Simaudio MOON Neo MiND 2

Simaudiova mrežna magija

Pre više od pet godina testirali smo prvu generaciju Simaudiovog mrežnog plejera s oznakom MOON 180 MiND, a sad je došao red na naslednika koji donosi poboljšanja u svim segmentima.

Za razliku od prethodnika koji je stizao u veoma kompaktnom i pomalo zdepastom kućištu, MiND druge generacije dolazi u znatno elegantnijem pakovanju, koje deli s drugim manjim spravama serije Neo (kao što su pojačalo za slušalice 230HAD ili gramofonsko pretpojačalo 310LP). Povećana širina i dužina, uz zadržavanje niskog profila, svrstavaju MiND 2 među uređaje takozvanih „shoebox“ proporcija, a dodatni prostor unutar kućišta iskorišćen je na pravi način. Cela unutrašnja površina ispunjena je štampanom pločom, dok se u zadnjem delu nalazi još jedna ploča, manja i izdignuta. Kvalitet štampe i sveukupne izrade u unutrašnjosti na vrhunskom je nivou, što je jedna od odlika na koju nas je Simaudio odavno navikao.

Zbog prisustva dve štampane ploče „na sprat“, većina kola ostaje sakrivena od pogleda, ali smo u prednjem delu prepoznali mikrokontroler LPC1837 holandske kompanije NXP Semiconductors, koja je jedan od najvećih snabdevača poluprovodnicima u svetu. Pomenuti mikrokontroler baziran je na procesorskom jezgru Arm Cortex-M3, uz jedan megabajt keš-memorije i integrisane programabilne kontrolere za USB, mrežni protok, eksternu radnu memoriju i dodatne digitalne i analogne periferije. Pored toga, u prednjem delu nalazi se interno linijsko napajanje s potpuno oklopljenim torusnim transformatorom i bankom od četiri elektrolitska kondenzatora ukupnog kapaciteta 8.800 mikrofarada. Ovo predstavlja jedno od najznačajnijih unapređenja jer je prethodna generacija, usled veoma malog gabarita kućišta, koristila spoljašnje svičersko napajanje.

Još jedna od prepoznatljivih karakteristika svih Simaudio uređaja jeste veoma robustno izrađeno kućište. Šasija novog MiND-a napravljena je od metala debljine dva milimetra i obuhvata donju, prednju i zadnju stranu, a preko njega je postavljen poklopac od istog materijala, s gornjom stranom i bokovima iz jednog dela i dodatnim prorezima za hlađenje. Zadnja strana je prilično popunjena, a ovde nailazimo na eternet port s tasterima za ažuriranje firmvera i resetovanje uređaja, kao i na digitalne izlaze u obliku koaksijalnog, optičkog i AES/EBU konektora. Prisutne su i dve antene – za wi-fi i blutut, zatim ulaz i izlaz za patentiranu SimLink vezu s drugim Simaudio uređajima i dodatni IR ulaz, a u desnom delu nalazi se IEC utičnica za odvojivi strujni kabl s pripadajućim prekidačem.

Na prednjoj strani, preko metalne šasije postavljen je elegantni aluminijumski panel, koji je atraktivno zasečen u gornjem delu i sužen prema bočnim ivicama. U dnu panela smeštena su tri okrugla tastera koja srebrnom bojom prave kontrast crnom frontu, a predviđeni su za stendbaj, odabir ulaza (wi-fi/blutut) i aktivaciju režima za otkrivanje drugih blutut uređaja. Na levoj strani nalazi se šest LE dioda za indikaciju aktivnog ulaza i rezolucije ulaznog signala, a postavku kompletiraju senzor za daljinsko upravljanje i krupni logotip kompanije u središtu prednjeg panela.

Mogućnosti

Pre svega, treba naglasiti da je MiND 2 samo mrežni plejer i da u sebi ne sadrži digitalno-analogni konverter, pa će vam za kompletiranje digitalnog audio-lanca biti neophodan i eksterni DAC. Povezivanje na mrežu može se obaviti pomoću kabla ili bežičnim putem, uz dodatnu pogodnost u vidu blutut veze s podrškom za aptX. Spisak digitalnih audio-fajlova koje MiND 2 prihvata prilično je dugačak i obuhvata praktično sve što bi vam moglo zatrebati, od kompresovanih MP3 i WMA formata, pa do lossless fajlova u rezoluciji do 192 kiloherca i 24 bita i DSD256 formata na 11,2 megaherca, a posebnu poslasticu predstavlja podrška za još uvek nov, ali sve popularniji MQA (Master Quality Authenticated).

Iako se MiND 2 isporučuje s veoma kvalitetnim i lepim sistemskim daljinskim upravljačem CRM-3, njegovo postojanje u velikoj meri je obesmišljeno odsustvom kontrolnog displeja na prednjem panelu, ali još više od toga sjajnom aplikacijom MOON MiND Controller za mobilne uređaje. Ova aplikacija dostupna je za Android i iOS i pruža punu kontrolu strimera, uz podršku za veliki broj onlajn muzičkih servisa i internet radija. Konačno, veoma je značajno da MiND 2 stiže s DLNA sertifikatom u verziji 1.5 i da podržava UPnP protokol, što znači da će savršeno glatko sarađivati s mnogobrojnim softverskim i hardverskim rešenjima koja nose isti sertifikat.

Upotreba i zvuk

U toku reprodukcije, MiND 2 veoma brzo pokazuje značajan kvalitativni skok u odnosu na prethodnika, ali i poboljšanje u poređenju s all-in-one spravom MOON Neo ACE, s kojom deli mrežnu platformu. Zahvaljujući potpunoj rasterećenosti od bilo kakvih drugih zahteva, ozbiljan napajački stepen testiranog uređaja u potpunosti je posvećen što kvalitetnijem zvuku, i to se jasno čuje. Kvalitet reprodukcije ovog strimera dostojan je najbolje tradicije kanadskog proizvođača, što podrazumeva izuzetnu muzikalnost, uz autoritet koji se pomalja samo onda kad je potreban. Česti nedostaci pristupačnih mrežnih plejera i kombinovanih rešenja, poput umanjene dinamike, ovde nisu prisutni ni u tragovima, dok bilo kakav oblik digitalne kompresije ili nedovoljne vremenske usklađenosti predstavlja potpunu nepoznanicu za MiND 2.

Pozornica je odlično rekreirana po širini i dubini, uz snažno izraženu, gotovo fizičku prisutnost muzike u prostoriji. Tonovi su precizni i ujedno sasvim verodostojni, a veoma slojevit prikaz nam donosi jedan živ, organski zvuk, koji lako ulazi pod kožu i teško se zaboravlja. Bez obzira na to da li je potrebno prikazati suptilne lirske detalje vokalnog džeza ili naelektrisanu atmosferu stadionskog rok spektakla, MiND 2, poput najbolje analogne sprave, predano i postojano prenosi sve emocije i energiju tonskog zapisa. U pogledu detaljnosti i fokusa takođe mu je teško naći zamerku jer i veoma zahtevna orkestarska dela reprodukuje pribrano, organizovano i uz jasno prikazano prisustvo finesa u zvuku.

Uz ovakav kvalitet prenosa digitalnog signala, MiND 2 zahteva pažnju pri odabiru ostatka sistema kako bi ostvario svoj maksimum. Pored toga, još jednom smo se uverili da kvalitet eternet kablova igra veoma značajnu ulogu pri reprodukciji preko mreže, pa srećnim vlasnicima Simaudiovog strimera preporučujemo da odvoje budžet za rešavanje ovog dela hi-fi slagalice. Mi smo testiranje započeli s jeftinim, konfekcijskim kablom, a prvi značajan pomak ostvaren je prelaskom na AudioQuest Cinnamon, dok je Transparent eternet kabl iz serije High Performance oslobodio pun potencijal ovog uređaja.

Pored kvaliteta reprodukcije, kontrola predstavlja drugi važan faktor kod uređaja ovog tipa. Tokom godina razvoja MiND strimera, Simaudio je naporedo usavršavao prateću aplikaciju, koja je sada oslobođena svih dečjih bolesti i odlikuje se izuzetnom stabilnošću u radu. Uprkos velikom broju funkcija, proizvođač je uspeo da zadrži preglednost i intuitivnost, pa MOON MiND Controller pruža brz i lak pristup najčešće korišćenim komandama. Integracija mrežnih servisa na zavidnom je nivou jer aplikacija podržava Tidal, Deezer, Qobuz i Tune-In radio, kao i Roon platformu. Osim toga, plejerski deo aplikacije omogućava sastavljanje plejlista od numera s različitih mrežnih lokacija, uz podršku za Gapless reprodukciju i centralizovanu kontrolu više MiND strimera u multirum modalitetu.

Zaključak

Simaudio uređaji nikada nisu bili jeftini, naročito iz perspektive prosečnog domaćeg audiofila, pa će dvostruko veća cena u odnosu na prvi MiND strimer za mnoge predstavljati nepremostivu prepreku. Ipak, njegovi mnogobrojni kvaliteti su nesporni: pored reprodukcije koja ne pokazuje nedostatke vredne spominjanja, odlikuju ga izuzetna stabilnost u radu, podrška za najsavremenije audio-formate i prateće opcije, poput blutut aptX veze i multirum povezivanja. Pravi kvalitet uvek je imao svoju cenu, a MiND 2 se tokom našeg testa pokazao kao veoma ozbiljan i zreo uređaj, koji će pronaći svoje mesto u sistemima više klase.

Simaudio MOON Neo MiND 2
Formati: AAC, AIFF, ALAC, DSD, FLAC, MP3, MQA, OGG, WAV, WMA
Mrežno povezivanje: eternet, wi-fi
Digitalni izlazi: 1x koaksijalni, optički i AES/EBU
Dodatno: blutut aptX
Daljinsko upravljanje: da
Dimenzije (ŠxVxD): 178x76x280 mm
Masa: 3,1 kg
Cena: 2.200 evra
Vox trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Elegantan i decentan dizajn.
Izuzetan kvalitet izrade spolja i iznutra.
Pun i energičan zvuk.
Odlična aplikacija.
Nedostaje USB izlaz.
4.8