula sluha. Zbog toga vam preporučujemo da, čak i ako ste zadovoljni trenutnim kvalitetom reprodukcije vašeg sistema, probate da promenite položaj zvučnika. Neznatnim udaljavanjem prednjeg para zvučnika od zidova ili približavanjem zadnjih zvučnika poziciji za slušanje, moguće je dobiti zvuk potpuno drugačijeg karaktera. Promena pozicije će verovatno dati najviše kada je u pitanju sabvufer, pa njemu posvetite posebnu pažnju. Pored toga, sabvufer zahteva najviše angažovanja jer iziskuje fino podešavanje rezne frekvencije, kao i nivoa glasnoće. U toj oblasti je teško dati konkretan savet jer sve zavisi od ličnih afiniteta u reprodukciji. Takođe, u proces uključite i promenu pozicije nameštaja, prvenstveno kauča ili fotelja iz kojih uživate u muzici i filmovima. Ukoliko ste sistem podešavali samo pomoću auto-setup funkcije, možda i ne znate koliko bolje vaš sistem može zvučati. Kao i većina poboljšanja koja ništa ne koštaju, i ovo funkcioniše po principu pokušaja, a uspeh zavisi samo od vaše upornosti i strpljenja.

Uz adekvatno pozicioniranje, preporučujemo vam proveru faze zvučnika, kao i usklađivanje faze zvučnika i sabvufera. Ovo je veoma bitno jer se zvučnici koji nisu fazno usklađeni zapravo međusobno poništavaju, na taj način drastično degradirajući kvalitet reprodukcije. Na početku isključite sabvufer i postavite kontrolu balansa risivera/pojačala na sredinu. Pokrenite reprodukciju test-tona (ili šuma s radija) i pomeranjem balansa ustanovite da li oba kanala sadrže jednaku količinu niskih tonova. Ukoliko to nije slučaj, vaši zvučnici nisu u fazi i potrebno je da na jednom zvučniku kablove povežete obrnutim redosledom. U drugom delu testa uključite sabvufer i postavite rezne frekvencije na fabrički preporučene. Slušajući test-ton ustanovite da li je prelaz izmedu sabvufera i niskih tonova koje proizvodi prednji par zvučnika tečan i usklađen ili to nije slučaj. Ukoliko vaš sabvufer nema mogućnost promene faze, moraćete da na svim ostalim zvučnicima povežete kablove obrnutim redosledom.
Na tržištu se mogu naći različita profesionalna CD i DVD izdanja namenjena upravo kalibraciji AV sistema, koja će vam pomoći pri podešavanju. Ipak, krajnji sud o kvalitetu zvuka trebalo bi da bude samo vaš i ne dozvolite da vas bilo koji test ubedi u suprotno. Jednostavnije rečeno – verujte samo svojim ušima.

Provetravanje i održavanje
Čistoća je pola zdravlja! Šalu na stranu, redovno čišćenje uređaja je važno s tehničkog, estetskog i funkcionalnog stanovišta. Sa spiska smo namerno izuzeli higijenske i zdravstvene aspekte, na koje je suvišno i trošiti reči. S tehničke strane, svi znamo koliko problema i glavobolje mogu izazvati, na primer, potenciometri puni prašine; u vezi sa estetikom, koliko god se svi zaričemo da redovno čistimo uređaje, internet oglasi i forumi su prepuni fotografija sistema koji na sebi imaju zavidne naslage prašine i gomilu masnih otisaka, što znatno srozava vizuelni utisak i najelegantnijih komponenti. Na kraju, ako se pitate kako prljavština može da utiče na funkcionalnost, predlažemo vam da pokušate da odgledate vaše najnovije Blu-ray izdanje na TV-u s prašnjavim i musavim ekranom. Ekran televizora je možda najbolje mesto za početak “velikog spremanja”, zato što su efekti najuočljiviji. Naravno, to ne znači da ostatku sistema redovna higijena manje prija i da ih treba zapostaviti – svaku komponentu trebalo bi čistiti redovno i temeljno. Za čišćenje je najbolje koristiti kvalitetnu krpu od mikrofibera, krpicu za čišćenje naočara i slično. U većini situacija suva krpa će biti dovoljna, a za teže slučajeve mogu se koristiti sasvim blaga sredstva bez dodatka alkohola. Na našem tržištu postoji dovoljno proizvoda namenjenih upravo čišćenju tehnike, računara i ekrana, a uz mnoge skuplje uređaje krpica stiže u fabričkom pakovanju (naročito ako su u pitanju televizori). Pre početka čišćenja obavezno konsultujte i uputstvo proizvođača jer gotovo uvek sadrži informacije o pravilnom održavanju i čišćenju proizvoda. Pored toga, preporučuje se otvaranje i čišćenje unutrašnjosti svih uređaja u intervalu od nekoliko godina. Ukoliko niste sigurni ili se plašite da sami otvarate uređaj, predlažemo da taj posao prepustite pouzdanom serviseru, koji će otvaranje uređaja moći da iskoristi i za generalnu kontrolu unutrašnjih elemenata. Opisani zahvat malo košta, ne traje dugo, a znači mnogo.

Redovno održavanje i čišćenje uređaja omogućiće vašem sistemu da bolje “diše”, ali to nije dovoljno ako komponente nemaju mogućnost adekvatnog provetravanja. Svi znamo da prekomerna toplota ne prija elektronici, a svaki iskusan elektroničar će potvrditi da je pregrevanje jedan od glavnih uzroka otkazivanja uređaja. Problematici provetravanja najbolje bi bilo pristupiti još pre formiranja sistema, odabirom odgovarajuće police i njenim pravilnim pozicioniranjem u prostoriji. Za policu je najbitnije da je što otvorenija kako bi omogućila strujanje vazduha oko uređaja, a trebalo bi izbegavati pozicioniranje sistema u blizini grejnih tela. Ukoliko je moguće, komponente poređajte tako da one koje se najviše greju budu pri vrhu police. Treba izbegavati postavljanje komponenti direktno jednu na drugu, a ako se to ne može izbeći, bilo bi dobro da su u pitanju komponente koje se manje greju ili nisu stalno u funkciji (CD/DVD plejer, tjuner itd). Čak i ako su uređaji naizgled odlično provetreni, nekad valja proveriti koliko se pojačalo greje odozdo. Snažnija ili specifično konstruisana pojačala mogu se pregrejati s donje strane, i u tom slučaju poželjno je odvojiti ih od podloge pomoću podmetača (distancera). U posebnim slučajevima, kada smeštaj ili konstrukcija uređaja to zahtevaju, neophodno je pribeći krajnjem rešenju – postavljanju ventilatora. Iako većina ljubitelja dobrog zvuka ne odobrava postojanje dodatnih ventilatora, činjenica je da oni mogu biti zaista nečujni (i nevidljivi, ako su dobro postavljeni), a pri tom će vašem sistemu produžiti život.

Povezivanje i kontrola
Prednosti samo jednog, univerzalnog daljinskog upravljača za sve komponente sistema su brojne i očigledne – više prostora na stolu i oslobađanje od famozne rečenice: “Koji daljinski mi sada treba?” Iako se univerzalni daljinski upravljači mogu kupiti već za tridesetak evra, pre kupovine treba proveriti najvažnije karakteristike, među kojima su:
– opšta programabilnost
– koliko uređaja daljinski upravljač može da kontroliše
– mogućnost zadavanja makrokomandi (obavljanje više funkcija pritiskom na samo jedan taster)
– jednostavnost programiranja kodova
– veličina i mogućnosti dopune interne baze kodova

Pored navedenih, neophodnih uslova koje uređaj mora da ispunjava, svakako bi trebalo tražiti kvalitetnu izradu i robusnost, uz prihvatljiv dizajn. Naš glas dajemo Logitech Harmony modelima. Ovi uređaji apsolutno ispunjavaju sve navedene uslove, a njihova funkcionalnost, kvalitet izrade i dizajn u potpunosti opravdavaju višu cenu (od 70 evra naviše). Osim toga, daljinske upravljače bi trebalo opremiti kvalitetnim punljivim baterijama, u kompletu s punjačem.
Stabilizatori napona predstavljaju veoma važnu i isto toliko zapostavljenu stavku svakog sistema. Poput UPS uređaja u svetu računara, većina nas se seti kvalitetnih strujnih kablova i stabilizatora tek nakon što je šteta već nastala. Naravno, moglo bi se raspravljati da li dodavanje kvalitetnih strujnih kablova doprinosi kvalitetu reprodukcije, ali sa stabilizatorima stvar je jasna: oni postoje da bi zaštitili naše voljene sisteme od nesavršenosti električne mreže. Iako je istina da kvalitetni uređaji ovog tipa nisu jeftini, njihove cene su ipak daleko ispod najjeftinije komponente u sistemu, a pri tom pružaju zaštitu od varijacija u naponu i strujnog udara. Dobar primer kvalitetnog uređaja ovog tipa je APC Line-R, koji na našem tržištu košta oko 60 evra.
Još jedna važna stavka je postavljanje kablova, bez obzira na tip (strujni, zvučnički, interkonekt, antenski…). S obzirom na to da je o ovoj tematici u našem magazinu bilo već dosta reči, samo ćemo podsetiti na najvažnije: pre svega, kablove bi trebalo postaviti tako da se ne prepliću i ne ukrštaju, ako je moguće, niti da se dodiruju; svaki kabl bi trebalo da bude što kraći i nikako nastavljan; kablove koji su duži nego što je potrebno ne skupljati na jedno mesto, već razvući u cik-cak. Kada je u pitanju kvalitet kablova, mišljenja su oprečna, tako da je možda najbolje držati se pravila da kablovi treba da čine oko 10 procenata ukupne cene sistema. Naravno, ukoliko imate priliku, isprobajte što više različitih kablova jer razlike u zvuku mogu biti velike.
Ukoliko pripadate grupi korisnika koja je svom sistemu dodala optimizovani računar kao jedan od izvora zvuka i slike, razmislite o bežičnom povezivanju putem IEEE 802.11n standarda. Kapacitet prenosa od 600 megabita u sekundi dozvoliće vam uživanje u sadržajima visoke definicije, kao i nekompresovanim audio-formatima, vaš životni prostor biće rasterećen za nekoliko kablova, a ako poželite, računar ćete moći da premestite u drugu prostoriju bez izdataka za nove, duže kablove.

Aktuelne tehnologije
Dodavanje Blu-ray plejera svakako se ne uklapa u naslov ovog teksta, ali cene ovih uređaja su iz dana u dan sve niže, a Blu-ray izdanja sve dostupnija čak i na našem tržištu. Ipak, ukoliko se izdatak od 200 evra, koliko je minimalno potrebno izdvojiti za Blu-ray plejer, ne uklapa u vaš kućni budžet, do kvalitetnije slike moguće je doći i uz manje novca. Ukoliko koristite kablovsku televiziju, raspitajte se da li vaš provajder nudi TV program u digitalnom formatu – razlika u ceni nije velika, a skok u kvalitetu slike je očigledan. Iako ne pruža HD kvalitet, ova modifikacija pružiće vam više uživanja u svakodnevnom gledanju TV programa. Takođe, na internetu postoji sve više autorizovanih sajtova koji, uz pretplatu ili pojedinačno plaćanje, nude preuzimanje ili direct-streaming DVD i HD sadržaja. Prednosti ovakvog vida kupovine su nešto niža cena i ušteda vremena, dok se mane ogledaju prvenstveno u neophodnosti internet konekcije velike brzine što, opet, košta.
Na kraju, predlažemo vam da pokušate da bar neke od navedenih ideja pretočite u praksu, u skladu s vašim potrebama i mogućnostima. Unapređenje zvučne slike će spadati u najuočljivija poboljšanja, koja ponosnim vlasnicima i slušaocima donose i najviše radosti. S druge strane, neke tehničke modifikacije neće imati uticaja na krajnju reprodukciju, ali će vaš sistem umeti da ih ceni, i odužiće vam se mnogim godinama besprekornog funkcionisanja.